Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Η περίπτωση του Κώστα Κουφού απασχολεί αυτό το καλοκαίρι την εθνική μας και πιθανώς να συνεχίζει να την κρατά σε εγρήγορση για κάποια χρόνια ακόμα. Μία από τις πολλές απουσίες του προολυμπιακού, η πλέον δικαιολογημένη και σημαντική, καταβάλλεται προσπάθεια να δώσει το παρών στο ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Πολύ σωστά η ομοσπονδία έστειλε αντιπρόσωπο στις ΗΠΑ προκειμένου να ανιχνεύσει τις προθέσεις του παίκτη και πολύ λογικά δεν πήρε καμία απάντηση.

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η περίπτωση του ομογενούς σέντερ εμφανίζεται περίπλοκη καθώς εμφανίζονται δύο ισοϋψή εμπόδια.

Καταρχάς ο ίδιος ο παίκτης ο οποίος μετά τις συμμέτοχες του με τις μικρές εθνικές αφενός «έμπλεξε» με το ΝΒΑ αφετέρου δεν αντιμετωπίστηκε ως μία ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Κουφός πάλευε κάθε καλοκαίρι για να πείσει τις ομάδες του ότι αξίζει να πάρει μία ευκαιρία και αυτές του απαγόρευσαν ουσιαστικά την ευρωπαϊκή περιπέτεια με την Ελλάδα.

Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Είμαστε υπερήφανοι με το "ώπα"...

Μετά το... σοκ της δεύτερης συμμετοχής του με την εφήβων (όταν τέθηκε σε ψηφοφορία αν θα έπρεπε να αγωνιστεί) και ...χάρες που δεν υλοποιήθηκαν παλαιότερα από την ανδρών, είναι σαφές ότι δεν θα βάλει ποτέ στην ζυγαριά το ΝΒΑ με την εθνική. Έχει επιλέξει τον δρόμο του, το όνειρό του και μεταξύ μας, πολύ καλά πράττει. Όλοι είμαστε υπερήφανοι σε κάθε «ώπα» που ακούγεται από τους σχολιαστές του καναλιού του Ντένβερ.

Οι Νάγκετς τον στήριξαν με θερινές προπονήσεις, δικαιώθηκαν από την επιλογή τους να του απαγορεύσουν ουσιαστικά την συμμετοχή στο προολυμπιακό και τώρα ο Τζορτζ Καρλ θα πράξει ότι συνήθως: θα προτιμήσει να τον ωθήσει στην μη συμμετοχή του. Σε αντίθεση με τον Πόποβιτς, ο Καρλ δεν πιστεύει ότι οι «Ευρωπαίοι» ωφελούνται σε οτιδήποτε από την συμμετοχή στις εθνικές ομάδες εστιάζοντας κυρίως στην αχρείαστη, κατά τον ίδιο, σκληρή προετοιμασία μέσα στον Αύγουστο. Θα συζητούσε μόνο αν ο παίκτης έμπαινε σε δράση από τους αγώνες προετοιμασίας.

Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Θέλει, οι άλλοι θέλουν;

Δεν λοξοδρομήσαμε, αλλά η αρνητική στάση, όχι μόνο απέναντι στον Κουφό, του Καρλ προς τις διεθνείς διοργανώσεις αποτελεί παράμετρο στην... παράμετρο.

Ουσιαστικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι αν ο ομογενής σέντερ θέλει να αγωνιστεί, η ομάδα δεν μπορεί, επισήμως, να του το αρνηθεί.

Αυτό μας οδηγεί σε ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα: την ασφάλεια. Οι ομάδες του NBA απαιτούν οι ομοσπονδίες να καταβάλουν ένα ποσό ως ασφάλεια-εγγύηση σε περίπτωση τραυματισμού. Από τα 50.000 ευρώ που πλήρωνε η Γαλλία τα πρώτα χρόνια του Πάρκερ ως τα 350.000 ευρώ που δαπάνησε η Μεγάλη Βρετανία για τον Λούολ Ντενγκ(λόγω τραυματισμού μεσούσης της χρονιάς), το νούμερο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Έχει τη διάθεση (τα λεφτά) η ομοσπονδία;

Είναι σε θέση η ομοσπονδία να καλύψει οποιοδήποτε ποσό αν της ζητηθεί από το πιο χαμηλό, που μπορεί να μην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ως κάτι κοντά στα 100.000;

Ο δε Κουφός δεν είναι ούτε Πάρκερ, ούτε Γκασόλ ούτε βεβαίως Νοβίτσκι είτε σε θέμα επιβολής της βούλησής του είτε σε ότι αφορά στο δέσιμο με το εθνόσημο.

Στο φινάλε από την δική του απόφαση, αν θέλει να αγωνιστεί με την εθνική μας, θα κινηθούν οι υπόλοιπες πλευρές. Όλοι όμως οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι ένα παιδί που επιτέλους παίρνει την πρώτη του πραγματική ευκαιρία στο ΝΒΑ, έχει το δικαίωμα να μην απαντήσει θετικά στο κάλεσμα της εθνικής για κάποιο διάστημα.

Είναι πολλά τα λεφτά Kostas;

Τα ταλέντα του κολεγιακού και ο νέος coach...

Η λογική λέει ότι δύσκολα θα τον δούμε με το εθνόσημο πριν από το επόμενο Ευρωμπάσκετ όταν θα κρίνεται η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Μην ξεχνάμε πως είναι μόλις 24 ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσο θετική ήταν η κίνηση προσέγγισης του Κουφού από την ομοσπονδία αλλά τόσο αστεία ήταν η προσπάθεια ανίχνευσης προθέσεων εκείνων που δεν αγωνίστηκαν στις προηγούμενες διοργανώσεις ή προτίθενται να το...σκεφτούν. Αρέσει, δεν αρέσει, ο ομογενής παίκτης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και το ίδιο θα ίσχυε για οποιονδήποτε άλλον έπαιζε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Η εθνική μας αποτελεί τεράστιο μέγεθος για να παρακαλάει και να... υπόσχεται γενικώς τε και ειδικώς.

Αλήθεια παιδιά όπως ο Kevin Pangos (μάλλον μας πρόλαβε ο Καναδάς) του Gonzaga ή ο Corey Petros του California και άλλες περιπτώσεις ελληνοαμερικανών ή Ελλήνων από τα πανεπιστήμια (π.χ. ο εκπληκτικός Ιωάννης Παπαπέτρου του Texas) έχουν ελεγχθεί από την παρέα της ομοσπονδίας για την ανδρών; Εκτός αν δεν θέλουν να κουράσουν τον νέο κόουτς με πολλά ονόματα.

Πώς τον είπαμε τον προπονητή ο οποίος ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως;

News 24/7

24MEDIA NETWORK