Έφηβος... ετών 73

Έχουν περάσει πάνω από δύο 24ωρα από τη στιγμή που ο μάνατζερ της Χέρτα, Μίχαελ Πρέετς ανακοίνωσε στο μικρόφωνο του γερμανικού, συνδρομητικού SKY, την επιστροφή του μακροβιότερου «μετόχου» της Μπουντεσλίγκα. Λίγο αργότερα εκφωνητής και σχολιαστές μιλούσαν μεταξύ σοβαρού κι αστείου «για το μεγαλύτερο comeback από του Ελβις το 1968» . Την Κυριακή απλά επισημοποιήθηκε η επιστροφή του Οτο Ρεχάγκελ μετά από 12 χρόνια στη Μπουντεσλίγκα.

Έφηβος... ετών 73

Στο πρώτο ματς της Χέρτα μετά την ίδρυση της Μπουντεσλίγκα το 1963 ένας σκληροτράχηλος και ολίγον άμπαλος μπακ προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αναχαιτίσει τον σταρ της Νυρεμβέργης και μουντιαλικό το 1954, Μαξ Μόρλοκ. 49 χρόνια μετά ο ίδιος γυρνά σαν τεχνικός στην ομάδα του Βερολίνου. Κι αν η ιστορική ομάδα του Βερολίνου – όλως τυχαίως το Σάββατο- συμπλήρωσε 1000 ματς στη μεγάλη κατηγορία, ο Ρεχάγκελ μόνος του μετρά ήδη 1021 (820 σαν τεχνικός και 201 σαν παίκτης).

Κάπως έτσι γράφτηκε το Σαββατοκύριακο ο μύθος ενός ανθρώπου τον οποίο όσο πιο πολύ αγαπούσε το κοινό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, τόσο τον ξεχνούσε η ίδια η χώρα του και λίγο ως «καψόνι» για την άρνηση του σε σχέση με τη «Νατσιονάλμανσαφτ» το 2004.

Έφηβος... ετών 73

Εντυπωσιακότερο όλων αυτό το διήμερο, το γεγονός ότι κάθε γερμανικό αθλητικό ΜΜΕ «έπαιζε» πρώτο θέμα τη μεγάλη επιστροφή, ενώ την Κυριακή κατά την παρουσίαση του από τη Χέρτα δεκάδες κάμερες και 85 δημοσιογράφοι κάλυπταν το γεγονός. Παραθέτουμε μερικές απόψεις για καλύτερη κατανόηση όσων βλέπουμε τρίβοντας τα μάτια μας το διήμερο αυτό:

- Γιούργκεν Κλοπ (προπονητής Ντόρτμουντ): «Τον γνώρισα πριν από εβδομάδες σε ένα συμπόσιο και μου έκλεψε την παράσταση. Είναι φανταστικός προπονητής και στενοχωριέμαι που φέτος δε θα έχω πλέον την τιμή να τον έχω αντίπαλο, καθώς το Σάββατο παίξαμε στο Βερολίνο».

- Ρούντι Φέλερ (Λέβερκουζεν): «Κάνουν λάθος όσοι παραλληλίζουν τον Οτο με αμυντικό τρόπο παιχνιδιού. Εχει εμπειρία και παραστάσεις από τέσσερις προπονητικές ζωές».

- Ούλι Χένες (πρόεδρος Μπάγερν): «Ο Οτο είναι παιδί της Μπουντεσλίγκα και ένας ζωντανός μύθος, χαίρομαι που επέστρεψε».

- Γιαν-Αργκε Φιόρτοφτ (παλιός παίκτης Αιντραχτ και σχολιαστής στο SKY): «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε από το Βερολίνο, αλλά μόλις μία μέρα μετά ήρθε ο König Otto».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η μεγάλη επιστροφή, που πάντα υπήρξε στο πίσω μέρος του 73χρονου τεχνικού, δεν ήταν μόνο από τα καμώματα ενός υπερήλικα, αλλά και το θέλημα των ανθρώπων της Μπουντεσλίγκα. Ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούν ούτε με σφαίρες τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας, εντυπωσιάστηκαν από τον εκκωφαντικό απόηχο της επιστροφής του. Περισσότερο απ’όλα ξέρουν να ανεβάζουν το ακριβό προϊόν ονόματι «Μπουντεσλίγκα», ειδικά όταν συνδέεται με τόσο μεγάλη διαδρομή κάποιος δικός τους.

Πέρυσι βρέθηκε κοντά στη Σάλκε, αλλά δεν προχώρησε, ενώ τώρα ο «προξενητής» ευτραφής Ράινερ Κάλμουντ (πρώην μάνατζερ Λεβερκούζεν, με τεράστιες διασυνδέσεις σε όλες τις ομάδες), «έψησε» τον Πρέετς ότι ο Οτο αποτελεί τη σωτηρία όλων στο Βερολίνο.

Καθαρά αγωνιστικά καλείται να σώσει όχι μόνο τη Χέρτα, αλλά επίσης προεδρείο και μάνατζερ, που μετά το κατρακύλισμα και την επιλογή του «μαλθακού» Σκίμπε κατά τη χειμερινή διακοπή, μπήκαν οι ίδιοι στο επίκεντρο της κριτικής. "Ολα τα φώτα είναι πλέον πάνω στον Οτο και αυτό είναι σημαντικό και ελαφρύνει αφάνταστα το άγχος των παικτών και διοίκησης", τόνισε ο Στέφαν Εφενμπεργκ.

Κι έχει δίκιο καθώς το ερχόμενο Σάββατο στο Αουγκσμπουργκ, όπου το 73χρονο «παιδί της Μπουντεσλίγκα» θα ντεμπουτάρει ως τεχνικός της Χέρτα αναμένεται το πανδαιμόνιο από ΜΜΕ. Ολη αυτή η προσοχή και το μιντιακό ενδιαφέρον αποτελούν πλήρη αναγνώριση στην 49χρονη πορεία του, ενώ ο ίδιος την Κυριακή έδειχνε να μπορεί να περιμένει τη στιγμή, σαν να ήταν πρωτοεμφανιζόμενος 35άρης τεχνικός.

Μπορεί να μεγάλωσε, αλλά ακόμη και η σχεδόν δεκαετή εμπειρία του στην Ελλάδα τον έκανε ακόμη πιο χαρισματικό και άνετο. Το ελληνικό χρώμα δεν μπορούσε φυσικά να λείπει από όλο το σκηνικό, όπως η πολύ εύστοχη καρικατούρα του περιοδικού "kicker", όπου δύο φίλοι της Χέρτα μιλούν για το σωτήρα Οτο κι ο ένας αναρωτιέται μήπως όμως ο Ρεχάγκελ είναι η εκδίκηση των Ελλήνων προς το (πολιτικό) Βερολίνο.

Έφηβος... ετών 73

Πάντως δεδομένο θεωρούμε ότι στις προσεχείς ατάκες του θα υπάρχει έντονο ελληνικό χρώμα. Ποιος άλλος παρά ένας «πανούργος Ελληνας» θα μπορούσε να πείσει μία χώρα 82 εκατομμυρίων ότι έστω και στα 73 του αποτελεί «παιδί», της Μπουντεσλίγκα εν προκειμένω;

*Ο Γιώργος Βαβρίτσας εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο γνωστό κι έγκυρο γερμανικό περιοδικό kicker, ενώ είναι συνεργάτης του Contra.gr από το 2001.

News 24/7

24MEDIA NETWORK