Και τώρα η σειρά του Μάρκο Σίλβα

Ο Διονύσης Βερβελές επιστρέφει στο Contra.gr και κάνει... πρεμιέρα στη δεύτερη θητεία του, με τον Μάρκο Σίλβα.

Και τώρα η σειρά του Μάρκο Σίλβα
Μάρκο Σίλβα

Καλή αρχή να έχουμε στο Contra.gr και πάλι. Μια νέα αρχή... Βλέπετε, από το 2006 ως και τις αρχές του 2009, υπήρξα μέλος αυτής της οικογένειας. Πέρασαν χρόνια, αλλά η χαρά μου γι’ αυτή την επιστροφή είναι μεγάλη. Ένιωθα σαν κάτι να είχα αφήσει στη... μέση. Η χαρά αυτή γίνεται μεγαλύτερη για την εικόνα που αντίκρισα χθες. Θυμάμαι κάποτε ένα μικρό γραφείο σε ένα στενό πίσω από την Συγγρού, με τον Σταύρο, τον Νίκο, τον Κώστα, να τα λέμε εκεί... Τώρα, μεγαλώσαμε όλοι μας, μαζί, όμως και το Contra.gr. Σε άλλα γραφεία, μεγαλύτερα, με ανανεωμένο στυλ στα δεδομένα της εποχής το σάιτ, με περισσότερο κόσμο και πάντα με νέες ιδέες. Κι εδώ, θα παίξουμε την δική μας μπάλα ξανά. Πιο ώριμοι, πιο έμπειροι.

Τα λέμε καθημερινά στον SPORT24 RADIO 103,3 αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα... λέμε και από εδώ. Στη διάθεσή σας, με τις ερωτήσεις σας, τα σχόλιά σας, τις διαφωνίες σας. Όταν άλλωστε το θέμα μας είναι ο Ολυμπιακός, πάντα θα υπάρχει η... άλλη άποψη. Κάνουμε σέντρα, με θέμα αυτόν που έχει περάσει στα ψιλά μέχρι στιγμής. Τον άνθρωπο που επί της ουσίας καλείται να αλλάξει κατά πολύ τον φετινό Ολυμπιακό. Να τον κάνει πιο ποιοτικό και καλύτερο από τον περσινό που έτσι και αλλιώς πέτυχε τους στόχους του (το νταμπλ στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα μπορούσε κάτι περισσότερο στο Europa League).

Ο Μάρκο Σίλβα διανύει μόλις το 39ο έτος της ηλικίας του. Το στοίχημα του Ολυμπιακού μεγάλο. Και για τον ίδιο αλλά και για τους «ερυθρόλευκους». Πρόκληση ο όμιλος του Champions League. Μπορεί να γίνει πρώτος μάγκας, μπορεί κι εύκολα, όμως, να βρεθεί στο στόχαστρο. Μπάγερν και Άρσεναλ δεν… παίζουν και δεν παίζονται εύκολα σύμφωνα με τους ειδικούς (και όχι μόνο). Κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ είσαι το φαβορί και δεν μπορείς να αποτύχεις. Η Ευρώπη πάντα είναι πρόκληση για κάθε προπονητή, ειδικά για τον Πορτογάλο που ξέρει τα κατατόπια, ως τεχνικός της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Και αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του. Είναι υπόθεση να γνωρίζει ακόμη και το τελετουργικό, τη συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη ημέρα, το πώς παίζει στο προηγούμενο ματς εντός των συνόρων, όλα αυτά τα… τυπικά για εμάς, αλλά όχι και για τους πρωταγωνιστές.

Δεν έχει σχέση με τον Περέιρα

Η προετοιμασία έδωσε πολλούς πόντους στον Σίλβα. Γιατί; Αρχικά, άπαντες διαπιστώνουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του. Ο Περέιρα εξακολουθεί να τρελαίνεται και τώρα στην Τουρκία. Στον Ολυμπιακό πείστηκαν ότι δεν θα ήταν αυτός που θα συνέχιζε και φέτος και έδωσαν την ευκαιρία στον πιο φυσιολογικό σε αντιδράσεις και συμπεριφορά, Μάρκο Σίλβα. Είναι πιο κοντά στα δεδομένα τους. Συζητήσιμος, με ξεκάθαρο πλάνο. Αν διάβαζε κάποιος τα όσα μετέφεραν οι συνάδελφοι από την προετοιμασία, θα πίστευε πως έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό Βαλβέρδε. «Πίεση ψηλά», «θέλει να πρεσάρει πολύ η ομάδα…», «του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο», ορισμένες από τις ατάκες που «φορέθηκαν». Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω, το γεγονός ότι είναι χαμηλών τόνων. Δεν του αρέσει η λεζάντα, δεν θέλει να κλέβει την παράσταση με δηλώσεις, να… πουλάει εντυπώσεις. Αυτό αρέσει σε πολλούς ήδη, ειδικά στο Ρέντη.

Στα φιλικά πάντως είδαμε αρκετά. Μαζί και ο Σίλβα, όπως και οι αντίπαλοι. Άλλη τακτική εκεί, άλλα μυαλά, παίζουν όλοι. Έρχεται η ώρα του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός αρχίζει με δύο νίκες και συντελεστή τερμάτων 5-0. Ως συγκομιδή μοιάζει ιδανική. Ως ποιότητα, όμως, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Ολυμπιακός που θέλει ο Σίλβα, η διοίκηση και ο κόσμος. Στο ΟΑΚΑ με τον Λεβαδειακό χρειάστηκε η συνδρομή της τύχης και ήρθε το τρίποντο. Ο Σίλβα δεδομένα είναι αγχωμένος. Πώς να μην είναι; Νέος προπονητής στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και με την ευθύνη μέσα του, «εδώ πρέπει να πετύχω».

"Και τώρα η σειρά του Σίλβα" γράφω στον τίτλο του κειμένου, γιατί έτσι είναι. Την πρώτη μεγάλη κίνηση φέτος το καλοκαίρι την έκανε ο κόσμος του Ολυμπιακού. Την ώρα που τα capital controls ήταν το κύριο θέμα, το «ευρώ ή δραχμή» κουβέντα παντού, 19.000 οπαδοί του Ολυμπιακού κατέθεσαν τα ευρώ τους και εξασφάλισαν μόνιμη θέση στο Καραϊσκάκη για φέτος. Είναι αυτοί που δεν ανησυχούν για το ματς με την Μπάγερν, την ώρα που αρκετοί προσπαθούν με… μέσο να εξασφαλίσουν κάποια από τα ελάχιστα μαγικά χαρτάκια που θα κυκλοφορήσουν. Έχει σημασία αυτός ο αριθμός των διαρκείας. Η ομάδα πέρσι δεν βλεπόταν και όμως, στήριξαν. Ναι, η διοίκηση έβαλε ελκυστικές τιμές, αλλά δεν ήταν απλό. Ο κόσμος δείχνει με το «καλημέρα» άλλη διάθεση, «φωνάζει» στην ομάδα να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο και να τον ανταμείψει…

Του κάλυψαν τα "θέλω"

Τα δύο πρώτα ματς δεν έφεραν μουρμούρα για τον Σίλβα. Και δεν θα έφερναν ακόμη και αν με τον Λεβαδειακό το… κοντέρ έγραφε 0-0. Ο Σίλβα ζητούσε εδώ και καιρό δύο παίκτες. Έναν ακόμη επιθετικό εγκρίνοντας την περίπτωση του Ιντέγε, ενώ γνωστή ήταν η επιθυμία του για τον Ερνάνι. Μετά τον κόσμο έτσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του λίγο πριν ο ρέφερι των μεταγραφών σφυρίξει λήξη, του υλοποίησαν τις επιθυμίες. Μέσα σε λίγη ώρα ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Ιντέγε και τον Ερνάνι. Ναι, σίγουρα και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βλέπει, καταλαβαίνει πόσο αυτές οι δύο μεταγραφές μπορούν να αλλάξουν την ομάδα του. Πολύ περισσότερο, όμως, το έζησε από τον πάγκο του και στα δύο επίσημα ματς αλλά και στις προπονήσεις, ο Μάρκο Σίλβα.

Τώρα έτσι, είναι η σειρά του Πορτογάλου προπονητή. Τώρα είναι που πρέπει να πάρει πάνω του την κατάσταση και να διαχειριστεί όπως πρέπει αυτό το ρόστερ. Οι αποφάσεις του για τη λίστα του Champions League δεν ήταν εύκολες. Για τους μυημένους, ήταν αναμενόμενες. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Κασάμι και δεν είναι έκπληξη οι αποκλεισμοί των Ντουρμάζ, Φουστέρ. Με τον πρώτο, «συμβιβάστηκε» μέχρι να κλείσει ο Ερνάνι. Ο δεύτερος δεν έχει θέση στο πρωτάθλημα, θα είχε στην Ευρώπη; Και ποιος θα έμενε εκτός; Έξυπνη η κίνησή του να έχει μέσα τον Πουλίδο. Μπορεί να έχει μείνει πίσω, αλλά ο Μεξικάνος είναι επένδυση για τον Ολυμπιακό και ο προπονητής θα του δώσει ευκαιρίες, θέλει να δείξει ότι δεν είναι απλά ένα πιόνι σε αυτή τη σκακιέρα του ρόστερ. Άλλωστε ο Πουλίδο έχει πολλούς υποστηρικτές στο σύλλογο και η προσπάθεια απόκτησής του και ο χρόνος που δαπανήθηκε, δείχνουν πολλά.

Τα στοιχήματα του Σίλβα

Ο Σίλβα πάντως, έχει την τύχη να δουλεύει με ένα πολύ καλύτερο ρόστερ από το περσινό. Χειρότερος ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να είναι. Δεν μπορεί… Το θέμα είναι πως θα «κουμπώσει» όλα αυτά τα νέα πρόσωπα και πότε θα τους κάνει να βγάζουν κάτι ωραίο, κάτι ποιοτικό στον αγωνιστικό χώρο. Στα δύο πρώτα ματς πρωταθλήματος άλλωστε ο αργός Ολυμπιακός αντιμετώπισε προβλήματα. Κατά πολλούς, καλύτερα που αυτό συνέβη τώρα και έγινε αυτό που έπρεπε στις μεταγραφές. Ακολουθεί η διακοπή πρωταθλήματος, ευκαιρία για δουλειά στο Ρέντη, χωρίς το άγχος των ματς άμεσα, αλλά πάντα στο μυαλό την πρεμιέρα του Champions League με την Μπάγερν Μονάχου. Αυτό είναι το ματς που «καίει» και ο Σίλβα ξέρει πολύ καλά ότι μια καλή αρχή εκεί, θα σημάνει πολλά για τη συνέχεια. Άπαντες τον στηρίζουν, απλά τώρα είναι η σειρά του να βγάλει αυτά που πρέπει και να αλλάξει προς το καλύτερο τον Ολυμπιακό...

Συμπερασματικά, δεν θυμάμαι και άλλον προπονητή που να είχε τόσες εισηγήσεις και μάλιστα αυτές να κλείσουν θετικά. Ζήτησε στόπερ τον Ντα Κόστα, ήρθε και έπαιξε ήδη. Ζητούσε Πάρντο και Ερνάνι για εξτρέμ και Σεμπά για εναλλακτική, τους έχει. Του άρεσε ο Ιντέγε και έδωσε «ΟΚ», στο ρόστερ και ο Νιγηριανός. Δεν ήθελε να φύγει ο Ρομπέρτο και ο Μιλιβόγεβιτς, έγιναν και αυτά. Όπως και οι Ομάρ, Μαζουακού παραμένουν εδώ και στη διάθεσή του. Εγώ τόσα χρόνια, ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλον προπονητή που να έχει πάρει τόσα πολλά στην αρχή του στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και το ξαναγράφω, τώρα είναι η σειρά του...

Υ.Γ.: Και από εδώ δεν το ξεχνάμε. Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

Διαβάστε ακόμη:

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ολυμπιακός από θέση ισχύος

News 24/7

24MEDIA NETWORK