Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Τον Ντι Τζέι Στρόμπερι θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε από… κοντά για την επόμενη διετία. Λίγοι όμως γνωρίζουν όχι μόνο τις αθλητικές ρίζες του αλλά και το γεγονός ότι πατέρας του είναι ο Ντάριλ Στρόμπερι. Ένας παίκτης μύθος για το Αμερικάνικο μπέιζμπολ με μια ζωή που μοιάζει με κινηματογραφική ταινία και έχει σχεδόν τα πάντα: Δόξα, παρακμή και μια ταραχώδη προσωπική ζωή. Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας.

Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Ο Ντάριλ Στρόμπερι πριν από 35 χρόνια βρέθηκε σε μια θέση που θα ζήλευαν οι περισσότεροι συνομήλικοι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο νούμερο 1 του ντραφτ του 1980 επιλογή των Νιου Γιορκ Μετς. Είχε όλο τον κόσμο στα χέρια του. Για τα δεδομένα του αθλήματος είχε τις προδιαγραφές ενός παίκτη φαινόμενο. Με μπόι 1μ.93 και φοβερή φυσική δύναμη (αν και το ψιλόλιγνο σώμα του δεν μαρτυρούσε κάτι τέτοιο) πολύ γρήγορα δικαίωσε τις προσδοκίες. Τρία χρόνια αργότερα, όταν μπήκε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα άρχισε σταδιακά να κτίζει τον μύθο ενός από τους καλύτερους μπάτερ που είχαν εμφανισθεί ποτέ. Κέρδισε με άνεση τον τίτλο του καλύτερου ρούκι της χρονιάς, ενώ μόλις τη δεύτερη χρονιά του στη Major League Baseball έπαιξε στο ολ σταρ γκέιμ κάτι που θα γινόταν για οκτώ συνεχόμενες σεζόν!

Την περίοδο 1984-1990 ο Στρόμπερι κατάφερε να βοηθήσει τους Μετς που βρέθηκαν να είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ η προσωπική του δημοφιλία εκτοξεύθηκε στα ύψη! Όσο όμως ανέβαινε η δημοφιλία του και οι αγωνιστικές του επιδόσεις άλλο τόσο γινόταν αντιληπτή η εξαιρετικά άσχημη συμπεριφορά του ακόμη και μέσα στην ομάδα…

Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Σε κάθε αφίσα με το πρόσωπο του ή σε κάθε διαφημιστικό που γύριζε αντιστοιχούσε ένας τουλάχιστον γενναίος καβγάς που έδινε τροφή στα αδηφάγα μίντια της Νέας Υόρκης. Εκείνο το διάστημα είπε για ένα συμπαίκτη του ότι "το όνειρο μου είναι να σπάσω τα μούτρα αυτού του βλάχου", ενώ είχαν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις όπου εμφανιζόταν σε προπονήσεις της ομάδας αγουροξυπνημένος και καθυστερημένος ή δεν εμφανιζόταν καθόλου. Στους τελικούς των πλέι οφ του 1986 δεν δίστασε να κάνει δημόσια κριτική στον προπονητή της ομάδας γιατί τον αντικατέστησε σε ένα κρίσιμο σημείο του 6ου αγώνα αλλά οι περισσότεροι τον συγχωρούσαν ή παρίσταναν ότι δεν άκουγαν. Το 1987 έγινε ένας από τους 10 παίκτες στην ιστορία του πρωταθλήματος που έχει ζωή πάνω από ένα αιώνα που κατάφερε να μπει στο κλαμπ των 30-30. Είχε 39 home runs και 36 κλεμμένες βάσεις δείχνοντας μια σπάνια ικανότητα που λίγοι παίκτες μπορούν να συνδυάσουν στο συγκεκριμένο άθλημα: Και δύναμη και ταχύτητα.

Το βήμα στους Ντότζερς

Όταν εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη το 1990 για να υπογράψει στους Ντότζερς του Λος Άντζελες είχε ήδη οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και η φυγή του οδήγησε τους Μετς σε μια σταδιακή κάμψη που κράτησε αρκετά χρόνια. Οι Ντότζερς του έδωσαν ένα μυθικό για την εποχή πενταετές συμβόλαιο ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώτη του χρονιά στην Καλιφόρνια έμοιαζε συνέχεια των προηγουμένων αλλά από εκεί και πέρα τα προσωπικά του προβλήματα άρχισαν να γιγαντώνονται. Την επόμενη διετία ήρθε και μια σειρά σοβαρών τραυματισμών που του απαγόρευσαν να παίξει στους περισσότερους από τους 162 αγώνες της σεζόν και την κράτησαν εκτός γηπέδων. Παρόλα αυτά στο τέλος της σεζόν, το φθινόπωρο του 1991 είχε ήδη 280 home runs στην καριέρα του, ήταν μόλις 29 ετών και απειλούσε το μυθικό ρεκόρ του Χανκ Ααρον, το οποίο τελικά θα κατέρριπτε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ο Μπάρι Μποντς που είδε τη δική του καριέρα να καταστρέφεται λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις ντόπινγκ. Η επόμενη διετία δεν ήταν καλύτερη. Έπαιξε σε μόλις 75 παιχνίδια από τα συνολικά 324 της διετίας και οι Ντότζερς τον αποδέσμευσαν. Κατέληξε στους Τζάιαντς του Σαν Φραντσίσκο αλλά το μικρό διάστημα που έμεινε στην άλλη ομάδα της Καλιφόρνια το όνομα του συζητήθηκε για τους λάθος λόγους. Το 1995 η λίγκα τον απέκλεισε γιατί βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ναρκωτικών για χρήση κοκαΐνης και παράλληλα ξεκίνησαν οι μπελάδες του με το νόμο αφού ήρθε η πρώτη καταδίκη γιατί αμέλησε να πληρώσει τη διατροφή για τον μικρό τότε Ντι Τζέι, πρώτο από τα επτά παιδιά που έχει αναγνωρίσει επισήμως.

Επιστροφή στη Νέα Υόρκη για τους Γιάνκις

Προσπαθώντας να βάλει μια τάξη στη ζωή του γύρισε στη Νέα Υόρκη και κατάφερε να υπογράψει στους αιώνιους αντιπάλους της πρώτης του "αγάπης" τους θρυλικούς Νιου Γιορκ Γιάνκις. Χωρίς να μοιάζει σε τίποτα με τον παλιό μπάτερ-φόβητρο είχε στιγμές που έδειχνε ψήγματα του τεράστιου ταλέντου του. Αυτό ήταν αρκετό για να βοηθήσει τους Γιάνκις να πάρουν τον τίτλο το 1996 αλλά το 1997 έχασε πάλι ένα μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω αλλεπάλληλων τραυματισμών. Το 1998 επέστρεψε δυνατός και οι Γιάνκις κέρδισαν άλλο ένα πρωτάθλημα με τον ίδιο να αγωνίζεται σε 100 ματς της σεζόν για πρώτη φορά από το 1991.

Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Στο τέλος της σεζόν ήρθε η σοκαριστική είδηση: Διαγνώσθηκε με καρκίνο του εντέρου, εγχειρίσθηκε για αφαίρεση του όγκου αλλά οι γιατροί διέγνωσαν μετάσταση στους λεμφαδένες και χρειάσθηκε να μπει σε πρόγραμμα χημιοθεραπείας.

Κατάφερε να βγει νικητής και από αυτή την περιπέτεια και γύρισε το 1999 στα γήπεδα αλλά η προσωπική του ζωή είχε πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα. Την ίδια χρονιά, τον συνέλαβε η αστυνομία της Φλόριντα την ώρα που έκλεινε συμφωνία με μια αστυνομικό που παρίστανε την πόρνη (η πορνεία είναι απαγορευμένη στην πολιτεία) αλλά το χειρότερο ήταν ότι πάνω του βρέθηκε μικρή ποσότητα κοκαΐνης. Η λίγκα τον απέκλεισε για 140 αγώνες (σχεδόν μια ολόκληρη σεζόν), ενώ το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 21 μήνες φυλάκιση την οποία "αντάλλαξε" με τη συμμετοχή του για το ίδιο διάστημα με κοινωφελή εργασία. Στους Γιάνκις πλέον έπαιζε σποραδικά αλλά είχε συμμετοχή σε ένα ακόμη τίτλο πρωταθλητή, τον 4ο στην καριέρα του και τον τρίτο με την ομάδα.

Τα προβλήματα και η πτώση

Το 2000 χρειάσθηκε να ξαναμπεί στο χειρουργείο για να του αφαιρεθεί ένα νεφρό λόγω της επέκτασης του καρκίνου και την ίδια χρονιά ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια φαρμάκων προσπάθησε να φύγει από τον χώρο ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος που είχε προκαλέσει ο ίδιος. Αντιμετώπισε ξανά τη δικαιοσύνη και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια κατ΄ οίκον περιορισμό την οποία κατάφερε να ανταλλάξει με ένα χρόνο δουλειάς σε κοινωφελή ιδρύματα. Αλλά δεν μπόρεσε να γλιτώσει τη φυλακή όταν μερικές μέρες αργότερα δεν εμφανίσθηκε για την εθελοντική εργασία και βρέθηκε στο σπίτι του υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αυτό έφτανε για να τον οδηγήσει για 40 μέρες στη φυλακή.

Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Δύο εβδομάδες αργότερα εμφανίσθηκε σε δικαστήριο και ζήτησε να βγει από τη φυλακή δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η ζωή και ότι έχει σταματήσει το πρόγραμμα χημιοθεραπειών του. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του και τον απελευθέρωσε με την υποχρέωση να παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Για μερικούς μήνες φάνηκε συνεπής αλλά λίγο αργότερα εγκατέλειψε το πρόγραμμα και βρέθηκε πάλι στο δικαστήριο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν αύξηση του χρόνου στο κέντρο απεξάρτησης.

Το σήμερα

Η αυτοκαστροφική μανία του όμως δεν είχε όρια. Ένα χρόνο αργότερα παραβίασε και πάλι το πρόγραμμα και βρέθηκε, που αλλού, στο δικαστήριο. Οι ποινές που του είχαν επιβληθεί με αναστολή μπήκαν σε ισχύ και φυλακίστηκε για 22 μήνες. Εξέτισε τη μισή ποινή πριν κάνει αίτημα αποφυλάκισης το οποίο έγινε δεκτό. Αποφυλακίστηκε το 2003 και δύο χρόνια αργότερα η σύζυγος του (και μητέρα του Ντι Τζέι) έκανε αίτηση διαζυγίου.

Η τραγική ιστορία ενός μύθου

Για πρώτη φορά όμως ο πατήρ Στρόμπερι είχε βάλει σε τάξη τη ζωή του. Απεξαρτήθηκε από τα ναρκωτικά και ξαναπαντρεύτηκε τη σημερινή του σύντροφο που γνώρισε το 2006 σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης ναρκομανών. Ασχολείται πλέον με φιλανθρωπική δράση, εμφανίζεται συχνά πυκνά σε διάφορα τηλεοπτικά σόου και έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή του και τις περιπέτειες του που έγινε μπεστ σέλερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK