Καθ' όδόν για Βραζιλία

Ο Γιώργος Βαβρίτσας αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Εθνική ομάδα θα τσεκάρει την Τρίτη στο Βουκουρέστι το εισιτήριο της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Μήτρογλου που ανοίγει πυρ, το έξοχο αμυντικό δίδυμο των Σιόβα και Παπασταθόπουλου, το πάθος του αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα δώσουν το εισιτήριο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Καθ' όδόν για Βραζιλία

Ακόμη κι αν άργησε λίγο, βρίσκεται καθ' οδόν για εκεί που της αρμόζει: για τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε Μουντιάλ. Κι ας μη συμμερίζομαι τα ενθουσιώδη και υπερφίαλα ως συνήθως πρωτοσέλιδα του αθλητικού τύπου, η Εθνική θέλει ένα και μόνο ακόμη «βρώμικο» ματς, από εκείνα που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη να παίρνει για να πάει Βραζιλία. Καθόλου άσχημα για μία ομάδα που λατρεύει να βγάζει ακόμη περισσότερη γκρίνια στους μονίμως και για καθετί πλέον παραπονιάρηδες Ελληνες, αλλά τουλάχιστον ξέρει και να δίνει απαντήσεις την πιο κατάλληλη στιγμή.

Κι επειδή αυτή ομάδα παραμένει μεγάλη ως μέγεθος, έτσι και με αυστηρά κριτήρια, θα συνεχίζουμε να επισημαίνουμε τα αρνητικά όπως και τα θετικά. Επιγραμματικά λοιπόν τα συμπεράσματα του πρώτου-κατά Φερνάντο Σάντος-ημιχρόνου των μπαράζ:

-ο Μήτρογλου άνοιξε πυρ και στην Εθνική, άρα μάλλον ανεβαίνει επίπεδο και δεν μένει ή επαναπαύεται στα πολλά γκολάκια της Σουπερλιγκ. Καλό για τον ίδιο αλλά και το Μαρινάκη, που ως άλλος Σκρουτζ ήδη βλέπει πάμπολλα εκατομμύρια ευρώ να μπαίνουν στο ταμείο του.

- ο Σαλπιγγίδης είναι πλέον «all time classic» ο άνθρωπος των δύσκολων και καθοριστικών ματς και γκολ, και το αξίζει ίσως περισσότερο απ’όλους.

-Σιόβας και Σωκράτης δένουν πολύ καλύτερα από έναν εξ αυτών με τον επιρρεπή σε φάουλ και κάρτες Μανωλά, που στο Βουκουρέστι θα ήταν από τα φαβορί για αποβολή και περιπέτειες. Αλάνθαστος και αρχοντικός ειδικά ο παίκτης της Ντόρτμουντ σε όλο το ματς.

- ο Πιτσούρκα αποδείχθηκε ευτυχώς γνήσιος Βαλκάνιος, αφήνοντας την ως τώρα επιθετική αποκάλυψη της Μπουντεσλίγκα, το δαιμόνιο Αλεξάντρου Μαξίμ για 89 λεπτά στον πάγκο, προτιμώντας αντ’αυτού τους Τανάζε και σία. Η έπρεπε να βάλει ορισμένο αριθμό παικτών από τη Στεάουα ή δε διαθέτει αποκωδικοποιητή για Μπουντεσλίγκα. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός έχει έμμεση συμμετοχή σε πάνω από το 85% των γκολ της Στουτγάρδης, ενώ τα πέντε γκολ και οι εννιά ασίστ ως τώρα στη Γερμανία τον κάνουν ήδη διακαή πόθο μεγαλύτερων ομάδων. Επειδή οι Ρουμάνοι τέτοια γκάφα δύσκολα θα την επαναλάβουν, ας έχουν το νου τους ειδικά οι πλάγιοι της Εθνικής.

-ο Σαμαράς-όπως πολλάκις έχουμε τονίσει- συνεχίζει να αδικεί τον εαυτό και το πλούσιο ταλέντο του. Πέρα από το γεγονός ότι μόλις πατά Ελλάδα θέλει να δείχνει το περιττό, η φάση μετά το 3-1 και σε κόρνερ της Εθνικής με τον 1,92 μ. παίκτη να περιμένει στο ημικύκλιο της περιοχής για σουτ, μάλλον πρωτόγνωρη εικόνα για τέτοιου επιπέδου ματς αποτελεί. Ας μειώσει έστω και στα 27 του, την αποστροφή του για την αντίπαλη περιοχή και πρωτίστως ο ίδιος κερδίσει πιθανότατα ακόμη περισσότερα. Τα πρωτοσέλιδα με τον δις σκόρερ Μήτρογλου, που απλά έστειλε τη μπάλα εκεί που έπρεπε, ίσως αφυπνίσουν και τον εγωισμό του.

-οι Ρουμάνοι αποδείχτηκαν «σκύλος που γαβγίζει και δεν δαγκώνει», αλλά η ύστατη ευκαιρία εξιλέωσής τους είναι οι 55.000 στο Βουκουρέστι και η καυτή έδρα.

-ο Καραγκούνης αν συνεχίζει να αγωνίζεται ως τα 45 του, θα πρέπει να έχει θέση στο ρόστερ της Εθνικής. Το πάθος του σε κρίσιμα σημεία του αγώνα χρειάζεται για να αφυπνίζονται και οι υπόλοιποι. Αχ, εκείνη η άδικη κίτρινη πριν το ματς με τη Γερμανία.

-Δεν μπορεί αυτή Ρουμανία να μας βάλει δύο γκολ, χωρίς να μπορέσουμε να βάλουμε έστω ένα. Κι αυτό, διότι όταν «καίει» το ματς, τα θαλασσώνουν. Μετά το τρίτο γκολ στο 66, αν είχαν αντίπαλο π.χ. τη Γερμανία θα είχαν υποστεί συντριβή με 6-1 η 7-1. Κι εκεί η Εθνική πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επιβάλλεται σε κάθε μεγάλο τουρνουά.

Τα υπόλοιπα την Τρίτη μετά από ένα ματς που μάλλον εκ των προτέρων δείχνει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ομάδας αυτής. Πίεση από τον αντίπαλο, καλή ως τέλεια άμυνα απέναντι σε ένθερμο κοινό κι όσο περνά η ώρα κάποια στιγμή ένα γκολ είτε από στημένη φάση ή σε αντεπίθεση από τον συνήθη «από μηχανής θεό» Σάλπι. Αυτή η ομάδα είναι υπερβολικά έμπειρη και μεγάλη ως μέγεθος για να την πατήσει πηγαίνοντας στο Βουκουρέστι με στιλάκι Γαλλίας. Αλλωστε με τα τρία γκολ της Παρασκευής έσβησε έστω και για λίγο διάστημα την «καραμέλα» περί μινιμαλιστών και ειδικών μόνο του «1-0».

*Ο Γιώργος Βαβρίτσας εργάζεται στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό "Κicker" και αποτελεί συνεργάτη του contra.gr από το 2001.

Διαβάστε ακόμη

Μπορούσαμε περισσότερα

Είναι too much για το επίπεδό μας

Ξεχάσαμε να χαιρόμαστε

"Θα κλειστώ σε μοναστήρι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK