Επανάσταση ή... φάουλ;

Μοιάζει υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος που προκαλεί ο Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την Ευρωλίγκα επικεντρώνοντας τα βέλη, μάλλον όλμους, στο πρόσωπο του Τζόρντι Μπερτομέου.

Επανάσταση ή... φάουλ;
giannakopoulos.jpg INTIME SPORTS

Οι υπέρ το δέον αυθόρμητες αντιδράσεις του προέδρου των πρασίνων σε όλα τα ζητήματα έως τώρα, καταρχάς σε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ακόμα έκρηξη.

Λάθος. Στο συγκεκριμένο θέμα έχει τόνους δίκιου και θα έπρεπε να είμαι μία απολύτως συγκροτημένη συνολική κίνηση των συλλόγων προκειμένου, όχι να ρίξουν τον Μπερτομέου και να τον στείλουν να μαζεύει γόπες στην Ράμπλα, αλλά είτε αυτός είτε ο διάδοχός του να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων τους. Ένας Ευρωπαίος Στερν.

Παπαγαλάκια

Η Ευρωλίγκα έχει ποικίλα αγωνιστικά κι εξωαγωνιστικά ζητήματα τα οποία δεν τις επιτρέπουν να αναπτυχθεί και να κερδίσει το ενδιαφέρον περισσότερου κόσμου.

Στο αγωνιστικό, οι κανονισμοί αλλάζουν ανά χρόνο χωρίς καμία προοπτική υπό τον φόβο μην...ξυπνήσει η Φίμπα. Μιμητισμός του ΝΒΑ, άνευ προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ουσιαστικά ο Μπερτομέου και οι συνεργάτες του απλά κοπιάρουν χωρίς να γνωρίζουν ή να αντιλαμβάνονται.

Το γήπεδο δεν μεγαλώνει, αλλά μεγαλώνει το τρίποντο. Βάλαμε το ημικύκλιο όπου δεν δίνεται επιθετικό φάουλ κι εξελίσσεται σε έναν ωραίο διάκοσμο για την ρακέτα.

Δεν συζητάμε για τις ψηφοφορίες των κορυφαίων της χρονιάς. Ο τρόπος ανάδειξης και οι ...ισορροπίες, προκαλούν μόνο θυμηδία.

Οι χειρότεροι διαιτητές

Οι διαιτητές ελέγχονται απόλυτα από τις ομοσπονδίες και πρόκειται για τους χειρότερους που υπάρχουν, αλλά αυτό θέλουν οι ομοσπονδίες για να αισθάνονται ότι παίζουν με τα άλλα παιδάκια. Είναι δυνατόν μία θεωρητικώς επαγγελματική διοργάνωση, να μην ελέγχει η ίδια ποιούς διαιτητές θα περιλαμβάνει αλλά να εξαρτάται από τις επιλογές της κάθε ομοσπονδίας; Τους οποίους διαιτητές στα 50 τους αποστρατεύει, όταν κανονικά τότε θα έπρεπε να ξεκινά η πιο ώριμη διαδρομή τους. Όπως στο ΝΒΑ.

Η Ευρωλίγκα έχει καταφέρει να δίνει στις ομάδες κάποια καλά χρήματα από τα τηλεοπτικά(περίπου 1,5 εκατομμύρια κερδίζουν οι ελληνικές) αλλά συνολικά η διοργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει περισσότερα οφέλη γι αυτό και σωστά προτάσσονται τα 250.000 του πρωταθλητή Ευρώπης. Τα φάιναλ φορ γίνονται όλο και πιο αδιάφορα για την προσέλευση του κόσμου. Οι πόλεις δεν ενδιαφέρονται να τα φιλοξενήσουν και όταν το κάνουν δεν προσφέρουν χρήματα τα οποία θα πάνε στις ομάδες.

Για όποιον θυμάται η Ευρωλίγκα ξεκίνησε με τελικούς όπως στο ΝΒΑ, αλλά με την συνένωση του 2002 επέστρεψε στην λογική των φάιναλ φορ.

Στο οικονομικό σκέλος, είναι μία διοργάνωση με απίστευτες ανισορροπίες. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι ξοδεύουν όσα θέλουν χωρίς να πληρώνουν φορολογία και κυρίως χωρίς να γνωρίζουμε τις πηγές των εσόδων. Την ίδια ώρα εδώ και πολλά χρόνια οι Ισπανοί και οι Ιταλοί είχαν να αντιμετωπίσουν φορολογίες στα 50% εσχάτως και οι δικοί μας. Κάποτε είχε γίνει συζήτηση για σάλαρι καπ κι ενδελεχείς οικονομικούς ελέγχους σε όλα τα μέλη αλλά....

Αν εμείς βρήκαμε κάποια επιφανειακά ζητήματα, τα επιτελεία των ομάδων σίγουρα θα έχουν ανακαλύψει πολλά περισσότερα. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, συντόμως στην διοργάνωση θα έχουν μείνει να ασχολούνται σοβαρά οι ελληνικές ομάδες, οι ρωσικές και ουδείς άλλος. Οι Ισπανοί για παράδειγμα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα τους, που τους αποφέρει τα τετραπλάσια έσοδα από την Ευρωλίγκα. Το ίδιο και οι Ιταλοί, οι Γερμανοί συντόμως και οι Τούρκοι.

Ο Στερν και ο ...Κούμπαν

Η κόντρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Μπερτομέου αν συνεχιστεί στο σκεπτικό της βελτίωσης της Ευρωλίγκας και όχι στην λογική μίας προσωπικής βεντέτας, μπορεί να δώσει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού να διορθώσει κακές νοοτροπίες ετών. Διότι αντί να ψέγει την διοργανώτρια για το βαρύτατο πρόστιμο, οφείλει ένα ευχαριστώ διότι με σοβαρό αφεντικό, τύπου Στερν ας πούμε, ο τρίτος και ο τέταρτος αγώνας δεν θα διεξάγονταν ποτέ. Οφείλει να μην επιτρέψει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός αυτό το χάος στις εξέδρες όπου μπορεί να κινδύνευαν ζωές. Η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης ΟΦΕΙΛΕΙ να μην επιτρέπει κανένα χάος στο γήπεδό της για να προσελκύει πραγματικούς φιλάθλους.

Ένας Ευρωπαίος Στερν θα του είχε φορτώσει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για τις δηλώσεις που έκανε και ...δεν έκανε, έτσι προληπτικά, και αν δεν πιστεύει εμάς, ας αναζητήσει στο διαδίκτυο τις...κεφαλιές που έχει δεχθεί ο Μαρκ Κούμπαν.

«Κορώνα μου...»

Είναι πραγματικά σημαντικό να ξεκινήσει μία επανάσταση που θα καταστήσει την Ευρωλίγκα μία διοργάνωση σύγχρονη κι επιτυχημένη για όλη την Ευρώπη με προοπτική να προσεγγίσει την επιτυχία του ποδοσφαίρου.

Καμία επανάσταση όμως δεν έχει πετύχει χωρίς σωστή προεργασία κυρίως δε, χωρίς στρατηγικές συμμαχίες. Ο Παναθηναϊκός ως μέγεθος πρέπει να καλέσει σε συστράτευση αρκεί να είναι αυτός ο σκοπός του και όχι ένα ...φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο.

Για να χρησιμοποιήσουμε και μία φράση που λέει ο φίλος ο Βασίλης από το «Ακρογυάλι» στον Κότρωνα, «Κορώνα μου, αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK