Κατώτερος των περιστάσεων, αλλά με τον πιο ώριμο κόσμο

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ που έφερε τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League.

Κατώτερος των περιστάσεων, αλλά με τον πιο ώριμο κόσμο
INTIME SPORTS

Εύκολο δεν ήταν, αλλά τέτοιες ώρες πρέπει να είσαι ρεαλιστής. Και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο Ολυμπιακός της 9ης Δεκεμβρίου, δεν ήταν Ολυμπιακός. Δεν ήταν η ομάδα που έφτασε ως εδώ, που έβλεπε τα ματς με αυτοσυγκέντρωση, έδινε βάρος στις λεπτομέρειες και έμπαινε δυνατά στις μονομαχίες, έβγαζε ψυχή, τσαμπουκά, στοιχεία που την έφεραν να έχει 9 βαθμούς. Ποδοσφαιρικά η Άρσεναλ είναι στους "16" του Champions League γιατί επικράτησε η λογική. Προσέγγισε καλύτερα το ματς, έβγαλε μέσα στον αγωνιστικό χώρο την εικόνα που ήθελε ο Βενγκέρ και στο 67ο λεπτό είχαν τελειώσει όλα.

O Ολυμπιακός δεν είχε πλάνο

Πάμε λίγο να δούμε κάποια πράγματα. Αυτό που ενδεχομένως ενόχλησε πολλούς, είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε πλάνο, δεν ήξερε τι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιζες ως το 20ό λεπτό και δεν πολυκαταλάβαινες. Δεν θες να δεχθείς γκολ; Θες να βάλεις γκολ; Κάπου εκεί, γυρίζει ο διακόπτης. Η Άρσεναλ δίνει ρυθμό στο ματς, αρχίζει να κυκλοφορεί την μπάλα και ο Ολυμπιακός βγάζει φόβο. Κι αν δεν τον χαρακτηρίζεις φόβο, είναι υπερβολικός σεβασμός. Έτσι φάνηκε. Μαζί, δεν έχεις και σε καλή ημέρα την άμυνά σου. Αυτή ήταν μια μεγάλη αλήθεια.

Κάνεις ταμείο τώρα, που όλα έχουν τελειώσει. Τι αίσθηση σου δίνει η τετράδα πίσω; Πως ήταν μια συνέχεια της εικόνας του τέλους στην Κομοτηνή. Ο Ζιρού έκανε ό,τι ήθελε. Έπαιρνε δύο μέτρα απόσταση από τους στόπερ του Ολυμπιακού και έκανε το δικό του "πάρτι" στο Καραϊσκάκη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Στο 0-1, τον ψάχνουν. Γκολ Ζιρού. Έχει βάλει πόσα τέτοια. Με ωραία κίνηση, κεφαλιά, 0-1, σου βάζει όλο το άγχος.

Στο δεύτερο ημίχρονο, περιμένεις να δεις έναν άλλον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που θα βγάλει αντίδραση, που θα είναι όπως πρέπει για να διεκδικήσει τις πιθανότητες πρόκρισής της στους "16". Πρώτη φορά είδα να μην αλλάζει κάτι. Έχω δει τον Ολυμπιακό στο πρώτο να το… χάνει, αλλά στο δεύτερο να βγάζει ενέργεια. Αυτό που είδαμε, όμως, με το "καλημέρα", δεν ήταν αυτό που θα ήθελε και ο Σίλβα, αλλά και ο κόσμος. Ο Κάμπελ αδειάζει για πλάκα τον Μαζουακού, κάθετη, Ζιρού και εκεί νιώθεις ότι έρχεται το τέλος. Ένας Ζιρού που δύο λεπτά πριν ήταν στο χορτάρι με διάστρεμμα και με τον Βενγκέρ να ρωτάει αν θα κάνει αλλαγή! Κι όμως, ο Ζιρού έβγαλε την προσωπικότητά του, την κλάση του, με την άμυνα του Ολυμπιακού απλά να παρακολουθεί.

Ο Σίλβα διδάχθηκε από τον ήρεμο Βενγκέρ

Στο 0-2, το ματς πάει στο όριο. Η εικόνα, όμως που σου βγάζει, είναι πως πιο πιθανό είναι να βάλει η Άρσεναλ το τρίτο τέρμα, παρά να μειώσεις στο 1-2. Και να μείωνες, όμως, μόνο σιγουριά δεν αισθανόσουν. Έτσι είναι. Ο Φορτούνης χάνει την ευκαιρία στο 58ο λεπτό. Για να ακριβολογώ, ο Τσεχ δείχνει την κλάση του ως τερματοφύλακας. Λέει "όχι" και σου περνάει το αίσθημα "δεν γίνεται".

Κάπου εκεί, έρχεται και η φάση του 0-3. Ένα γκολ που αν δει κανείς πως αρχίζει το πέναλτι, θα του… γυρίσει το κεφάλι. Από το πουθενά. Με τα "παιχνίδια" Μαζουακού- Σιόβα στην άμυνα, αράουτ, εξέλιξη της φάσης και πέναλτι. Ο Ζιρού κάνει το 0-3 και τελειώνει ο… γάμος. Μετά, εμείς κάναμε τους "κομπάρσους" στη μετάδοση για τον " SPORT24 RADIO 103,3" και οι υπόλοιποι στο γήπεδο.

Όπως έχουμε υποκλιθεί στα καλά του Σίλβα, τώρα θα τεθούν άλλα θέματα. Μήπως έπρεπε να παίξει ο Καμπιάσο; Μήπως έπρεπε να μπει ο Τσόρι νωρίτερα; Μήπως… Πολλά. Εγώ ένα κρατάω. Πως ο 38χρονος Σίλβα σίγουρα διδάχθηκε πολλά από τον ήρεμο Βενγκέρ που περνάει για μια ακόμη φορά στους "16" του Champions League. Στη ζωή πρέπει να σέβεσαι, να μην υποτιμάς και όλοι κρατάνε αυτό που θέλουν. Με υποθέσεις είναι εύκολο να κάνεις κριτική σε κάποιον, να του περάσεις μηνύματα διάφορα.

Κέρδος η ωριμότητα του κόσμου

Η ουσία για μένα είναι ότι ο Ολυμπιακός συνεχίζει στους "32" του Europa League. Μένει στην Ευρώπη, πάει για άλλον αντίπαλο, αλλά σίγουρα και με μια άλλη διαχείριση. Το πρωτάθλημα το έχεις τελειώσει από Νοέμβρη μήνα και από την άλλη εβδομάδα θα συζητάμε συνεχώς το τι γίνεται με την αντίπαλο στην Ευρώπη. Όλα μάγκες μου, όμως, φαίνονται μέσα στο γήπεδο. Ήρθε η Άρσεναλ χωρίς Σάντσες και Καθόρλα και πήρε αυτό που χρειαζόταν για να προκριθεί. Στο ραντεβού του με τα αστέρια ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Υπάρχουν κέρδη; Σαφέστατα και υπάρχουν. Συνεχίζεις στην Ευρώπη, θα είσαι εκεί και τον Φλεβάρη. Το άλλο κέρδος είναι η ωριμότητα του κόσμου. Έμεινε για να χειροκροτήσει την προσπάθεια όλη. Ναι, πικράθηκε, ήθελε το… ταβάνι, αλλά ξέρει τις δυσκολίες και το γεγονός ότι Φλεβάρη θα βλέπει την ομάδα του και πάλι στην Ευρώπη. Θα είναι στο Καραϊσκάκη, θα έχει πάρει θέση για τα επόμενα δύσκολα. Μαζί και το χειροκρότημα στον Κάμπελ. Έδειξε ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού αναγνωρίζει, όσο και αν είχε την πίκρα του. Αυτά δείχνουν μια ωριμότητα του κόσμου του που χτίστηκε και μέσα από τέτοια δύσκολα βράδια. Δεν μπορείς να μην τα κρατήσεις στα θετικά…

Ζήτημα η διαχείριση και η μεταγραφή του Ιανουαρίου

Η… ανησυχία για μένα πλέον, είναι η διαχείριση και η μεταγραφή του Ιανουαρίου. Ο Ολυμπιακός φάνηκε να το πληρώνει στο κέντρο της άμυνας για τα καλά. Θα απονείμουμε τα εύσημα στις μεγάλες εμφανίσεις, αλλά αυτό το βράδυ έδειξε πολλά. Όχι, δεν εκμηδενίζεις τίποτα. Αλλά έτσι όπως είναι η πραγματικότητα, κάποια στιγμής πρέπει να την βλέπεις και να την παραδέχεσαι. Τώρα είναι και τι θα κάνει ο Σίλβα. Την Κυριακή για παράδειγμα με τον Παναιτωλικό θα δούμε νέα πρόσωπα ή τη… γνωστή ενδεκάδα; Γιατί τώρα πρέπει να διαχειριστεί το ρόστερ, μαζί την άνεση που του δίνει το προβάδισμα στην βαθμολογία και εν αναμονή των ματς της Ευρώπης τον Φεβρουάριο, κι ενώ μεσολαβεί η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου.

Τώρα είναι το νέο στοίχημα του Σίλβα. Σίγουρα κι αυτός θα έχει την πίκρα του, αλλά μέσα από τέτοια βράδια γίνονται και μεγάλοι προπονητές. Σε βάθος χρόνου. Δεν μπορεί να σου πηγαίνουν όλα καλά. Τρεις ήττες στην Ευρώπη και εννέα βαθμοί συγκομιδή, σε φέρνουν στο Europa League. Σίγουρα, όμως, ο Πορτογάλος θα κοιτάξει να διορθώσει και αυτά που δεν του άρεσαν. Για το τέλος, αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η έλλειψη ενέργειας. Σαν να μην… πήγαιναν, σαν να ήταν άλλοι παίκτες από αυτούς που έφεραν τις τρεις νίκες στον όμιλο ως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δείτε το εντυπωσιακό κορεό στο Καραϊσκάκη

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Europa League

Τα καλύτερα tweets του Ολυμπιακός - Άρσεναλ

Ο Βρετανικός Τύπος για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

Βενγκέρ: "Σας δώσαμε την ευκαιρία να πάρετε τον Κάμπελ αλλά..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK