Αν δεν χωρούν τώρα, πότε;

Η άποψη που εκφράζεται συχνά στο ποδόσφαιρο και την επικαλούνται πολλοί, στις περιπτώσεις που μια ομάδα δεν αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητές της και δεν έρχεται το επιθετικό αποτέλεσμα, είναι πως οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί που δεν παίζουν. Διότι, όσοι αγωνίζονται υφίστανται την κριτική, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Αν δεν χωρούν τώρα, πότε;

Έλα ντε όμως που αυτή τη στιγμή ορισμένοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από κάποιους άλλους, που ήταν στο αρχικό σχήμα στο ματς με την Καλλονή.

Ο Μήτρογλου, για παράδειγμα, έμεινε στον πάγκο, κι ας προερχόταν από την καλή απόδοση στον αγώνα της εθνικής ομάδας και τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Αυστρία. Γκολ που του τόνωσαν και την ψυχολογία. Πότε λοιπόν η άμυνα της Καλλονής αισθάνθηκε έντονη πίεση; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. Από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι ο διεθνής επιθετικός, ο οποίος μάλιστα είχε και τρεις πολύ καλές ευκαιρίες.

Παρεμπιπτόντως, η συμμετοχή του Μήτρογλου δεν σήμαινε απαραίτητα ότι ο Σαβιόλα, που δεν βρίσκεται ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης αφού ξεκίνησε αργά προετοιμασία, θα έπρεπε να αποσυρθεί στον πάγκο. Με το παιχνίδι στο 0-0, γιατί να αντικατασταθεί ο Αργεντινός σταρ, ο οποίος με μία ενέργειά του μπορεί να πάρει έναν αγώνα; Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί δίπλα ή πίσω από τον Έλληνα σέντερ φορ.

Ο Φετφατζίδης επίσης ήταν από τους καλύτερους σε απόδοση παίκτες των «ερυθρόλευκων» στην προετοιμασία. Και στα φιλικά παιχνίδια, στα διαστήματα που αγωνίστηκε, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Από την ώρα λοιπόν που είναι σε καλή κατάσταση, γιατί να μην είναι στην ενδεκάδα; Πότε ο Ολυμπιακός έδειξε καλύτερο πρόσωπο στον αγώνα με την ομάδα της Μυτιλήνης; Στο δεύτερο ημίχρονο που πάτησε στον αγωνιστικό χώρο ο διεθνής μεσοεπιθετικός, ο οποίος με τις ενέργειές του ανέβασε όλη την ομάδα.

Θα πει κάποιος, "και να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Βάις ή ο Κάμπελ;". Τούτη την ώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο Κάμπελ ή ο Φετφατζίδης; Και η αναφορά στον Κοσταρικανό έχει να κάνει με το ότι ο Μίτσελ χρησιμοποιεί τον "Φέτφα" συνήθως στη δεξιά πλευρά της επίθεσης. Στο παιχνίδι με την Καλλονή, βέβαια, εντόπισε γρήγορα ότι ο Βάις δεν ήταν σε καλή βραδιά, τον απέσυρε στον πάγκο στο ημίχρονο, και πέρασε τον Κάμπελ στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο Ισπανός προπονητής αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα χρησιμοποιώντας 7 νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα, από τους οποίους κάποιοι ενσωματώθηκαν πιο νωρίς και άλλοι πιο αργά στην προετοιμασία. Και αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη συνοχή, ούτε η κατάλληλη χημεία.

Αυτό που προβλημάτισε τον κόσμο του Ολυμπιακού ήταν η απόδοση και όχι μόνο. Μετά από 1,5 μήνα προετοιμασίας και αρκετά δυνατά φιλικά ματς, οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν τους αυτοματισμούς που θα έπρεπε στο παιχνίδι τους. Οι Πειραιώτες ήταν προβλέψιμοι, ασύνδετοι, χωρίς εμπνεύσεις και εναλλακτικό πλάνο. Και η λύση δόθηκε για ακόμα μια φορά από στημένη φάση (στις οποίες δουλεύουν αρκετά οι παίκτες στο Ρέντη). Ο Μίτσελ καλείται να βρει γρήγορα το αντίδοτο, διότι στην πλειοψηφία τους οι ομάδες της Super League θα παίζουν κλειστά, όπως η Καλλονή, όταν θα τίθενται αντιμέτωπες με τον Ολυμπιακό.

Η εικόνα επίσης με τους κεντρικούς αμυντικούς και κυρίως τον Σιόβα (που είχε πολύ καλή παρουσία στον αγώνα) να προσπαθούν με βαθιές μπαλιές από την άμυνα, ψάχνοντας πότε τον Σαβιόλα και πότε τον Βάις ή τον Κάμπελ, φανέρωσε την αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να κυκλοφορήσουν την μπάλα στα χαφ και να περάσουν κάθετες πάσες. Ήταν εμφανής δηλαδή η έλλειψη επιτελικού μέσου (η θέση του Ντομίνγκες είναι πίσω από το φορ), όπως και ανασταλτικού χαφ, ικανού να αναχαιτίζει εν τη γενέσει τους, τις κόντρα επιθέσεις της Καλλονής.

Ο Μίτσελ αντιλαμβάνεται την πίεση που υπάρχει για τα αποτελέσματα, τα οποία χρειάζεται να συνδυαστούν και με καλό θέαμα και θα πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Ο Ολυμπιακός θέλει ακόμα πολλή δουλειά, ενίσχυση στα χαφ και, παράλληλα, υπομονή και ηρεμία. Οι γκρίνιες και οι αποδοκιμασίες και μάλιστα σε αγώνα πρεμιέρας του πρωταθλήματος, το οποίο ξεκίνησε πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, ναι μεν μπορεί για κάποιους να έχει το σκεπτικό να λειτουργήσει ως καμπανάκι, από την άλλη όμως προσθέτει άγχος και επιπλέον βάρος στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Η ποιότητα του ρόστερ, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Α. Παπαδόπουλου, την ενεργοποίηση του Τόρες και του Μπονγκ όπως και τις αναμενόμενες προσθήκες στη μεσαία γραμμή, δίνει το δικαίωμα στους Πειραιώτες να πιστεύουν πως θα παρουσιαστεί ένας διαφορετικός Ολυμπιακός στους προσεχείς αγώνες και κυρίως σε εκείνους του Champions League. Αρκεί, να δουλευτεί πολύ η ομάδα σε κάποιους τομείς…

Υ.Γ.: Μόλις τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές είχε στο αρχικό σχήμα ο Ολυμπιακός. Ο ένας εξ αυτών έδωσε τους βαθμούς της νίκης (Μανιάτης), ενώ και οι άλλοι δύο (Σιόβας, Χολέμπας) είχαν καλή απόδοση. Τη διαφορά δε έκαναν δύο ελληνόπουλα, που ήρθαν από τον πάγκο, οι Φετφατζίδης και Μήτρογλου.

Υ.Γ.2: Ο Μανωλάς δηλαδή θεωρείται τέταρτη λύση στα στόπερ; Με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο εκτός αποστολής, ο νεαρός Έλληνας διεθνής αμυντικός παρακολούθησε τον αγώνα με την Καλλονή από τις θέσεις των αναπληρωματικών. Εκτός κι αν ο Μίτσελ έχει κατά νου να προχωρήσει σε ροτέισον. Θα φανεί από τις επιλογές του στα προσεχή παιχνίδια.

Υ.Γ.3: Ο Λεάντρο είχε πολύ καλή παρουσία, ήταν από εκείνους που ξεχώρισαν στον αγώνα, κι αν συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό ίσως να μην επιστρέψει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Αλλά νωρίτερα…

News 24/7

24MEDIA NETWORK