Η ακτινογραφία του ΝΒΑ

Όπως κάναμε και με την Basket League, έτσι προχωράμε και με το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ, σε μια πρώτη, με καλά και σοβαρά όμως δείγματα, ακτινογραφία του. Αναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Η ακτινογραφία του ΝΒΑ

Καθώς έχουμε ήδη διανύσει το 1/3 και κάτι ψιλά του μαραθωνίου, με το ενδιαφέρον -πολύ μεγάλο βασικά- φέτος για τα πλέι οφ. Μιας και στην κορυφή απ' ότι φαίνεται οι πρωταθλητές, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με το τρομερό τους μπάσκετ, πολύ δύσκολα θα χάσουν αυτή την γλυκιά μοναξιά... Αν και υπάρχει σε απόσταση -συζητήσιμη- το έμπειρο Σαν Αντόνιο που είναι στις 4 νίκες και που παίζει επίσης καλό μπάσκετ, αλλά ουσίας περισσότερο και όχι θεάματος. Θεωρητικά και το Κλίβελαντ του Λεμπρόν ελπίζει στο καλύτερο ρεκόρ, αλλά δείχνει πολύ δύσκολο να το πετύχει.

Οι τρεις Έλληνες

Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε και τους τρεις Έλληνες με καλή παρουσία και ειδικά ο Αντετοκούμπο είναι, όχι απλά βελτιωμένος, αλλά σταδιακά δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε πάικτη Ολ Σταρ. Ο Γιάννης έχει 16π. και 7ρ. και είναι και πρώτος σκόρερ των Μπακς, ενώ ο Κώστας Κουφός είναι πολύτιμος ρολίστας στην ρακέτα του Σακραμέντο με 8π. και 6,5ρ. Τέλο,ς ο τελευταίος που έκλεισε συμβόλαιο, ο Κώστας Παπανικολάου στο Ντένβερ, ανεβαίνει σταδιακά αν και με 3π. και 1,5ρ. απέχει πολύ από τους στόχους του.

Στο ΝΒΑ έχουμε από νωρίς και μια αλλαγή προπονητή, καθώς αποχώρησε ο Κέβιν Μακ Χέιλ από το Χιούστον.

Πιο δυνατή η Ανατολή

Τέλος προσέχουμε ότι μετά από πολλά χρόνια η Ανατολή δείχνει πιο δυνατή στο σύνολό της από την Δύση. Και αυτό, καθώς έχουμε ήδη τις ομάδες που μάχονται για τα πλέι οφ, να έχουν περισσότερες νίκες από τις αντίστοιχες της Δύσης, όταν ξέραμε ότι αυτός που έμενε εκτός πλέι οφ από την τελευταία είχε εύκολα 5-7 νίκες πάνω από τον αντίστοιχο της Ανατολής. Η άνοδος των ομάδων του μεσαίου χώρου της Ανατολής βελτιώνει τον ανταγωνισμό και το επίπεδο, αν και προσέχουμε ότι έτσι μειώνεται το θέαμα, καθώς παραδοσιακά οι Ανατολικές ομάδες αρέσκονται στην άμυνα.

Επίσης όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες έχουν εξαιρετική εικόνα, ενώ δεν λείπουν και φέτος οι πολλοί τραυματισμοί. Και ασφαλώς προσέχουμε ότι παραδοσιακές δυνάμεις και μεγάλες αγορές -ομάδες όπως Λέικερς, Νικς, Σίξερς παραπαίουν, ενώ και οι Σέλτικς και ακόμα και οι Μπλέιζερς δεν δείχνουν πολλά πράματα και δεν έχουν καλά καλά νέα πρότζεκτ.

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες ομάδες δικαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις μας και ποιες όχι. Το Κλίβελαντ του Λεμπρόν στην Ανατολή οδηγεί την κούρσα με Ευρωπαϊκό μπάσκετ λόγω Μπλατ, κοιτώντας την ουσία και γύρισε και προ ημερών ο Ίρβινγκ και άρα μάλλον θα κρατήσει το ρετιρέ μέχρι τέλους στην Περιφέρεια και απλά θα μπει με μειονέκτημα στους τελικούς, αν φτάσει μέχρι εκεί.

Το Σικάγο και η Ατλάντα

Το Σικάγο άλλαξε προπονητή για να βελτιωθεί αλλά δεν πείθει και πάλι. Ο Ρόουζ με 15π. και 5ασ. μόνο σούπερ σταρ δεν είναι και οι τραυματισμοί οι σοβαροί τον έχουν επηρεάσει μάλλον ανεπανόρθωτα. Και αν συνεχίσει έτσι, θα κινδυνέψει να χάσει και την τετράδα και ας έχει πολύ καλό και γεμάτο και ισορροπημένο ρόστερ. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχει την δυνατή του έδρα που ξέραμε έχοντας χάσει μέσα σε αυτή φέτος από Σάρλοτ, Φοίνιξ,Ντιτρόιτ, Μινεσότα και Νετς!

Οι τελευταίες 5 συνεχόμενες νίκες της περσινής φιναλίστ της Περιφέρειας, Ατλάντα, την ανέβασαν πάλι στην 2η θέση σε μια Ανατολή που ο 2ος με τον 11ο έχουν απόσταση μόλις δύο νικών και όλα είναι ρευστά! Η Ατλάντα πάλι δείχνει ότι κάτι της λείπει για να γίνει πραγματικά ομάδα τίτλου και φέτος δείχνει και λίγο χειρότερη από πέρσι.

Μαϊάμι, Τορόντο, Ιντιάνα, Ορλάντο, Σαρλότ

Το Τορόντο δείχνει ότι θα κινηθεί στα επίπεδα της τετράδας αλλά πρέπει να γίνει πιο σκληρό, κάτι που δεν φαίνεται εύκολο. Το Μαϊάμι έφτιαξε την χημεία του και έχει κάνει δουλειά με στόχο να είναι δυνατό αουτσάιντερ αλλά πάλι κάτι του λείπει. Ομως είναι σε ανοδική πορεία αλλά θέλει διάρκεια. Η Ιντιάνα με τις αλλαγές του καλοκαιριού άλλαξε και προπονητή για να παίξει πιο επιθετικό μπάσκετ και μετά το άσχημο ξεκίνημα δείχνει ότι θα είναι στα πλέι οφ και θα κυνηγήσει και καλό πλασάρισμα μάλιστα. Όμως έχει πρόβλημα στο σέντερ.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις είναι το Ορλάντο που έχει ταλέντο και με τον Σκάιλς στον πάγκο βρήκε δουλευταρά προπονητή και παίζει και άμυνα. Και θα παλέψει για πλέι οφ, όπως και η Σάρλοτ που προς στιγμήν βρέθηκε και 2η(!) και έχει φτιάξει ένα κορμό για το μέλλον.

Θα προλάβουν τα πλέι οφ οι Μπακς

Οι Μπακς του Αντετοκούμπο δεν αρέσουν και δεν παίζουν την περσινή τους άμυνα αλλά θα συνέλθουν και θα προλάβουν ασφαλώς τα πλέι οφ, ενώ μην ξεχνάμε ότι είναι η ομάδα που έσπασε το αήττητο του τρομερού Γκόλντεν Στέιτ μετά από 24 νίκες.

Απογοητεύει η Ουάσιγκτον που έχει ρόστερ τετράδας, αλλά δεν πείθει και ίσως έχουμε αλλαγές. Πάντως έχει δικαιολογία και τους πολλούς τραυματισμούς και λογικά θα ανακάμψει στην συνέχεια. Ντιτρόιτ και Βοστόνη είναι σε μεταβατική σεζόν και κτίζουν για το μέλλον με το πρώτο να έχει βρει καλή χημεία και την δεύτερη να δουλεύει σωστά και θα παλέψουν μέχρι τέλους για τα πλέι οφ.

Καλά κινείται σχετικά και η Νέα Υόρκη με τον Καρμέλο να παίζει καλά και αν και δεν έχει υψηλού επιπέδου συμπαίκτες, η ομάδα ετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια με αποκάλυψη τον νεαρό Λετονό, Πορζίνγκις, που με 13π. και 8ρ. θυμίζει Νοβίτσκι στα νιάτα του και έτσι οι θρυλικοί Νικς θέλουν να προσπαθήσουν χωρίς άγχος και για τα πλέι οφ. Τα πλέι οφ που δεν προλαβαίνουν οι χωρίς στόχους και μέλλον, όπως είναι Νετς, που πάντως βελτιώθηκαν τελευταία και οι τραγικοί Σίξερς με την ομάδα της Φιλαδέλφεια να είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων 10ετιών με μια μόλις νίκη και χωρίς κανένα μέλλον!

Οι πρωταθλητές

Στην Δύση οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με το τρομερό τους μπάσκετ με το θέαμα και την επίθεση αλλά και την καυτή τους έδρα, είναι απίθανο να χάσουν το καλύτερο ρεκόρ και το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας. Το ερώτημα είναι αν θα σπάσουν όλα τα κοντέρ και αν είναι η καλύτερη για παράδειγμα ομάδα των τελευταίων 30 χρόνων. Νομίζω πως είμαστε λίγο υπερβολικοί. Καθώς είναι εξαιρετική ομάδα με σκορ και θέαμα αλλά στο σκληρό μπάσκετ, όπως περσι στους τελικούς με το αμυντικογενές αν και ελλειπέστατο Κλίβελαντ, κόλλησαν. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο τρομερή ομάδα όσο δείχνουν καθώς δεν αντέχουν πάντα στο σκληρό μπάσκετ. Θα δούμε.

Το Σαν Αντόνιο, οι Κλίπερς και η Οκλαχόμα

Από κοντά σχετικά έχουμε το εξαιρετικό και σαν το παλιό καλό κρασί Σαν Αντόνιο που όλο λέμε είναι η τελευταία του χρονιά αλλά όλο εδώ είναι με την εξαιρετική διαχείριση του Πόποβιτς, του κορυφαίου προπονητή του πλανήτη, που βάζει συνέχεια νέα πρόσωπα αθόρυβα. Το Σαν Αντόνιο παίζει πιο ώριμο μπάσκετ για παράδιγμα από τους πρωταθλητές. Στην Δύση από εκεί και πέρα έχουμε δύο ομάδες που απογοητεύουν ακόμα. Οι Κλίπερς γέμισαν το ρόστερ για να πάρουν τίτλο αλλά είναι σοφτ και έχουν μείνει πίσω, αν και έχουν δικαιολογία για ένα διάστημα τις απουσίες βασικών στελεχών. Λογικά θα επανέλθουν αλλά θα έχουν δύσκολο έργο έχοντας και άλλες δυνατές ομάδες πλην των πρωτοπόρων, καθώς για παράδειγμα η πλήρης πια Οκλαχόμα είναι σοφτ, αλλά έχει την καλύτερη επίθεση και δίδυμο με Γουέστμπρουκ και Ντουράντ. Και δείχνει πιο ώριμη από ποτέ έχοντας καλύτερο βάθος από άλλες σεζόν.

Η μεγάλη απογοήτευση Ρόκετς

Η πιο μεγάλη απογοήτευση είναι οι περσινοί φιναλίστ Χιούστον Ρόκετς που γι αυτό άλλαξαν και προπονητή. Και αυτό καθώς έχουν και γκρίνια με φήμες να λένε ότι θέλει να φύγει ο Χάουαρντ, ενώ δεν παίζουν και άμυνα όπως πέρσι. Από τις άλλες ομάδες σοφτ το Ντάλας που είναι ικανό για το καλύτερο και το χειρότερο και λογικά θα παλέψει για τετράδα-εξάδα. Το Μέμφις, με την απόκτηση του Τσάλμερς ισορρόπησε μετά το άσχημο ξεκίνημα, αλλά κάτι του λείπει και πάλι. Και δεν είναι τόσο δυνατό όσο πέρσι ειδικά στην άμυνα.

Δεν δείχνουν ικανές

Από τις άλλες ομάδες, καμία δεν δείχνει ικανή για πολλά πράματα. Αλλά κάνουν ζημιές. Μιλάμε για ομάδες όπως η Γιούτα, το Φοίνιξ. Το Σακραμέντο του Κουφού έχει εσωτερικά προβλήματα με τις ιδιοτροπίες του Κουζέν, αλλά με αυτόν τον Ρόντο και τον Γκάι έχει ισχυρή τριάδα και μέλλον, αρκεί να βρει χημεία και ηρεμία. Γι αυτό κάνει και ζημιές άλλωστε. Και αν ηρεμήσει θα παλέψει δυνατά για τα πλέι οφ, καθώς η 8η θέση είναι μάλλον ανοιχτή για πολλούς .Το Ντένβερ του Παπανικολάου ψάχνεται για το μέλλον και έχει μια χαμένη χρονιά που απλά θα κάνει κάποιες καλές νίκες, όπως και η υγιής φέτος Μινεσότα που έχει ταλέντο, αλλά πρέπει πλέον να βρει χημεία και να αποκτήσει χαρακτήρα. Εδώ εντυπωσιάζει ο Ρούμπιο με τον Ισπανό να είναι παίκτης για όλες τις δουλειές με τριπλ νταμπλ και με μ.ο 10π., 9ρ., 5ασ.! Και δίπλα έχει τον σκόρερ ταλέντο μεγάλο Ουίγγινς μην ξεχνάμε.

Η Νέα Ορλεάνη είναι στις απογοητεύσεις, καθώς είχε όμως πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς και θέλει να προλάβει την οκτάδα με την κλάση της, υγιής πλέον και περιμένοντας να βρει την φόρμα του και ο αστέρας της, Αντονι Ντέιβις. Προλαβαίνει εύκολα πάντως μόλις ρολάρει και πιθανότατα με το Σακραμέντο θα παίξει την 8η θέση που δεν βλέπει καν το Πόρτλαντ, που χάνοντας τον Όλντριτζ και τα 4/5 της πεντάδας του, πέταξε στα σκουπίδια την ταλαντούχο και με μεγάλο μέλλον ομάδα που έκτισε και αρχίζει(;) πάλι από την αρχή αν και δεν διακρίνουμε τι θέλει έχοντας κρατήσει μόνο τον Λίλαρντ, που μάλλον θα ζητήσει ανταλλαγή όπως πάει το πράμα!

Ο Κόμπε χαντάκωσε τους Λέικερς

Τέλος τι να πούμε για τους Λέικερς.... Ο Κόμπε τους ...χαντάκωσε με συμβόλαια 25εκ(!) στα 35 και 37 και σχεδόν κάθε χρόνο τραυματίας, στερώντας την ομάδα βάση Σάλαρι Καπ να φέρει ένα μεγάλο όνομα και ενώ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το καλοκαίρι, δεν βλέπει κανείς τίποτα! Η ομάδα παραπαίει για μια ακόμα συνεχόμενη σεζόν και δεν έχει πλάνο. Ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας έπρεπε ήδη να ασχοληθεί με άλλο άθλημα(!) και οι ιστορικοί Λέικερς έχουν καταντήσει περίγελος, αφού έγιναν και η μοναδική ομάδα που κέρδισαν οι ανεκδιήγητοι Σίξερς! Δεν γλιτώνουν την τελευταία θέση και το καλοκαίρι θέλουν αλλαγή στα πάντα όμως!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο απολογισμός της Basket League

News 24/7

24MEDIA NETWORK