Ο ισπανικός "μαραθώνιος" και η ενοχλητική Ατλέτικο

Το στατιστικό μας προϊδεάζει: Για πρώτη φορά από το 2006-2007, στο τέλος του 1ου γύρου υπάρχει τόσο μικρή διαφορά (3 πόντοι) μεταξύ 1ης και 3ης θέσης. Τότε, η... ενοχλητική ανάμεσα στο clásico ήταν η Σεβίλλη. Τώρα, η ενδιάμεση ομάδα ονομάζεται Ατλέτικο Μαδρίτης. Και έδειξε τα "δόντια" της στο "Βιθέντε Καλδερόν" απέναντι στην Μπαρτσελόνα, παραμένοντας για όλη τη σεζόν μέχρι στιγμής πάνω από την πιο ακριβή ομάδα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ισπανικός "μαραθώνιος" και η ενοχλητική Ατλέτικο

Οι Ανδαλουσιάνοι του Χουάντε Ράμος, του Φρεντερίκ Κανουτέ, του Ντάνι Άλβες, του Λουίς Φαμπιάνο, του Χεσούς Νάβας, του Αντρές Παλόπ, που άρχισαν εκείνη τη σεζόν υποτάσσοντας 3-0 την Μπαρτσελόνα στο Σούπερ Καπ Ευρώπης, είχαν ελπίδες τίτλου μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Εξάλλου, ήταν πρωτοπόροι της Primera Division κατά τη διάρκεια της χρονιάς για πρώτη φορά στην ιστορία τους μετά από τη σεζόν 1945-1946, όταν κατέκτησαν το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Οι ομοιότητες με τους "ροχιμπλάνκος" δεν σταματούν εδώ. Ένας ικανότατος προπονητής που είχε προσδώσει ταυτότητα στην ομάδα και με το κατάλληλο σκάουτινγκ και ελάχιστα χρήματα -σε σχέση με τον ανταγωνισμό- κατάφερε να γεφυρώσει τις αβυσσαλέες διαφορές στα μπάτζετ. Μία ομάδα, όμως, που όπως κι η Ατλέτικο, έπασχε από εναλλακτικές λύσεις. Σε έναν "μαραθώνιο" όπως η Primera Division, στον οποίο εκείνη τη χρονιά προστέθηκε πορεία μέχρι την κατάκτηση του 2ου σερί Κυπέλλου UEFA και μέχρι την κατάκτηση του Copa del Rey, η Σεβίλλη έπασχε να παραμείνει "ζωντανή" δίχως τον πλουραλισμό επιλογών που είχαν οι Φάμπιο Καπέλο και Φρανκ Ράικαρντ στους άλλους δύο πάγκους.

Η φετινή ενδεκάδα του Ντιέγο Σιμεόνε δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από τους αντιπάλους της, όσον αφορά στο ομαδικό πνεύμα, στη μαχητικότητα και στην πειθαρχία. Η φετινή ενδεκάδα. Διότι οι επιλογές από τον πάγκο μοιάζουν ανεπαρκείς. Στο ντέρμπι κορυφής με τους "μπλαουγκράνα", η Ατλέτικο δεν είχε επιθετικό στον πάγκο της μετά και από τον δανεισμό του Λέο Μπαπτιστάο στην Μπέτις. Ουδείς αναπληρωματικός δεν αδικείται που βρίσκεται στον πάγκο, την ώρα που ο Χεράρδο Μαρτίνο στο ίδιο παιχνίδι άρχισε δίχως τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, ενώ ο Κάρλο Αντσελότι δεν έχει βρει ακόμα συνταγή για να χωρέσει στο βασικό σχήμα τους Ίκερ Κασίγιας, Άνχελ ντι Μαρία, Ίσκο και Πέπε.

Εκεί ποντάρουν και οι δύο "ηγεμόνες" τους ισπανικού ποδοσφαίρου, με ετήσια έσοδα 500.000.000 ευρώ και λογιστική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία και δύο μεταγραφές επιπέδου 100.000.000 ευρώ, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας. Προσδοκούν οι αυξημένες υποχρεώσεις της Ατλέτικο σε Champions League, πρωτάθλημα και κύπελλο να "λυγίσουν" το ισχνό ρόστερ των "ροχιμπλάνκος". Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα, ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ του 11ου ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής για την Ατλέτικο σε σχέση με τον επόμενο στη λίστα. Η Μπαρτσελόνα, μάλιστα, διαθέτει 4 ποδοσφαιριστές (μετά από τη βασική 11άδα) με περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον 12ο των "ροχιμπλάνκος" και η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 3.

Ακόμα και στους αναπληρωματικούς παρατηρείται μεγάλη απόσταση από αυτούς που όντως εμπιστεύεται ο Σιμεόνε, με αυτούς που απλώς συμπληρώνουν τα λεπτά. Ραούλ Γκαρθία (583 λεπτά) και Μάριο Σουάρεθ (572) είναι οι δύο αναπληρωματικοί που όντως έχουν κάποιον ρόλο στην ομάδα και από εκεί και πέρα μόνο ένας παίκτης έχει αγωνιστεί πάνω από 300 λεπτά (Αντριάν) και δύο πάνω από 200 λεπτά (Τόμπι Αλντεβάιρελντ, Όλιβερ Τόρες). Στον αντίποδα, οι αναπληρωματικοί με περισσότερα από 400 λεπτά συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα είναι 5, ενώ για τη Ρεάλ είναι 4 παίκτες.

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου βρίσκεται στα μισά της και η μοναδική ενίσχυση μεταξύ των τριών διεκδικητών του τίτλου είναι ο Χοσέ Σόσα της Ατλέτικο, ένας ρολίστας που προορίζεται κι αυτός για τον πάγκο των "ροχιμπλάνκος". "Μπλαουγκράνα" και "μερένγκες" δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν τα ταμεία τους τις επόμενες 2 εβδομάδες, αφού ούτως ή άλλως τα ρόστερ τους φαντάζουν ανώτερα σε σχέση με τους παίκτες που είναι διαθέσιμοι αυτήν τη μεταγραφική περίοδο.

Η επιστροφή του Μέσι για την Μπαρτσελόνα μοιάζει από μόνη της με μία μεταγραφή. Σε 30 λεπτά κατά την επάνοδό του απέναντι στη Χετάφε, ο Αργεντινός επιθετικός σκόραρε 2 φορές και ήταν αρκετά δραστήριος στο ημίχρονο απέναντι στην Ατλέτικο. Ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της περσινής σεζόν, Βικτορ Βαλδές, γύρισε νωρίτερα στην ενεργό δράση για ένα τελευταίο 6μηνο με τον σύλλογο όπου αναδείχθηκε, γαλουχήθηκε, λοιδορήθηκε, αλλά και απάντησε, ενώ ακόμα κι ο Κάρλες Πουγιόλ ίσως προλάβει να προσφέρει μερικά στρατηγικά 90λεπτά για το τελικό σπριντ.

Στο Βαλδεμπέμπας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο διανύει τη σεζόν της ζωής του, η οποία συνέπεσε με μία μεταβατική χρονιά για τους "μερένγκες". Μέχρι στιγμής, αυτή η συνθήκη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αφού οι Καστιγιάνοι έχουν μείνει πίσω 3 πόντους στη μάχη του τίτλου. Αυτή η διαφορά, φυσικά, δεν μαρτυρά πολλά πράγματα, αφού εάν ολοκληρώσουν τη χρονιά μόνο με νίκες, μπορούν να στεφθούν πρωταθλητές.

Για να συμβεί αυτό, κάποιος πρέπει να πετάξει μακριά από την εξίσωση την Ατλέτικο. Στη μοναδική ήττα της, φέτος, από την Εσπανιόλ, ο Σιμεόνε επανέλαβε ότι "το πρωτάθλημα είναι βαρετό. Η Ρεάλ κι η Μπαρτσελόνα θα προπορευτούν. Όπως προχωρούν τα παιχνίδια, θα δείτε ότι έχω δίκιο". Από τότε έχουν περάσει 2 μήνες, αλλά η πρωταθλήτρια Ισπανίας του 1996 παραμένει... ξεροκέφαλη και δεν κάνει πίσω. Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχει και 6η ταχύτητα στο κιβώτιο. Διότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν. Και μένει, απλά, να τη χρησιμοποιήσουν.

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από το διεθνές ποδόσφαιρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK