Η νίκη της λογικής

Ο Δημήτρης Καρύδας εξηγεί πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στη νίκη επί της Μακάμπι στο ΟΑΚΑ παίζοντας μόνο 15 λεπτά μπάσκετ της προκοπής και υποκλίνεται στην μπασκετική πρόοδο του Τζέιμς Γκιστ.

Η νίκη της λογικής

Τα καλά νέα για τον Παναθηναϊκό είναι τα προφανή: Μπήκε με το δεξί στο ΤΟΠ-16, προστάτευσε την έδρα του και στο τέλος μάλλον από το…πουθενά πήρε και μια διαφορά επτά πόντων που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αποδειχθεί πολύτιμη. Τα άσχημα νέα: Όλα αυτά τα έκανε παίζοντας δέκα, το πολύ δεκαπέντε, λεπτά μπάσκετ της προκοπής. Η για να το κάνουμε πολύ πιο συγκεκριμένο: Μπάσκετ με λογική.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης που βρήκε απέναντι του δεν είναι καμιά σπουδαία ομάδα. Η Μακάμπι όμως εδώ και μια δεκαετία παραμένει μια ομάδα που έχει στο DNA της πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που την καθιστούν επικίνδυνη. Βρίσκει Αμερικάνους που παίζουν εξαιρετικά στο ένας εναντίον ενός, τρέχει ασταμάτητα και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος και απέναντι σε αυτό που έχουμε μάθει πια να αποκαλούμε ‘’σκεπτόμενο μπάσκετ’’ και παίζεται σε όλη την Ευρώπη επιστρατεύει το ένστικτο. Όποιος την αφήσει να τρέξει θα το πληρώσει ακριβά!

Απέναντι στους Ίβκοβιτς και τους Ομπράντοβιτς της προπονητικής ο Πίνι Γκέρσον έχει βάλει τους δικούς του όρους. Μας αρέσει ή όχι το θέμα είναι ότι η Μακάμπι διαθέτει το ένστικτο του…δολοφόνου. Και για να νικηθεί αυτό το ένστικτο χρειάζεται κάτι πολύ απλό και πολύ δύσκολο συνάμα: Η απλή λογική του μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός για περίπου τρεις περιόδου ακροβατούσε στο χάος! Στην αρχή έτρωγε το ένα λέι απ μετά το άλλο και στην τρίτη περίοδο μέτρησα τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που δέχτηκε το ίδιο καλάθι με τον ίδιο τρόπο. Ένα κόψιμο μέσα στη ρακέτα, μια πάσα στη μπέιζ λάιν, καλάθι ή κάρφωμα!

Για όσους βλέπουν επιδερμικά ένα παιχνίδι έμοιαζε να βαδίζει με ακρίβεια το δρόμο της απώλειας. Για όσους μπορούν να καταλάβουν λίγο διαφορετικά το μπάσκετ τα πράγματα ήταν απλά: Δέκα λεπτά καλού μπάσκετ ήταν αρκετά. Αρκεί ο Παναθηναϊκός να υποχρέωνε τους Ισραηλινούς να κάνουν κάτι που δεν ξερουν: Να σκεφτούν! Μόλις τους έβαλε δύσκολα στην άμυνα του άρχισε το… πανηγύρι. Σουτ με τη μία, λάθη, νεύρα και τελικά η πρώτη νίκη στο ΤΟΠ-16 ήρθε μάλλον χωρίς καρδιοχτύπια. Το παράξενο της υπόθεσης ήταν ο παίκτης που άλλαξε τη λογική του αγώνα.

Ο Τζέιμς Γκιστ όταν πρωτοεμφανίστηκε στα Ευρωπαϊκά γήπεδα ήταν ένας παίκτης που θεωρητικά ταίριαζε….γάντι σε ομάδες όπως η Μακάμπι και όχι ο Παναθηναϊκός! Έπαιζε μόνο με τα αθλητικά προσόντα του και το μπασκετικό ένστικτο. Μηδενική σκέψη για ένα παίκτη με τεράστια σωματικά προσόντα. Όταν ο Παναθηναϊκός πάτησε τη σκανδάλη της ανταλλαγής του με τον Πάνκο έμοιαζε με κίνηση ισοδύναμη με πνιγμένου που ψάχνει σωσίβιο μεσοπέλαγα! Κι όμως, βγήκαμε όλοι ψεύτες…

Ο Πάνκο με το Καλιφορνέζικο στιλάκι και τα επικοινωνιακά χαρίσματα που πάντοτε μιλούσε χαμογελαστός στους δημοσιογράφους ήταν….πληγή στα αποδυτήρια! Μουρμούρα, γκρίνια, προβλήματα. Ο Γκιστ που ήρθε στην Ελλάδα με την ταμπέλα ‘’προβληματικός’’ στο μέτωπο του αποδείχθηκε όχι μόνο υπόδειγμα παίκτη και χαρακτήρα αλλά μεταμορφώθηκε μέσα σε δύο χρόνια σε ένα παίκτη που πλέον παίζει 50% με το κορμί του και 50% με το μυαλό του!

Η μεταμόρφωση του κοντεύει να είναι εφάμιλλη με αυτή του Μπατίστ που όταν πάτησε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ ήταν ένας παίκτης που ήξερε και ήθελε μόνο να καρφώνει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι! Ο Γκιστ και απέναντι στη Μακάμπι έδειξε ότι είναι ένα ‘’πολυεργαλείο’’ και το ασύλληπτο μπλοκ του στα τελευταία λεπτά ήταν η αφετηρία της αντεπίθεσης του Παναθηναϊκού. Και το μήνυμα που πήρε αλλά δεν μπόρεσε να διαβάσει η Μακάμπι.

Κινδυνεύω να γίνω μονότονος αλλά νομίζω ότι αυτό κρύβει την αλήθεια στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Πρέπει να μάθει να παίζει και μακριά από το ΟΑΚΑ. Και μέσα στο ΟΑΚΑ με μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δέκα-δεκαπέντε λεπτά του έφτασαν για να νικήσει τη Μακάμπι. Δεν θα του φτάσουν κόντρα στη Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ. Και το σύνολο της προσπάθειας του θα κριθεί από τις εμφανίσεις που θα κάνει μακριά από την Αθήνα. Και αν εξαιρέσουμε την Ο2 Αρίνα του Βερολίνου που θυμίζει….θέατρο δεν θα επισκεφτεί καμία άλλη εύκολη ή φιλική έδρα. Με αφετηρία το πρώτο του ταξίδι στο ΤΟΠ-16 και τη δεύτερη φετινή του επίσκεψη στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Γιαννόπουλος: Νίκησε προβληματίζοντας...

Ιβάνοβιτς: "Δείξαμε ότι παίζουμε και άμυνα"

Παναθηναϊκός - Μακάμπι 83-76 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK