Mundobasket... 2019!

Ο Δημήτρης Καρύδας κάνει τον απολογισμό του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας και καταλήγει στους 11 παίκτες που μοίρασαν υποσχέσεις και ενδέχεται να βρίσκονται σε... άλλο επίπεδο στην επόμενη διοργάνωση.

Mundobasket... 2019!
INTIME SPORTS

Δεν ήταν μόνο δική μου ιδέα αλλά και των περισσότερων ανθρώπων του μπάσκετ με τους οποίους μιλούσα όλες αυτές τις μέρες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε, έγινε, τελείωσε χωρίς να προσθέσει ουσιαστικά κάτι καινούργιο σε τεχνικό επίπεδο. Δεν είδαμε κάτι νέο, δεν μπήκαν φρέσκα πράγματα από τους προπονητές συνεπώς η προσπάθεια να προσεγγίσουμε καθαρά τεχνικά τη διοργάνωση θα κατέληγε σε τετριμμένες αναφορές. Το γεγονός ότι το μπάσκετ πλέον στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε παίκτες με υπερ-αλητικά προσόντα είναι μια διαπίστωση που αφορά σε μικρογραφία και τα εγχώρια πρωταθλήματα και την Ευρωλίγκα συνεπώς υπάρχει χρόνος να επεκταθούμε.

Σταθήκαμε περισσότερο σε μερικούς νέους παίκτες. Νέους όχι γιατί κατ’ ανάγκη δεν τους ξέραμε αλλά τους είδαμε να ανεβάζουν το επίπεδο του παιχνιδιού τους ή να μοιράζουν υποσχέσεις για το μέλλον. Διαλέξαμε 11 παίκτες που ενδέχεται στην επόμενη βερσιόν του παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 να είναι όχι απλά σε άλλο επίπεδο αλλά στο ανώτερο δυνατό… Σε πέντε χρόνια από τώρα βέβαια πολλά θα έχουν αλλάξει όπως και η λογική της διοργάνωσης που επιτέλους αποφάσισε να μεταφερθεί σε μονές χρονιές και να ξεφύγει από την "άχαρη" σκιά του παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου με το οποίο μέχρι και φέτος συνέπιπτε χρονικά.

11. Ισαάκ Φοτού

(Νέα Ζηλανδία, στο τουρνουά 9,5 πόντοι- 4,5 ριμπάουντς- 69% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα): Παίζουν μπάσκετ στη… Χαβάη; Παίζουν και μάλιστα έχουν μια εξαιρετική κολεγιακή ομάδα που μετά από χρόνια στην αφάνεια αρχίζει και ξεθαρρεύει σιγά σιγά στο NCAA. Ένας από τους λόγους είναι ο συγκεκριμένος παίκτης. Μοντέρνος πάουερ φόργουορντ με μπόι 2μ.03 σίγουρα δεν θα βρει δρόμο για το ΝΒΑ αλλά μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια τον δούμε να κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Γεννημένος το 1993.

10. Ντονάτας Μοτεγιούνας

(Λιθουανία, στο τουρνουά 8 πόντοι- 4,1 ριμπάουντς): Έκανε μάλλον χειρότερο τουρνουά από το αναμενόμενο αλλά είναι παίκτης που έχει μπροστά του πολύ δρόμο. Ήδη, πάντως το μονοπάτι του τον έχει οδηγήσει στο ΝΒΑ και στο Χιούστον. Μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πάουερ φόργουορντ φόβητρο. Με μπόι 2μ.13 έχει την ικανότητα να παίζει και μακριά από το καλάθι, είναι αξιόπιστος σουτέρ και γενικά ένα "εργαλείο" με προδιαγραφές μελλοντικού σταρ. Γεννημένος το 1990.

9. Νικ Καλάθης

(Ελλάδα, στο τουρνουά 11,3 πόντοι- 3,7 ριμπάουντς-2,3 ασίστ- 56% στα δίποντα, 38% στις βολές): Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της λίστας. Φυσικά, δεν είναι κανένα κρυμμένο μυστικό αλλά φέτος το καλοκαίρι μας έδωσε ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να κάνει ως ηγέτης και κουμανταδόρος μιας ομάδας κάτι που είχε κάνει μόνο μια σεζόν στην καριέρα του στη Λοκομοτίβ. Το στιλ του ΝΒΑ ταιριάζει απόλυτα σε αυτά που του αρέσουν να κάνει στο παρκέ. Σίγουρα περιμέναμε περισσότερες ασίστ και όχι 6/13 βολές αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Γεννημένος το 1989.

8. Φακούντο Καμπάτζο

(Αργεντινή, στο τουρνουά 9,2 πόντοι-4,3 ασίστ): Δεν η΄ταν ευρύτερα γνωστός έξω από την Ισπανία και πριν προλάβουμε να τον δούμε στο Μουντομπάσκετ μάθαμε ότι τον είχε κλείσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Θα μας απασχολήσει αρκετά χειμωνιάτικα βράδια στην Ευρωλίγκα. Παίκτης που αλλάζει ρυθμό στον αγώνα με μαγικό τρόπο, θυμίζει και σε κοψιά και σε στιλ τους Ισπανούς πλέι μέικερ της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Τρίτος σκόρερ της Αργεντινής στο παγκόσμιο και πρώτος πασέρ πάνω και από τον Πριτζιόνι. Φυσικά δεν είναι 1μ.80 όπως λένε τα επίσημα ρόστερ αλλά κάτι… λιγότερο. Πρόβλημα μόνο το ασταθές σουτ του. Γεννημένος το 1991.

7. Γιανίκ Μορέιρα

(Ανγκόλα, στο τουρνουά 17,8 πόντοι- 8 ριμπάουντς, 59% στα δίποντα): Σχεδόν άγνωστος μέχρι το συγκεκριμένο τουρνουά όπου αναδείχθηκε εύκολα στον καλύτερο παίκτη της χώρας του. Σέντερ με μπόι 2μ.08 έκανε αίσθηση με την εξαιρετική επαφή που έχει με το καλάθι και την ευχέρεια του στο ριμπάουντ. Παίζει στο ΝCAA για λογαριασμό του Σάουδερν Μέθοντιστ ενός σχολείου με τεράστια παράδοση και διακρίσεις στο αμέρικαν φουτμπολ αλλά μικρή παράδοση στο μπάσκετ. Δεν αποκλείεται να γίνει ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στην ιστορία του σχολείου πίσω από ένα άλλο αλλοδαπό: Τον θρυλικό Αργεντίνο Όσκαρ Φούρλονγκ που έπαιζε στους Μάστανγκς πριν από μισό αιώνα. Γεννημένος το 1991.

6. Γιόνας Βαλαντσιούνας

(Λιθουανία, στο τουρνουά 13,1 πόντοι- 8,4 ριμπάουντς- 70% στα δίποντα- 78% στις βολές): Την πρόοδο του την είχαμε δει και την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ όπου παίζει στους Τορόντο Ράπτορς. Ο πιθανώς καλύτερος Ευρωπαίος σέντερ την επόμενη πενταετία. Δεν έχει κτυπητές ατέλειες στο παιχνίδι του και στους Ράπτορς θα βρει χρόνο και χώρο για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Στα συν του ότι σουτάρει με εξαιρετικά ποσοστά (για ψηλό) από τη γραμμή του φάουλ. Γεννημένος το 1992.

5. Γκοργκούι Ντίενγκ

(Σενεγάλη, στο τουρνουά 16 πόντοι- 10,7 ριμπάουντς- 2 ασίστ): Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι hardcore φαν του ΝΒΑ αποκλείεται να τον είχαν διακρίνει στη Μινεσότα και τους Τίμπεργουλβς. Στο παγκόσμιο έδειξε το ταλέντο και τις ικανότητες ενός κυρίαρχου σέντερ. Μπορεί να μην μακροημερεύσει στο ΝΒΑ αλλά μην εκπλαγείτε αν τον δείτε κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια να κάνει θραύση στην Ευρώπη. Γεννημένος το 1990.

4. Γιάννης Αντετοκούνμπο

(Ελλάδα, στο τουρνουά 67% στα δίποντα- 79% στις βολές). Σίγουρα δεν έκανε μεγάλο τουρνουά άλλωστε όσοι καταλαβαίνουν από μπάσκετ και τη διαφορά να παίζεις από τον Φιλαθλητικό της Α2 στο... Μιλγουόκι και μετά σε ένα παγκόσμιο το ήξεραν. Πολύ απλά για τον Γιάννη δεν υπάρχει όριο που μπορεί να περιορίσει το ταλέντο και την μπασκετική του ανάπτυξη. Αν ο Τζέισον Κιντ πραγματοποιήσει την απειλή του και τον μετατρέψει σε καθαρόαιμο περιφερειακό μπορεί σύντομα να μιλάμε για παίκτη-φαινόμενο. Αρκεί να βελτιώσει το μακρινό του σουτ (1/9 τρίποντα στο παγκόσμιο). Εκτός των άλλων είναι και ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης στη λίστα μας. Γεννημένος το 1994.

3. Ντεμάρκους Κάζενς

(Ηνωμένες Πολιτείες, στο τουρνουά 9,4 πόντοι- 5,1 ριμπάουντς): Αν δεν υπήρχε ο Ολντριτζ του Πόρτλαντ τότε ο Κάζινς θα κέρδιζε άνετα τον άτυπο του τίτλου του ταχύτερα ανερχόμενου ψηλού στο ΝΒΑ την περασμένη σεζόν. Παρόλα αυτά στα προσόντα του όλοι βλέπουν ένα σέντερ που άνετα θα είναι στο ΤΟΠ-5 των κορυφαίων της θέσης του την επόμενη τριετία ακόμη και αν το Σακραμέντο συνεχίσει να είναι στη….μιζέρια. Με μια σημαντική ένταση: Χρειάζεται επειγόντως anger management γιατί έχει αναδειχθεί σε άξιο διάδοχο του Ζακ Ράντολφ διεκδικώντας τον τίτλο της πιο ταραχώδους και θυελλώδους νιότης για παίκτη του ΝΒΑ την τελευταία δεκαετία. Με άλλα λόγια δεν ανήκει στην κατηγορία αυτών που η φύση φρόντισε να τους προικίσει και με προσόντα και με μυαλό. Γεννημένος το 1990.

2. Τομά Ερτέλ

(Γαλλία, στο τουρνουά 9,2 πόντοι- 4,1 ασίστ- 0,8 κλεψίματα- 57% στα δίποντα- 88% στις βολές). Δεν είναι νέος αλλά έτοιμος παίκτης. Το Μουντομπάσκετ του έδωσε την ευκαιρία να δείξει πράγματα που μόνο περιστασιακά μπορούσε να εμφανίσει στην Λαμποράλ του…Σκαριόλο! Εξαιρετικός πασέρ στο μισό γήπεδο, άριστος στη λήψη αποφάσεων, πολύ καλός επιθετικός όταν αποφασίζει να σουτάρει. Μια απορία έχουμε: Γιατί δεν ξόδεψε μερικά….ψιλά από το ταμείο της Φενέρ ο Ομπράντοβιτς για να τον αγοράσει. Προφανώς είναι ο καλύτερος νέος σε ηλικία πλέι μέικερ για να παίξει τα πικ εν ρολ του Σέρβου. Γεννημένος το 1989.

1. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

(Σερβία, στο τουρνουά 11,6 πόντοι-2,8 ασίστ- 63% στα δίποντα- 42% στα τρίποντα- 72% στις βολές): Το επόμενο πυρηνικό όπλο του σουτ στην Ευρώπη. Ο επόμενος μεγάλος Σέρβος σουτέρ. Το επόμενο big thing. Δολοφόνος με αγγελικό πρόσωπο που μπορεί να σκοράρει με εκατό διαφορετικούς τρόπους τον εξής ένα: Σουτάροντας! Χαρείτε τον για μια διετία ακόμη στην Ευρωλίγκα γιατί γύρω στο 2016 θα είναι στο ΝΒΑ αφήνοντας πίσω του την Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρ. Α, ναι: Πασάρει τη μπάλα πολύ καλύτερα από ότι πιστεύει ο μέσος φίλάθλος για ένα καλό σουτέρ. Γεννημένος (μόλις) το 1992.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ - Σερβία 129-92 (VIDEO)

Σχόλιο Τ. Μαγουλά: Και με λευκούς να κατέβουν…

News 24/7

24MEDIA NETWORK