Επτά πόντοι που...αλλάζουν την ζωή

Η δική μας γενιά μεγάλωσε με την περίφημη φωτογραφία από τον ημιτελικό με τις ΗΠΑ το 1994 όταν η εθνική με λέι απ του Σιγάλα ή του Μπακατσιά προηγήθηκε με 17-14 της δεύτερης ντριμ τιμ. Μια φωτογραφία που περιέκλειε όλο το πάθος, το ταλέντο, το μυαλό και την καρδιά της μεγαλύτερης ομάδας που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός.

Επτά πόντοι που...αλλάζουν την ζωή
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επιβεβαιώσει τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη και σε αυτή του την επιδίωξη οφείλει να...ευχαριστήσει μία φωτογραφία: αυτή που απεικόνιζε ότι η περίγελος, έως τότε, της Ευρωλίγκας Τσεντεβίτα προηγείτο με 65-58 στο ΣΕΦ με το χρονόμετρο να δείχνει «35’». Τα πάντα άλλαξαν από αυτό το σημείο και μέχρι σήμερα. Σαν να κτύπησε ένα ξυπνητήρι και ο πρωταθλητής Ευρώπης να βγήκε από τον λήθαργο. Τί θα συνέβαινε τότε αν έχανε ο Ολυμπιακός; Ακούγονται πολλά, δεν πιστεύουμε ούτε το ένα δέκατο.

Η αλήθεια είναι πως το φάσμα μίας τρίτης ατιμωτικής ήττας, επέτρεψε στον Σπανούλη να αρπάξει από τον γιακά τους συμπαίκτες του και στον Μπαρτζώκα να περάσει αυτά που ήθελε. Ο αρχηγός ταρακούνησε τους πιτσιρικάδες που ακόμα δεν είχαν αντιληφθεί ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να μείνεις στην κορυφή από το να φτάσεις εκεί. Ο δε Μπαρτζώκας, έχοντας ήδη σταθεί...τυχερός με την αποχώρηση του Ντόρσεϊ, μπορούσε πια να βάλει τις πινελιές του.

Το αναλύσαμε και όταν συνέβη, ο Ντόρσεϊ υπήρξε ευλογία για το μπάσκετ που ήθελε να παίξει πέρυσι ο Ολυμπιακός, εξελισσόταν σε κατάρα επί Μπαρτζώκα. Από εκείνο το παιχνίδι με τους Κροάτες, οι πρωταθλητές παίζουν με τρομερό πάθος, μηδενική αλαζονεία, καθαρό μυαλό. Αυτό τους δίνει εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις, επειδή όμως το μπάσκετ είναι κατά βάση επιθετικό σπορ διότι με το 0-0 δεν νικάς, έρχεται και ο Πάουελ να προσθέσει 10 εύκολους πόντους σε 14 λεπτά επί της Ζαλγκίρις, όσους δηλαδή είχε ως σύνολο ο Ντόρσεϊ σε τρεις αγώνες στην Ευρωλίγκα.

Χειρότερος αμυντικός ομαδικά, ο πρώην παίκτης των Λέικερς, καλός στην προσωπική άμυνα, υποχρεώνει τους συμπαίκτες του να δίνουν κάτι παραπάνω στην άμυνα καθώς δεν υπάρχει το σκιάχτρο, τους προσφέρει παράλληλα μεγαλύτερη ξεκούραση στην επίθεση αφού δεν παίζουν πια τέσσερις εναντίον πέντε.

Ο Ολυμπιακός με τις τελευταίες καταιγιστικές εμφανίσεις γίνεται η πρώτη ομάδα που χρίζεται φαβορί για την Ευρωλίγκα. Δεν σημαίνει ότι θα επαναλάβει το περυσινό θαύμα ή ότι στο μακρύ ΤΟΠ-16 θα μπορεί να έχει συνέχεια τον ίδιο, αλλά με αυτά που βλέπουμε σε αυτό το διάστημα είναι η καλύτερη ομάδα στην ήπειρό μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK