Mπροστά Σαβι-ΟΛΕ, πίσω ψάχνει και ψάχνεται

Η αύξηση της ποιότητας και της ταχύτητας (στα πόδια και στη σκέψη) στην επίθεσητου Ολυμπιακού δημιουργεί προσδοκίες για καλό θέαμα και όμορφες στιγμές στη σεζόν που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Αύξηση της ποιότητας και της ταχύτητας όμως απαιτείται και στα χαφ, διότι είναι εμφανής η απουσία (κλασικού και υψηλού επιπέδου) αμυντικού μέσου, ενώ το ζητούμενο επίσης είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Mπροστά Σαβι-ΟΛΕ, πίσω ψάχνει και ψάχνεται

Ο Σαβιόλα, ο Κάμπελ, ο Βάις, και ο Ντομίνγκεζ παρουσίασαν στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στην πρωταθλήτρια Βελγίου Άντερλεχτ ένα δείγμα των δυνατοτήτων τους και έδωσαν μία πρώτη εικόνα στους φίλους των «ερυθρόλευκων από αυτά που θα ακολουθήσουν εντός του γηπέδου «Καραϊσκάκης» , αλλά και εκτός έδρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πρώτον, ότι η συγκεκριμένη τετράδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά μαζί. Δεύτερον, πως ο Σαβιόλα και ο Κάμπελ έχουν λίγες ημέρες στην ομάδα και ειδικά ο πρώτος δεν βρίσκεται ακόμα (και είναι απόλυτα φυσιολογικό) στο επίπεδο φυσικής κατάστασης που επιθυμεί, καθώς ξεκίνησε αργότερα προετοιμασία, ενώ ο Κοσταρικανός ακολούθησε εκείνη της Άρσεναλ. Τρίτον, ο Βάις τώρα αρχίζει κι ανεβάζει ρυθμούς, αφού προερχόταν από τραυματισμό. Ο Σλοβάκος όμως είναι από τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά και μόλις βρει τα πατήματά του, όπως και ο Ντομίγκεζ θα προκαλέσουν πολλούς πονοκεφάλους στις αντίπαλες άμυνες.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά παιχνίδια, ήταν πιο ουσιαστικός, πίεσε ψηλά, οι ποδοσφαιριστές έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση, όμως, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Πειραιώτες χρειάζονται ακόμα πολλή δουλειά. Τόσο στην ανασταλτική λειτουργία όσο και στην ομαδικότητα.

Η προσθήκη αμυντικού μέσου τύπου Καρεμπέ ή Ζε Ελίας, όπως και εκείνη του Μιγκέλ Τόρες στην άμυνα, θα λύσει πολλά από τα προβλήματα, καθώς θα κλείσει την «τρύπα» στα χαφ και ορισμένα από τα κενά στην αμυντική γραμμή. Όμως από μόνα τους δεν αρκούν για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης. Χρειάζεται πλάνο, δουλειά και βοήθεια από όλους…

Διότι, όπως σωστά έχουν επισημάνει κατά καιρούς ο Φέργκιουσον, ο Μουρίνιο, ο Χάινκες, ο Κλοπ, αλλά και ο Βαλβέρδε «όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο επιθετικό αλλά και στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας. Όλοι χρειάζεται να λειτουργούν σαν μία καλοδουλεμένη μηχανή».

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως ο Βάις και ο Κάμπελ, πέρα από τις σέντρες, τις διεισδύσεις και την επίτευξη γκολ, θα πρέπει να δίνουν βοήθειες και στους ακραίους αμυντικούς. Ο δεύτερος προσπάθησε να το κάνει στο ματς με την Άντερλεχτ, αλλά σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από τους δύο πλάγιους επιθετικούς. Πόσο μάλλον, όταν στην άμυνα υπάρχουν δύο περισσότερο επιθετικοί μπακ, οι Σαλίνο και Χολέμπας, οι οποίοι ανασταλτικά έχουν θέμα (ειδικά στις μπάλες που βγαίνουν στην πλάτη τους). Και φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφενός διότι δεν έχουν τις βοήθειες και την κάλυψη από τους παίκτες που βρίσκονται μπροστά τους, αφετέρου από τον κλασικό αμυντικό χαφ, που θα «σπάσει» το πρώτο κύμα της αντεπίθεσης του αντιπάλου ή θα τρέξει να κλείσει τους κενούς χώρους.

Όσον αφορά τα άκρα της άμυνας, αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί λύση με την χρησιμοποίηση των Μανιάτη και Τόρες αντί των Σαλίνο και Χολέμπας. Είναι μία σκέψη. Ο Μίτσελ πάντως για την ώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει τον Μανιάτη σε ρόλο δεξιού μπακ, αφού θεωρεί ότι έχει ανάγκη τα τρεξίματά του στο κέντρο όπως και την πίεση που ασκεί πάνω από τη μεσαία γραμμή. Εάν αποκτηθεί όμως αμυντικός χαφ, κι αγωνιστεί ο Φέισα ή ο Μασάντο ως «οχτάρι»;

Εκτός όμως από το «εξάρι» χρειάζεται και ο παίκτης που θα κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα στο κέντρο, που θα περάσει κάθετες πάσες αλλά και θα απλώσει το παιχνίδι στα πλάγια. Θα μπορούσε να το κάνει ο Ιμπαγάσα, αλλά ο Αργεντινός μέσος ταλαιπωρείται από μυϊκούς τραυματισμούς και χρειάζεται σωστή μεταχείριση. Ο συμπατριώτης του, Ντομίνγκεζ, αποδίδει καλύτερα ως περιφερειακός επιθετικός (πίσω από τον σέντερ φορ) και είναι φανερό πως σε αυτή τη θέση θα μπορέσει να συνεργαστεί καλύτερα με (τον τρίτο Αργεντινό της παρέας) τον Σαβιόλα. Και λιγότερο ως «οχταροδεκάρι».

Ο Φετφατζίδης έδειξε πως μπορεί να έχει ρόλο στον νέο Ολυμπιακό, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια. Όσο για τον Ολαϊτάν, στα παιχνίδια που αγωνίστηκε άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά -άγνωστο γιατί, ξαφνικά- ήταν εκτός πλάνων στους αγώνες με τη Λίβερπουλ και την Άντερλεχτ και φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δανεισμού του.

Στο κέντρο της άμυνας, ο Παπαδόπουλος και ο Σιόβας δείχνουν ότι μπορούν να «δέσουν», καθώς φαίνεται να έχουν μέχρι σήμερα καλύτερη «χημεία». Ο αρχηγός του Ολυμπιακού χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά του και να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ ο δεύτερος κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καθιερωθεί και έχει καλή παρουσία μέχρι σήμερα στην προετοιμασία. Ο Μανωλάς προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και η ταχύτητά του σίγουρα θα χρειαστεί, ενώ για τον Μεντζανί είναι μικρό ακόμη το δείγμα για να κριθεί.

Ο Ολυμπιακός έδειξε καλά σημάδια (κυρίως επιθετικά) στο πρώτο 45λεπτο κόντρα στην Άντερλεχτ και με τις προσθήκες του αμυντικού χαφ και του Τόρες θα βελτιωθεί αρκετά και ανασταλτικά. Όμως, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα (σε τακτική και ομαδικότητα), προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά όλα τα γρανάζια και να παρουσιαστεί ένα καλό σύνολο στους αγώνες στην Ευρώπη.

Το φιλικό παιχνίδι με τη Βαλένθια το Σάββατο στο «Μεστάγια», το τελευταίο δηλαδή δυνατό κρας τεστ του Ολυμπιακού πριν τις επίσημες υποχρεώσεις, θα φανερώσει, αν οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε άνοδο ή αν χρειάζεται να γίνουν ακόμη κάποιες «διορθωτικές κινήσεις». Η εικόνα της ομάδας στην Ισπανία, θα βοηθήσει ώστε να εξαχθούν πλέον ασφαλή συμπεράσματα…

News 24/7

24MEDIA NETWORK