Μάνατζερ "Στράμα" και αντι-Φύσσας εν όψει

Με αφορμή την αποχώρηση του του διδύμου Φύσσας – Βόκολος, ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το νέο ρόλο που φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό.

Μάνατζερ "Στράμα" και αντι-Φύσσας εν όψει

Η αποχώρηση του διδύμου Φύσσας – Βόκολος είχε προαναγγελθεί και ήταν στη λίστα των "προσεχώς" από την ημέρα της απομάκρυνσης του Γιάννη Αναστασίου και αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε παρερμηνείες της εξέλιξης.

Για παράδειγμα, η εκτίμηση ότι "ο Φύσσας έβαλε στην ατζέντα τον Στραματσόνι και ο Στραματσόνι τον έβγαλε από το κάδρο" είναι τέτοια. Και είναι διότι αφ’ ενός μεν ο Ιταλός δεν είχε στο μυαλό του καν το βρετανικό μοντέλο του μάνατζερ με υπερεξουσίες όταν συζητούσε με τον Παναθηναϊκό την ανάληψη της τεχνικής του ηγεσίας, αφ’ ετέρου διότι ο Φύσσας ως ρόλος είναι ο μόνος που σε πρώτη φάση κρίνεται ότι χρήζει αναπλήρωσης.

Άλλοι και εντελώς διαφορετικοί ήταν οι λόγοι της απόφασης και ο χρόνος που μεσολάβησε έκτοτε, καταγράφεται απλώς ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Το οξύμωρο είναι ότι στον χρόνο που μεσολάβησε πολλά από τα κεφάλαια τριβής αμβλύνθηκαν, αλλά -ως φαίνεται- το ποτάμι της εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω.

Μετεξεταστέοι

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι δύο παλαίμαχοι του "τριφυλλιού" επέστρεψαν με όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν και ασφαλώς δεν ήταν αποτέλεσμα δίκης προθέσεων η απομάκρυνσή τους. Εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν και εν πολλοίς πλήρωσαν την έκδηλη αμηχανία και ατολμία στον τομέα της διαχείριση κρίσεων, αλλά ακόμη και της καθημερινότητας.

Για παράδειγμα, ο Φύσσας πήρε πολύ χαμηλό βαθμό στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ντέρμπι των "αιωνίων", από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ κάτω από τη βάση αξιολογήθηκε και στο κεφάλαιο "ποδοσφαιρική Ακαδημία", που μέχρι το καλοκαίρι θα αποτελέσει το επίκεντρο πολλών και σημαντικών αλλαγών προς την κατεύθυνση περιορισμού της αυτονομίας που προέβλεπε το "ολλανδικό" μοντέλο υπό τον Γιάννη Σαμαρά.

Σε αυτό το κομμάτι, μερίδιο ευθυνών αναλογεί και στον Λεωνίδα Βόκολο που είχε καθημερινή παρουσία στο "Γεώργιος Καλαφάτης", αλλά και διαρκή απουσία παρέμβασης στα τμήματα υποδομής. Αντίθετα δημιούργησε αρκετές τριβές στο Κορωπί, όχι τόσο με αποφάσεις, αλλά κυρίως με τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε και τις επικοινώνησε στο εσωτερικό της ομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συναινετικές αποχωρήσεις από το έμψυχο υλικό να μετριούνται στα μισά δάκτυλα του ενός χεριού και υπερβολικά κόστη αποζημιώσεων.

Πάρα ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του προτάθηκε να συνεχίσει σον σύλλογο, συμμετέχοντας στο διάδοχο οργανόγραμμα των τμημάτων υποδομής, αλλά προτίμησε την αποχώρηση για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα. Προφανώς έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι αποτέλεσε επιλογή του Τάκη Φύσσα παρ’ ότι η θέση του τεχνικού διευθυντή δεν ήταν στην ουσία επαγγελματική του προτεραιότητα, όπως επίσης και με το γεγονός ότι στόχος του είναι η καρέκλα του πρώτου προπονητή, έχοντας κλείσει το κεφάλαιο των μικρών ηλικιών μετά τη συνεργασία του με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ισχυρή προσωπικότητα

Αν και με τον Γιάννη Αλαφούζο να αποθεώνει το "ποτέ μη λες ποτέ", δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, τα δεδομένα όπως καταγράφονται αυτή τη στιγμή δεν προβλέπουν αντι-Βόκολο στην "Πράσινη" διοικητική πυραμίδα.

Ο Αντρέα Στραματσόνι πέρασε με επιτυχία το κρας τεστ του Ιανουαρίου, η συμβολή του στην υλοποίηση του "extreme makeover" που επιχειρήθηκε ήταν καταλυτική και φαίνεται ότι προκρίνεται σ’ έναν ρόλο που πλησιάζει το βρετανικό μοντέλο του μάνατζερ – προπονητή.

Προβλέπεται όμως αντι-Φύσσας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πληρωθεί το κενό. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θέλει στη συγκεκριμένη θέση μία ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα, με διεθνή αναγνώριση και κύρος, που θα ασκεί συλλογική -και όχι προσωπική- πολιτική.

Έως ότου τεθεί στη διάθεσή του ο κατάλληλος, η πρόθεση είναι να μοιραστεί το "χαρτοφυλάκιο" του Τάκη Φύσσα στους Χρήστο Παναγόπουλο (διοικητικά) και Δημήτρη Σαραβάκο (οργανωτικά, αγωνιστικά).

Αν και ο τελευταίος δεν έχει δείξει ιδιαίτερα ζεστός σε επιτελικούς ρόλους, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αρνήσεις στην ανάληψη της προεδρίας της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" (ανέλαβε τελικά ο Τάκης Οικονομόπουλος), κάτι που ενόχλησε ως έναν βαθμό τον Γιάννη Αλαφούζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τέλος Βόκολος, Φύσσας από τον Παναθηναϊκό!

Σήμερα η άφιξη του Λέτο

News 24/7

24MEDIA NETWORK