Οι 5+2 μεταγραφές και η υπέρβαση

Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει το πλάνο ενίσχυσης του Παναθηναϊκού ενόψει της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Οι 5+2 μεταγραφές και η υπέρβαση
INTIME SPORTS

Η αλλαγή πολιτικής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην επικοινωνία της μεταγραφικής της δραστηριότητας αποβλέπει ξεκάθαρα να περιορίσει το εύρος κουβέντας, σε μία εποχή που οι αγωνιστικές υποχρεώσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία, με την έναρξη των κατατακτήριων αγώνων για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Το γιατί το καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας. Δεν είναι το ίδιο εύκολο να το δικαιολογήσει βέβαια, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική κουβέντα. Μπορεί ο έλεγχος αξιολόγησης του έμψυχου δυναμικού να παραδίδεται μετά το τέλος των πλέι οφ από τον Γιάννη Αναστασίου και τους συνεργάτες του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για σχεδόν ειλημμένες αποφάσεις.

Δεν θα τραυματιστεί περαιτέρω η ψυχολογία του Νταβίντ Μέντες, ακούγοντας ονόματα υποψηφίων αντικαταστατών του, ούτε οι Νίνης, Μπούρμπος θεωρούν εαυτούς βασικούς και αναντικατάστατους στον Παναθηναϊκό της περιόδου 2015-2016. Πολύ δε περισσότερο, οι Κουτρουμπής, Ντίνας, Μπούι, Σπυρόπουλος, ακόμη και ο Δώνης στην προσπάθεια ανέλιξης του οποίου αποδόθηκε τον Οκτώβρη, δια στόματος προέδρου, η μη απόκτηση δημιουργικού μέσου.

Πλαστή εικόνα

Αντίθετα, εφ' όσον ο τεντωμένος δείκτης έπαψε να υψώνει απαγορευτικό σε υποψηφίους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά απουσιάζουν από τη μεταγραφική λίστα των πρασίνων, η ονοματολογία “αυγατίζει”, ο κόσμος χάνει τη μπάλα και καλλιεργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, ενώ διαμορφώνεται και μία ολωσδιόλου πλαστή εικόνα.

Για παράδειγμα, εκεί που ο Παναθηναϊκός έψαχνε να ικανοποιήσει την επιθυμία του Γιάννη Αναστασίου για έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, ξαφνικά βρέθηκε με τρεις βασικούς (αριστεροπόδαρους) υποψηφίους για δύο θέσεις (Ουίλσον, Ελάντερ και Στρόντμπεργκ), ενώ ο δημιουργικός μέσος τις μονές ημέρες είναι επιτελικός και τις ζυγές box to box και ολίγον εσωτερικός μέσος.

Το θολό τοπίο που καλλιεργείται δεν σημαίνει φυσικά και εξίσου ομιχλώδη μεταγραφικό σχεδιασμό. Οι “πράσινοι” μπήκαν με το δεξί από τα Χριστούγεννα κιόλας, με την απόκτηση του MVP της Βέροιας, Νίκου Καλτσά, ωστόσο δεν είναι το ίδιο εύκολο να συνεχίσουν με την ίδια ταχύτητα την πλήρωση των κενών που έχουν καταγραφεί.

Αυξημένο μπάτζετ μεν, αλλά...

Κι αυτό διότι ανεξαρτήτως της απόφασης να διατεθεί ένα αυξημένο (κατά 30%) μπάτζετ για την ενίσχυσή της, δεν παύει να διανύει την πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου. Μία περίοδο όπου τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά (συν την τιμωρία για τα επεισόδια στο ντέρμπι των “αιωνίων”), ενώ οι εκροές είναι αδιάλειπτες για την εξυπηρέτηση των διακανονισμένων οφειλών του παρελθόντος.

Οι παρόντες στο “Γ. Καλαφάτης” συνεχίζουν βέβαια να βάζουν πλάτη στον ανηφορικό δρόμο της εξυγίανσης, ωστόσο οι γρήγορες κινήσεις -ακόμη κι αν πρόκειται για προσεχώς ελεύθερους ποδοσφαιριστές- απαιτούν οικονομικά κίνητρα και γενναίες προκαταβολές πριν την οριστική υπογραφή.

Και η απαραίτητη οικονομική ένεση δεν αναμένεται πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Σίγουρα και το αγωνιστικό αποτέλεσμα του μίνι πρωταθλήματος θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο , αφού η κατάκτηση της πρώτης θέσης των κατατακτήριων αγώνων και η συμμετοχή στην προκριματική φάση του Champions League, θα υψώσει τον πήχη των προσδοκιών, αλλά και των απαιτήσεων.

Πιθανότατα θα οδηγήσει και σε πιο ασφαλείς επιλογές και όχι μόνο στη θέση του αμυντικού μέσου, που έχει ούτως ή άλλως προκριθεί ως εκείνη για την οποία θα διατεθεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Εξάλλου το δέλεαρ των περίπου 2.5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρει η συμμετοχή στη φάση των πλέι οφ της κορυφαίας συλλογικής διοργάνωσης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν οδηγήσει στους ομίλους αλλά σε μετακόμιση στο Europa League, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται φέτος εντελώς διαφορετικά, με τη διοίκηση των “πρασίνων” να έχει παραδεχτεί έστω και με σημαντική καθυστέρηση το περσινό λάθος.

Εκεί πονάει...

Οι θέσεις στις οποίες υπάρχουν διαπιστωμένα κενά είναι “κλειδωμένες”. Δεξί μπακ, δύο σέντερ μπακ και δύο μέσοι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας οι προσθήκες του καλοκαιριού. Ένας επιθετικός, αλλά όχι πρώτης γραμμής εφ' όσον παραμείνει ο Πέτριτς και δεν υπάρξει αποχώρηση (Καρέλης;), η περίπτωση Αμπέντ που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των δύο μέσων που προαναφέραμε (αμυντικού και δημιουργικού μέσου) είναι οι συμπληρωματικές.

Μοναδικό ερωτηματικό η θέση του δεύτερου τερματοφύλακα, με τον Στέφανο Κοτσόλη να εξετάζει πλέον και τις εναλλακτικές επιλογές του. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα πριν την είσοδο του Ιουνίου. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να διατηρείται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος όσων έχουν κατ' αρχάς επιλεγεί, αλλά ταυτόχρονα καθυστερεί την τελική του κίνηση.

Όχι ότι θα ρισκάρει περιπτώσεις που ο υποψήφιος πολιορκείται και θέλει και ο ίδιος να κλείσει σύντομα τον επόμενο επαγγελματικό του σταθμό, αλλά δεν εκβιάζει κιόλας χρονικά απαντήσεις από όσους κινούνται με μεγαλύτερη υπομονή στο παζάρι, ρισκάροντας βέβαια σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο να βρουν μία πρόταση την οποία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπεία ο Πέτριτς, αποκατάσταση ο Μπεργκ

Συνεργασία με Puma ο Παναθηναϊκός

Σκάουτερ στη Λατινή Αμερική ο Ρότσα

News 24/7

24MEDIA NETWORK