Ο Διαμαντίδης έδειξε τι είναι το μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός τιμά με τον καλύτερο τρόπο τον... αιώνιο αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι, άλλωστε, μία από τις ομάδες που ξέρει να σέβεται και να επιβραβεύει ιδανικά όσους έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Ο Διαμαντίδης έδειξε τι είναι το μπάσκετ

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών ετοιμάζεται να φορέσει για τελευταία φορά την αγαπημένη του εμφάνιση, συμμετέχοντας, αν και έχει αποσυρθεί μετά τους περσινούς τελικούς, στην δική του μεγάλη γιορτή στο κορυφαίο διεθνές τουρνουά όλων των εποχών που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ.

Ο ΠΑΟ συγκέντρωσε με ιδιαίτερη άνεση τα κορυφαία -διαχρονικά- ονόματα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ για ένα διήμερο γιορτής στο ΟΑΚΑ αλλά και... πίκρας, καθώς δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ξέρεις ότι βλέπεις για τελευταία φορά τον Διαμαντίδη στο παρκέ!

ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟ

Ασφαλώς, όλα τα “μεγάλα” ονόματα με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκαν την πρόταση του Παναθηναϊκού να έρθουν στην Αθήνα για να τιμήσουν τον "Μήτσο". Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις των ομάδων, αλλά και των ίδιων των πρωταγωνιστών! Όλοι ανεξαιρέτως υποκλίθηκαν στον μεγάλο Έλληνα άσο.

Ο ίδιος βέβαια παραμένει πάντα ταπεινός, την ώρα που όλοι στον Παναθηναϊκό, αλλά και όλοι οι φίλοι του αθλήματος γενικά θα ήθελαν, ασφαλώς, να τον δουν να παραμένει στον χωρο από οποιαδήποτε θέση. Κάτι που, όμως, φαίνεται πολύ δύσκολο να συμβεί, σύμφωνα με την αρχική του προσέγγιση για την επόμενη μέρα στην ζωή του...

Βέβαια, η δηλωσή του "θα βρω κάτι να με γεμίζει και να με κάνει να αισθάνομαι όπως πριν που, λογικά, θα έχει και σχέση με το μπάσκετ", αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας αν και έχει αποκλείσει -για παράδειγμα- σκέψεις ενασχόλησης με την προπονητική.

Εξίσου σημαντικό για το τουρνουά «Diamonds Are Forever» είναι όπως είπε και ο ιδιος ο Διαμαντίδης ότι "σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε οικονομικό επίπεδο, η ΚΑΕ μου δίνει την ευκαιρία να διαθέσω ένα μέρος των εσόδων σε δύο ιδρύματα της επιλογής μου στην Καστοριά". Η ταπεινότητα του Διαμαντιδη φάνηκε και από την φράση του: "Στα παιδιά μου άμα με ρωτήσουν τι έκανα στη ζωή μου θα τους πω πως ο μπαμπάς τους απλά έπαιζε μπάσκετ. Δεν θα τους πω τίποτα άλλο εκτός και αν ζητήσουν να μάθουν περισσότερα".

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ

Η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Παναθηναϊκού και όσα είπαν τα κορυφαία τους στελέχη δείχνουν για μια ακόμα φορά την εκτίμηση και υπόκλιση στην αξία του Διαμαντίδη από τους σπουδαίους αντιπάλους του.

"Με την αγωνιστική συμπεριφορά του άλλαξε τον τρόπο σκέψης πολλών μας και έδωσε διαφορετική διάσταση στο άθλημα", είπε ο τεχνικος πλέον της ΤΣΣΚΑ Δημήτρης Ιτούδης που ήταν χρόνια προπονητής του "Μήτσου" ως άμεσος συνεργάτης του Ομπράντοβιτς.

Και φυσικά αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο παιχνίδι του αρχηγού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έδωσε φοβερές ασίστ, ήταν εκεί να κόψει, να πάρει τα ριμπάουντ, να παίξει άμυνα"!

Το γιατί έγινε ο Δημήτρης... Diamantidis το είπε ουσιαστικα ο Ιτούδης με την φράση "δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι με ρωτούσε “τι θα κάνουμε αύριο;” μετά το τριπλ κράουν με τον Παναθηναϊκό..."!

Η παλιά καραβάνα της ΤΣΣΚΑ ο διεθνής Ρώσος Βίκτορ Κριάπα που δεν μπορούσε να “κόψει” ποτέ τον Μήτσο (!) το είπε απλά: "Ήταν εξαιρετικός αμυντικός κι ο καλύτερος πλέι μέικερ όσο έπαιζε».Και ο αρχηγός της Μακάμπι Γκάι Πνίνι συμπλήρωσε: "Θυμάμαι όταν είχα έρθει στη Μακάμπι ο Σαρπ μου είχε πει να μην πασάρω την μπάλα όταν μπροστά ήταν ο Διαμαντίδης".Ο επί χρόνια αντιπαλός του, κόουτς της Μπαρτσελόνα πλέον, Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτηριστικά πρόσθεσε: "Ο Δημήτρης άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ, τι είναι σημαντικό και τι όχι στο άθλημα. Ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά πλέον μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο ήρεμα και να του πω πόσο τον εκτιμώ".

Τον σεβασμό του εξέφρασε -μην ξεχνάμε- και ο επί χρόνια αντιπαλός του και με... καυγάδες στο παρκέ, Μίλος Τεόντοσιτς από την εποχή που ο Σέρβος ήταν στον Ολυμπιακό.

Τέλος, ο διαχρονικός αρχηγός της Μπάρτσα και μπόμπερ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, μιλώντας για τον Διαμαντίδη είπε ότι "για μένα ήταν από τους πιο έξυπνους πλέι μέικερ που γνωρίζω, πολύ ταλαντούχος και μέγας ηγέτης που έχει βάλει μεγάλα καταστροφικά σουτ για την ομάδα μου"!

Και όπως πριν λίγο καιρό είχε προσθέσει και ο τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας ο Σέρτζιο Σκαριόλο, "Απλά, κρατήστε τον Διαμαντίδη στο μπάσκετ"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK