Ο... αλχημιστής Δώνης

Οι νέες... αλχημείες του Γιώργου Δώνη αποδείχτηκαν και πάλι ανεπιτυχείς. Η ανορθόδοξη τοποθέτηση του Καμαρά στην θέση του δεξιού εξτρέμ και η επαναφορά του ξεχασμένου Ρομπέρ αριστερά, αποτέλεσαν σεμινάριο για το πώς αχρηστεύεται ο πιο επικίνδυνος παίκτης σου και "εξαφανίζονται" τα άκρα.

Ο... αλχημιστής Δώνης
INTIME SPORTS

Ο κακός αγωνιστικός χώρος δεν αποτελεί δικαιολογία, διότι και καλός να ήταν, έτσι όπως παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ, δεν θα άλλαζε τίποτα. Το καινούργιο πείραμα του 43χρονου τεχνικού εξακριβώθηκε στην πράξη ότι δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Προς γενική έκπληξη ξεκίνησε το ματς με δεξί εξτρέμ τον Καμαρά και αριστερό τον Ρομπέρ. Και μόνο αυτό έφτανε για την πλήρη αποδιοργάνωση των άκρων και της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Η τοποθέτηση του αριστεροπόδαρου Καμαρά στην δεξιά πλευρά, θύμισε την τοποθέτηση του Λίνο στην ίδια θέση στην Κέρκυρα. Δυο παικτών, δηλαδή, που το δεξί πόδι τους το έχουν μόνο για περπάτημα. Το αποτέλεσμα του πειράματος Καμαρά στο ΟΑΚΑ ήταν η αχρήστευση της δεξιάς πλευράς και η μονόπαντη ανάπτυξη του ΠΑΟΚ από τα αριστερά. Επιπροσθέτως, ο Καμαρά, ο οποίος απέδειξε στο Χαριλάου πως ιδίως όταν έχει ελεύθερο χώρο είναι τρομερά επικίνδυνος, βγήκε εκτός αγώνα. Ο, δε, Ρομπέρ αριστερά ήταν ο εαυτός του. Ένας ακραίος πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Ό,τι έκανε, το έκανε ο Λίνο μόνος του, με τις γνωστές επελάσεις του.

Το μπάχαλο της άμυνας

Επίσης, ο Δώνης λανθασμένα επέλεξε τον Κατσουράνη δίπλα στον Σίλντενφελντ, όπως και στο Χαριλάου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα παρόμοιο μπάχαλο στην άμυνα, η ταλαιπωρία του ποιοτικού Σίλντενφελντ, ο οποίος αποδίδει καλύτερα ως δεξιός στόπερ και η αχρήστευση του Κατσουράνη, σε έναν ρόλο που δεν του ταιριάζει. Εάν δεν υπήρχαν ο Ιτάνζ και το δοκάρι, ο αντίπαλος θα είχε πάρει το προβάδισμα πολύ νωρίς. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ τον Ιτάνζ μακράν κορυφαίο γκολκίπερ της χώρας αυτή την στιγμή.

Το λάθος του Δώνη αποδείχτηκε και διορθώθηκε από τον ίδιο στο δεύτερο ημίχρονο. Υπό τον φόβο της δεύτερης κίτρινης κάρτας του ανήμπορου, σε άλλο ένα ματς, Κάτσε, ο νεαρός έγινε αλλαγή, ο Κατσουράνης πήγε αμυντικό χαφ και ο Κουμαλό αριστερό στόπερ, με τον Σίλντενφελντ δεξιά. Αμέσως έστρωσε η ομάδα τουλάχιστον μεσοαμυντικά.

Το λάθος με Αθανασιάδη

Μεσοεπιθετικά ήταν αδύνατη οποιαδήποτε βελτίωση, αφού εξακολούθησαν να παίζουν ο Καμαρά δεξιά και ο Ρομπέρ αριστερά, οι οποίοι ήταν σαν να μην έπαιζαν. Το μόνο που ίσως θα έσωνε τον ΠΑΟΚ, θα ήταν να ζητούσε αλλαγή ο τραυματίας Ρομπέρ νωρίτερα, γιατί στο 83΄ που βγήκε και μεταφέρθηκε εξ ανάγκης στην κανονική του θέση ο Καμαρά, ήταν πολύ αργά.

Άλλο ένα λάθος του προπονητή ήταν η επιλογή, για την έκτιση της ποινής από κάρτες του Αθανασιάδη, σε ένα ματς με την ΑΕΚ στην Αθήνα. Ήταν ασφαλής η πρόβλεψη και πριν από το παιχνίδι, ότι ο Σαλπιγγίδης ως κορυφή της επίθεσης μόνος του, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Ο Αθανασιάδης είναι ντεφορμέ, αλλά είναι και μεγαλύτερη απειλή για το γκολ. Επίσης, ο νεαρός Κωνσταντινίδης δεξιά, δυστυχώς, κρίθηκε σε άλλο έναν αγώνα ανεπαρκής, ειδικά στα αμυντικά του καθήκοντα. Κι επειδή και ο έτερος νεαρός Αποστολόπουλος δεν πείθει, ίσως η επαναδραστηριοποίηση του Ετό, που είχε να παίξει από τον Δεκέμβριο, είναι μια κάποια λύση.

Η θέση για το θέμα προπονητή

Επειδή το θέμα προπονητή στον ΠΑΟΚ βρίσκεται μονίμως στην ημερήσια διάταξη θα ξεκαθαρίσω την θέση μου επ’ αυτού. Είναι γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα ο Δώνης να ρολάρει την ομάδα. Είναι γεγονός ότι οι επιλογές του και τα συχνά πειράματά του αποδεικνύονται πολλές φορές επιζήμια. Είναι ακόμα γεγονός ότι είναι άπειρος στην διαχείριση κρίσεων, όπως στην περίπτωση Γκαρσία.

Είναι, όμως, επίσης, γεγονός ότι η απομάκρυνσή του, εν μέσω της περιόδου και η πρόσληψη ενός άλλου προπονητή, αποτελεί μια παρακινδυνευμένη απόφαση, η οποία αντί να καλυτερεύσει την κατάσταση μπορεί και να την χειροτερεύσει κιόλας.

Απομένουν οχτώ παιχνίδια πρωταθλήματος, συν τα πλέι οφ και ελάχιστα ματς κυπέλλου. Ώσπου να προλάβει καλά, καλά, να μάθει τα ονόματα των παικτών ο νέος προπονητής θα τελειώσει η σεζόν. Τι σύστημα θα τους διδάξει να παίζουν μέσα σε δυο μήνες; Ο μάγος Μάικ Λαμάρ θα είναι; Δεν θα έχει τον χρόνο να βελτιώσει ουσιαστικά σχεδόν τίποτα. Ούτε καν την ψυχολογία, γιατί θέμα κακής ψυχολογίας στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει. Πληρωμένοι είναι όλοι μέχρι τελευταίου ευρώ, νιώθουν τυχεροί που παίζουν εν μέσω κρίσεως στην ομάδα που έχει μεγαλομέτοχο τον Ιβάν Σαββίδη και είναι μέσα στους αγωνιστικούς στόχους τους.

Συνεπώς, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, φαίνεται ορθολογικότερη, αυτή την στιγμή, η παραμονή του Δώνη, ο οποίος κρίνεται για τα λάθη του, αλλά, αν μη τι άλλο, ξέρει την ομάδα. Στο τέλος της σεζόν θα μπορούν άπαντες να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του έργου του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK