Ο αγωνιστής και ο πρωταγωνιστής

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει την παρουσία του Παναθηναϊκού στη Μόσχα και την ήττα από τον Ντιναμό το βράδυ της Πέμπτης.

Ο αγωνιστής και ο πρωταγωνιστής
INTIME SPORTS

Μετά από κάθε παιχνίδι υπάρχουν κέρδη ή ζημιές. Ή και τα δυο. Φτάνει να τα δεις και να τα βάλεις σωστά στη ζυγαριά. Να αξιολογήσεις ψύχραιμα τις ζημιές και να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά τα κέρδη. Μόνο έτσι θα διευρύνεις τις προοπτικές για θετικούς μελλοντικούς ισολογισμούς.

Αν για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός σταθεί στο βαθμολογικό κεφάλαιο και στη λογική ότι ως αποκλεισμένος δεν είχε τίποτε να χάσει στη Μόσχα ή στο οικονομικό και αποτιμήσει τη ζημιά όσο το οικονομικό μπόνους για βαθμό ή βαθμούς στη ρωσική πρωτεύουσα, θα είναι μεγάλο λάθος.

Δεν ήταν έτοιμοι

Οι “πράσινοι” έδειξαν στη διάρκεια και των προκριματικών φάσεων και σ' αυτές τις πέντε αγωνιστικές των ομίλων του Europa League, ότι δεν ήταν έτοιμοι για την Ευρώπη ή δεν ήταν “αρκετοί” (ποιοτικά και ποσοτικά) για παράλληλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Ήταν μάλλον μια σεζόν κατά την οποία μέτρησαν τις δυνάμεις τους και το ενδιαφέρον μοιάζει να επικεντρώθηκε περισσότερο στο δείξουν ανταγωνιστικοί και λιγότερο στο να εγείρουν βαθμολογικές διεκδικήσεις. Σε συνολική αποτίμηση, η ομάδα του “τριφυλλιού” στέρησε από το ταμείο της περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και κάπου εκεί κλείνει το οικονομικό κεφάλαιο. Ούτε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League μπορούσε να διεκδικήσει, ούτε κάτι περισσότερο από έναν-δύο βαθμούς περισσότερους (εκκρεμεί το εντός έδρας παιχνίδι με την Εστορίλ) δικαιούταν μέχρι σήμερα.

Και μετά; Φτάνουν οι εμπειρίες αυτής της σύντομης αγωνιστικής παρουσίας, έστω κι αν τα αγωνιστικά παθήματα γίνουν μαθήματα, για να αλλάξει άρδην η εικόνα την επόμενη χρονιά; Ασφαλώς και όχι. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και εκτός των τελικών γραμμών του γηπέδου, ώστε ο αγωνιστής να γίνει ανταγωνιστής και πρωταγωνιστής.

Ερωτηματικό ο οικονομικός στόχος

Ο προσφάτως δημοσιευμένος ισολογισμός έδειξε περίπου όσα γνωρίζαμε για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Μοναδικό ερωτηματικό το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος που προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος να περιοριστούν σε 15 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι το κομμάτι της μεταγραφικής ενίσχυσης παραμένει ομιχλώδες. Γιατί αν σε μία χρονιά, που η ιδιοκτησία έχει βάλει λεφτά στην ομάδα (ομολογιακό δάνειο και εισφορές “Παναθηναϊκής Συμμαχίας), υπήρξαν εισροές από πωλήσεις ποδοσφαιριστών και τα οικονομικά μπόνους κατάκτησης της δεύτερης θέσης και του κυπέλλου Ελλάδας και το αποτέλεσμα είναι μια ισοσκελισμένη χρήση με μπάτζετ ποδοσφαιρικού τμήματος περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ, τότε τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός αποφασίσει να πάει σε υψηλότερα κόστη ώστε να τονώσει την ανταγωνιστικότητά του σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Είναι πολύ εύκολο να λες ότι φτάνει μια συμμετοχή στο Champions League για να ξεχρεώσεις, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να το πετύχεις χωρίς προηγουμένως να επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα. Κι αν δεν έρθει αυτή η συμμετοχή, απαιτούνται καλές χρονιές στο Europa League, με παράλληλη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, για να τακτοποιηθούν οι οφειλές ως το 2018.

Κρατάει τα θετικά

Αυτά ως μία γενική θεώρηση. Και επιστρέφουμε στο χθεσινό παιχνίδι, όπου ο Παναθηναϊκός γεύτηκε έναν απολαυστικό Μάρκους Μπεργκ, πήρε μηνύματα συνεχιζόμενης ανάκαμψης από τον Νάνο και προόδου από τον Δώνη, αναγέννησε τις προσδοκίες του από τον Μπαϊράμι και έμεινε με την πίκρα αφ' ενός ανόητων λαθών που ανέτρεψαν την κατάσταση στο χορτάρι, αφ' ετέρου δυστοκίας που δεν του επέτρεψαν να διευρύνει ή να ανακτήσει το προβάδισμά του.

Γιατί οι ευκαιρίες του Μπαϊράμι, του Πέτριτς και του Δώνη, τέτοιες ήταν. Φάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Θα ξαναπώ ότι η κλήρωση του πέμπτου ομίλου δεν ήταν κακή για τον Παναθηναϊκό του περσινού δευτέρου γύρου. Αλλά δεν είδαμε αυτόν τον Παναθηναϊκό. Και επιστρέφοντας στις εγχώριες διοργανώσεις, θα πρέπει φέτος να παρουσιαστεί νωρίτερα, για να επιτύχει επανάληψη των πεπραγμένων της περσινής χρονιάς. Και τα δύο προσεχή εκτός έδρας παιχνίδια (εντός τετραημέρου) σε Αγρίνιο και Τρίπολη, είναι αυτά που ή θα απογειώσουν τις πιθανότητές του ή θα τον καθηλώσουν στην αμφιβολία.

Διαβάστε ακόμη:

Ντιναμό Μόσχας - Παναθηναϊκός 2-1 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK