Κόψτε χρήματα από τους συνταξιούχους

Η Εθνική στην Ισπανία θα έχει μόνο φανατικούς φίλους. Θα την στηρίξουμε όλοι μέχρι τελευταίου σουτ. Θα θέλαμε όμως αυτή η μετάβαση να έχει ένα διαφορετικό, υπερήφανο φινάλε και να παραδοθεί η σκυτάλη όπως κρατήθηκε: πολεμώντας μέσα στο γήπεδο καιόχι στον γκισέ μίας τράπεζας. Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει το θέμα της wild card και την παρουσία της Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ.

Κόψτε χρήματα από τους συνταξιούχους

Είναι σαφές ότι η Τρόικα, ο Στουρνάρας, η κυβέρνηση και όλοι αυτοί οι υπερμεγέθεις εγκέφαλοι που εκπονούν τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας, έχουν στον μυαλό τους έναν άνθρωπο: Τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Τον άνθρωπο που δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη, θα δουλεύει συνεχώς, θα αμείβεται από το κράτος και δεν θα λέει ποτέ όχι στις μειώσεις.

Η ιστορία της wild card όπως την έχουμε αναδείξει πλειστάκις από το contra.gr και με τους αριθμούς που παρουσιάσαμε πριν από έναν μήνα, έφτασε στο τέλος της. Η τελευταία και ίσως πιο κενή ζαριά στην καριέρα του προέδρου της ομοσπονδίας ρίχτηκε. Στο μυαλό του οι εξάρες σημαίνουν την επιβεβαίωση του θρύλου του, τα ντόρτια μία ακόμα ταπείνωση.

Ό,τι γινόταν εδώ και καιρό, όλος ο μηχανισμός, όλα τα ταξίδια, όλα τα παρακάλια, όλες οι χάρες, όλα τα προνόμια, κατέληξαν στο να του επιτραπεί να τελειώσει όπως θέλει στο μυαλό του: νικητής. Δεν έχει σημασία αν τώρα στερεί 800.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας, δηλαδή από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, τις μικρές κατηγορίες, την βελτίωση των πρωταθλημάτων, την στήριξη του μπάσκετ. Ουδέποτε άλλωστε μας απασχόλησε αν πληρώνονται οι προπονητές στα κλιμάκια, πότε καλύπτονται οι υποχρεώσεις οπότε μην ευαισθητοποιούμαστε τώρα.

Κάποτε δώσαμε και δύο εκατομμύρια

Όταν το Πουέρτο Ρίκο το 2008 φώναζε ότι η Ελλάδα δίνει δύο εκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει το προολυμπιακό και να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλήθεια πόσοι δώσαμε σημασία; ΟΚ, το contra.gr έδωσε, αλλά ακόμα η κρίση δεν είχε μπαστακωθεί έξω από την πόρτα μας οπότε ήμασταν… large.

Τώρα; Τώρα ανακαλύψαμε αυτά που φωνάζουν χρόνια οι λίγοι «αιρετικοί». Για τις υπερβολές, για το δημόσιο χρήμα που ιδιαίτερα από το 2004 ρέει άφθονο στην ομοσπονδία μπάσκετ, για το αυτοδιοίκητο του Βασιλακόπουλου με τα δικά μας χρήματα. Πώς είπατε; Χορηγία τράπεζας είναι τα χρήματα; Καταρχάς οι τράπεζες είναι κρατικές εδώ και καιρό κι εν συνεχεία, δεν καλύπτουν ούτε τα μισά της εγγυητικής. For the record, η ομοσπονδία συνεχίζει να έχει συμβόλαιο με την κρατική τηλεόραση και είναι διαφορετική η τηλεοπτική συμφωνία των διοργανώσεων της FIBA η οποία ανήκει πλέον σε ιδιωτικά κανάλια.

Οι άνθρωποι του… προέδρου

Γνωριζόμαστε όλοι πολλά χρόνια και μην σας κάνει εντύπωση ότι ενώ κόβονται χρήματα από ανθρώπους που έχουν ματώσει γι αυτά, πληρώνουμε όλοι ακόμα και τους σοβάδες των σπιτιών μας χρυσάφι, οι υψηλά ιστάμενοι δεν τραβάνε το αυτί του προέδρου. Εκτός από ικανός, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι και τυχερός που η Μεσσηνία βγάζει εκτός από ελιές και ανθρώπους του μπάσκετ. Σε διάφορα πόστα. Εντός κι εκτός παρκέ και είναι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν το άθλημα.

Το θέμα της wild card, που πήραμε... όπως αναμενόταν, δεν αφορά στον Βασιλακόπουλο. Ο άνθρωπος εγκαινίασε γήπεδο με το όνομά του και προσέλαβε τον Τρινκιέρι προπονητή. Δεν είναι για… πολλά. Το ερώτημα που τίθεται είναι αφενός η πολιτεία πώς άφηνε αυτή την ιστορία να κρατάει μέσα σε τέτοια κρίση και κυρίως οι ίδιοι οι άνθρωποι του μπάσκετ γιατί δεν όρθωσαν ανάστημα.

Να πάμε στο Μουντομπάσκετ, να βρούμε τα 400.000 ευρώ που θα κοστίσουν οι ασφάλειες του Κουφού (ο οποίος κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έχει 20 πόντους και 15 ριμπάουντ με την… φανέλα της εθνικής), του Καλάθη και του Αντετοκούμπο, να κάνουμε τον Τρινκιέρι Καζλάουσκας ή Ζούρο ως προς την αποζημίωση, να προσλάβουμε προπονητή, να παίξουμε. Και;

Εθνική πολεμιστών, όχι τραπεζιτών

Αντί η ανανέωση να ξεκινήσει από το καλοκαίρι με έναν πραγματικό στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, θα αρχίσουμε να περνάμε στην επόμενη ημέρα με τον πλέον προσβλητικό τρόπο: πληρώνοντας για να παίξουμε μπάσκετ. Τους τιμούμε εξαγοράζοντας την συμμετοχή τους σε ένα Μουντομπάσκετ; Αυτό ας το σκεφτούν όσοι παίξουν. Γιατί κανείς δεν θα μας απαγορεύσει τον αθλητικό εθνικισμό, και περιμένουμε η εθνική μας να είναι διαφορετική από τις άλλες. Έτσι μας έμαθε. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική άποψη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Εθνική στην Ισπανία θα έχει μόνο φανατικούς φίλους στα παιχνίδια. Θα την στηρίξουμε όλοι μέχρι τελευταίου σουτ. Δεν αλλάζει ούτε η αγάπη μας, ούτε ο σεβασμός μας. Θα θέλαμε όμως όντως αυτή η μετάβαση να έχει ένα διαφορετικό, υπερήφανο φινάλε και να παραδωθεί η σκυτάλη όπως κρατήθηκε: πολεμώντας μέσα στο γήπεδο και όχι στον γκισέ μίας τράπεζας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Οι αποσύρσεις των άλλων εθνικών ομάδων ήταν απόρροια κρατικής παρέμβασης. Επειδή δεν ασχολούνται τόσο με το μπάσκετ, τώρα που τέθηκε πιο σοβαρά το θέμα η εντολή ήταν: αποσυρόμαστε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK