Το πραγματικά μεγάλο λάθος του Αλαφούζου

Η μία μεταγραφή (φορ) και… βλέπουμε (ανάλογα με την υπόθεση Ιμπάρμπο), το κομβικό δίμηνο της αδειοδότησης στην οποία έχει πέσει όλο το βάρος και το τεράστιο προεδρικό σφάλμα του ’15, που πέταξε -ελέω των μεταγραφικών επιλογών των συνεργατών του- πάνω από 7 εκατ. ευρώ στο… καλάθι των αχρήστων. Ο Κώστας Γουλής καταγράφει την πολύ δύσκολη καμπή στην οποία έχει μπει το "τριφύλλι".

Το πραγματικά μεγάλο λάθος του Αλαφούζου

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε να νικήσει ΚΑΙ στην Κέρκυρα το βράδυ της Κυριακής (22/1) και οι εκτός έδρας επιδόσεις του την εφετινή σεζόν έφτασαν ποσοστά… Πετσάρσκι στις βολές. Δύο νίκες σε εννιά ματς! Οι δε απώλειες βαθμών μακριά απ’ το "Απόστολος Νικολαΐδης" ανέβηκαν στους 16 (απ’ τους 27 που έχει διεκδικήσει το "τριφύλλι" ως τώρα) και… έχει ο Θεός, δεδομένου ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί για τους "πράσινους" μακριά απ’ τη Λεωφόρο, δεν το λες (καθόλου) εύκολο: Γιάννινα, Τρίπολη, Ξάνθη, Καυτανζόγλειο, ΟΑΚΑ, Τούμπα, σε ματς όπου όλοι -μα όλοι- θα… καίγονται για το τρίποντο.

Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο τιμόνι του ο Παναθηναϊκός, ναι, έγινε πολύ πιο "κανονική" ομάδα, βελτίωσε την εικόνα του κυρίως ανασταλτικά, αλλά αυτό δεν… φτάνει. Και δεν φτάνει, διότι εκτός όλων όσων έχουν προηγηθεί, στον πιο "φορτωμένο" μήνα της σεζόν (έτσι όπως έγινε το πρόγραμμα με τους ορισμούς όλων των αναβολών μέσα στον Γενάρη), οι "πράσινοι" παρουσιάστηκαν "γυμνοί" από επιλογές και λύσεις. Γιατί οι Κουλιμπαλί, Γουακάσο, Εμποκού έπρεπε να φύγουν για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, γιατί υπήρξαν παίκτες που τέθηκαν εκτός απ’ τον Ουζουνίδη (Λεντέσμα, αλλά και Ιβανόφ, Σαμπά), γιατί ο Ιμπάρμπο είπε να κάνει μια… κοπάνα το παιδί να ξεκουραστεί και γιατί μέσα σ’ όλα, έσκασαν πάλι μαζεμένοι τραυματισμοί παικτών ενδεκάδας: Κουτρουμπής, Μολέδο, Μέστο και τώρα ξανά μανά οι Λέτο και οι Χουλτ. Κάπως έτσι βρέθηκε το "τριφύλλι" να παίζει σερί τις δύο τελευταίες εβδομάδες με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους (ξεχασμένους) Τελάντερ, Ευαγγέλου, με βασικό μπακ τον φιλότιμο, αλλά αποδειγμένα περιορισμένων δυνατοτήτων, Μαρινάκη (τέταρτη καλοκαιρινή επιλογή της ομάδας στα μπακ) και με τους Λουντ και Μπεργκ… non-stop με φόβο μήπως βγάζουν κι αυτοί κάποια στιγμή τραυματισμό απ’ την καταπόνηση.

Θα πείτε "ωραία ρε φίλε, πες μας και τίποτα καινούργιο, αυτά τα βλέπουμε…". Όλος ο παραπάνω πρόλογος έχει να κάνει με το τι ακολουθεί από τούδε και στο εξής και στο πως θα βγει αυτή η χρονιά, όπου τα "φαρμάκια" διαδέχονται το ένα το άλλο. Διότι όπως είπε κι ο ίδιος ο Ουζουνίδης μετά τη συνέντευξη Τύπου, πρέπει όλοι μας να δούμε την αλήθεια κατάματα και την κατάσταση έτσι όπως είναι "είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει…".

ΜΙΑ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Ναι, ο Ελληνας τεχνικός θα ήθελε τουλάχιστον τρεις μεταγραφές ακόμη σ’ αυτό το 8ήμερο που έχει απομείνει ως το φινάλε του χειμερινού, μεταγραφικού παράθυρου. Μην πούμε και παραπάνω, αλλά τρεις σίγουρα: επιθετικό, επιτελικό χαφ και winger. Είναι αυτό εφικτό; Όχι! Είναι τρομερά δύσκολο γι’ αυτό και σε πρώτη φάση το βάρος έχει πέσει πάνω στον στράικερ (με τον Μίκαελ Ισακ κεντρικό στόχο), διότι είναι ξεκάθαρο πως πίσω απ’ τον Μπεργκ (και με τον Λέτο να μην αντέχει για σερί ματς) ακολουθεί το… χάος. Οσο δε, η υπόθεση του Ιμπάρμπο ΔΕΝ ξεμπλοκάρει, για να "αποδεσμευτεί" περί το 1,2 εκατ. ευρώ, που αφορά το β’ εξάμηνο του δανεισμού του, τόσο ο "πράσινος" προϋπολογισμός θα συμπιέζεται. Και δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για άλλες κινήσεις.

Εκτός αν τελειώσει θετικά μέσα στα επόμενα 24ωρα το θέμα του Κολομβιανού, γλιτώσει ο Παναθηναϊκός το μισό συμβόλαιο και το μισό "ενοίκιο" στην Κάλιαρι και δοθεί ένα μέρος αυτών για τον επιτελικό μέσο, ο οποίος αποτελεί τη Νο2 προτεραιότητα για τον Ουζουνίδη. Ισως και του Πόπα, αν η Στεάουα πέσει στα λεφτά που ζητάει. Σε αντίθετη περίπτωση, ΔΥΣΚΟΛΑ, πολύ δύσκολα θα γίνει άλλη μεταγραφή εκτός του στράικερ.

ΤΟΝ "ΚΑΙΕΙ" Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Κι αυτό διότι ΔΕΝ θα πρέπει να ξεχνάμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει πάντα το θέμα της αδειοδότησης που ακολουθεί την άνοιξη και θα απασχολήσει όλο τον μηχανισμό του Παναθηναϊκού το επόμενο δίμηνο, προκειμένου οι οικονομικές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις της ομάδας να είναι διευθετημένες, διακανονισμένες ή πληρωμένες πριν την τελική κατάθεση του "πράσινου" φακέλου. Αυτό "καίει" τους πάντες τούτη τη στιγμή στην ομάδα. Γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός άνοιξε… πυρ κατά της λίγκας και της NOVA για τη χρωστούμενη δόση των 4,3 εκατ. ευρώ προς τις ομάδες (εξ’ αυτών οι 800.000 ευρώ ήταν το μερίδιο των "πράσινων"), γι’ αυτό προκηρύχθηκε και "τρέχει" απ’ τις αρχές του μήνα η νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό θα ακολουθήσει ακόμη μια επίσης 5 εκατ. ευρώ (που θα καλυφθεί απ’ την πλευρά του Αλαφούζου), μέσα στον Μάρτη.

Διότι ΔΕΝ τον παίρνει τον Παναθηναϊκό να μην είναι συνεπής και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στην αδειοδότησή του όταν θα έρθει η ώρα. Κι όσο εύκολα ακούγονται οι ατάκες του τύπου "…έλα μωρέ, είναι δυνατόν να μην μπορεί να πάρει την άδεια;", πιστέψτε με, άλλο τόσο δύσκολο και πολύπλευρο είναι όλο αυτό στην πράξη. Και σαφώς και δεν τιμάει αυτό το μέγεθος και την τεράστια ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι κι όχι να παραμένουμε σε… συννεφάκια.

ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 35 ΕΚΑΤ.

Εδώ βεβαίως θα πει κάποιος "…και τι με νοιάζει ρε εμένα για τον Αλαφούζο; Μεγάλα καράβια, μεγάλες ευθύνες! Να βάλει λεφτά και να μην τσιγκουνεύεται…". Κι αυτό είναι απολύτως λογικό και στην κεντρική ιδέα του δεν δείχνει άστοχο. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, αν θα πρέπει να "κατηγορηθεί" για ένα μεγάλο λάθος ο Αλαφούζος, αυτό δεν είναι το "δεν βάζεις λεφτά…". Διότι σ’ αυτή την πενταετία του στην ομάδα, έβαλε ένα ποσό (προσωπικών χρημάτων) που θα ξεπεράσει με τις δύο νέες αυξήσεις τα 35-36 εκατ. ευρώ. Λίγα; Μπορεί, αλλά την ίδια ώρα ουδείς (πλην 3-4 επιχειρηματιών που τον βοήθησαν) έβαλε κάτι παραπάνω στην ομάδα που ακροβατούσε τα χρέη της. Κι ο ίδιος μάλιστα, ουδέποτε είχε την… κάψα (και το είχε πει εξαρχής) να βάλει τόσα χρήματα στον Παναθηναϊκό. Στην πορεία όμως "κόλλησε" μαζί της και του μπήκε το "μικρόβιο", όπως μπαίνει στον κάθε ένα που ασχολείται ενεργά με τα διοικητικά μιας ομάδας.

ΤΑ "ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

Ξεφύγαμε όμως και επανερχόμαστε στο δια ταύτα. Το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ του Αλαφούζου είναι άλλο. Είναι το γεγονός ότι ξέφυγε απ’ τον αρχικό προσανατολισμό του και το πλάνο που "χάραξε" με τον Νίκο Νταμπίζα το καλοκαίρι του ’13. Λες και δεν είχε… καεί αρκετά απ’ τα όσα έγιναν επί Φερέιρα και Βαρέλα την περίοδο 2012-13. Τότε που πληρώθηκαν… καραβίσιοι ο κάθε Φορναρόλι, που πήρε 600.000 ευρώ για να "σπάσει" το συμβόλαιό του. Και μετά το καλοκαίρι του ’15, ίσως κι από πείσμα έπειτα από τα όσα έγιναν με το -3 που επιβλήθηκε στο "τριφύλλι" μετά το νικηφόρο ντέρμπι επί του Ολυμπιακού, ίσως κι επειδή ένιωσε ότι "πλησίαζε" ο Παναθηναϊκός τον αιώνιο αντίπαλό του, αποφάσισε να ΑΝΟΙΧΤΕΙ οικονομικά. Και να χαλάσει την οικονομική ισορροπία που είχε "χτίσει" με τόσο κόπο στην πρώτη τριετία του στην ομάδα.

Το είπε ορθά-κοφτά και ο Χρήστος Παναγοπουλος προ ημερών στο ραδιόφωνο. "Το καλοκαίρι του Εσιέν τα χρέη της ομάδας είχαν πέσει στα 7 εκατ. ευρώ. Μετά ανέβηκαν οι στόχοι, ανέβηκαν και οι ανάγκες, που όμως οδήγησαν σε εκτροπή. Υπήρξε αύξηση του χρέους που έφτασε σίγουρα πάνω από 10 εκατ. ευρώ". Αυτή την "εκτροπή" και τα… κερατιάτικά της πληρώνει εν πολλοίς σήμερα ο Παναθηναϊκός. Μαζί με όλες τις αστοχίες που έγιναν σε μεταγραφές και τα λάθη των συνεργατών που εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος του "τριφυλλιού", χωρίς να υπάρχει πλάνο, λογική και ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ!

Διότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δόθηκαν παραπάνω λεφτά. Αλλά το ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ, δίχως να υπάρξει στο ελάχιστο η αγωνιστική ανταπόδοση. Εσιέν, Σάντσεθ, Βέμερ με συμβόλαιο 300.000 ευρώ, αγορά Αμπεΐντ, δανεισμός Μαμούτε, δανεισμός "μαμούθ" του Ιμπάρμπο, αγορά Ρινάλντι με συμβόλαιο 500.000 ευρώ είναι τα πιο τρανά παραδείγματα. Το μπάτζετ απ’ τα 6,1 εκατ. ευρώ του 2013, πήγε στα 12 κι από εκεί στα 19 και φέτος θα ανέβει (με την εφορία) πάνω απ’ τα 20 εκατ. ευρώ. Αξίζει όμως αυτό το ρόστερ, το σημερινό ρόστερ του Παναθηναϊκού αυτά τα λεφτά; Ποτέ!

Πόσο κόστισαν και θα κοστίσουν ΜΟΝΟ οι παραπάνω αποτυχημένες μεταγραφές στη σούμα; Πάνω από 7 εκατ. ευρώ (με την εφορία, τις προμήθειες στους μάνατζερ, τα συμβόλαια και τα λεφτά προς τις ομάδες), τα οποία για τον ένα ή τον άλλο λόγο, πετάχτηκαν στον κάδο των σκουπιδιών… Προσθέστε στην όλη εξίσωση και τον αγωνιστικό αντίκτυπο των αποτυχημένων μεταγραφικών κινήσεων (αποκλεισμός το καλοκαίρι του ’15 απ’ τους ευρωπαϊκούς ομίλους, αποκαρδιωτική πορεία φέτος στο Europa, πρόστιμα, ποινές κλπ. κι έχετε όλο το "πακέτο", του γιατί επέστρεψαν τα πολύ μεγάλα οικονομικά "ζόρια" στον Παναθηναϊκό. Και γιατί το "τριφύλλι" είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να προχωρήσει σε συνολικό "μάζεμα" του μπάτζετ και του ρόστερ του, ξεκινώντας την όλη διαδικασία στα μισά μιας σεζόν που είναι ήδη χιλιοτραυματισμένη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εξώδικο στη Λίγκα από Παναθηναϊκο για τα λεφτά της NOVA

News 24/7

24MEDIA NETWORK