Ο νόμος του Μπουρούση: Τον Σκόλα-σε και κέρδισε

Ο Γιάννης Μπουρούσης σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην καριέρα του (ίσως και το κορυφαίο), ήταν ο "ακρογωνιαίος λίθος" της Εθνικής ομάδας στη νίκη επί της Αργεντινής. Όλοι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όμως, ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε το κάτι παραπάνω: έβγαλε εκτός παιχνιδιού το μεγάλο αστέρι του αντιπάλου, τον Λουίς Σκόλα. Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τους 5 κανόνες που επέβαλε ο σέντερ της Ελλάδας απέναντι στον σούπερ σταρ των Ιντιάνα Πέισερς.

Ο νόμος του Μπουρούση: Τον Σκόλα-σε και κέρδισε
INTIME SPORTS

Οι "νόμοι" της ρακέτας του Γιάννη Μπουρούση:

1. Πλάτη: Ο σέντερ της ελληνικής ομάδας δεν "φοβήθηκε" να παίξει στην αρχή του ματς τον αντίπαλό του με πλάτη. Ήξερε ότι αν του πάρει τον "αέρα" από τα πρώτα λεπτά, τότε θα έχει το πάνω χέρι. Συν τοις άλλοις θα μπορούσε όταν έπρεπε να βγει και έξω από την ρακέτα για να επιχειρήσει το τρίποντο. Κάτι που έκανε με επιτυχία.

2. Συνεργασία με τους κοντούς: Μαζί με τους περιφερειακούς ο Μπουρούσης κατάφερε να εξουδετερώσει τη δράση του Σκόλα. Με επιθετική κίνηση στην άμυνα μετά από κάθε πικ εν ρολ, ο Αργεντινός σταματούσε τη ντρίμπλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η πάσα του ήταν λανθασμένη. Τα μοναδικά εύκολα καλάθια του ήταν απέναντι στον Βουγιούκα. Στην επίθεση ο Μπουρούσης πήρε τη μπάλα εκεί που ήθελε, την ώρα που την ήθελε.

3. Κούραση-εκνευρισμός: Δόθηκαν μεγάλες "μάχες" κάτω από τα δύο καλάθια μεταξύ δύο κορυφαίων σέντερ. Ο Έλληνας πέτυχε 16 πόντους και πήρε 15 ριμπάουντ και ο Αργεντινός πέτυχε 17 πόντους και πήρε 5 ριμπάουντ. Οι αριθμοί τους δεν απέχουν (αν εξαιρέσεις τα ριμπάουντ), όμως ο Μπουρούσης κατάφερε να κουράσει στο πρώτο ημίχρονο τον Σκόλα με αποτέλεσμα στο δεύτερο να βρεθεί εκτός ρυθμού. Σε μεγάλα ματς ο ηγέτης των Αργεντινών, έχει πάνω από 20 πόντους και είναι αυτός που οδηγεί την ομάδα του, στα καθοριστικά τελευταία λεπτά.

4. Ηγέτης: Ο Μπουρούσης ξέρει και το σημαντικότερο είναι ότι το γνωρίζουν οι συμπαίκτες του, ότι είναι ο ηγέτης αυτής της Εθνικής ομάδας. Έχει επωμιστεί αυτό τον ρόλο εντός και εκτός παρκέ. Δεν τον άγχωσαν τα νέα καθήκοντά του μετά την αποχώρηση Σπανούλη. Αντιθέτως, τον όπλισαν με αποφασιστικότητα και πυγμή, προκειμένου να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όσο πιο ψηλά γίνεται.

5. Ο ρόλος του Κατσικάρη: Ο coach έχει δώσει την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεται ο βασικός ψηλός του στην επίθεση. Χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες ο Μπουρούσης ξέρει ότι ο Φώτης Κατσικάρης στηρίζει απολύτως τις επιλογές του. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας τεχνικός διαχειρίζεται το χρόνο που θα δώσει στον παίκτη μέσα στο παιχνίδι. Είναι πάντα "φρέσκος" και σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει εκτός παιχνιδιού (ρυθμού).

* Μετά από μια τέτοια εμφάνιση, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε για μια λανθασμένη κίνηση (την τεχνική ποινή). Όλοι οι παίκτες θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση του. Η ένταση είναι μεγάλη και τα νεύρα πολλά. Μην ξεχνάμε ότι αντιμετώπιζε έναν από τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

** Ο Μπουρούσης παίζει και για τους σέντερ που λείπουν. Αν τους είχαμε θα μιλάγαμε τώρα για σίγουρο μετάλλιο. Όμως οι παρόντες γράφουν πάντα την ιστορία και όχι οι απόντες. Ας το σκεφτούν όλοι στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση. Γιατί ο Γιάννης Μπουρούσης (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δεν θα είναι εκεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK