Το +7, τα κενά στην άμυνα και το… μεγάλο τεστ

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τη σπουδαιότητα της νίκης στα Γιάννενα, για τα κενά που παρουσιάστηκαν στην άμυνα και το μεγάλο τεστ που ακολουθεί.

Το +7, τα κενά στην άμυνα και το… μεγάλο τεστ
INTIME SPORTS

Ο Ράφικ Τζεμπούρ (4 τέρματα και μια ασιστ σε 3 αγώνες στο πρωτάθλημα) απειλεί και τη Σάλκε -είχε σκοράρει πέρυσι στο παιχνίδι με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ενώ, κι ο Κώστας Μήτρογλου διατηρεί… ζεστές τις «κάνες», καθώς σκόραρε στο τελευταίο ματς της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη Λιθουανία και πέτυχε γκολ –στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα- και στα Γιάννενα.

Όσο ο Τζεμπούρ βρίσκει τον τρόπο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, έχοντας μάλιστα ως άξιο συμπαραστάτη τον Μήτρογλου ο οποίος δείχνει με την απόδοσή του ότι δικαιούται περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ο Ολυμπιακός εύκολα ή δύσκολα θα φτάνει στον στόχο του στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Θα μαζεύει βαθμούς, ενδεχομένως να ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα από τον Παναθηναϊκό και μήνα με το μήνα θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο 4ο αστέρι (το 40ο πρωτάθλημα στην ιστορία του).

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλα στους «ερυθρόλευκους είναι καλώς καμωμένα. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει πολύ δουλειά μπροστά του, καθώς έχει να επιλύσει διάφορα ζητήματα, κυρίως ενόψει των υποχρεώσεων των «ερυθρόλευκων» στο Champions League.

Όπως, για παράδειγμα, να βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Η διαφορά δυναμικότητας του Ολυμπιακού με τις υπόλοιπες ομάδες στην Ελλάδα του επιτρέπει πολλές φορές να περνούν στα «ψιλά» τα κακώς κείμενα. Στην Ευρώπη, όμως, και ειδικά σε παιχνίδια του επιπέδου Champions League, τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Το τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, το πρώτο ημίωρο του ματς στη Βέροια, αλλά και η εικόνα στα φιλικά παιχνίδια του Αυγούστου, έδειξαν ότι ο Ολυμπιακός αμυντικά προβληματίζει. Δέχτηκε πολλές φάσεις, έγιναν αρκετά λάθη και γενικά η ανασταλτική του λειτουργία απέχει κατά πολύ από εκείνη της περασμένης περιόδου.

Ένας λόγος (και ο πιο σημαντικός) είναι ότι απουσιάζουν οι έμπειροι και με καλή «χημεία» κεντρικοί αμυντικοί (πέρυσι ήταν οι Α. Παπαδόπουλος-Μέλμπεργκ), αλλά και ο ποιοτικός αμυντικός χαφ (τύπου Ορμπαϊθ). Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο κλασικός ανασταλτικός μέσος αποκτήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου (Ντιακιτέ) και είναι -όπως δήλωσε και ο Ζαρντίμ- ανέτοιμος. Ακόμη, ο Μοντέστο έβαλε ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη, ενώ ο Φέισα έχει αγωνιστεί μόλις ένα πεντάλεπτο στα τρία τελευταία παιχνίδια.

Είναι επίσης και θέμα συγκέντρωσης και… συνεννόησης. Ενδεικτική, είναι η φάση του τέρματος που δέχτηκε ο Ολυμπιακός στα Γιάννενα στο 68΄, με τον Σιόβα και τον Κάρολ (ο οποίος πάντως στο 92΄ κράτησε με σωτήριες επεμβάσεις το «διπλό») να αφήνουν ο ένας τη μπάλα για τον άλλον, αλλά παρενέβη ο Γεωργίου και την έστειλε στα δίχτυα. Ο ΠΑΣ είχε γκολ, δοκάρι και αρκετές ευκαιρίες στο τέλος του ματς, όπως τέρμα, δοκάρι και ευκαιρίες είχε στην πρεμιέρα και η Βέροια.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι επιστρέφουν στην ενδεκάδα οι έμπειροι Τοροσίδης, Κοντρέρας και Μανιάτης στο παιχνίδι με την (αήττητη στη Μπουντεσλίγκα και σε καλή αγωνιστική κατάσταση) Σάλκε την Τρίτη στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύ δουλειά, αλληλοκάλυψη και ομαδικότητα, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να μην επιτρέψουν στους Χούντελαρ, Φαρφάν, Αφελάι, Ντράξλερ και Χόλντμπι να απειλήσουν την εστία του Κάρολ.

Αν οι Πειραιώτες σε αυτό το πρώτο μεγάλο επίσημο τεστ καταφέρουν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα, στην επίθεση λογικά θα βρουν τον τρόπο και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να σκοράρουν. Και όπως έχει δείξει το παρελθόν στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Champions League η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Σχετικά με το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός πέτυχε το «3 στα 3» και αποσπάστηκε ήδη 7 πόντους από τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία, κι όλα αυτά έχοντας καθηλωμένους στον πάγκο στο ματς με τα Γιάννενα παίκτες όπως οι Τοροσίδης, Πάντελιτς, Φετφατζίδης (ο Μήτρογλου πέρασε στο 58΄ και οι Φουστέρ και Φέισα προς τέλος του ματς), κι εκτός αποστολής τους Μανιάτη, Κοντρέρας, Τάτο, Βλαχοδήμο και Ντιόγκο.

Επιπλέον, ο Ιμπαγάσα, ακόμη και στα 36 του, εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Ολυμπιακού όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι, κι αυτό φάνηκε και στο γήπεδο των Ιωαννίνων (είχε μάλιστα και την εκπληκτική ασιστ στο τέρμα του Τζεμπούρ). Όμως, έχω την αίσθηση, ότι ο Ζαρντίμ θα πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα, τόσο τον Αριέλ όσο και τον Μοντέστο. Από τη στιγμή που είναι τόσο κοντά ο αγώνας με τη Σάλκε, ποιος ο λόγος να αγωνίζονται ο Αργεντινός και ο Κορσικανός για 93 λεπτά στον βαρύ αγωνιστικό χώρο στους «Ζωσιμάδες» και να μην πάρουν, έστω στο τελευταίο εικοσάλεπτο ή τέταρτο, κάποιες ανάσες; Το παιχνίδι με τους Γερμανούς απαιτεί τρεξίματα, καθαρό μυαλό και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκοι παίκτες που έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στην καριέρα τους όπως οι Ιμπαγάσα και Μοντέστο.

Κατά τα άλλα, ο Μασάντο είναι φανερό πως νιώθει πιο άνετα παίζοντας στον άξονα (συγκλίνει συνεχώς προς το κέντρο), ενώ ο Γκρέκο στην πρώτη του παρουσία στη βασική ενδεκάδα δεν κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του. Ο Ιταλός μέσος δείχνει να χρειάζεται χρόνο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της Ρόμα και του Ολυμπιακού λόγω τραυματισμού. Ο Γκρέκο όμως, όπως και ο Πορτογάλος, διαθέτουν την ποιότητα, την τεχνική και την ταχύτητα για προσφέρουν τις απαραίτητες βοήθειες στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK