Διούδης: Ο άνθρωπος που δεν τα παρατά ποτέ

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για την πορεία του πρωταγωνιστή της 18ης αγωνιστικής, Σωκράτη Διούδη, που από δεύτερος και τρίτος τερματοφύλακας κατάφερε να σταματήσει μόνος του τον Παναθηναϊκό.

Διούδης: Ο άνθρωπος που δεν τα παρατά ποτέ
Διούδης-Πανιώνιος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Yπομονή. Αυτό είναι η αρετή που χαρακτηρίζει τον καλό τερματοφύλακα διαχρονικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης. Από δαύτη ο Σωκράτης Διούδης, ο άνθρωπος που σταμάτησε μόνος του τον Παναθηναϊκό την Κυριακή στη Λεωφόρο, διαθέτει απόθεμα για δύο ζωές που λέει ο λόγος.

Πιτσιρικάς στον Άρη, γέννημα θρέμμα των "κιτρίνων" και των καλών ακαδημιών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, είχε μπροστά του τον Μιχάλη Σηφάκη και τον Μάρκο Βελλίδη. Προφανώς στην αρχή έβλεπε με το κιάλι ακόμα και τις αποστολές, λόγω και του νεαρού της ηλικίας. Στη συνέχεια, ο Σηφάκης αποχώρησε και ο μικρός από τα Τρίκαλα Ημαθίας έγινε το Νο 2 στην επετηρίδα των τερματοφυλάκων του Αρη.

Την ίδια περίοδο (βρισκόμαστε στο 2012), η Εθνική Νέων τον φέρνει στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αφρό. Η ομάδα μας κάνει θαύματα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Εσθονίας και φτάνει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον απροσπέλαστο Διούδη. Ειδικά στον ημιτελικό με την Αγγλία, που κρίθηκε στην παράταση, ο Μακεδόνας κατεβάζει ρολά.

Το γεγονός ότι η Εθνική ηττήθηκε στον τελικό από την Ισπανία του Χεσέ ουδόλως επηρέασε την εξέλιξη του Διούδη, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Άρης πλέον δεν είχε χρήματα για σπατάλες, κέρδισε θέση στην 11άδα (ο Βελλίδης ήταν ήδη παρελθόν). Στα 20 του, ο μικρός ήταν βασικός στη Super League, φορώντας την πάντα βαριά φανέλα του Άρη. Ενα κρίσιμο τεστ και για τον ίδιο και για την ομάδα!

Το πέρασαν αμφότεροι με επιτυχία, καθώς μετά από ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στο δεύτερο γύρο της σεζόν 2012-2013, ο "θεός του πολέμου" κατάφερε να μείνει στη μεγάλη κατηγορία. Επειδή, όμως, τα θαύματα δεν διαρκούν πολύ, ο Άρης, που κλήθηκε να παλέψει με τους δαίμονές του και την επόμενη σεζόν, τελικά δεν τα κατάφερε.

Τον... έκλεψε η Μπριζ

Ο Διούδης ήταν ο τελευταίος παίκτης που πουλήθηκε, πριν διαλυθεί η ΠΑΕ Άρης το 2014 για να γίνει η ομάδα και πάλι ερασιτεχνική. Πουλήθηκε, τρόπος του λέγειν. Ουσιαστικά, χαρίστηκε στην Μπριζ, που με 200.000 ευρώ, έκανε δικό της έναν από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες στην τρυφερή ηλικία των 21 ετών. Ο τεχνικός διευθυντής των Βέλγων, Άρναν Γκρέταρσον, μπορούσε να καυχιέται ότι έκανε ένα φοβερό ντιλ.

Στο Βέλγιο, βέβαια, ο Διούδης πήγε ως τρίτη λύση και ως μία επένδυση για το μέλλον. Αφού δεν βρήκε ούτε λεπτό συμμετοχής κατά την πρώτη σεζόν, έπρεπε να πάει κάπου για να πάρει παιχνίδια και να βρει τη χαμένη επαφή με τις συνθήκες αγώνα.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης το πήρε πάνω του και εγγυήθηκε προσωπικά, χωρίς να λογαριάσει ότι το παιδί προερχόταν από ένα 12μηνο αγωνιστικής απραξίας. Το πραγματικό σοκ για τον Διούδη, όμως, ήρθε στις αρχές της σεζόν, όταν διαπίστωσε ότι ακόμα και στον Πανιώνιο δεν ήταν η βασική επιλογή.

Ο εξαιρετικός Νίκος Παπαδόπουλος κέρδισε με το σπαθί του τη θέση, δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά την υπομονή του συναγωνιστή του. Ο Διούδης, όλο αυτό το διάστημα της παραμονής του στον πάγκο, δεν είπε κουβέντα και αυτό έχουν να το λένε στον Πανιώνιο. Αλλος στη δική του μοίρα, θα μπορούσε να είχε αντιδράσει άσχημα, να είχε παρατήσει την προσπάθεια, να βγάλει το κακό εαυτό του.

Από νο2, διεθνής

Ο Μακεδόνας επέμεινε και αφού του ήρθε κλήση στην Εθνική Ανδρών από τον Κλαούντιο Ρανιέρι, κατάλαβε ότι άξιζε τον κόπο να συνεχίσει. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από κάποιες μέτριες εμφανίσεις του Παπαδόπουλου, πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια του Πανιωνίου.

Και κατά σύμπτωση, ο γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου (του 1993), ανήμερα των γενεθλίων του Παναθηναϊκού δηλαδή, έκανε εμφάνιση καριέρας κόντρα στους "πράσινους". Εκεί όπου φάνηκε ότι είναι τερματοφύλακας της παλιάς καλής σχολής, που προτάσσει όχι τόσο τα σωματικά προσόντα, όσο τα ρεφλέξ και την ταχύτητα της αντίδρασης. Αυτό που βγάζει στο δεύτερο ημίχρονο με την μπάλα από πολύ κοντά να σκάει στο έδαφος και να φεύγει στη γωνία, θα το έχει να το θυμάται για καιρό.

Το συμβόλαιό του με την Μπριζ τελειώνει το 2016, αλλά υπάρχει οψιόν για ακόμη μία σεζόν. Πάνω ακριβώς σ' αυτό το στοιχείο επιχειρεί να πατήσει ο Πανιώνιος, για να ανανεώσει τον δανεισμό του νεαρού πορτιέρο. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και κάποιες ημέρες, ωστόσο μετά από την εμφάνιση της Λεωφόρου, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Η Μπριζ τον παρακολουθεί και τον τσεκάρει καθημερινά. Το μέλλον, πάντως, όπως και να έχει, δείχνει να ανήκει σ' αυτό το παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπουφόν για ένα βράδυ ο Διούδης: οι εκπληκτικές επεμβάσεις του

Διούδης: "Μια κλάση πάνω ο Ρομπέρτο"

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 0-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK