Πρώτα καλείς, μετά τιμωρείς

Ας μην βιαζόμαστε! Ο Γιάννης Ψαράκης εξηγεί με παραδείγματα γιατί δεν πρέπει να μιλάμε ακόμα για τιμωρίες παικτών, μετά την άρνηση των αθλητών του Ολυμπιακού να συμμετέχουν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Που καταλήγει; Πως και οι παίκτες έχουν ευθύνη γιατί απλά δεν έκαναν... τίποτα.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ethniki elladas basket EUROKINISSI

Μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες με τον Πατρίκ Κομνηνό, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και παράγοντα του αθλητισμού ( CEO του Champions League από τη δημιουργία της διοργάνωσης) για τη δίνη στην οποία έχει βρεθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ειδικά την τελευταία διετία, συγκράτησα μία ατάκα του όταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα της συμμετοχής ή όχι των παικτών της Ευρωλίγκα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τα περιβόητα παράθυρα της FIBA.

" Δεν είναι στις προθέσεις της FIBA να αρχίσει να μοιράζει τιμωρίες. Σαφέστατα κάθε χώρα και κάθε Ομοσπονδία έχει δικούς της κανόνες και νόμους, αλλά από την πλευρά μας δεν είμαστε υπέρ αυτής της τακτικής", ήταν μέσες άκρες η ατάκα του.

Πάμε λοιπόν στο προκείμενο μετά την ανακοίνωση των παικτών του Ολυμπιακού να μη συμμετάσχουν στους αγώνες των Εθνικών τους ομάδων. Απόφαση σεβαστή ( κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλει τι θα κάνουν) και φυσικά αναμενόμενη.

Για να τιμωρηθούν λοιπόν οι παίκτες του Ολυμπιακού και αναφέρομαι φυσικά στους διεθνείς Έλληνες και μόνο θα πρέπει πρώτα να κληθούν επίσημα από την Ομοσπονδία και τον προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο. Η λίστα που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τους 24 παίκτες είναι μία τυπική υποχρέωση της ΕΟΚ ( και κάθε Ομοσπονδίας) προς τη FIBA, κάτι που γινόταν πάντα ( εδώ και δεκαετίες δηλαδή) πριν από μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ειδικά φέτος είχε τη σημειολογία της, αφού έπαιξε ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων για το ποιοι θα βρεθούν στις λίστες και ποιοι όχι.

ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ

Όλες οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες πλην, αν δεν κάνω λάθος, μόνο της Λιθουανίας στις 24άδες τους συμπεριέλαβαν και παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκα. Όταν ήρθε όμως η ώρα της κρίσης, δηλαδή για τις επίσημες κλήσεις παικτών ονομαστικά και σε πιο περιορισμένο αριθμό ( 15-16 παίκτες, ανάλογα την Εθνική) τότε άρχισαν οι διαρροές. Οι Ιταλοί για παράδειγμα δεν κάλεσαν ούτε τον Μέλι ούτε τον Ντατόμε της Φενέρμπαχτσε, αλλά ούτε και τον ( τραυματία αυτή την περίοδο) Χάκετ. Οι Σλοβένοι τη Δευτέρα άφησαν εκτός τα αστέρια και καλύτερους τους παίκτες στο πρόσφατο χρυσό Ευρωμπάσκετ, Ντόντσιτς και Ράντολφ. Και οι δύο χώρες κάλεσαν άλλους παίκτες ( π.χ. Ζόραν Ντράγκιτς, Μούριτς η Σλοβενία, 2-3 παίκτες που σπανίως παίζουν από την Αρμάνι Μιλάνο η Ιταλία) αλλά είναι άγνωστο αν αυτοί θα παίξουν τελικά. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως έγινε με τον Σέρβο Νέντοβιτς της Ουνικάχα Μάλαγα, κάποιοι από αυτούς θα παίξουν μόνο στο 2ο ματς των προκριματικών και θα απουσιάσουν από το πρώτο που συμπίπτει με αγωνιστική μέρα της Ευρωλίγκα τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Τι θέλω να πω με τα παραπάνω; Πως πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τιμωρίες κλπ στους διεθνείς του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού ( μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ακριβώς τα ίδια ισχύουν για κόκκινους και πράσινους και ας μην το εξέφρασαν ακόμη δημόσια) θα πρέπει να περιμένουμε τις κλήσεις των 15-16 εκλεκτών. Άρα η μπάλα είναι στην περιοχή του Θανάση Σκουρτόπουλου και της ΕΟΚ. Εξ όσων γνωρίζω τον κόουτς Σκουρτόπουλο δεν πρόκειται να φέρει τους παίκτες σε δύσκολη θέση καλώντας τους για τους αγώνες όσο και αν αυτό θα είναι εις βάρος του και εις βάρος της ομάδας αγωνιστικά. Τώρα, αν η ΕΟΚ αντίθετα με τα όσα είχε πει ο Πατρικ Κομνηνός θελήσει να τραβήξει το σχοινί (που το θεωρώ όχι απλά απίθανο αλλά ουτοπικό να συμβεί) τότε θα συζητήσουμε από άλλη βάση όταν και αν αυτό συμβεί.

Μέχρι τότε τα δεδομένα είναι όπως σας τα παρέθεσα. Για το ποιος φταίει, ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε όλη αυτή την κωμωδία τα έχω καταθέσει σε προηγούμενα άρθρα. Και ναι, συμφωνώ ότι οι παίκτες στο σύνολό τους είναι οι τελευταίοι που φταίνε για αυτά τα αστεία παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα, όμως φταίνε που δεν συνασπίστηκαν όταν έπρεπε, φταίνε που έχουν έναν ευρωπαϊκό σύνδεσμο ανενεργό, φταίνε που ενώ είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του όμορφου σπορ που λέγεται μπάσκετ έχουν μετατραπεί σε κομπάρσους σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Και πλέον είναι αργά για να αντιδράσουν…

News 24/7

24MEDIA NETWORK