Οι τρεις σωματοφύλακες

Η αντίδραση του Ολυμπιακού στο τελευταίο εικοσάλεπτο των αγώνων με τη Μονπελιέ, τόσο στο "Μοσόν" όσο και στο "Γ. Καραϊσκάκης", ήταν υποδειγματική. Οι "ερυθρόλευκοι" πέτυχαν από δύο τέρματα (με ολική ανατροπή του σκορ στη Γαλλία), έβαλαν έξι βαθμούς στο σακούλι, κατορθώνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στη 14η παρουσία τους στους ομίλους του Champions League να κερδίσουν τον ίδιο αντίπαλο την 3η και 4η αγωνιστική.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Πέρα από τα ψυχικά αποθέματα των ποδοσφαιριστών, η αντίδραση ήταν απόρροια της ευρωπαϊκής εμπειρίας και ταυτότητας που έχει αποκτήσει ο Ολυμπιακός. Παλαιότερα υπήρχε η δυσκολία, όχι απλά να «γυρίσει», αλλά ακόμα και να ισοφαρίσει σε κάποιο εκτός έδρας παιχνίδι. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που δεχόταν γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο γνωρίζοντας την ήττα. Την τελευταία πενταετία όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια η ομάδα άλλαξε επίπεδο.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Το ειδικό βάρος της φανέλας...

Στις δύο αναμετρήσεις με τη Μονπελιέ έχω την αίσθηση ότι μέτρησε και το ειδικό βάρος της φανέλας. Πρωταθλήτρια Γαλλίας μεν η Μονπελιέ, αλλά δεν αποτελεί κιόλας ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Δεν είναι ούτε Μαρσέιγ ούτε Λιόν ούτε Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ολυμπιακός έριξε τους Γάλλους στο καναβάτσο, κερδίζοντάς τους δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, διότι απλά ξέρει πια πώς να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις στην Ευρώπη, αλλά και πως να φτάσει στον στόχο του.

Οι «ερυθρόλευκοι» κουβαλούν ως «παράσημα» στο στήθος τις δύο προκρίσεις στους 16 του Champions League την τελευταία πενταετία (και έχασαν εκείνη πέρυσι λόγω των όσων συνέβησαν την τελευταία αγωνιστική στο Ντόρτμουντ στο ματς της Μπορούσια με τη Μαρσέιγ), ενώ στο συγκεκριμένο διάστημα προκρίθηκαν μία φορά στους 32 του Κυπέλλου UEFA και άλλη μία στους 16 του Europa League. Η Μονπελιέ από την άλλη τι είχε να αντιτάξει;

Οι τρεις σωματοφύλακες

Ο χαρακτήρας των παικτών και οι απουσίες...

Εκείνο που μέτρησε περισσότερο λοιπόν ήταν ο χαρακτήρας της ομάδας, ο τρόπος προσέγγισης των δύο αγώνων και λιγότερο η εμπειρία των ποδοσφαιριστών. Ναι, άπειροι οι παίκτες της Μονπελιέ από αγώνες επιπέδου Champions League, αλλά μήπως είναι έμπειροι ο Μανωλάς, ο Σιόβας, ο Μασάντο, ο Γκρέκο ή ο Αμπντούν;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μονπελιέ στο «Γ. Καραϊσκάκης» χωρίς τους Τζεμπούρ, Ιμπαγάσα, Κοντρέρας (αλλά και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο). Και ότι ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κλήθηκε το καλοκαίρι να φτιάξει ουσιαστικά μια καινούργια ομάδα μετά τις σημαντικές απώλειες των Μέλμπεργκ, Μιραλάς, Ορμπαϊθ, Μαρκάνο και Μακούν. Μία ομάδα που μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές στον 2ο όμιλο του Champions League έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς απ' ότι το ίδιο διάστημα την περασμένη περίοδο!

Οι τρεις σωματοφύλακες

Ο Ζαρντίμ και τα αποτελέσματα...

Μπορεί να μην είναι ελκυστικό ή γοητευτικό το ποδόσφαιρο που έχει παίξει μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός, ωστόσο, ο Ζαρντίμ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα και αυτό πιστώνεται στον νεαρό τεχνικό. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Πορτογάλος ένιωσε να αμφισβητείται έντονα από την πρώτη ημέρα που κάθισε στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», λογικό ήταν και ο ίδιος να μην ρίξει το βάρος στο θέαμα, αλλά στο αποτέλεσμα, προκειμένου να στηριχτεί σε αυτό και να κερδίσει χρόνο.

Οι λύσεις έρχονται για την ώρα, κυρίως από τις στημένες φάσεις, αλλά και από οργανωμένες προσπάθειες από τα άκρα. Για το τελευταίο αρκεί κανείς να θυμηθεί τα τέρματα του Μήτρογλου, στο Λονδίνο (σέντρα από αριστερά του Γκρέκο), στο Μονπελιέ (σέντρα από δεξιά του Αμπντούν) και στο Φάληρο με τους Γάλλους (σέντρα από αριστερά του Χολέβα).

Ο Ζαρντίμ πάντως έχει πολύ δουλειά μπροστά του, κι αυτό φάνηκε στα κενά διαστήματα που είχε ο Ολυμπιακός στο ματς. Όμως, οι νίκες τον βοηθούν στην προσπάθειά του να βελτιώσει –με την πάροδο του χρόνου- αγωνιστικά την ομάδα και να πάρει περισσότερα πράγματα από τους ποδοσφαιριστές.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Οι τρεις σωματοφύλακες...

Η νίκη επί της Μονπελιέ φέρει τη «σφραγίδα» των τριών «σωματοφυλάκων», Λεάντρο Γκρέκο, Πάουλο Μασάντο, Τζαμέλ Αμπντούν, αλλά και του Κώστα Μήτρογλου σε ρόλο Ντ΄ Αρτανιάν.

Ο Γκρέκο είχε την έξοχη ατομική προσπάθεια από αριστερά στο πρώτο τέρμα (του Μασάντο), ενώ έκανε και το 2-1 αλλάζοντας πλέον τις ισορροπίες στο ματς. Ο Ιταλός μέσος διαθέτει πολύ καλή τεχνική, γερά πνευμόνια, μαρκάρει, σκοράρει και γενικά πρόκειται για ένα πολύ καλό ποδοσφαιριστή.

Όπως ποιοτικός και εξαιρετικός παίκτης είναι και ο Μασάντο. Δεν είναι Ιμπαγάσα, αλλά πρόκειται για ένα μέσο που μπορεί να προσφέρει πολλά δημιουργικά, ενώ παράλληλα βοηθάει και ανασταλτικά.

Ο Αμπντούν έκανε ένα ακόμη μεγάλο ματς και δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ολυμπιακός δημιουργεί από την πλευρά του την μεγαλύτερη αναστάτωση στην αντίπαλες άμυνες. Το «τρίγωνο» Χολέβας-Γκρέκο-Αμπντούν από αριστερά αποτελεί για την ώρα το ισχυρό «χαρτί» των «ερυθρόλευκων».

Ο Μήτρογλου έχει πετύχει γκολ στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια στο Champions League, είχε και δοκάρι μάλιστα στο ματς με τη Μονπελιέ και δείχνει ότι πρόκειται για ένα σκόρερ ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Από εκεί και πέρα, ο Κάρολ πρόσθεσε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση στο ενεργητικό του. Ο Βορειοϊρλανδός εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, καθοδηγεί σωστά την άμυνα και ορθώνει το ανάστημά του τις κρίσιμες στιγμές.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Η... ευρωπαϊκή πορεία

Το σημαντικό πάντως είναι πως ο Ολυμπιακός, αν δεν συμβούν απίστευτα πράγματα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα. Καθώς έχει αγκαλιάσει πλέον την τρίτη θέση (που οδηγεί στους 32 του Europa League), ενώ παράλληλα έχει κατορθώσει να κάνει άνω κάτω τον όμιλο απειλώντας πια ανοιχτά την Άρσεναλ και τη Σάλκε, διεκδικώντας ένα από τα δύο εισιτήρια για την πρόκριση στους 16 τους Champions League.

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν τον περασμένο Νοέμβριο τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία την 5η αγωνιστική στη φάση των ομίλων και τώρα καλούνται να κάνουν την υπέρβαση κόντρα στη Σάλκε στο Γκεζελκίρχεν (ή έστω να πάρουν την ισοπαλία, ώστε να έχουν μία ακόμα ευκαιρία την τελευταία αγωνιστική). Διορθώνοντας έτσι και το λάθος στην πρεμιέρα, διότι αν ο Ολυμπιακός είχε κρατήσει το 1-1 και δεν δεχόταν δεύτερο τέρμα, τώρα θα γινόταν εντελώς διαφορετική κουβέντα…

Διαβάστε ακόμη:

Μαρινάκης: "Σκουπίδι ο Αλαφούζος!"

Ζιράρ: "Ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί"

Zαρντίμ: "Δίκαιη η νίκη μας"

Πώς περνάει ο Ολυμπιακός

Σταθερή η διαφορά Ελλάδας και Βελγίου

Αμπντούν: "Προέχει η ΑΕΚ και όχι η Σάλκε"

Μασάντο: "Πάμε για νίκη στη Γερμανία"

Μανιάτης: "Δεν είναι μεγαθήριο η Μονπελιέ"

Σιόβας: "Για τη νίκη στη Γερμανία"

Σάλκε-Αρσεναλ 2-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK