Τσάβι Πασκουάλ το ανάγνωσμα…

Ο Παναθηναϊκός, έχει νέο προπονητή (Πασκουάλ), αλλά θα χρειαστεί χρόνο και ίσως και διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να παίξει το μπάσκετ που θέλει ο νέος του "καπετάνιος". Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Τσάβι Πασκουάλ το ανάγνωσμα…
Pascual ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός έχει τον Τσάβι Πασκουάλ εδώ και τέσσερις μέρες στον πάγκο του. Μία κίνηση που ήταν από τις καλύτερες που μπορούσε να κάνει, την δεδομένη χρονική στιγμή και με τις δυσκολίες που υπήρχαν. Λέγοντας δυσκολίες εννοούμε ότι τέτοια εποχή δεν υπήρχαν προπονητές πρώτης γραμμής που να είναι άνεργοι.

Επιπλέον όπως και ο Πασκουάλ οι διαθέσιμοι υποψήφιοι προπονητές ένοιωθαν ανασφαλείς να αναλάβουν το τιμόνι μίας ομάδας, που να μεν έχει τόσο βαρύ brand name, από την άλλη δε, τα τελευταία χρόνια στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή έχει προβεί σε αρκετές αλλαγές τεχνικών. Μην νομίζει κανείς ότι οι Ιβάνοβιτς και Τζόρζεβιτς για παράδειγμα δεν έχουν μιλήσει για την «ηλεκτρική πράσινη καρέκλα». Αυτό βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο Πασκουάλ ήρθε πλήρως συνειδητοποιημένος για την αποστολή του.

Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ

Ο Πασκουάλ ανέλαβε, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και έχει την σιγουριά ότι έχει στην διάθεση του δυο χρόνια τουλάχιστον να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει και να φέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που επιθυμούν οι διοικούντες τον σύλλογο. Όσο άσχημα και να τα πάει ο Καταλανός φέτος θεωρείται δεδομένο ότι θα μείνει και το καλοκαίρι, προκειμένου να φτιάξει την δική του ομάδα για την επόμενη σεζόν. Άλλα έχει μεγάλη σημασία για το πως θα φτάσει μέχρι εκεί και πόσο θα τσαλακωθεί. Τι βάσεις θα έχει βάλει ο ίδιος για το μέλλον του στο σύλλογο.

Γιατί όπως πολύ σωστά σε μία κουβέντα «καφενειακού» επιπέδου, ακούστηκε για μία ακόμα φορά ότι τα συμβόλαια είναι για να σπάνε. Έτσι το τριετές δεν εξασφαλίζει στον Πασκουάλ, ότι θα μείνει τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό. Η δουλειά του και οι επιτυχίες θα του το εξασφαλίσουν αυτό. Φυσικά συγκρίσεις με Ομπράντοβιτς, που έγιναν και ακούστηκαν, περί παραμονής για πολλά έτη στον πάγκο του τριφυλλιού, είναι άτοπες, αφού για να έχει ο Πασκουάλ την ανοχή και την αναγνώριση που είχε ο Σέρβος, πρέπει να την κερδίσει.

Αν κάποιος περιμένει ένα θαυματοποιό, έχει κάνει λάθος. Αυτοί που τον ξέρουν, λένε ότι είναι ένας μεθοδικός και δουλευταράς προπονητής. Και αρκετά έξυπνος. Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια που έμεινε στον πάγκο της Μπάρτσα, το βασικό του μείον ήταν το κοουτσάρισμα του. Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια εκείνα, στα οποία πελάγωσε όταν τα ματς δεν του πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Το πλήρωσε αυτό πολλάκις η ομάδα του. Εντούτοις δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι είναι νέος σε ηλικία προπονητικά, 44 ετών. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διορθώσει αδυναμίες του και είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι σε αυτή την ηλικία που άλλοι κάνουν το μεγάλο βήμα, ο ίδιος έχει παραστάσεις από το top level.

ΜΟΝΟ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Δεν είναι ώρα για να μιλήσει κανείς για τον Πασκουάλ και την νέα φιλοσοφία που θα εφαρμοστεί στον Παναθηναϊκό. Ο Ισπανός τεχνικός είναι αν μην τι άλλο αρκετά ευφυής, όπως απέδειξε και στο παιχνίδι στο Μπάμπεργκ. Έτσι δεν άλλαξε πολλά στον τρόπο παιχνιδιού και στο ροτέισον των πρασίνων. Αυτό που αφουγκράζομαι είναι ότι δεν έχει σκοπό να προβεί σε μεγάλες διαφοροποιήσεις, παρά μόνο να βάλει κάποιες δικές του πινελιές.

Το μπάσκετ που θα θελήσει να υπηρετήσει είναι αυτό που θέλει και μπορεί να παίξει ο φετινός Παναθηναϊκός. Ένα μπάσκετ επιθετικό, αρκετά γρήγορο, όταν του το επιτρέπουν οι συνθήκες μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που θα φροντίσει και θα είναι βασικό του μέλημα, είναι να ετοιμάσει περισσότερο την ομάδα στο 5 εναντίον 5. Αυτό θέλει δουλειά και απαιτεί κάτι που μάλλον δεν έχουμε παρατηρήσει και τόσο μέχρι στιγμής. Να μπει περισσότερο μέσα στο παιχνίδι ο Γιάννης Μπουρούσης και να έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από αυτόν που έχει μέχρι στιγμής.

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού παίζει κατά μέσο όρο περίπου 15 λεπτά μέχρι στιγμής και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα βαριά συμβόλαια των πρασίνων και παίκτης κομβικός για το «τριφύλλι». Σίγουρα δεν αποκτήθηκε για να είναι ένας παίκτης απλά του ροτέισον, ούτε έχει ο Παναθηναϊκός άλλο παίκτη που να μπορεί να κάνει ότι ο Μπουρούσης μέσα στο παρκέ. Φυσικά στην εξίσωση του 5 εναντίον 5, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Τζέιμς.

Ο Πασκουάλ δεν θα προσπαθήσει να μπερδέψει την ομάδα. Θα κινηθεί πάνω σε ένα μπούσουλα της ομάδας του Πεδουλάκη και θα βελτιώσει τις πιο κραχτές αδυναμίες στην άμυνα. Θαρρώ ότι είναι έξυπνο αυτό που κάνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός την περασμένη εβδομάδα, χωρίς προπονητή στον πάγκο ουσιαστικά, είδε στα μάτια την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα και έδειξε ότι έχει μπασκετικό εγωισμό, πέρα από ικανότητες. Στοιχεία που είχαν αμφισβητηθεί έντονα τις προηγούμενες μέρες, με όσα μεσολάβησαν.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΠΑΠΠΑ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ;

Δεν ξέρουμε αν θα του βγει ή όχι του Πασκουάλ, αλλά δεν έχει και πολλές επιλογές. Με δυο παιχνίδια πλέον μέσα στην εβδομάδα, τα χέρια του είναι ψιλοδεμένα, αν αναλογιστούμε ότι έχει και τρίτο παιχνίδι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι δεδομένο ότι παράλληλα πρέπει να έρχονται και τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να μείνει πίσω στην βαθμολογία. Το διπλό μέσα στο Μπάμπεργκ, ήταν εκ του ουκ άνευ και από τα ματς αυτά που ίσως να στοίχιζαν στην συνέχεια. Βέβαια μιας και αναφερθήκαμε στο παιχνίδι της Γερμανίας, δεν αφήνουμε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Χαραλαμπόπουλος δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο και ο Παππάς έμεινε στα 15 λεπτά. Αυτό είναι δεδομένο ότι αποτελούσε επιλογή του νέου προπονητή, που δεν ξέρουμε αν ήταν μία επιλογή μόνο για το συγκεκριμένο ματς ή θα αποτελέσει μία παγιωμένη τακτική. Θα το μάθουμε οσονούπω και ίσως μα δείξει και την θέση στην οποία θα ζητήσει να γίνει κάποια κίνηση στο προσεχές μέλλον.

Σήμερα οι πράσινοι παίζουν με τον επικίνδυνο και πονηρό Ερυθρό Αστέρα, ζητούμενο είναι μόνο η νίκη και είναι από τις αναμετρήσεις που αν έρθει εντός έδρας ήττα, θα την «κουβαλάει» για κάμποσο καιρό στις πλάτες του ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ότι υπάρχει περίοδος χάριτος. Τουναντίον. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα του Πασκουάλ.

Ότι πρέπει το προσεχές χρονικό διάστημα να στηριχτεί σχεδόν αποκλειστικά και να βοηθήσει την ομάδα με το κοουτσάρισμα του, που δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο. Έκλεισε αρκετά το ροτέισον στο πρώτο παιχνίδι που κάθισε στο πλάι των γραμμών, ένοιωθε πιο ασφαλής έτσι. Μην γελιόμαστε όμως στην ανατροπή στο Μπάμπεργκ, δεν είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή ο ίδιος, όσο η ικανότητα και η προσωπικότητα ορισμένων παικτών. Θέλει υπομονή και ανοχή η κατάσταση, αλλά η πίεση για αποτέλεσμα είναι δεδομένη, ειδικά για μία ομάδα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει κάνει την υπέρβαση της φέτος, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και επιζητά ένα Final Four.

News 24/7

24MEDIA NETWORK