Στο ΟΑΚΑ οφείλεις να παίζεις σαν ΑΕΚ

Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει την νίκη της ΑΕΚ με την Ξάνθη και την αποκρουστική εικόνα της στα τελευταία λεπτά, όταν βάσει τακτικής, έπαψε ΑΕΚ να θυμίζει...

Στο ΟΑΚΑ οφείλεις να παίζεις σαν ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ για το ματς με την Ξάνθη, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ. Στα πρώτα δέκα λεπτά μάλιστα, πρόλαβε να δημιουργήσει ευκαιρίες, πέτυχε ένα τέρμα, ενώ αδίκως δεν της δόθηκε κι ένα πέναλτι σε σπρώξιμο του Γούτα στον Αραβίδη, φάση που έπρεπε να δοθεί και κόκκινη κάρτα στον παίκτη των φιλοξενούμενων, καθώς ο φορ του δικεφάλου βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ. Η Ξάνθη από την άλλη πλευρά έδειχνε ανήμπορη να δημιουργήσει κινδύνους στην "κιτρινόμαυρη" άμυνα, παρόλα αυτά, σε μία από τις λιγοστές επισκέψεις της στην περιοχή του Ανέστη, κατάφερε να ισοφαρίσει, με τον Σολτάνι να τελειώνει υποδειγματικά τη σέντρα ακριβείας του Νιέτο.

Ο Μάνταλος είναι 10άρι

Το γκολ της ακριτικής ομάδας ανασκούμπωσε τους παίκτες του Πογέτ, οι οποίοι αν και συνέχισαν να έχουν την υπεροχή, δεν μπορούσαν να βρουν τελικές πάσες και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να πετύχουν κι άλλα γκολ πριν από την εκπνοή του ημιχρόνου. Έχω την αίσθηση πως στη δυσκολία αυτή συμβάλλει το γεγονός πως η ΑΕΚ, με το 4-3-3 του Ουρουγουανού τεχνικού, δεν παίζει με "καθαρόαιμο" 10άρι κι ως εκ τούτου λείπει ο παίκτης που θα ζητήσει μπάλες έξω από την περιοχή με σκοπό να τραβήξει πάνω του αντιπάλους και να δημιουργήσει κενά στην αντίπαλη άμυνα. Για τον ρόλο αυτό δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον Μάνταλο, ο οποίος όμως χαραμίζει πολλή από την ποιότητά του με τον νέο του ρόλο ως εσωτερικός μέσος.

Τελικά στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μπαρμπόσα εκτέλεσε άψογα τον Τσέναμο με σουτ στην κίνηση στην σκαφτή μπαλιά του Βάργκας κι απήλλαξε από το άγχος του γκολ τους γηπεδούχους. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ο ρυθμός έπεσε σταδιακά και η ομάδα του Λουτσέσκου άρχισε να βγαίνει όλο και πιο "ζωηρά" στην επίθεση.

Η λύτρωση του Ανέστη

Στο 63' ο Κουκουλάκης έδωσε ορθά πέναλτι σε σπρώξιμο του Λαμπρόπουλου στον Καπετάνο, όμως ο Ανέστης "ψάρεψε" απέκρουσε την εκτέλεση του Νιέτο, κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του και εν μέρει λυτρώθηκε για την γκάφα του στο προηγούμενο εντός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό, που στοίχισε στην ΑΕΚ πολύτιμους βαθμούς. Ο έξαλλος τρόπος μάλιστα που πανηγύρισε ο Έλληνας γκολκίπερ την απόκρουσή του, απέδειξε περίτρανα ότι το βάρος που έφερε για το τραγικό του λάθος κόντρα στους Βοιωτούς, ήταν τεράστιο.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα η ΑΕΚ... έπαψε να θυμίζει ΑΕΚ. Κι ευθύνη γι αυτή την εικόνα που παρουσίασαν οι "κιτρινόμαυροι" στα τελευταία λεπτά φέρει αποκλειστικά ο Πογέτ. Ο 47χρονος κόουτς, κατά την προσφιλή κι επιτυχημένη τακτική που ακολουθεί στα εκτός έδρας ματς, παρενέβη με τις αλλαγές του στη ροή του αγώνα, άλλαξε το σύστημα βάζοντας τρίτο στόπερ (Κολοβέτσιο) και έδωσε το σύνθημα για οπισθοχώρηση, προκειμένου να διαφυλαχτούν τα κεκτημένα.

Λες κι έπαιζε με 10!

Το κιτρινόμαυρο σύνολο άρχισε να θυμίζει άλογο που του κρατάς τα γκέμια. Η ΑΕΚ έμοιαζε με ομάδα που παίζει με 10 παίκτες και προσπαθεί πάση θυσία να πάρει το αποτέλεσμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι "κιτρινόμαυροι" παίκτες πιάστηκαν να κάνουν σκοπίμως καθυστερήσεις, παρουσιάζοντας νοοτροπία μικρής ομάδας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν επιτρέπεται σε εντός έδρας αγώνα, μια ομάδα επιπέδου ΑΕΚ, που σέβεται τον εαυτό της, να το γυρνά στον "κλεφτοπόλεμο" προκειμένου να πάρει το αποτέλεσμα. Η οπισθοχώρηση μάλιστα έδωσε τη δυνατότητα στους ακρίτες να πιέσουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες, με μεγαλύτερη εξ αυτών, την κεφαλιά του Βασιλακάκη στις καθυστερήσεις.

ΑΕΚ είσαι

Το 2-1 παρέμεινε τελικά μέχρι το τέλος, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη, ο Πογέτ έκανε το 3-2 (τρεις νίκες και δύο ήττες) εντός έδρας κι ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο ανακουφισμένος. Αρκεί όμως αυτό; Αρκεί η ανακούφιση για την αποφυγή της γκέλας, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες για περισσότερα γκολ και καλύτερη μπάλα; Καλά και ωραία τα αποτελέσματα, όταν έρχονται, όμως εκτιμώ πως όταν παίζεις εντός έδρας, δεν θα πρέπει να έχεις "σημαία" τη λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". ΑΕΚ είσαι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ-Ξάνθη 2-1

Μελισσανίδης: "Νεκροκεφαλές και γκρανκάσες"

Πογέτ: "Όχι για Ενζογκμπά"

Το πανό για Ψωμιάδη

News 24/7

24MEDIA NETWORK