Ο παράτυπος και άδικος "υποβιβασμός" του Πανιωνίου

Η ΕΕΑ εγκρίνοντας τον υποβιβασμό του Πανιωνίου και επιτρέποντας τη συμμετοχή της Καβάλας θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο: Να υποβιβάσει μια ΚΑΕ που έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να δώσει το δικαίωμα σε μια άλλη που τελεί υπό εκκαθάριση! Ο Δημήτρης Καρύδας αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο του υποβιβασμού (;) του Πανιωνίου. Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Ο παράτυπος και άδικος "υποβιβασμός" του Πανιωνίου

Για μερικές ώρες ακόμη ο Ηλίας Λιανός θα κρατάει στα χέρια του τις τύχες του Πανιωνίου. Ενδέχεται αυτές οι ώρες να είναι αρκετές για να σωθεί από ένα άδικο και παράτυπο υποβιβασμό η ομάδα της Νέας Σμύρνης αλλά και για να αποχωρήσει και ο ίδιος όπως του αξίζει από το χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Με απόλυτη αξιοπιστία και σωσμένη την υστεροφημία του.

Σαφώς και ο πρόλογος δεν αποτελεί μια προσπάθεια ‘’αγιογραφίας’’ του Ηλία Λιανού. Η αλήθεια όμως είναι ότι για χρόνια βοήθησε μια ομάδα που συνδέθηκε άρρηκτα μαζί της, ξόδεψε χρήματα και εργατο-ώρες και την οδήγησε όσο πιο μακριά του επέτρεπαν οι δυνάμεις του. Από τις αρχές του 2014 ήταν γνωστό ότι θα αποχωρήσει. Δεν ήθελε άλλο, δεν μπορούσε άλλο ή κουράστηκε. Ενδεχόμενα να φταίει και ο συνδυασμός και των τριών. Αυτό το ξέρει καλύτερα ο ίδιος.

Η απόφαση του ήταν δεδομένη και φρόντισε στις τρέχουσες υποχρεώσεις του να είναι συνεπής. Διακανόνισε υποχρεώσεις παικτών, προπονητών και διοικητικού προσωπικού αλλά δεν υπολόγισε την….Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Κάπου εδώ ξεκίνησε μια σειρά λάθος χειρισμών του που τώρα απειλούν με τη μορφή χιονοστιβάδας να πλακώσουν τον ίδιο αλλά και τον Πανιώνιο.

Είναι απολύτως ανθρώπινο ότι ο Λιανός ήθελε να φύγει με τη μικρότερη δυνατή οικονομική ζημιά από τον Πανιώνιο και για αυτό έψαχνε τον άνθρωπο στον οποίο θα παρέδιδε μια ΚΑΕ απαλλαγμένη από μεγάλο μέρος των χρεών της. Ο άνθρωπος αυτός δεν βρέθηκε αφού αποδείχθηκε ότι ο κ. Μαργέτης που εμφανίσθηκε στο προσκήνιο δεν ήταν ο κατάλληλος. Η τέλος πάντων δεν κρίθηκε ως κατάλληλος από τον απερχόμενο ιδιοκτήτη της ομάδας.

Υπάρχει η εγγυητική επιστολή!

Ας προχωρήσουμε βήμα βήμα στην ουσία της υπόθεσης που οδήγησε στον υποβιβασμό (;) του Πανιωνίου. Η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει ο Ηλίας Λιανός υπάρχει και δεν αναζητείται όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. Με μια διαφορά: Η ισχύς της εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 άρα όφειλε να ανανεωθεί. Όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις όσο λίγοι: ‘’Ο Λιανός τη μια χρονιά που έμεινε εκτός Πανιωνίου, παραμένοντας ιδιοκτήτης είδε το χρέος να εκτοξεύεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Κανείς δεν μπορούσε να του εγγυηθεί ότι οι 100.000 ευρώ δεν θα έκαναν….φτερά μέσα σε μερικούς μήνες’’.

Άφησε τον χρόνο να περάσει και εμφανίσθηκε τελικά την ύστατη στιγμή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επιτροπή (απόντος του προέδρου της κ.Μπρίλη) η οποία του φέρθηκε με περίσσευμα έχθρας και….άγνοιας. Η αρμόδια και εντεταλμένη εκ του νόμου επιτροπή για να ελέγχει επακριβώς το ‘’πόθεν έσχες’’ των επαγγελματικών αθλητικών εταιρειών του τόπου δεν ήξερε καν ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει για τον Πανιώνιο ο Ηλίας Λιανός. ‘’Και εσείς κύριε ποιος είστε;’’, τον ρώτησε γυναίκα μέλος της επιτροπής γνωστή από τις εμφανίσεις της σε αθλητικές τηλεοπτικές εκπομπές! Το ξαναγράφω για να μην θεωρηθεί ότι πρόκειται περί αστείου: Το μέλος της επιτροπής ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ τον Ηλία Λιανό αλλά αποφάνθηκε για τη νομιμότητα ή όχι της συμμετοχής του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα.

"Λόγοι δημοσίου συμφέροντος"

Σύμφωνα με τον νόμο μια αθλητική ανώνυμη εταιρεία δεν δικαιούται πιστοποιητικό συμμετοχής εφόσον συντρέχουν λόγοι βλαπτικοί για το δημόσιο συμφέρον. Με απλά λόγια: Αν χρωστάει σε ΙΚΑ, εφορία και λοιπούς δημόσιους φορείς. Ο Πανιώνιος όμως έχει στη διάθεση του και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η αποβολή από ένα πρωτάθλημα επειδή δεν υπάρχει εγγυητική επιστολή προβλέπεται μεν από το νόμο αλλά δεν είναι βλαπτική για κανένα δημόσιο συμφέρον! Η ΕΠΑΕ για παράδειγμα αγνοεί συστηματικά τέτοιες παραλείψεις και επιτρέπει στις ΠΑΕ να παίζουν κανονικά στα πρωταθλήματα της εάν δεν χρωστούν στο δημόσιο. Ο ΕΣΑΚΕ είναι εναρμονισμένος απόλυτα με το γράμμα του νόμου αλλά για αυτό είμαστε οι τελευταίοι που θα του ασκήσουμε κριτική. Απλά, γράφουμε και περιγράφουμε μια κατάσταση με βάση όσα στοιχεία συγκεντρώσαμε.

Με το θέμα των ημερομηνιών έγινε πολύ κουβέντα και γράφτηκαν πολλά. Μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο νόμος προβλέπει ότι η ΕΕΑ (επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) πρέπει να έχει γνωμοδοτήσει για την αδειοδότηση των ομάδων 45 μέρες πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Η συγκεκριμένη ημερομηνία για το πρωτάθλημα μπάσκετ εξέπνευσε στις 28 Αυγούστου. Αν θυμάμαι καλά από τα δελτία τύπου της επιτροπής μόνο τρεις ΚΑΕ από τις 14 είχαν πάρει τη συγκεκριμένη ημερομηνία πιστοποιητικό. Άρα, Η ΙΔΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ που όρισε τις ημερομηνίες τις καταστρατήγησε και στο τέλος εξάντλησε την τυπικότητα και την αυστηρότητα της αρνούμενη να δώσει παράταση δύο ημερών που ζήτησε ο Λιανός. Μήπως το όλο θέμα έχει να κάνει και με πρώην μέλος της επιτροπής που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους και απειλούσε με αγωγές και μηνύσεις τα μέλη της εάν έδιναν το πράσινο φως στον Πανιώνιο; Εντελώς συμπτωματικά η εν λόγω κυρία (άσχετη με την προηγούμενη που αναφέραμε) κατάγεται από την Καβάλα;

Ας κάνουμε όμως και άλλη μια υπόθεση εργασίας. Θα σεβαστώ την άποψη ‘’οι νόμοι πρέπει να τηρούνται επιτέλους σε αυτή τη χώρα’’. Ας τηρηθούν λοιπόν οι νόμοι και ας υποβιβαστεί ο Πανιώνιος. Ποιος θα παίξει στη θέση του; Η Καβάλα ως τρίτη στην Α1; Να τηρηθούν οι νόμοι είπαμε...

Δεν δικαιούται συμμετοχή η Καβάλα!

Η ΚΑΕ Καβάλα σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τελεί υπό εκκαθάριση! Ο λόγος είναι άγνωστος. Χρωστάει και θέλει να διαγράψει τα χρέη της; Υπάρχουν σημεία στη λειτουργία της που δεν είναι σύννομα; Το ξέρουν οι άνθρωποι που τη διοικούν. Αλλά ο νόμος είναι ξεκάθαρος: ΚΑΕ που τελεί υπό εκκαθάριση δεν μπορεί να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Α1.

Άρα, η επιτροπή εγκρίνοντας τον υποβιβασμό του Πανιωνίου και επιτρέποντας τη συμμετοχή της Καβάλας θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο: Να υποβιβάσει μια ΚΑΕ που έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να δώσει το δικαίωμα σε μια άλλη που τελεί υπό εκκαθάριση! Απίστευτο και όμως ελληνικό...

Συνεπώς πρέπει να φτάσουμε πια στον τέταρτο της βαθμολογίας της περσινής Α2 για να δούμε αν μπορεί (και θέλει) να παίξει στην Α1. Άντε με το καλό να ετοιμάζονται οι άνθρωποι του Ψυχικού να παίξουν στην Α1...

Ξαναγράφουμε μια υπόθεση εργασίας: Ας θεωρήσουμε ότι τελικά όλα συμβαίνουν κάπως έτσι: Ο Πανιώνιος πέφτει παράτυπα, η Καβάλα ανεβαίνει παράτυπα. Η επιτροπή δεν οφείλει να της δώσει μια προθεσμία κάποιων ημερών ή εβδομάδων να καταθέσει τον φάκελο της; Εδώ προφανώς δεν ισχύουν για λόγους ανωτέρας βίας οι προθεσμίες. Ακριβώς όμως λόγους ανωτέρας βίας και μια μεταβίβαση της ΚΑΕ που δεν έγινε επικαλέστηκε την περασμένη Δευτέρα ο Ηλίας Λιανός!

Ο ρόλος της ΕΟΚ

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την ΕΟΚ γιατί δεν βοήθησε τον Πανιώνιο να πάρει τις δύο σωτήριες (πιθανώς) μέρες προθεσμίας. Τυπικά, η ομοσπονδία έχει δίκιο. Και δεν είχε στόχο τον Πανιώνιο. Αλλά οι προθέσεις της δεν ήταν αγαθές και ας μην στόχευε, επαναλαμβάνω, την αποβολή του Πανιωνίου από το πρωτάθλημα. Οι προθέσεις της ΕΟΚ είναι συγκεκριμένες και δεδομένες εδώ και χρόνια. Θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να δημιουργήσει αναταραχή στο πρωτάθλημα της Α1. Ειδικά τώρα που εκλεκτός του Γιώργου Βασιλακόπουλου δεν έτυχε της έγκρισης των σωματείων και καταψηφίσθηκε πανηγυρικά στις πρόσφατες εκλογές. Το λένε και ρεβανσισμό...

Η ΕΟΚ ήξερε ότι ο ΕΣΑΚΕ θα αδυνατούσε να κάνει κλήρωση την περασμένη Δευτέρα αν έλλειπαν από τη 14άδα του πρωταθλήματος δύο η περισσότερες ομάδες. Ατυχώς για την ομοσπονδία πρόλαβαν να πάρουν το πιστοποιητικό η ΑΕΚ και ο Κόροιβος και την έπαθε ο Πανιώνιος. Με μείον όμως μια ομάδα η κλήρωση έγινε κανονικά. Τα περί αναδιαρθρώσεων κατηγοριών και διεξαγωγής των αγώνων Κυπέλλου είναι αστεία επιχειρήματα. Η κλήρωση του Κυπέλλου δεν…αλλάζει όποιος και αν παίξει στην Α1. Και τα πρωταθλήματα της ΕΟΚ ελάχιστα επηρεάζονται όπως και ο σχεδιασμός των ομάδων. Δεν έχει μεγάλη διαφορά για ένα σωματείο να παίξει στην Β’ εθνική ή στην Α2. Αντίθετα, όμως η αναταραχή και το μπάχαλο στο επαγγελματικό μπάσκετ εξυπηρετούν και με το παραπάνω τις βλέψεις και τους στόχους της ΕΟΚ.

Τι απομένει; Ο Ηλίας Λιανός να φανεί συνεπής, να παρουσιαστεί αύριο ή μεθαύριο με πλήρη φάκελο στην ΕΕΑ και να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου θέτοντας προ των αληθινών ευθυνών τους τα μέλη της επιτροπής. Αυτό θα είναι το τελευταίο που μπορεί πια να προσφέρει στον Πανιώνιο.

Υ.Γ. 1 Ενδέχεται η ουσία των πραγμάτων να μην αλλάξει ακόμη και αν ο Πανιώνιος αποφύγει τον υποβιβασμό και την έξωση από την Α1. Γιατί η αποχώρηση του Λιανού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και ο σύλλογος θα ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση σε 2-3 μήνες. Απλά θα έχει πάρει παράταση χρόνου αλλά είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ο άνθρωπος που θα αναλάβει –στα σοβαρά- τις τύχες του. Είναι κρίμα κι άδικο για την ομάδα αλλά όπως υπερασπίστηκα το δίκαιο της παραμονής της στη μεγάλη κατηγορία ας μου επιτραπεί και μια σκληρή επισήμανση: Ο Πανιώνιος πρέπει να μείνει στην Α1 όχι για ιστορικούς λόγους. Αν ήταν έτσι τότε έπρεπε το πρωτάθλημα κάθε χρόνο να το παίρνει δια απονομής η….ΧΑΝΘ που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Πανιώνιος πρέπει να μείνει στην Α1 για ουσιαστικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τους νόμους. Αλλά αν δεν βρεθεί έγκαιρα λύση τότε θα ακολουθήσει τη μοίρα του Περιστερίου, του Ηρακλή, του Αμαρουσίου ή ακόμη και της ΑΕΚ (τα τελευταία τρία χρόνια). Αρκετοί στεναχωρήθηκαν που οι ομάδες αυτές εγκατέλειψαν την Α1 αλλά τελικά σε λίγους έλειψαν. Οπότε το πρώτο ζητούμενο είναι η εύρεση μιας πραγματικής και βιώσιμης λύσης για την ομάδα στη μετά Λιανό εποχή που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK