Αν ο Γκατούζο ήταν προπονητής, θα έμενε στην Ιταλία

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης σχολιάζει την παραίτηση του Τζενάρο Γκατούζο από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και την ανάκληση αυτής και γράφει για την ανάγκη των οπαδών των Κρητικών για ένα ίνδαλμα αλλά και για έναν κανονικό, έμπειρο προπονητή.

Αν ο Γκατούζο ήταν προπονητής, θα έμενε στην Ιταλία
INTIME SPORTS

Ο ΟΦΗ είναι μια συναισθηματική υπόθεση για τον κόσμο του. Θα μου πείτε όλες οι ομάδες είναι. Ναι, αλλά στον ΟΦΗ ισχύει λίγο περισσότερο. Η αγαπησιάρικη ψυχοσύνθεση των Κρητικών, που σου δίνουν και την ψυχή τους αν τους κερδίσεις και προστατεύουν με μοναδικό πάθος τους δικούς τους ανθρώπους, καθιστά τους Μελανόλευκους του Ηρακλείου ευάλωτους σε όψιμους ήρωες και περαστικά είδωλα.

Οι οπαδοί του ΟΦΗ ψάχνουν σημεία αναφοράς εδώ και καιρό. Ψάχνουν είδωλα και ήρωες για να αγαπήσουν. Και το ρόστερ της ομάδας δεν έχει την παραμικρή σχέση ποιοτικά με το παρελθόν, αναγκαστικά τα κατασκευάζουν. Έχουν χαρίσει την αποθέωση τους κατά καιρούς σε παιχτάκια της πλάκας, που στον ΟΦΗ του Γκέραρντ δεν θα περνούσαν ούτε έξω από το "Γεντί Κουλέ", επειδή πούλησαν λίγο πάθος και λίγο τσαμπουκά παραπάνω. Και μετά, είδαν το "πάθος" και το "οπαδιλίκι" να γίνεται προσφυγές και σκληρός επαγγελματισμός. Αλλά εκείνοι, τα παιδιά στην εξέδρα δηλαδή, συνεχίζουν να δίνονται ολόψυχα σε κάθε καινούργιο έρωτα που τους προκύπτει. Είπαμε, είναι Κρητικοί, δεν έχουν άλλο τρόπο να αγαπήσουν.

Ο... δήμαρχος Σα Πίντο

Τα τελευταία δυο χρόνια η καψούρα τους έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο και κάθισε στον πάγκο. Ο εκδηλωτικός Ρικάρντο Σα Πίντο μετά από κάθε ματς έκανε το προσωπικό του σόου μπροστά στη θύρα 4. Ο ΟΦΗ επί των ημερών του έπαιξε καλά, έφτασε στους "4" του κυπέλλου, αποκλείστηκε στην παράταση από τον τελικό και σκαρφάλωσε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Εκείνες τις μέρες ο Πορτογάλος έγινε ο άτυπος... δήμαρχος της πόλης. Αν κατέβαινε απέναντι στον -νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών- Βασίλη Λαμπρινό ίσως και να τον κέρδιζε.

Και μετά, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Αφήνοντας πίσω του μισόλογα και αστείες εξηγήσεις. Αντί να πει ευθαρσώς ότι με τις συνθήκες και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΦΗ, έπιασε ταβάνι και δεν πίστευε ότι μπορεί να φτάσει πιο ψηλά. Και ότι, δικαιολογημένα αν θέλετε, δεν ήθελε να δουλέψει με την ίδια ανασφάλεια για μια ακόμα σεζόν. Πήρε τις τιράντες του, το μαλλί αλά Ριτζ Φόρεστερ, δίπλωσε τα πανηγύρια του με τον κόσμο, μαζί με τις κάλτσες και τα σώβρακα στην βαλίτσα του και αποχώρησε από την Κρήτη. Αρχικά με προορισμό την ανεργία και εν συνεχεία το Περιστέρι.

Ο μεγάλος Ρίνο

Αλλά οι Ομιλήτες δεν έμειναν παραπονεμένοι. Ο Μάνθος Πουλινάκης επανέλαβε το ίδιο ρίσκο, με μεγαλύτερη απόδοση ετούτη τη φορά. Όπως και με τον Σα Πίντο, εμπιστεύθηκε έναν σπουδαίο πρώην ποδοσφαιριστή, με μικρή, όμως, προπονητική εμπειρία. Εφόσον του βγήκε ο Σα Πίντο, γιατί όχι και ο Γκατούζο, που είναι σαφώς μεγαλύτερο όνομα, μια από τις σπουδαιότερες αν όχι η σπουδαιότερη προσωπικότητα που έχει έρθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και επιπλέον, γαμώ τα παιδιά;

Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του ΟΦΗ δεν νομίζω ότι δικαιώνεται. Ο αγαπημένος Ρίνο, με τις ατάκες, τον παρορμητισμό, την τρέλα του, ξεχωρίζει μακράν μέσα στη μίζερη πραγματικότητα της Σούπερ Λίγκας. Υπό αυτή την έννοια μακάρι να μείνει. Μόνο που, λυπάμαι, αλλά ο άνθρωπος δεν είναι προπονητής. Είναι μαθητευόμενος μάγος. Ο ΟΦΗ ξεκίνησε με ένα καταστροφικό 3-5-2 που δεν είχε ούτε τους παίκτες, ούτε την τακτική παιδεία να υπηρετήσει, δείγμα ότι ο Γκατούζο δεν κατάλαβε καλά το υλικό του. Το άλλαξε κόντρα στον Παναθηναϊκό, εντούτοις η ομάδα συνεχίζει να μην αλλάζει δεύτερη μπαλιά στην επίθεση και να βγάζει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη της. Δείγμα επίσης ότι είτε δεν έχει δουλευτεί σωστά, είτε η δουλειά δεν περνάει στους ποδοσφαιριστές.

Ο ΟΦΗ έχει μεν εννιά βαθμούς αλλά οι έξι ήρθαν με δυο νίκες στις καθυστερήσεις (μια στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό και μία με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο). Το χειρότερο: Δεν βελτιώνεται. Από την πρώτη αγωνιστική μέχρι τώρα παραμένει ένα σύνολο που ψάχνεται σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων του.

Δημιουργεί κρίσεις

Επιπλέον, όταν ένα κλαμπ αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών εξωαγωνιστικά εμπόδια, η συσπείρωση και η ηρεμία αποτελούν τον μόνο τρόπο για να πετύχει. Ο εκρηκτικός Γκατούζο όμως όχι απλώς δεν κατευνάζει τις κρίσεις αλλά μέχρι στιγμής τις δημιουργεί κιόλας. Με αφετηρία την αποπομπή Δασκαλάκη και Φραγκουλάκη (ακόμα κι αν ήταν δικαιολογημένη, ήταν και ανήθικη εφόσον έγινε λίγες μέρες μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου) και τις περιβόητες δηλώσεις του στο ματς με τον Ατρόμητο και αποκορύφωμα την παραίτηση του, με τρόπο που άδειαζε και τους παίκτες ("δεν με πιστεύουν" είπε) και τον πρόεδρο ("κάνω και τον πρόεδρο και τον προπονητή"). Αφού μάλιστα έχει δηλώσει λίγες μέρες πριν ότι δεν θα φύγει από τον ΟΦΗ παρά μόνο αν τον διώξουν.

Αν τα έκανε κάποιος άλλος όλα αυτά θα τον λέγαμε γραφικό. Τον Τζενάρο τον σεβόμαστε πολύ (και δικαίως) για να τον αντιμετωπίσουμε έτσι.

Αν τα έκανε κάποιος όλα αυτά επίσης, με την απόδοση του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα για background, ουδείς θα πήγαινε στο σπίτι του να τον παρακαλέσει να μείνει. Αλλά είπαμε, ο κόσμος έχει ανάγκη ινδάλματα και ο Γκατούζο αποτελεί το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να βρει.

Οι Ιταλοί ξέρουν

Κατά τη γνώμη μου, αν ο Ρίνο διέθετε τις προοπτικές να γίνει καλός προπονητής, οι Ιταλοί που τον είχαν μέσα στα πόδια τους όλα αυτά τα χρόνια δεν θα τον άφηναν ποτέ να φύγει. Ακόμα και τώρα που το πρωτάθλημα της δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν κάποτε, η Ιταλία παράγει προπονητές υψηλού επιπέδου. Οι παράγοντες της λοιπόν έχουν το μάτι να τους εντοπίσουν. Μια προσωπικότητα όπως ο Γκατούζο, αναγνωρίσιμη και λατρεμένη, θα έβρισκε τις ευκαιρίες που ήθελε στην πατρίδα του. Εφόσον διέθετε προπονητικό ταλέντο, έστω και στα σπάργανα, θα τον είχε αξιοποιήσει πρώτη από όλους η Μίλαν (ο Φιλίπο Ιντζάγκι που κάθεται στον πάγκο της δεν έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον τεχνικό του ΟΦΗ).

Νομίζω λοιπόν, ότι επειδή οι συμπατριώτες του τον γνωρίζουν απ' έξω κι ανακατωτά, δεν ποντάρουν ότι αυτός ο άνθρωπος με αυτή την αντίληψη του ποδοσφαίρου και αυτόν τον χαρακτήρα μπορεί να γίνει αξιόλογος προπονητής. Ασφαλώς ο Γκατούζο έχει όλο το χρόνο μπροστά του να τους διαψεύσει. Και μακάρι να το κάνει, διότι φαίνεται ότι το θέλει πολύ. Ότι το γουστάρει. Θεωρώ όμως ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στον ΟΦΗ. Και βρίσκω λάθος όλη την κωμωδία που στήθηκε με την παραίτηση, τα παρακάλια, την αναίρεση της και τα δακρύβρεχτα περί αγάπης και δεσίματος κ.λ.π.

Ναι, ΟΚ, οι οπαδοί έχουν ανάγκη ένα ίνδαλμα. Τους καταλαβαίνω. Αλλά η ομάδα έχει ανάγκη από έναν κανονικό, έμπειρο προπονητή. Προτού να είναι πολύ αργά.

Υ.Γ. Βεβαίως ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του Γκατούζο. Και επίσης, το ρόστερ που έχει στα χέρια του δεν μοιάζει ικανό και για σπουδαία πράγματα. Είναι ικανό πάντως για κάτι καλύτερο απ' ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Και ο Σα Πίντο άλλωστε με τις ίδιες συνθήκες δούλεψε και μάλιστα με μια ομάδα που παρέλαβε και δεν δημιούργησε αυτός...

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε ο Γκατούζο (VIDEO)

Ανακάλεσε και παραμένει ο Γκατούζο

News 24/7

24MEDIA NETWORK