Εγκεφαλικό ζήτημα το αποψινό παιχνίδι

Η υπόθεση-νίκη στο παιχνίδι με τους Σέρβους δεν περνά από τα χέρια και τα πόδια των παικτών, τουλάχιστον όχι πρώτα από εκεί. Η πρώτη στάση θα γίνει στο μυαλό καθώς αν οι διεθνείς επιθυμούν να επικρατήσουν (που το επιθυμούν σφόδρα), οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στο... εγκεφαλικό του πράγματος. Ο Νίκος Γιαννόπουλος σχολιάζει.

Εγκεφαλικό ζήτημα το αποψινό παιχνίδι

Να εξηγηθούμε: Οι Σέρβοι θα επιχειρήσουν να χαλάσουν το μυαλό των παικτών του Κατσικάρη με αγωνιστικά, και όχι μόνο, τρικ με στόχο να τους βγάλουν από το συνήθη ρυθμό τους και να τους οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά σε ότι αφορά την τακτική. Αργό μπάσκετ, λίγες κατοχές, πολλή δύναμη κτλ.

Το κλειδί έτσι θα είναι η σωστή ψυχολογική, κυρίως, προσέγγιση του αγώνα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κολυμπήσουν οι διεθνείς σε ξένες θάλασσες. Οχι ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν ακόμα και έτσι αλλά γιατί να μπαίνουν σ' αυτή τη διαδικασία αφού μέχρι στιγμής έχουν βάλει το τρένο σε ράγες μέσα από μία καθορισμένη πορεία;

Θα χρειαστεί, άρα, αφενός να τρέξουμε με την μπάλα μετά το αμυντικό ριμπάουντ χωρίς χρονοτριβές (γεγονός που θα βγάλει τα μεγάλα κορμιά των Σέρβων εκτός αγώνα) και αφετέρου να αμυνθούμε έξυπνα εξωθώντας τον Τεόντοσιτς στο εύκολο λάθος και τον Μπιέλιτσα σε προσπάθειες απελπισίας.

Εγκεφαλικό ζήτημα το αποψινό παιχνίδι

Το προπονητικό τιμ αισιοδοξεί ότι εφόσον αυτά τα πράγματα μεταφερθούν από το μπλοκάκι του Κατσικάρη στο παρκέ, η Εθνική θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Προφανώς και έχουν δίκιο, το διαπιστώσαμε άλλωστε στη Σεβίλλη, όμως καλού-κακού θα έχουν ετοιμάσει και εναλλακτικό πλάνο διότι η Σερβία, με την αμυντική της κυρίως προσήλωση, δεν αποκλείεται να περάσει χαλινάρια στην Εθνική, έστω και προσωρινά.

Το άλλο στοιχείο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο θα είναι η ενέργεια. Από δαύτην έχουν και περίσσευμα από ότι φαίνεται οι Έλληνες διεθνείς. Οι Σέρβοι διαθέτουν βέβαια νεαρούς παίκτες αλλά τα περισσότερα κορμιά χαρακτηρίζονται από βραδύτητα και δυσκολία κίνησης, γεγονός που οδηγεί τους γείτονες σε συγκεκριμένες αγωνιστικές επιλογές.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα είναι καλύτερη και ποιοτικά και ποσοτικά, μόνο που θα κληθεί να αποδείξει την ανωτερότητά της κόντρα σε μία ομάδα που σχεδόν πάντα πουλάει ακριβά το τομάρι της και είναι συνήθως διατεθειμένη να βουτήξει ακόμα στο βούρκο των ψυχολογικών τρικ για να τα καταφέρει. Πλάβι είναι και οι πλάβι δεν συμβιβάζονται εύκολα με την ιδέα της ήττας.

Εγκεφαλικό ζήτημα το αποψινό παιχνίδι

Είναι γεγονός πάντως ότι ακόμα και αν την Κυριακή έρθει η αναπάντεχη ήττα (ξύλο να χτυπήσουμε αλλά για μπάσκετ πρόκειται), η Εθνική έχει κάνει ήδη σ' αυτό το τουρνουά το πρώτο βήμα για την αγωνιστική αναγέννησή της. Σύμφωνοι, ένας αποκλεισμός μετά το ενθαρρυντικό πρόσωπο που έβγαλε η ομάδα στα ματς της Σεβίλλης, θα συνιστά αρνητική έκπληξη, οφείλουμε όμως άπαντες να συνειδητοποιήσουμε ότι η Εθνική επιχείρησε αυτό το καλοκαίρι ένα γενναίο λίφτινγκ σε όλα τα επίπεδα.

Προς Θεού, δεν γράφουμε το παραπάνω για να ξορκίσουμε το κακό ή για να δώσουμε προκαταβολικά άλλοθι για μία πιθανή αποτυχία αλλά για να τονίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα κριθεί σε βάθος χρόνου αρχής γενομένης από το επόμενο Ευρωμπάσκετ. Η υπομονή φυσικά δεν συγκαταλέγεται στα προτερήματα της φυλής (αν υποθέσουμε ότι οι φυλές έχουν τέτοια) αλλά για μια φορά βρε αδερφέ ας πάμε κόντρα στις (βαλκανικές) συνήθειες μας και ας στηρίξουμε (κριτικά πάντα) την ομάδα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που στο κάτω-κάτω μπορεί να κριθεί από μία έμπνευση της στιγμής ή από ένα λάθος. Αξίζει για μία λεπτομέρεια να τα γκρεμίσουμε όλα;

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα - Σερβία: Όταν το ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε ρινγκ (VIDEO+PHOTOS)

Τάσος Μαγουλάς: Είμαστε καλύτεροι, είναι... Σέρβοι

News 24/7

24MEDIA NETWORK