Το χρυσό το φοράει η Σερβία

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον τελικό του Μουντομπάσκετ την Κυριακή (14/9) και για την Σερβία που έχει φορέσει ήδη στο στήθος το μετάλλιο της υπέρβασης και της διάψευσης των προγνωστικών.

Το χρυσό το φοράει η Σερβία
INTIME SPORTS

Υπάρχει τελικός την Κυριακή... Σίγουρα; Έχουμε την αίσθηση πάντως ότι η Σερβία έχει πάρει ήδη το χρυσό μετάλλιο έστω και χωρίς να αγωνιστεί κόντρα στις ΗΠΑ. Θα εξηγηθούμε πριν αρχίσετε δικαίως να εκτοξεύετε κοσμητικά επιθετικά.

Η Σερβία δεν ήταν η ομάδα που ήρθε στη διοργάνωση ως απόλυτο αουτσάιντερ σ' έναν όμιλο του θανάτου και τερμάτισε μετά βίας 4η;

Η Σερβία δεν ήταν η ομάδα που υπέφερε από εσωτερικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όταν ο Μίτσοβ ανάγκασε τον Τζόρτζεβις να τον πετάξει εκτός ομάδας.

Οι Σέρβοι δεν είχαν να ανέβουν το Γολγοθά της διαδοχής του Ντούσαν Ιβκοβιτς εμπιστευόμενοι μάλιστα έναν προπονητή ο οποίος δεν είχε, μέχρι στιγμής, καταθέσει τα διαπιστευτήριά του;

Το σέρβικο ρόστερ δεν ήταν αυτό που δεν γέμισε με τίποτα το μάτι αφού ήταν γεμάτο με ρολίστες ή παίκτες που δεν έχουν ακόμη ψηθεί στον υψηλό ανταγωνισμό;

Επειδή λοιπόν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι ναι, γίνεται, νομίζουμε, σαφές ότι το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει φορέσει ήδη στο στήθος το χρυσό μετάλλιο, το μετάλλιο της υπέρβασης, της διάψευσης των προγνωστικών, της ομαδικότητας και το μοντέρνου μπάσκετ.

Το πιστεύουν

Η φιλοδοξία των γειτόνων και φίλων μας πάντως δεν δείχνει να σταματά εδώ. Το πιστεύουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους Αμερικανούς και να τους δημιουργήσουν προβλήματα. Με ζώνη; Με πολύ χαμηλό τέμπο; Ουδείς γνωρίζει διότι ο Τζόρτζεβιτς δεν άνοιξε ούτε κατά διάνοια τα χαρτιά του.

Άλλος δρόμος όμως για να επικρατήσουν οι Σέρβοι δεν υπάρχουν. Υπολειπόμενοι αισθητά σε αθλητικά προσόντα και σε φυσικές δυνάμεις, θα πρέπει να παίξουν ένα ιδιότυπο μπασκετικό κατενάτσιο για να τα καταφέρουν. Το εύρος του ροτέισον του Τζόρτζεβιτς όμως (οκτώ, άντε εννιά παίκτες) δεν επιτρέπει αισιοδοξία και μεγάλα όνειρα.

Κακά τα ψέμματα, οι ΗΠΑ απέδειξαν σ' αυτό το τουρνουά ότι η κουβέντα για την περιβόητη ψαλίδα μεταξύ του ΝΒΑ και του υπόλοιπου μπασκετικού κόσμου όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά μεγαλώνει κιόλας. Ο Σιζέφσκι πήρε στην Ισπανία τις δεύτερες επιλογές του και τον προερχόμενο από διετή τραυματισμό Ρόουζ και είδε την ομάδα του να φτάνει άκοπα στις νίκες χαρίζοντας, μάλιστα, σε στιγμές και πλούσιο θέαμα.

Αν την Κυριακή η Σερβία δεν επιφυλάξει μία πολύ μεγάλη έκπληξη, οι ΗΠΑ θα συμπληρώσουν τέσσερα μεγάλα τουρνουά αήττητες μετά το κάζο από την Εθνική μας στη Σαϊτάμα, γεγονός που σαφώς καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι αυτοκράτορες του αθλήματος, είτε αυτό αρέσει είτε όχι.

ΥΓ. Η Γαλλία αποτίναξε μάλλον οριστικά τον τίτλο του λούζερ από τον αγωνιστικό μανδύα της. Με μισή ομάδα λόγω των απουσιών των Πάρκε, Ντε Κολό, Νοά και Αζινκά, οι τρικολόρ και μετάλλιο πήραν και ωραίο μπάσκετ έπαιξαν και έκαναν την υπέρβαση του τουρνουά ντροπιάζοντας τους υπερφίαλους Ισπανούς.

ΥΓ2. Έναν χειριστή της μπάλας της προκοπής να είχε η Λιθουανία, ο Αρβιντας Σαμπόνις δεν θα έφευγε βαρύς και στενοχωρημένος από το Παλάθιος. Με τον Σεϊμπούτις πλέι μέικερ όμως, πάλι καλά που έφτασε να διεκδικεί τη νίκη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK