Στα πρότυπα Λίνο και Ίβιτς

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τους δύο νέους παίκτες του ΠΑΟΚ, τον Λέο Μάτος και τον Εβγέν Σάκχοφ που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να μοιάσουν στους Λίνο και Ίβιτς.

Στα πρότυπα Λίνο και Ίβιτς

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε χθες τις δυο πρώτες του μεταγραφές ενόψει της νέα σεζόν, με τους Λέο Μάτος και Εβγέν Σάχοφ να υπογράφουν συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Δυο προσθήκες σε θέσεις στις οποίες δημιουργήθηκαν κενά και αποκτήθηκαν παίκτες των οποίων τα χαρακτηριστικά “παραπέμπουν” σε δυο από τις πλέον πετυχημένες μεταγραφές της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι κοινό μυστικό πως πολλές από τις μεταγραφές συζητήσεις καταλήγουν στην διετία 2008-2010 όταν και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να στοχευμένες κινήσεις, και χωρίς να δαπανήσει μεγάλα ποσά (στις περισσότερες περιπτώσεις) να παρουσιάσει ένα σύνολο το οποίο δυστυχώς μνημονεύεται συνεχώς. Και για να προλάβω μερικούς, το “δυστυχώς” πηγαίνει στην αναπόληση του παρελθόν, που καταδεικνύει τις αποτυχίες που ακολούθησαν από τότε.

Έχουν τα χαρακτηριστικά

Είναι σίγουρο πως ο Λέο Μάτος δεν είναι Λίνο, και ο Εβγέν Σάχοφ δεν είναι Ίβιτς, για έναν βασικό λόγο. Δεν έχουν ακόμα παίξει με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Λίνο ήταν ένας από τους δεκάδες παίκτες που είχε η Πόρτο και ο Φερνάντο Σάντος ήξερε ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, τα οποία δεν τα είχε παίκτης του ΠΑΟΚ. Ο Λίνο αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο του Βορρά τον Ιανουάριο του 2009 και έγραψε πάνω από 200 εμφανίσεις.

Η σταθερότητά του, το καθαρό του μυαλό, η συνέπειά του να καλύπτει όλη την αριστερή γραμμή χωρίς θα μνημονεύονται δικαίως για αρκετά χρόνια. Ο Λέο Μάτος είναι ένας παίκτης από τον οποίο ο ΠΑΟΚ ευελπιστεί να βρει μια σταθερά στο δεξί άκρο της άμυνας. Να βρει δηλαδή ένα δεξιοπόδαρο Λίνο. Εύκολο δεν είναι για έναν και βασικό λόγο. Η προσφορά του Λίνο στον ΠΑΟΚ ήταν τέτοια που αμέσως – αμέσως ο πήχης για τον Λέο Μάτος μπαίνει ψηλά.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΙΒΙΤΣ

Ο Εβγέν Σάχοφ είναι ένας παίκτης που θυμίζει αρκετά τον Βλάνταν Ίβιτς. Η βασική διαφορά του έχει να κάνει με τον χώρο ευθύνης του. Ο Ίβιτς ήταν ένα καθαρό δεκάρι, ένα βαρύ κορμί που “έτρεχε” με το μυαλό και μπορούσε με τις σωστές τοποθετήσεις να απειλεί, ενώ είχε εξαιρετική αίσθηση του χώρου και καλά τελειώματα. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει δείξει και ο Εβγέν Σάχοφ, στη μέχρι τώρα πορεία του στην Ντνίπρο. Τουλάχιστον αυτά έχουν καταγραφεί και βάσει αυτών αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ο Σάχοφ δεν είναι το καθαρόαιμο δεκάρι. Είναι περισσότερο εσωτερικός μέσος από ότι επιτελικός μέσος. Είναι αρκετά ευέλικτος για το ύψος του και έχει καλά τελειώματα.

Ο Λέο Μάτος έρχεται να προστεθεί στην δεξιά πλευρά, εκεί που πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε τους Στέλιο Κίτσιου, Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Γιάννη Σκόνδρα. Κανείς από τους τρεις δεν κατάφερε να αποδείξει πως έχει το “πακέτο”. Ο Κίτσιου είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο Κωνσταντινίδης έχει μια ευπάθεια στους τραυματισμούς που του έχουν στοιχίσει (και είναι κρίμα με βάση τα στοιχεία που έχει δείξει) ενώ ο Σκόνδρας δεν κατάφερε ποτέ να κάνει τις εμφανίσεις που θα τον κρατούσαν στην ενδεκάδα.

Ο Εβγέν Σάχοφ έρχεται να προστεθεί στον άξονα εκεί που ο Εγιάλ Γκολάσα μετά από τρία χρόνια παρουσίας του θα αποχωρήσει με μοναδική ανάμνηση την ασίστ στο γκολ που πέτυχε ο Μάρτεν Μάρτενς στην Φλωρεντία, ο Έρικ Σάμπο “πελάγωσε” στις διαδρομές από την κερκίδα στην βασική ενδεκάδα και πίσω στην κερκίδα, και ο Τέρι Αντόνις δεν έχει καταφέρει να πείσει πως είναι έτοιμος για το επίπεδο που είναι ο ΠΑΟΚ.

ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ

Επιστρέφω στον τίτλο που είμαι σίγουρος πως “βαραίνει” τους δυο ποδοσφαιριστές, όμως η ουσία είναι πως από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε από τότε που Λίνο και Ίβιτς σταμάτησαν το ποδόσφαιρο, να βρει παίκτες που να “γεμίσουν” τα παπούτσια τους, είναι λογικό ακόμα να τους... αναζητά. Και τέτοια παπούτσια δεν είναι εύκολο να γεμίσουν. Και αυτό διότι τόσο ο Λίνο όσο και ο Ίβιτς ήταν παίκτες που σήκωναν τον ΠΑΟΚ στα δύσκολα, “μιλούσαν” όταν η μπάλα “έκαιγε”, το είχαν. Φυσιογνωμικά ήταν δυο διαφορετικές... φάτσες.

Ο Σέρβος ήταν συνήθως αγέλαστος, σοβαρός, ενώ ο Βραζιλιάνος ήταν πάντα πιο “λυμένος”. Όταν όμως ερχόταν η ώρα του αγώνα, και οι δυο έβγαζαν προσωπικότητα. Ήταν από εκείνους που ζητούσαν μπάλα όταν ο ΠΑΟΚ ζοριζόταν. Και εκεί θέλω να καταλήξω. Αγωνιστικά, τόσο ο Μάτος όσο και Σάχοφ έχουν θετικά στοιχεία που τα έδειξαν στην Ντνίπρο και καλούνται να τα δείξουν και στον ΠΑΟΚ. Το θέμα είναι το αν θα αποδειχθούν και παίκτες που έχουν αυτό το κάτι παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον ΠΑΟΚ και με τη βούλα ο Μάτος!
Στον ΠΑΟΚ και ο Εβγέν Σάκχοφ!
Διαφορά ΠΑΟΚ-Ατρόμητου για Μπάρκα

News 24/7

24MEDIA NETWORK