Ένας ακόμη μέσος και ανανεώσεις

Ο Παναθηναϊκός, μετά την απόκτηση του Νίνη, παραμένει στο παζάρι για μία ακόμη κίνηση μέσου ή μεσοεπιθετικού και τίποτε περισσότερο. Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει την μεταγραφική πολιτική και τους στόχους του "τριφυλλιού" για τον προσεχές Ιανουάριο.

Ένας ακόμη μέσος και ανανεώσεις
INTIME SPORTS

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου φιγουράρουν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα ως μία από τις παραμέτρους που θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο του πρωταθλητή. Μία ακόμη είναι η αποφόρτιση του αγωνιστικού προγράμματος, λόγω του ευρωπαϊκού αποκλεισμού, με συνεπακόλουθο τον περιορισμό του αναγκαίου rotation μεταξύ των αγώνων.

Μεταξύ αυτών των δύο αναζητείται η σωστή ισορροπία. Από τη μία η κάλυψη διαπιστωμένων κενών και από την άλλη το γεγονός ότι το βάθος στο ρόστερ παύει να είναι όσο πιεστικό ήταν στο ξεκίνημα της περιόδου. Κι εδώ εστιάζεται η βασική ένσταση των υπέρμαχων της μεταγραφικής ενίσχυσης.

Ναι, δεν είναι πια πιεστική η ανάγκη παρουσίας εναλλακτικών προτάσεων στο ρόστερ, αλλά ποιος μίλησε για εναλλακτικές προτάσεις; Όσοι υποστηρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης, προφανώς και δεν αναφέρονται σε ποδοσφαιριστές που θα έρθουν ΓΙΑ ΝΑ διεκδικήσουν θέση, αλλά σε ποδοσφαιριστές που θα έρθουν για να πάρουν φανέλα βασικού, σε θέσεις που παρατηρείται έλλειμμα πρωτοκλασάτης λύσης.

Υπάρχουν;

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις διαθέσιμες στην αγορά του Ιανουαρίου και προσιτές σε ό,τι αφορά στις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου. Συνήθως οι λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δανεικοί ποδοσφαιριστές, που δεν είχαν ως τώρα χρόνο συμμετοχής στις πολύ καλές ομάδες τους, αλλά με περιορισμένες προοπτικές περαιτέρω (μετά το καλοκαίρι) συνεργασίας λόγω των υψηλών συμβολαίων τους ή των απαιτήσεων των συλλόγων τους. Και πάλι όμως η δυνατότητα άμεσης αγωνιστικής προσφοράς, εξαρτάται από τον χρόνο που έχουν μείνει εκτός αγώνων και ρυθμού.

Περιπτώσεις όπως του 25χρονου Νοτιοαφρικανού Μέι Μαλανγκού, του οποίου το συμβόλαιο με τη Γκέτεμποργκ ολοκληρώνεται στις 31/12/2014 σπανίζουν στο παζάρι, ενώ κι εκείνες που εκπνέουν το καλοκαίρι του 2015 και θα ήταν υπό προϋποθέσεις φθηνότερες αγορές (μπροστά στο ενδεχόμενο να τους χάσουν οι ομάδες τους χωρίς αντίτιμο σε 6 μήνες) προτιμούν να κάνουν μεταγραφή ως ελεύθεροι και να καρπωθούν το σύνολο των χρημάτων.

Η θέση που αγωνίζεται ο Μαλανγκού είναι η προτεραιότητα του Παναθηναϊκού και τον Γενάρη, αλλά και το προσεχές καλοκαίρι εφ' όσον δεν καλυφθεί άμεσα. Είναι η θέση στην οποία εκτιμά η ομάδα του μεταγραφικού σχεδιασμού, ότι μπορεί να γίνει η διαφορά σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο χρόνο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Έναν παίκτη στον χώρο της μεσαίας (ή μεσοεπιθετικής) γραμμής που πατάει περιοχή και απειλεί. Είτε οκτάρι (έχει ισχυρούς υποστηρικτές), είτε παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί και στις πτέρυγες (τύπου Αλφάρο που ναυάγησε το καλοκαίρι).

Όχι άμεση προτεραιότητα η άμυνα

Δεν είναι στις προτεραιότητες της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής και μόνο αν παρουσιαστεί κάτι πολύ εξαιρετικό, σε σχέση ποιότητας/τιμής και βέβαια προοπτικών, θα υπάρξει η παραμικρή δραστηριοποίηση.

Ο Παναθηναϊκός έχει θέματα, αλλά με καλοκαιρινό ορίζοντα. Και βέβαια οι απαραίτητες κινήσεις γίνονται από τώρα. Είναι θέμα η ενίσχυση στη θέση του τερματοφύλακα. Είναι θέμα η ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας, με τους “πράσινους” να παρακολουθούν πολύ στενά την περίπτωση Γκαλίτσιου, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι και οι κινήσεις ανανέωσης από πλευράς Λόκερεν έπεσαν για την ώρα στο κενό.

Οι ανανεώσεις

Είναι θέμα η θέση πίσω από τον Νάνο, με τον Χουχούμη να μην έχει κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη του τεχνικού επιτελείου. Είναι θέμα η περίπτωση του Σίλντεφελντ, με τον Παναθηναϊκό να ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη κίνηση όταν παρουσιάστηκαν κάποια δημοσιεύματα στον κροατικό Τύπο περί συζητήσεων ανανέωσης της συνεργασίας.

Είναι θέμα η ενίσχυση στις θέσεις της επίθεσης, με τον Μπερίσα να επιστρέφει στη Ρόμα το καλοκαίρι και το συμβόλαιο του Πέτριτς να ολοκληρώνεται. Αν, λέμε αν, υπήρχε η δυνατότητα λύσης του συμβολαίου του Κροάτη, ίσως γινόταν τώρα η κίνηση για φορ περιοχής.

Ένας ακόμη μέσος και ανανεώσεις

Υπάρχει και το θέμα του Μπαϊράμι, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2017 (τετραετές), όπως και του Μπούι, που επιστρέφει στη Γιουβέντους. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Γιάννη Αλαφούζου στο προσεχές καλοκαίρι (στην τελευταία συνάντηση των μελών της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας” πριν το παιχνίδι με τον ΟΦΗ), όταν είπε ότι η τρέχουσα σεζόν είναι η τελευταία “έκτακτης ανάγκης” και πλέον θα διατεθούν περισσότερα χρήματα στον τομέα της ενίσχυσης του υλικού.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο Παναθηναϊκός, μετά την απόκτηση του Νίνη, παραμένει στο παζάρι για μία ακόμη κίνηση μέσου ή μεσοεπιθετικού και τίποτε περισσότερο. Θα εκπλαγώ ευχάριστα αν πετύχει να επισπεύσει (και να υλοποιήσει άμεσα) μία καλοκαιρινή κίνηση, αλλά δεν είναι εύκολο. Αντίθετα, η ανανέωση της συνεργασίας με παίκτες που έχουν προκριθεί για να συνεχίσουν στο πράσινο ρόστερ περνάει στο προσκήνιο τον επόμενο μήνα και θα πρέπει να αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK