Η ευκαιρία της σιωπηρής πλειοψηφίας

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τις εκλογές στην Παναθηναϊκή Συμμαχία και εξηγεί γιατί αποτελούν ευκαιρία για τους μη οργανωμένους φιλάθλους να αποκτήσουν φωνή.

Η ευκαιρία της σιωπηρής πλειοψηφίας
INTIME SPORTS

Ώρες ώρες ξεπερνά τα όρια του οξύμωρου και φλερτάρει ανοικτά με την εμμονή, η διάθεση του Γιάννη Αλαφούζου να επιμένει πεισματικά στο εγχείρημα της λαϊκής βάσης και της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας”. Να τον βλέπεις σε τακτά χρονικά διαστήματα να στήνεται στο παρκέ του “Παύλος Γιαννακόπουλος”, ενώπιον 200 συμμάχων (σπάνια και λίγο περισσότερων, συνήθως ακόμη και λιγότερων), να απολογείται, να υπερασπίζεται επιλογές, να παραδέχεται λάθη και να απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Από την άλλη λες, ότι το περίπου 1 εκατ. ευρώ που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο από τα μέλη του Σωματείου είναι “κάτι” στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, κοντά ή και λίγο παραπάνω από αυτά που θα προσδοκούσε σε ετήσια βάση από έναν υποψήφιο συμπαίκτη. Ασχέτως εάν η συμμετοχή και συνεισφορά στο εγχείρημα δεν πλησίασε καν και ποτέ ούτε και τις πιο απαισιόδοξες των εκτιμήσεων που έκανε η ομάδα που το εμπνεύστηκε και έθεσε σε εφαρμογή πριν από 4 χρόνια.

Επίσης οξύμωρο βέβαια αποδεικνύεται το γεγονός ότι δεν είναι ο μόνος! Μπορεί η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" να μην άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές της πλειοψηφίας, να έχει απέναντί της ανθρώπους που την αρνούνται κατηγορηματικά, άλλους που απλά τους αφήνει παγερά αδιάφορους, έχει όμως και μία σταθερή βάση μελών που υπερασπίζονται εξίσου φανατικά την ανάγκη ύπαρξής της και προθυμοποιούνται μάλιστα να συμβάλλουν προς αυτό με προσωπικό χρόνο, άνευ ουσιαστικού αντιτίμου.

Από όλο το φάσμα

Διαβάζοντας μάλιστα τη λίστα των υποψηφίων για το νέο διοικητικό συμβούλιο, που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές, αντιλαμβάνεσαι ότι σχεδόν εξαντλείται η γκάμα των προφίλ που αναζητά ο ψηφοφόρος σε τέτοιες διαδικασίες. Υπάρχουν υποψηφιότητες που συνδέουν το παρών με το παρελθόν και προσδίδουν κύρος στον θεσμό, όπως για παράδειγμα του Δημήτρη Σαραβάκου, του Βασίλη Κωνσταντίνου, του Τάκη Οικονομόπουλου. Υπάρχουν υποψηφιότητες με επιχειρησιακές θέσεις στην ΠΑΕ, όπως του Σπύρου του Βλάχου.

Υπάρχουν υποψηφιότητες από τον χώρο των “οργανωμένων”, τόσο από τον Ενιαίο Φορέα, όσο και από την ΠΑΛΕΦΙΠ (Αλεξανδρής, Γλυνός, Καρανάσος και Καναρέλης), υποψηφιότητες πρώην “οργανωμένων” που πλέον βαδίζουν παράλληλους δρόμους (Μαραγκουδάκης), υποψήφιοι που συνδράμουν και στο πλαίσιο της επαγγελματικής-επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τη Συμμαχία (Βουγαζιάνος, Μαλαπέτσας, Μιχελής, Πέππας) και βέβαια στην πλειοψηφία τους είναι Σύμμαχοι από την πρώτη μέρα του Σωματείου και κάτοχοι διαρκείας πρόθυμοι να διαθέσουν χρόνο για τις ανάγκες του, μεταφέροντας θέσεις και προτάσεις της εξέδρας.

Η ευκαιρία των πολλών

Οκτώ χιλιάδες τριακόσιοι οκτώ Σύμμαχοι καλούνται να αναδείξουν αυτούς που θα συγκροτήσουν το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου, με τριετή θητεία και τριμελή εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ.

Κι επειδή πολλές φορές κάνουμε λόγο για σιωπηρές πλειοψηφίες, αυτή είναι η ευκαιρία των μη οργανωμένων φιλάθλων να αποκτήσουν φωνή.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σουρτζόπουλος, μέλος της Συμμαχίας από την ίδρυσή της και κάτοχος διαρκείας στη Θύρα 1, “επιθυμώ να εκπροσωπήσω όλους αυτούς με τους οποίους μοιράζομαι τα ίδια καθίσματα στη Λεωφόρο, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες χαρές και απογοητεύσεις. Όλους εμάς που δεν έχουμε την οργάνωση για να απευθύνουμε δια βοής προτάσεις, να εκδώσουμε ανακοινώσεις, να πούμε τη γνώμη μας ρε αδερφέ για αυτά που μας απασχολούν κι εμάς και τον Παναθηναϊκό.

Και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτό το εγχείρημα, με ενημέρωση σε όλη την Ελλάδα”.

Από την άλλη, ο Γρηγόρης Καναρέλης επισημαίνει ότι "είναι υποχρέωση της ΠΑΛΕΦΙΠ να εκπροσωπείται στα κέντρα γνώμης και αποφάσεων, ώστε να φτάνουν οι απόψεις των μελών της στα αυτιά των υπευθύνων. Και ως διακομιστής οφείλω να λειτουργήσω, εφ' όσον εκλεγώ".

Για τον Βασίλη Κωνσταντίνου, ταμία της απερχόμενης διοίκησης, η επανεκλογή δεν εξυπηρετεί την παράμετρο της εκπροσώπησης (άλλωστε είναι μέλος της και του Δ.Σ. Της ΠΑΕ), αλλά της ενδυνάμωσης του εγχειρήματος. "Δεν θα σταματήσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με επισκέψεις στην περιφέρεια, που διακόπηκαν βιαίως λόγω των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων και των capital controls. Στις λίγες πόλεις που προλάβαμε να επισκεφτούμε το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η ανάγκη του κόσμου να νιώσει μέρος του οργανισμού ήταν ζωηρή. Θα συνεχίσουμε με την πρώτη κιόλας ευκαιρία.

Πρώτα όμως απευθύνω έκκληση στα μέλη της Συμμαχίας να πάρουν μέρος στις εκλογές, είτε με φυσική παρουσία στη Θύρα 3 της Λεωφόρου, είτε με την ηλεκτρονική μορφή και να δηλώσουν παρόντες στην ενίσχυση της δικής τους φωνής".

Τα διαδικαστικά

Η ψηφοφορία ακολουθεί τους συνήθεις εκλογικούς κανόνες. Θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Με φυσική παρουσία σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη θύρα 3 του "Απόστολος Νικολαΐδης", αλλά και ηλεκτρονικά για όσους επισκεφτούν το ekloges.paomprosta.gr και ακολοθήσουν τις σύντομες οδηγίες. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν μέχρι τρεις υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι υποψήφιος ο Γιάννης Αλαφούζος, αφού σύμφωνα με το καταστατικό δεν έχει το δικαίωμα μετά από δύο θητείες, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Δημήτρη Σαραβάκο να μην εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εκλογή του στη θέση του προέδρου. Ο ίδιος πάντως δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK