Από αυτούς χάσαμε το πρωτάθλημα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για αυτά που πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι και αυτά που δεν έγιναν το προηγούμενο με αποτέλεσμα να προκαλείται εύλογα η θλίψη για το "κοίτα από ποιούς χάνουμε το πρωτάθλημα"...

Από αυτούς χάσαμε το πρωτάθλημα
MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Οι κινήσεις, δημιουργικές και διορθωτικές, για τον Παναθηναϊκό που θα παραταχθεί στην αφετηρία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (2015-2016) είναι σε πλήρη εξέλιξη, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του τεχνικού διευθυντή, Λεωνίδα Βόκολου.

Μπορεί να υπήρχε ασφαλώς η προτεραιότητα ενίσχυσης του δυναμικού στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου (Ιανουάριος), ωστόσο ο κύκλος συζητήσεων δεν είχε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και η διαδικασία των ανανεώσεων εξελισσόταν παράλληλα.

Έτσι, με εξαίρεση την απόκτηση Νίνη που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες πριν ανακοινωθεί η συνεργασία με τον Λεωνίδα Βόκολο, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις φέρουν την υπογραφή του. Υπήρξε νωρίτερα μία προεργασία και διερεύνηση προθέσεων, όπως για παράδειγμα με τον Τριανταφυλλόπουλο που μπορεί να ανακοινώθηκε η συμφωνία ανανέωσης έως το καλοκαίρι του 2017, στις 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο ήταν όλα “τελειωμένα” από το ταξίδι του Παναθηναϊκού στη Μόσχα (για την αναμέτρηση Europa League Με την Δυναμό).

Ο Νάνο ανακοινώθηκε στις 8/12 (έως το καλοκαίρι του 2017), οι Ντίνας (2017), Ατζαγκούν (2018) στις 9/12, ο Καρέλης (2018) στις 15/12, ο Δώνης (2018) στις 15/1, ο Μπεργκ (2018) στις 26/1 και ο Τριανταφυλλόπουλος (2017) στις 5 Φεβρουαρίου. Επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση του Νίκου Καλτσά (3 Ιανουαρίου) για το καλοκαίρι.

“Τρέχει” το ρεπορτάζ για τη θέση του δεξιού μπακ, με τον Γιώργο Γκαλίτσιο να παρουσιάζεται ως βασικός υποψήφιος στόχος και τον Λεωνίδα Βόκολο να έχει ταξιδέψει δύο φορές στο Βέλγιο για να τον παρακολουθήσει. Στην ίδια θέση υπάρχουν οι Μπούρμπος, Μαρινάκης, Σπυρόπουλος. Και οι τρεις έχουν συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2016 και μένει να δούμε ποιος θα παραμείνει, ποιος θα παραχωρηθεί ως δανεικός και με ποιον θα επιδιωχθεί η λύση της συνεργασίας.

Επίσης υπάρχει αναζήτηση για τη θέση των κεντρικών αμυντικών, χωρίς να έχει αποκλειστεί η περίπτωση να υπάρξει τελικά συμφωνία για την παραμονή του Γκόρντον Σίλντενφελντ. Εκεί υπάρχουν ακόμη οι Ταυλαρίδης (έως το καλοκαίρι του 2017), Τριανταφυλλόπουλος (2017), Κουτρουμπής (2016) και Ρισβάνης (2016).

Στους τομείς που επιδέχονται σοβαρών βελτιωτικών παρεμβάσεων είναι και η θέση του αμυντικού μέσου, όπου υπάρχει ο Τάσος Λαγός (2017), αλλά δεν φαίνεται να συνεχίζει ο Νταβίντ Μέντες (έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2016). Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την απολογιστική έκθεση της ιατρικής ομάδας, ως προς τη δυνατότητά του να προσφέρει χωρίς το μπαράζ των μυϊκών ενοχλήσεων που τον ταλαιπώρησε στη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ωστόσο οι περί τις 180.000 ευρώ καθαρές αποδοχές (χωρίς τα μπόνους) του, δικαιολογούνται από την πρώτη χρονιά του στο “τριφύλλι”, αλλά σε καμία περίπτωση από τη φετινή.

Ερωτηματικό στο χώρο της μεσαίας γραμμής ο Ντανιέλ Πράνιτς, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της διοίκησης για μείωση των οικονομικών του απολαβών. Η συμφωνία με τον Πράνιτς εκπνέει το καλοκαίρι του 2016, οπότε απαιτείται η συναίνεση του ποδοσφαιριστή για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, κάτι που μπορεί να διευκολυνθεί αν η μείωση αποδοχών συνοδεύεται από παράλληλη επέκταση της συνεργασίας για έναν ακόμη χρόνο.

Στο επιθετικό κομμάτι, η συζήτηση αφορά στον Πέτριτς, που με τις εμφανίσεις του το τελευταίο τρίμηνο φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει αντανακλαστικά ανανέωσης (η τρέχουσα συμφωνία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι) για έναν ακόμη χρόνο. Και σ' αυτή την περίπτωση όμως μιλάμε για μείωση αποδοχών, με τον ποδοσφαιριστή να μην αντιμετωπίζει... βιοποριστικά το θέμα αλλά μέχρι ενός σημείου, το οποίο γνωρίζουν μόνο οι δύο συνομιλητές.

Οι... συνοδοιπόροι Μπεργκ (2018), Καρέλης (2018) και Κλωναρίδης (2017) περιμένουν απλά να πληροφορηθούν τον τέταρτο της παρέας της επομένης περιόδου, αν φυσικά δεν υπάρξει κάποια πρόταση που θα υποχρεώσει τον παναθηναϊκό να συναινέσει σε αποχώρηση. Αλλά δύσκολα θα υπάρξουν νέα, πριν τους κατατακτήριους αγώνες του Μαΐου. Εκτός κι αν μεσολαβήσει κάποιο θαύμα, που θα φέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή...

Ποιούς ξεχάσαμε; Τον Χουχούμη (λήγει το καλοκαίρι του '16 και ίσως επεκταθεί) και τον Κοτσόλη (εκπνέει το προσεχές καλοκαίρι και θα συζητήσει σε προχωρημένο χρόνο, με πιθανότερο το διαζύγιο). Ο Μπαϊράμι αποτελεί ήδη παρελθόν, οι Μπερίσα και Μπούι θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί και με τον Μαυρία. Της ομάδας θα ηγηθεί και πάλι ο Κάρλος Ζέκα, που έχει ανανέώσει την παραμονή του έως το καλοκαίρι του 2017.

Φιλοδοξία των Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολου είναι να προσφέρουν στον Γιάννη Αναστασίου (που επίσης αναμένεται να ανακοινώσει ότι συνεχίζει έως το 2017) το σύνολο του έμψυχου δυναμικού πριν την αναχώρηση των “πρασίνων” για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Κάτι που αν είχε συμβεί και φέτος το καλοκαίρι, ίσως να μην διαπίστωναν με θλίψη “κοίτα από ποιούς χάνουμε το πρωτάθλημα”, μετά το ντέρμπι των “αιωνίων” στη Λεωφόρο, αλλά και το παιχνίδι κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Άλλωστε η διοίκηση έχει προαναγγείλει ότι η τρέχουσα είναι και η τελευταία τόσο έντονα μνημονιακή χρονιά και το μεταγραφικό μπάτζετ της νέας περιόδου θα είναι αισθητά βελτιωμένο, τέτοιο που θα επιτρέψει γρηγορότερες κινήσεις, αντί να επιβάλλει θερινή στάση αναμονής έως ότου πέσουν οι τιμές...

Υ.Γ.: Ο Καλογερόπουλος τελικά έχει θέμα με τα χέρια. Στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ανακάλυψε χέρι του Πέτριτς, πριν τροφοδοτήσει τον Ατζαγκούν σε πλεονεκτική θέση για γκολ, και από χθες συζητιέται και πάλι για ένα χέρι που απέφερε γκολ. Διαφωτιστικό ριπλέι δεν υπάρχει, αλλά το γεγονός ότι 5/5 παίκτες της ΑΕΚ στη φάση σηκώνουν αμέσως το χέρι τους για να ζητήσουν την παράβαση (κάτι που δεν μπορεί να συμβεί “συνεννοημένα” ή αντανακλαστικά αν απουσιάζει κάθε περίπτωση παράβασης), ενώ η κλίση και η φορά του σώματος του Χάρα δεν δικαιολογεί απόλυτα την πορεία που παίρνει για τα δίχτυα, μου καλλιεργούν υποψίες παράβασης. Απλά υποψίες όμως. Καμία βεβαιότητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK