Καν' τονα να κάνει λάθος

Ο Δημήτρης Κριτής εξηγεί το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ προκειμένου να καταφέρει να φύγει πανηγυρίζοντας από την Τούμπα.

Καν' τονα να κάνει λάθος
INTIME SPORTS

Υπάρχει ποδοσφαιρική κατηγορία στην οποία ο ΠΑΟΚ κάνει με διαφορά πρωταθλητισμό: τα λάθη! Με 373 σε επτά αναμετρήσεις ηγείται με διαφορά στον σχετικό πίνακα. Τον ακολουθούν μεν η Καλλονή (370), ο Ηρακλής (359), η ΑΕΚ (357), ο Λεβαδειακός (347), ο Πλατανιάς (338), αλλά όλοι τους αγωνίστηκαν χθες, δηλαδή έχουν δώσει ένα παιχνίδι περισσότερο.

Πρέσινγκ ψηλά...

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή την εβδομάδα ακούστηκε περισσότερο από ποτέ στο "πράσινο" προπονητήριο η λέξη "πρέσινγκ". Πίεση ψηλά από την πρώτη πάσα, κυρίως στην πρώτη πάσα. Αυτό συζητούσε καθημερινά η προπονητική ομάδα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα για την αρχική ενδεκάδα, αυτή είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα για τον Γιάννη Αναστασίου που θέλει να κλέψει μπάλες ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και μαζί το αποτέλεσμα.

Στα σχέδια επί χάρτου, τέσσερα είναι τα ονόματα που έχουν κυκλωθεί: Τζαβέλλας, Τζιόλης, Πέλκας και Μακ. Για διαφορετικούς λόγους όπως θα διαπιστώσετε.

Οι "σημαδεμένοι"

Ο Τζαβέλλας είναι αυτός που αναλαμβάνει να ανεβάσει τη μπάλα (κατά δεύτερο λόγο ο Βίτορ) στο χορτάρι, αναζητώντας κυρίως τον Τζιόλη που είναι με διαφορά ο πρώτος διακομιστής της μπάλας προς το μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Ο πρώην "πράσινος" μέσος με 113 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις, σχεδόν διπλάσιες από τον αμέσως επόμενο, είναι -ελλείψει του κλασσικού δημιουργικού μέσου- ο κεντρικός μοχλός στην ανάπτυξη του "Δικεφάλου" και στον Παναθηναϊκό θέλουν να τον απομονώσουν, με παίκτη-σκιά στον κάθε του βηματισμό.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουν να οδηγήσουν το παιχνίδι στους Μακ και Πέλκα (που είναι τα άλλα δύο ονόματα στο σημειωματάριο), σε θέσεις εκτός της ακτίνας δράσης τους, εκεί δηλαδή που υποπίπτουν στα περισσότερα λάθη. Αμφότεροι αποδεικνύονται εξαιρετικά επιπόλαιοι στη διαχείριση της μπάλας υπό καθεστώς πίεσης, με αποτέλεσμα ο μεν Σλοβάκος να καταγράφει στην στατιστική του 50 επιτυχημένες πάσες και 43 λάθη, ο δε Πέλκας να πλησιάζει ακόμη περισσότερο την απόλυτη ισορροπία σωστού και λάθους με 50 και 47 αντίστοιχα, αν και έχει 130 λιγότερα αγωνιστικά λεπτά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον ρόλο της "σκιάς" του Αλέξανδρου Τζιόλη θα επωμιστεί ο Ατζαγκούν, με τον Καρέλη να κλίνει πάνω στον Τζαβέλλα και αμφότερους να ψάχνουν με την κερδισμένη μπάλα τον Μπεργκ.

Για τους Μακ και Πέλκα, θα εξαρτηθεί από την αφετηρία τους στο χορτάρι, με τον Λαγό να αναλαμβάνει τα τετ α τετ στον άξονα και τον Ζέκα να ψάχνει τα κλεψίματα, για τα οποία άλλωστε διακρίνεται στον χώρο της μεσαίας γραμμής, μετρώντας συνολικά 20, που τον φέρνουν μεταξύ των κορυφαίων της σχετικής λίστας (παρεμπιπτόντως στην κορυφή βρίσκουμε τον Τζιόλη).

Μονόδρομος η επιθετική άμυνα

Η επιλογή της επιθετικής άμυνας θα ήταν ασφαλώς επιλογή του "τριφυλλιού", ακόμη κι αν δεν ίσχυε τίποτε από τα παραπάνω, αφού θέλει και πρέπει να εκμεταλλευτεί την κόπωση των γηπεδούχων από το μεσοβδόμαδο ευρωπαϊκό παιχνίδι για το Europa League.

Αν θα μεγεθύνει και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου θα το γνωρίζουμε το βράδυ. Άλλωστε δεν εξαρτώνται όλα από τα σχέδια επί χάρτου, αλλά κυρίως από την ανταπόκριση επί χόρτου. Και βέβαια τις απαντήσεις του Ιγκόρ Τούντορ και των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι μεγαλομετόχου επιτρέποντος (αν όχι και... προτρέποντος) δεν τα έδωσαν και όλα για όλα το βράδυ της Πέμπτης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με 20 παίκτες στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός

Αναστασίου: "Είναι δύσκολο για τους άλλους να μας κερδίσουν"

News 24/7

24MEDIA NETWORK