Αντρέα Στραματσόνι: Νέος, ωραίος και θα αποτύχει

Ο Κώστας Μπράτσος γράφει για τον ικανότατο νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος δεν θα καταφέρει να αποφύγει την εν Ελλάδι αποτυχία.

Αντρέα Στραματσόνι: Νέος, ωραίος και θα αποτύχει
Στραματσιόνι

Ο Μάσιμο Μοράτι επέμεινε πως είναι ο νέος Ζοζέ Μουρίνιο, η Ιταλία τον είχε... ερωτευτεί και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έκανε τα "στραβά μάτια" για να καθίσει στους πάγκους της Serie A, παρότι δεν είχε δίπλωμα προπονητή UEFA. Τρία χρόνια μετά, ο Αντρέα Στραματσόνι βρισκόταν στα αζήτητα.

Για την ακρίβεια, μετά από την απόλυσή του από την Ουντινέζε, βρήκε δουλειά ως τηλεοσχολιαστής του αμερικανικού "Fox Sports". Κανένας σύλλογος του καμπιονάτο δεν τον χρειάστηκε για την άκρη του πάγκου του, ακόμα και όταν άρχισε ο -σχεδόν προγραμματισμένος- φθινοπωρινός χορός των απολύσεων.

Η επιστροφή του Ιταλού τεχνικού στην προπονητική δράση γίνεται μακριά από την πατρίδα του, όπου -τουλάχιστον για ένα διάστημα- έχαιρε αναγνώρισης και εκτίμησης. Σε ένα άγνωστο περιβάλλον, καλείται να τα βάλει όχι μόνο με την απειρία του, αλλά και με τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να σημειώσει το πρώτο σημαντικό τικ του βιογραφικού του, καταγράφοντας μία επιτυχία σε πάγκο αντρικής ομάδας. Δεν θα το πετύχει...

Σε ηλικία 38 ετών, ο Στραματσόνι δεν διαθέτει το ειδικό βάρος για να περάσει αλώβητος από την ελληνική διελκυστίνδα, που χρεώνει κάθε αποτυχία στον προπονητή και πιστώνει σχεδόν κάθε επιτυχία στους παίκτες και στη διοίκηση (ή στη διαιτησία). Μια πραγματικότητα που έδιωξε τον Γιάννη Αναστασίου από μία ομάδα σαφώς συρρικνωμένου μεγέθους από αυτό του πρόσφατου παρελθόντος, που παρ' όλα αυτά διατηρεί τους ίδιους στόχους και αξιολογεί με τα ίδια κριτήρια.

Ο Στραματσόνι έχει δουλειά ακριβώς λόγω των προβλημάτων νοοτροπίας που ταλανίζουν το άθλημα εντός των συνόρων και θα τη χάσει ως αποτυχημένος ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Ο πρώην προπονητής της Ίντερ και της Ουντινέζε θα αποχωρήσει (αποδεσμευτεί - απολυθεί) μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα, έχοντας αποτύχει για συγκεκριμένες αιτίες.

Inter Milan coach Andrea Stramaccioni winks his eye prior to the start of the Serie A soccer match between Inter Milan and Genoa at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, April 1, 2012. (AP Photo/Antonio Calanni)
Στραματσόνι AP/LAPRESSE

Οι απαίδευτοι Έλληνες ποδοσφαιριστές και η αλαζονεία

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι χρησιμοποιεί συστήματα που κατά βάση διαθέτουν τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Συστήματα που το ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν φαίνεται ικανό να υπηρετήσει με αξιοπιστία και συνέπεια. Όχι διότι δεν υφίστανται οι τρεις στόπερ, αλλά λόγω της "τρύπας" στο δεξί άκρο, που εάν την καλύψει ο Ζέκα, τότε αφήνει ακάλυπτους ζωτικούς χώρους του άξονα.

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι είναι ευφυής προπονητής, με διαρκείς παρεμβάσεις στην τακτική της ομάδας του κατά την προετοιμασία ενός αγώνα, που πολλές φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να εφαρμόσουν οι παίκτες του. Απέτυχε στη "Μέκκα" της τακτικής, με ποδοσφαιριστές γαλουχημένους στα "θέλω" προπονητών από τα παιδικά χρόνια, οπότε η αποτυχία στην Ελλάδα των απαίδευτων παικτών (που ως παιδιά γαλουχήθηκαν από ακατάλληλους προπονητές) μοιάζει μονόδρομος.

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλο με τη δέουσα προσοχή σε βαθμό εμμονής. Θεωρείται ένας από τους πιο προετοιμασμένους προπονητές του κόσμου, παρακολουθεί ο ίδιος πολλές φορές τα παιχνίδια του επόμενου αντιπάλου και ρυθμίζει και την τελευταία λεπτομέρεια υπό ένα και μοναδικό πρίσμα: την εξουδετέρωση των ατού. Όταν το πετύχει αυτό, θα χτυπήσει αργά και βασανιστικά για να πάρει τη νίκη. Μόνο που στην Ελλάδα, το σκάουτινγκ του Πλατανιά, της Καλλονής και του Λεβαδειακού για έναν "πρωτάρη" προπονητή είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Στραματσόνι δέχθηκε αυτογκόλ, αφού με την αποδοχή της πρότασης του Παναθηναϊκού εξουδετερώνει το πιο δημοφιλές προτέρημα της προπονητικής "φαρέτρας" του.

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι έχει τη φήμη του αλαζόνα. Ένα από τα προβλήματα με τον Γιάννη Αναστασίου ήταν η στάση που υιοθετούσε σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του και η έλευση του Ιταλού τεχνικού δεν αλλάζει τα δεδομένα. Δίχως να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από τη χώρα μας, μπορεί μία λάθος κίνηση ή δήλωση να κοστίσει ακριβά.

Αντρέα Στραματσόνι: Νέος, ωραίος και θα αποτύχει
Στραματσόνι

Η διαιτησία που δεν αλλάζει και οι μεταγραφές που δεν θα γίνουν

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει γιατί η πρόσληψή του δεν πατάσσει την ανικανότητα (ή οτιδήποτε άλλο) των Ελλήνων διαιτητών και των βοηθών τους. Το "τριφύλλι" έπεσε θύμα ακόμα μιας κακής διαιτησίας στο Περιστέρι και αυτά τα οφσάιντ δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα του εκάστοτε προπονητή. Ο Αναστασίου απομακρύνθηκ,ε παρότι στη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έχρισε υπεύθυνους τους διαιτητές για πολλά άσχημα αποτελέσματα. Τα άσχημα αποτελέσματα, όμως, ανεξαρτήτως διαιτητικών αποφάσεων, θα χρεωθούν τελικά στον Στραματσόνι και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα κληθεί να "πληρώσει" εκείνος για τις ήττες και τους αποκλεισμούς και όχι οι θύτες των "φαλτσοσφυριγμάτων".

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι για ακόμα μία φορά, οι μεταγραφές δεν θα καλύψουν τα κενά του ρόστερ. Στον Παναθηναϊκό, οι μεταγραφές μοιάζουν επιβεβλημένες, αφού το έμψυχο υλικό δεν συνάδει με τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της σεζόν ή με τον πήχη που τοποθετούν οι φίλαθλοι της ομάδας. Με δεδομένη την πρόσφατη αστοχία στις μεταγραφές του τεχνικού διευθυντή Λεωνίδα Βόκολου και τη μικρή συμμετοχή που φέρεται να είχε ο Στραματσόνι στη μεταγραφική δραστηριότητα σε "Τζιουζέπε Μεάτσα" και "Φρίουλι", ο Ιανουάριος και ιδίως το καλοκαίρι δεν προβλέπεται να διαθέτουν τη "σφραγίδα" του.

Ο Στραματσόνι θα αποτύχει διότι δεν θα ικανοποιήσει την προσδοκία φιλάθλων και διοίκησης ως πρώην προπονητής της Ίντερ, προσδοκία φυσιολογική μεν, ουχί λογική. Το "φορτίο" του ονόματός του και της μέχρι στιγμής καριέρας του στη Serie A είναι τέτοιο που μπορεί να συνοδευτεί μόνο με την κατάκτηση τίτλων, φράση απαγορευμένη σε μία χώρα που ο Ολυμπιακός μοιάζει ασταμάτητος και φέτος.

Αντρέα Στραματσόνι: Νέος, ωραίος και θα αποτύχει
Στραματσόνι

"Αποτυχημένος" όπως και ο... Μάρκο Σίλβα

Εν κατακλείδι, ο Αντρέα Στραματσόνι, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους tactician του πιο απαιτητικού ποδοσφαίρου του κόσμου, του ιταλικού, θα βρεθεί στο λάθος πρωτάθλημα στη λάθος στιγμή της καριέρας του. Οι πιθανότητες δεν είναι μαζί του.

Η δεύτερη θέση στα πλέι οφ πλέον δεν αποτελεί επιτυχία στους "πράσινους" αλλά υποχρέωση, περιθώρια διάκρισης στην Ευρώπη δεν υπάρχουν, οι μεταγραφές που πραγματικά θα ήθελε (μάλλον) δεν θα γίνουν, οπότε ακόμα κι αν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας ή αν νικήσει 3-0 τον "αιώνιο" αντίπαλο, δεν θα προσφέρει κάτι ανώτερο από τον Γιάννη Αναστασίου στην παρούσα φάση. Η δυσχέρεια του συλλόγου δεν προϊδεάζει για εντυπωσιακές αλλαγές τη νέα σεζόν και ως εκ τούτου, τα βέλη θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή του Στραματσόνι σε έναν πόλεμο με Καλάσνικοφ.

Όταν ο Μάρκο Σίλβα, ακόμα και με το νταμπλ που θα κάνει, κινδυνεύει να κριθεί αποτυχημένος, εάν η Άρσεναλ των 480.000.000 ευρώ έσοδα που νίκησε την Μπάγερν στο Λονδίνο, κερδίσει με 2-0 τον Ολυμπιακό και τον αποκλείσει από το Champions League, τότε ο Στραματσόνι δεν έχει καμία τύχη. Όταν διοικήσεις και ελληνικό κοινό θεωρούν προπονητές τους Μανόλο Χιμένεθ και Μίτσελ, αλλά όχι τον Βίτορ Περέιρα (άσχετα εάν είναι καλός ή κακός), τότε ο Στραματσόνι θα αποτύχει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προφίλ: Αυτός που τρέλανε τον Μοράτι και πλακώθηκε με τον Κασάνο

News 24/7

24MEDIA NETWORK