Τα 5/26 μιας χρονιάς

Το επίπεδο του μπάσκετ που παίζεται είναι χαμηλότερο από πέρσι, ο ανταγωνισμός όμως παραμένει σε ψηλά αν όχι σε ψηλότερα επίπεδα με το 75% των παιχνιδιών να κρίνονται σε μονοψήφιες διαφορές. Ο Δημήτρης Καρύδας κάνει την αποτίμηση για τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα στη Basket League.

Τα 5/26 μιας χρονιάς

Κλείσαμε, λοιπόν, ένα μήνα πρωτάθλημα στη Basket League. Γίναμε σοφότεροι για τη φετινή σεζόν; Αρκετά αλλά είναι βέβαιο ότι στην πορεία μας περιμένουν πολλές ανατροπές.

Γενικό συμπέρασμα: Το επίπεδο του μπάσκετ που παίζεται είναι μάλλον χαμηλότερο από πέρσι, ο ανταγωνισμός –όμως- παραμένει σε ψηλά αν όχι σε ψηλότερα επίπεδα με το 75% των παιχνιδιών να κρίνονται σε μονοψήφιες διαφορές. Οι περισσότερες νέες αφίξεις ξένων θα περάσουν απαρατήρητες και πολλοί θα φύγουν τόσο γρήγορα που σε λίγο δεν θα τους θυμόμαστε. Ας πάμε όμως στα επι μέρους αυτής της μίνι αποτίμησης:

Παναθηναϊκός

Το κέρδος: Έχει ήδη πλεονέκτημα στο κυνήγι της πρώτης θέσης που το απέκτησε από την ήττα του Ολυμπιακού στην Κηφισιά. Η γρήγορη προσαρμογή του Ιβάνοβιτς στα δεδομένα της ομάδας και των παικτών στα δεδομένα του Μαυροβούνιου.

Τι άλλαξε: Πιο γρήγορο μπάσκετ στην επίθεση, πιο απελευθερωμένοι οι σουτέρ και γενικά μια ομάδα που σε σχέση με την προηγούμενη διετία παίζει πιο άνετα στο επιθετικό κομμάτι χωρίς να ξεχνά τις βασικές αρχές της άμυνας.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Τι θα…αλλάξει: Η ενεργοποίηση του Νέλσον θα δώσει μεγαλύτερη οντότητα στην περιφέρεια αφού ο Αμερικάνος είναι παίκτης που κάνει πολλές δουλειές. Εκτός από το να σουτάρει καλά.

Η έκπληξη: Εστεμπάν Μπατίστα. Από τα αζήτητα της Ευρωλίγκας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μας θυμίζει πως παίζουν οι σέντερ με πλάτη στο καλάθι.

ΠΑΟΚ

Το κέρδος: Συνεχίζει αήττητος και δείχνει την πρόθεση να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο μεγάλους. Η ώρα της αλήθειας έρχεται με το ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού στην Πυλαία. Για την ώρα δείχνει να αντέχει στην διπλή προσπάθεια και στα εξοντωτικά ταξίδια του Eurocup στην….άγονη γραμμή της Ευρώπης.

Τι άλλαξε: Περισσότερο Αμερικάνικο στοιχείο στην ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τι θα….αλλάξει: Δύσκολο να περιμένουμε δραματικές αλλαγές σε μια ομάδα του Μαρκόπουλου μέσα στη σεζόν. Μόνο απρόβλεπτες συνθήκες θα αλλάξουν την εικόνα της ομάδας.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Η έκπληξη: Ο Χρήστος Σαλούστρος στη μόλις δεύτερη σεζόν του μακριά από τα τοπικά πρωταθλήματα δείχνει ότι είναι ένας παίκτης που εκτός από ειδικές αμυντικές αποστολές μπορεί να βοηθήσει και στην επίθεση.

Ολυμπιακός

Το κέρδος: Οι πολλοί τραυματισμοί ενεργοποιούν παίκτες όπως ο Αγραβάνης και ο Κατσίβελης που σε βάθος χρόνου θα δώσουν πολύτιμες ανάσες.

Τι άλλαξε: Ο…προπονητής. Ο Σφαιρόπουλος και δείχνει από τη Day 1 ότι θέλει να είναι το αφεντικό των αποδυτηρίων και της ομάδας.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Τι θα…αλλάξει: Η επιστροφή των τραυματιών Πρίντεζη και Λοτζέσκι θα δώσει την ευκαιρία στον νέο προπονητή να έχει ένα σχεδόν πλήρες ρόστερ. Τακτικά, ο Σφαιρόπουλος θέλει περισσότερη αμυντική πίεση και λιγότερο μονοδιάστατη επίθεση με αξιοποίηση των ψηλών και ειδικότερα του Ντάνστον.

Η έκπληξη: Δημήτρης Αγραβάνης. Έχει το ταλέντο, του έλειπε ο χρόνος και οι αγώνες. Μέχρι νεωτέρας τα έχει…

Άρης

Το κέρδος: Ομάδα με προσανατολισμούς στο παρκέ και τη σφραγίδα ενός καλού Έλληνα προπονητή (Πρίφτης) στο παιχνίδι της. Παίζει πλέον πολύ καλή άμυνα και έχει πολλές επιλογές.

Τι άλλαξε: Η προσθήκη πολλών ξένων παικτών με καλύτερους τους Τόμας, Νέιμικ δίνει άλλη οντότητα στην ομάδα.

Τι θα αλλάξει: Για την ώρα το ταμείο του Άρη αντέχει στην πληρωμή των υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν και την υπαγωγή στο άρθρο 99. Αλλά η αποστολή είναι εξ’ ορισμού επικίνδυνη.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Η έκπληξη: Στέφεν Αντεγκμπόγιε. Ήρθε ως λύση ανάγκης για ένα μήνα και έγινε παραπάνω από πολύτιμος. Μάλλον θα μείνει αλλά το θέμα είναι που θα βρεθούν τα έξτρα λεφτά.

Κηφισιά

Το κέρδος: Είναι πλέον μέσα στις πρώτες δυνάμεις των ομάδων της Basket League. Και θα μείνει άνετα στην πρώτη εξάδα έστω και αν ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά μετά την περσινή εξαιρετική πορεία.

Τι άλλαξε: Τα πάντα και….τίποτα. Νέο ρόστερ αλλά ίδια αγωνιστική φιλοσοφία που για την ώρα υλοποιείται εντός παρκέ.

Τι θα αλλάξει: Δύσκολα να δούμε σε μια νοικοκυρεμένη και με καλή διοίκηση ομάδα ριζικές ή σπασμωδικές αλλαγές στη διάρκεια της σεζόν. Ενδέχεται πάντως να αναζητηθούν κάποιοι καλύτεροι ξένοι.

Η έκπληξη: Η…ανάσταση του Δημήτρη Μαυροειδή μετά από σοβαρές περιπέτειες τραυματισμών. Όχι μόνο ξαναπαίζει μπάσκετ αλλά ενδέχεται να είναι η καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Ρέθυμνο

Το κέρδος: Ήδη έχει μπει σε φάση που θυμίζει την προ διετίες ομάδα και όχι εκείνη που αγκομάχησε πέρσι να σώσει την κατηγορία. Με δυνατή έδρα και γεμάτο ρόστερ μπορεί να μείνει άνετα στην πρώτη εξάδα.

Τι άλλαξε: Μετά από ένα διάστημα προπονητικών αναζητήσεων το Ρέθυμνο ξανάρχισε να παίζει μπάσκετ με τη σφραγίδα ενός προπονητή (Σκουρτόπουλος) στο παιχνίδι του.

Τι θα αλλάξει: Ποτέ δεν ξέρεις. Με πρόεδρο τον Κωστή Ζομπανάκη οι αλλαγές ξένων είναι πάντοτε ένα πολύ ευχάριστο χόμπι.

Η έκπληξη: Μουχάμεντ Φάγιε. Ο Σενεγαλέζος δεν μας ήταν άγνωστος αλλά βρίσκεται στο ξεκίνημα της πιθανώς καλύτερης σεζόν του στην Ελλάδα και οι προηγούμενες δεν ήταν για τα….σκουπίδια. Δεύτερος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή με βάση το σύστημα αξιολόγησης.

Τρίκαλα

Το κέρδος: Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ στην Α1 αξιοποιεί την έδρα της και παίζει μπάσκετ ουσίας. Η χρονιά θα είναι δύσκολη και μακριά αλλά το πρώτο δείγμα είναι θετικό.

Τι άλλαξε: Μόνο πρόσωπα και όχι φιλοσοφία. Ο Φλεβαράκης αποδεικνύεται από τους καλύτερους προπονητές για ομάδες χαμηλού κόστους.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Τι θα αλλάξει: Τα Τρίκαλα έχασαν ένα οικονομικό υποστηρικτή τους, βρήκαν ένα καινούργιο και θα μετράνε ευρώ-ευρώ και μήνα-μήνα στην προσπάθεια τους να παραμείνουν μια φερέγγυα οικονομικά ομάδα.

Η έκπληξη: Το δίδυμο των Αμερικάνων γκαρντ Ινγκραμ και Μπόουι μοιάζει να έχει ‘’δέσει’’ από πολύ νωρίς.

Απόλλων Πατρών

Το κέρδος: Ούτε κέρδος, ούτε ζημιά. Παραμένει ισχυρός μέσα στην Περιβόλα αλλά η σεζόν του θα κριθεί από το τι….ψάρια θα πιάσει μακριά από την Πάτρα.

Τι άλλαξε: Η φυσιογνωμία της ομάδας παραμένει ίδια απλά την αποστολή έχουν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα.

Τι θα αλλάξει: Με 6 πόντους μέσο όρο στα πρώτα πέντε παιχνίδια ο Γκαλογουέι δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που υπήρχαν. Λογικά θα είναι πολύ καλύτερος στη συνέχεια. Μεγάλο ερωτηματικό το οικονομικό αφού αίφνης ακούγονται πολλά για μια μεγάλη μαύρη τρύπα στο ταμείο.

Η έκπληξη: Ο Τόρλιν Φιτζπάτρικ, πρώτος ριμποάουντερ στο πρωτάθλημα. Ο 25χρονος Αμερικάνος αποτελεί άλλη μια απόδειξη (από τις πολλές των τελευταίων χρόνων) για αυτό που ξέρουμε: Ο Βετούλας σπάνια κάνει λάθος στις επιλογές των ξένων.

Κόροιβος

Το κέρδος: Κερδίζει τα ματς που πρέπει να κερδίσει στο γήπεδο του για να σωθεί. Αλλά καμία ομάδα δεν έμεινε στην κατηγορία χωρίς εκτός έδρας νίκες.

Τι άλλαξε: Ο Κόροιβος προσπαθεί να μάθει τα κατατόπια της Α1. Για την ώρα δεν έχει στραβοπατήσει αλλά η διαδρομή κρύβει πολλές παγίδες.

Τι θα αλλάξει: Οι ψηλοί που έχουν απογοητεύσει. Ήδη έφυγε ο Ντμίτριεφ και μάλλον κινδυνεύει και ο Γκάρετ αφού τα….μπλοκ που κάνει δεν ισοσταθμίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί.

Η έκπληξη: Οι μυημένοι γνώριζαν ότι ο Χάρης Μαρκόπουλος δεν ήταν απλά ο…γιος του πατέρα του αλλά έκρυβε μια αυτόνομη προπονητική οντότητα. Βρήκε την ευκαιρία να το αποδείξει και για την ώρα κερδίζει το στοίχημα.

Κολοσσός

Το κέρδος: Αναζητείται. Η ομάδα έχει ως….υποθήκη μόνο την εκτός έδρας νίκη της πρεμιέρας στη Νέα Σμύρνη απέναντι στα εφηβικά του Πανιωνίου που μπορεί να αποδειχθεί πολύ καθοριστική στην υπόθεση σωτηρία.

Τι άλλαξε: Ο Ελληνικός πυρήνας έμεινε ίδιος και πλέον την αλήθεια θα….πουν οι ξένοι που ήρθαν.

Τι θα αλλάξει: Ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν τα πάντα (όπως ο προπονητής που... άλλαξε). Μια νίκη ή μια ήττα είναι καθοριστικές για τους Ροδίτες φέτος.

Η έκπληξη: Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικάνος πλέι μέικερ μπορεί να είναι πρότυπο….αναρχίας στο παιχνίδι του αλλά αυτή τη στιγμή είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της Α1, έχει αναδειχθεί….1,5 φορά MVP της εβδομάδας και βάζει υποψηφιότητα να είναι ο φετινός Ντι Τζέι Κούπερ ή Ερικ Μακόλουμ της Basket League.

Πανελευσινιακός

Το κέρδος: Η νίκη επί της ΑΕΚ που έδωσε πολλές ανάσες στην ομάδα και την κράτησε ζωντανή. Η Ελευσίνα θα μετρήσει και φέτος νίκη-νίκη την προσπάθεια της να μείνει στην κατηγορία.

Τι άλλαξε: Ο προπονητής. Μετά από πολλά χρόνια χώρισαν οι δρόμοι της ομάδας με τον Γιώργο Σκαραφίγκα μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.

Τι θα αλλάξει: Με τον Κουστένη στον πάγκο η Ελευσίνα θα παίζει περισσότερο μπάσκετ λογικής παρά ενστίκτου και η προπονητική καθοδήγηση από τον πάγκο θα είναι πιο εμφανής στο παιχνίδι της.

Η έκπληξη: Αθανασούλας- Ιωάννου. Σε ένα μεταβατικό στάδιο της καριέρας τους οι δύο Έλληνες μπορούν να γίνουν ηγέτες της Ελευσίνας τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

ΑΕΚ

Το κέρδος: Η στενή σχέση με τον κόσμο που την ακολουθεί παντού και κάνει το μεγάλο ΟΑΚΑ να φαίνεται λιγότερο….άδειο! Η παρουσία της στη Basket League θα εκτοξεύσει και τον αριθμό των εισιτηρίων.

Τα 5/26 μιας χρονιάς
INTIME SPORTS

Τι άλλαξε: Η ομάδα φτιάχτηκε στο…πόδι το καλοκαίρι και οι άνθρωποι της έτρεφαν εξωπραγματικές προσδοκίες για την πορεία της. Η ‘’βασίλισσα’’ ΑΕΚ έχει πάντοτε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ που της ανήκει αλλά στο παρόν δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ομάδα που θα παλέψει για την σωτηρία της. Δημιουργήθηκε ένας καλός κορμός με Έλληνες ρολίστες αλλά η πρώτη φουρνιά των Αμερικάνων ήταν αγορασμένη από τα ράφια με τις εκπτώσεις.

Τι θα αλλάξει: Η άφιξη του Ντράγκαν Σάκοτα και η επανεμφάνιση του βετεράνου κόουτς στους πάγκους θα αλλάξει τα πάντα. Ενδέχεται να αποτελέσει και ένα καλό λόγο παραμονής του γιου του στην ομάδα αφού ηχούν Ιταλικές σειρήνες στα αυτιά του.

Η έκπληξη: Ντούσαν Σάκοτα. Επέστρεψε υγιής στα γήπεδα, μοιάζει να είναι παίκτης άλλου επιπέδου για τη φετινή ΑΕΚ και σκοράρει με άνεση αν και μοιάζει να παίζει με μισή ταχύτητα.

Δράμα

Το κέρδος: Δεν υπάρχει. Η χρονιά θα είναι τόσο δύσκολη όσο την περιμέναμε για μια ομάδα που έκανε την έκπληξη πέρσι αλλά φέτος προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Τι άλλαξε: Αμερικάνοι και προπονητής. Για την ώρα η ομάδα μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος μέσα στο παρκέ.

Τι θα αλλάξει: Οι αλλαγές ενδέχεται να είναι σαρωτικές και σε όλα τα επίπεδα αφού στις πέντε πρώτες αγωνιστικές το μοντέλο δεν λειτούργησε.

Η έκπληξη: Θοδωρής Ζάρας. Με μέσο όρο κοντά στους 14 πόντους ο αρχηγός του ΚΑΟΔ στα 27 του έχει ξεκινήσει πολύ εντυπωσιακά τη χρονιά αλλά χωρίς ανάλογη βοήθεια ειδικά από τους Αμερικάνους συμπαίκτες του.

Πανιώνιος

Το κέρδος: Παίζει στην Α1, έχει συσπειρώσει τον κόσμο του και είναι πολύ πιθανό να βγουν και ένας δύο παίκτες μέσα από τη δύσκολη δοκιμασία της ομάδας.

Τι άλλαξε: Η παρουσία του Βαγγέλη Αλεξανδρή. Κλασικός….πυροσβέστης τα τελευταία χρόνια δεν λέει όχι στις επικίνδυνες αποστολές που για άλλους προπονητές μοιάζουν με απονενοημένα εγχειρήματα.

Τι θα αλλάξει: Αναμένονται και άλλες αλλαγές παικτών για να συμπληρωθεί το ρόστερ. Ήδη, η ομάδα με την παρούσα σύνθεση θυμίζει πιο πολύ ομάδα της Α1 και παίζει πια ανταγωνιστικά.

Η έκπληξη: Ο ερχομός του Λιουκ Χάνκοκ. Ισως ο καλύτερος σουτέρ που έχει έρθει από την Αμερική την τελευταία πενταετία. Η προσαρμογή του στα δεδομένα του Ελληνικού πρωταθλήματος που δεν ευνοεί πολύ παίκτες του δικού του στιλ είναι άλλη συζήτηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK