Στο πρώτο πέναλτι, διαλύονται όλα…

Ο Άρης Ασβεστάς αναλύει και σχολιάζει το αποτέλεσμα και το παρασκήνιο των εκλογών της Super League, ανατρέχει στο παρελθόν και τις παλαιότερες συμμαχίες "αιωνίων" και προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον και τη… διάρκεια της σύμπραξης.

Στο πρώτο πέναλτι, διαλύονται όλα…

"Στο πρώτο ανάποδο πέναλτι, η συμμαχία θα διαλυθεί".

Βίκτωρας Μητρόπουλος, καλοκαίρι 1998.

Μια φράση ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δυστυχώς επιβεβαιώνεται κάθε φορά που υπάρχει μια σύμπραξη, μια συμμαχία για το… καλό –υποτίθεται- του ποδοσφαίρου.

Το καλοκαίρι του 1998 στο Πεντελικό, σχηματίζεται η περίφημη "κίνηση των 12", με τους Σωκράτη Κόκκαλη, Γιώργο Βαρδινογιάννη και άλλες δέκα ΠΑΕ, να επιχειρούν να ανατρέψουν τη διοίκηση του Στέλιου Σφακιανάκη (πρόεδρος) και Βίκτωρα Μητρόπουλου (αντιπρόεδρος) από την ΕΠΑΕ και να τοποθετήσουν στη προεδρία τον Κώστα Αλαμάνο. Το καταφέρνουν, με τον Βίκτωρα να προφητεύει εύστοχα ότι "στο πρώτο ανάποδο πέναλτι, η συμμαχία θα διαλυθεί".

Στις 22 Αυγούστου 1998, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό στο ΟΑΚΑ και οι "πράσινοι" νικούν 2-1 με πέναλτι… ένα μέτρο έξω από την περιοχή που είχε δώσει ο διαιτητής Στεφανόπουλος. Κάποιοι μίλησαν τότε για προβοκάτσια, ωστόσο η συμμαχία τινάχτηκε στον αέρα, βγήκαν τα… "πιστόλια" και ο Μητρόπουλος δικαιώθηκε. Ένα χρόνο μετά, οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής τον εκλέγουν ομόφωνα πρόεδρο της ΕΠΑΕ…!

Το 2005 φαίνεται να προκύπτει πάλι συμμαχία με τον ίδιο στόχο: την απομάκρυνση του Βίκτωρα Μητρόπουλου από το ποδόσφαιρο και παράλληλα την ίδρυση της Super League με εναλλαγή στην προεδρία μεταξύ Πέτρου Κόκκαλη και Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι "αιώνιοι" αρχίζουν και πάλι να "σκοτώνονται" όταν ο Ολυμπιακός αποφασίζει να μην συμμετάσχει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, εξερχόμενος από τα γραφεία της Super League, ο Νικόλας Πατέρας ξεστομίζει το επίσης ιστορικό: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τυχερό που έχει εμένα και τον Μαρινάκη". Αποδείχτηκε ότι ήταν μια δήλωση για διασκέδαση των εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί, αφού το γυαλί είχε ήδη ραγίσει λίγες μέρες πριν, με το πέναλτι που έδωσε ο Δαλούκας στον Βύντρα στο Άρης-Παναθηναϊκός 0-1.

Στο πρώτο πέναλτι, διαλύονται όλα…

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις πρόσκαιρων συμμαχιών, γνωστές, λιγότερο γνωστές, ή παρασκηνιακές που δεν βγήκαν ποτέ προς τα έξω. Όλες είχαν την ίδια κατάληξη: τινάχτηκαν στον αέρα! Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν (που ασφαλώς αποτελεί "οδηγό" και μας διδάσκει πολλά) και ας δούμε το παρόν, προσπαθώντας να προβλέψουμε το μέλλον…

Το παρασκήνιο της εκλογής Αγραφιώτη-Σωπήλη

Χωρίς αμφιβολία, η συμφωνία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για την εκλογή του Τάκη Αγραφιώτη στην προεδρία της λίγκας και του Στράτου Σωπήλη ως αναπληρωτή, προκάλεσε αίσθηση, από τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα οι "αιώνιοι" δεν έκαναν άλλη δουλειά από το να τσακώνονται!

Η αλήθεια είναι ότι στον Παναθηναϊκό ήταν έτοιμοι να ξεσηκώσουν τον κόσμο στην περίπτωση που εκλεγόταν ο Γιώργος Μποροβήλος, ο οποίος ήταν όντως φαβορί καθώς φάνταζε ως μοναδική λύση για την πλειοψηφία των ΠΑΕ. Οι "πράσινοι" θα… έβγαιναν στα κάγκελα και αυτή η πληροφορία είναι απολύτως έγκυρη. Γνωρίζοντας ότι το να εκλέξουν "δικό τους" άνθρωπο ήταν αδύνατο (η "δύναμη" του Παναθηναϊκού στη λίγκα είναι πάνω-κάτω της τάξης των… 3 ψήφων), ήθελαν να βρεθεί ένα πρόσωπο χωρίς "αμαρτωλό" παρελθόν στο ποδόσφαιρο. Και αν γινόταν, χωρίς καθόλου παρελθόν γενικότερα!

Στο πρώτο πέναλτι, διαλύονται όλα…

Στον Ολυμπιακό, που επίσης είχαν στο μυαλό τους στο να αναζητηθεί μια λύση διαφορετική ώστε να μην οδηγηθούν αναγκαστικά στη "λύση Μποροβήλου", είχαν "έτοιμο" τον γενικό τους διευθυντή, Τάκη Αγραφιώτη. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτονταν την περίπτωση Αγραφιώτη από καιρό, γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες είχαν αρχίσει και τον έστελναν στη λίγκα ως εκπρόσωπό τους.

Όταν έπεσε η πρόταση στο τραπέζι, στον Παναθηναϊκό σκέφτηκαν ότι… "χίλιες φορές ο Αγραφιώτης από τον Μποροβήλο", ενώ και με την ανάληψη της θέσης του αναπληρωτή προέδρου από τον Στράτο Σωπήλη, οι "πράσινοι" αισθάνονται ότι αποκτούν δυνατότερη φωνή και ισχυρότερη εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν στο τέλος της προηγούμενη εβδομάδας και κορυφώθηκαν την Δευτέρα το βράδυ, δηλαδή την παραμονή των εκλογών. Η πλειοψηφία των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. της λίγκας, ενημερώθηκε για τη συμφωνία την Τρίτη το πρωί, δηλαδή ελάχιστες ώρες πριν τις εκλογές και ενώ οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι να πάνε να ψηφίσουν… Μποροβήλο! Και φυσικά από τη στιγμή που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν συμφωνήσει, στους υπόλοιπους… περίσσευε, και έτσι οι υποψηφιότητες για πρόεδρο και αναπληρωτή πέρασαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Θα αντέξει η συμμαχία;

Κατά την προσωπική μου άποψη και σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, η συμφωνία μεταξύ των "αιωνίων" αφορά τα πρόσωπα που θα διοικούν τη λίγκα και μόνο! Καμία άλλου είδους συμφωνία ή συμμαχία σε καίρια θέματα, δεν φαίνεται να υφίσταται!

Για το κλίμα συναίνεσης που υπάρχει, θα δοθούν σύντομα πολλές και κρίσιμες «εξετάσεις». Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν δύο ζητήματα ανοιχτά για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί ήδη απέναντι με διαφορετικές προτάσεις και οπτική: το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών και πώς θα υπάρξει περιορισμός και το θέμα της διαιτησίας και της πιθανής έλευσης ξένου αρχιδιαιτητή.

Από το επίπεδο συνεννόησης για τα δύο αυτά ζητήματα, θα κριθεί και το αν το κλίμα συναίνεσης θα διατηρηθεί ή θα βγουν… "πιστόλια"!

Αναμένονται παράλληλα ιστορικές εξελίξεις που πιθανόν να φέρουν τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο! Αναφέρομαι στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το ποιοι από τους 187 εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων θα παραπεμφθούν σε δίκη. Το βούλευμα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αναμένεται το φθινόπωρο, πιθανόν και εντός του Σεπτεμβρίου. Είναι αυτονόητο ότι θα προκληθούν σοβαροί τριγμοί και το καλό κλίμα ίσως "δοκιμαστεί".

Από εκεί και πέρα, μπορεί απλά να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά ο… Βίκτωρας Μητρόπουλος και με το πρώτο φαλτσοσφύριγμα να γίνει το μπαμ!

Αυτοί που… τρέφονται από την κόντρα

Αλλά εδώ η ουσία είναι το κατά πόσο η διάθεση για συναίνεση και συνεργασία είναι ειλικρινής. Αυτό αφορά φυσικά τις ηγεσίες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και όχι τον Αγραφιώτη και τον Σωπήλη που στο κάτω-κάτω συνδέονται και με φιλία.

Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι οι προθέσεις δεν είναι σχεδόν ποτέ ειλικρινείς. Ακόμη όμως και αν είναι, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα σπείρουν ζιζάνια…

Είναι άλλωστε γνωστό, ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ποδόσφαιρο που τρέφονται από αυτό! Τρέφονται από την κόντρα και την έντονη διαμάχη, με σκοπό να επωφελούνται οι ίδιοι. Διότι χωρίς την κόντρα των "αιωνίων", όλοι αυτοί θα πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης στο ποδόσφαιρο…

Σε κάθε περίπτωση, ίσχυε και θα ισχύει για πάντα, ότι μόνο με συνεργασία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (αλλά και της ΑΕΚ που "έρχεται" και μάλιστα με πανίσχυρη διοίκηση και βεβαίως και του ΠΑΟΚ) θα υπάρξει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα επέλθει η ισονομία.

Στο πρώτο πέναλτι, διαλύονται όλα…

Μέχρι τότε, θα συμβούλευα τους παράγοντες να μην χρησιμοποιούν τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας για να μας πουν… "να ποιο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο"! Όχι, δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική δεν θα την κάνετε "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"...

Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τα άδεια γήπεδα που θα δείτε στις 23 Αυγούστου, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK