Επαγγελματική η νίκη του Ολυμπιακού στη Βιτόρια

O Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τον τρόπο που ο Ολυμπιακός νίκησε στη Βιτόρια, αποφεύγοντας τα λάθη του αντίστοιχου ματς στην κανονική περίοδο.

Επαγγελματική η νίκη του Ολυμπιακού στη Βιτόρια

Ο Ολυμπιακός έκανε το 2/2 μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα και οδηγεί την κούρσα στον πιο δύσκολο όμιλο όλων των εποχών.

Στόχος της ελληνικής ομάδας, είχαμε γράψει από την Τετάρτη, ότι θα είναι να κατεβάσει το ματς στους 70-72 πόντους και με ένα καλό Σπανούλη να πάρει το σημαντικό διπλό. Και ο σχεδιασμός του εορτάζοντος Γιάννη Σφαιρόπουλου βγήκε επ' ακριβώς στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει σημείο αναφοράς την άμυνα και με την αρχή αυτή πατάει σε σταθερή βάση. Για να πάρει βέβαια τα μεγάλα παιχνίδια θα πρέπει να βρει λύσεις στην επίθεση. Έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά, αλλά ταυτόχρονα να ξεχωρίζουν οι Σπανούλης και Πρίντεζης, οι οποίοι "καθάρισαν" πάλι στα δύσκολα. Ο πρώτος με δύο τρίποντα, όταν πλησίασε η Μπασκόνια στην τρίτη περίοδο και ο δεύτερος στην αρχή του δευτέρου μέρους με επτά συνεχόμενους πόντους με το... καλημέρα.

Θα ήταν στο Final Four

Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν εύκολα από τη Βιτόρια, εκεί δηλαδή που είχαν υποστεί τη μία από τις δύο ήττες τους στην α' φάση (η δεύτερη σε αδιάφορο ματς με την Εφές), και έχουν το απόλυτο σε δύο ματς - ντέρμπι. Με δύο καθαρότατες νίκες μάλιστα και δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, όντες μαζί με την Φενέρμπαχτσε οι πιο αξιόπιστες ομάδες της διοργάνωσης και αυτήν την περίοδο θα είχαν σίγουρα θέση στο Final Four.

Μπορεί η Μπασκόνια να μην τρομάζει βάσει ρόστερ, είναι όμως μια ομάδα με τρομερή χημεία, φόρμα, σκορ και έλλειψη άγχους. Στοιχεία που συνδυασμένα με τις 15.000 κόσμου είχαν φέρει μεγάλες νίκες έως τώρα, τελευταία εκ των οποίων αυτή με τη Ρεάλ στην Ισπανία. Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει κάνει ιδανικό ξεκίνημα, αφού κράτησε χαμηλά τους Βάσκους με την άμυνά του και τους έκοψε έκρηξη και τρίποντο που είναι το κλειδί στο παιχνίδι τους.

Από εκεί και πέρα, επιθετική ώθηση έδωσαν οι δύο γνωστοί πόλοι που είπαμε και παίκτες κλειδιά όπως Μάντζαρης και Τζέιμς.

Αυτός είναι ο "Kill Bill"

Είχαμε πει από την Τετάρτη ότι για το ματς αυτό το κλειδί θα είναι αφενός η Μπασκόνια να μην βρει ρυθμό -ως συνηθίζει- μέσα από το παιχνίδι της αφετέρου ο Ολυμπιακός να μπει διαβασμένος και συγκεντρωμένος. Κάτι που συνέβη και με αυτόν τον τρόπο από το πρώτο δεκάλεπτο άρχισε να παίρνει διαφορές ακόμα και διψήφιες.

Τα δύο τρίποντα του Σπανούλη, όταν πλησίασε σε 55-49 η Μπασκόνια, ήταν η διέξοδος, καθώς στο διάστημα αυτό οι οκτώ πόντοι του αρχηγού έκοψαν τα όνειρα επιστροφής των Βάσκων. Γι' αυτό και ο "Kill Bill" παραμένει κομβικός για τη συνολική απόδοση του Ολυμπιακού.

Μηχανή με 12 κυλίνδρους

Τι άλλο κρατάμε από την αναμέτρηση; Φυσικά τη σταδιακή προσαρμογή του Τζέιμς, ο οποίος στην τέταρτη περίοδο είχε 7 συνεχόμενους πόντους. Ο Αμερικάνος σέντερ είναι ακόμη ένας παίκτης που η λειτουργία του Ολυμπιακού μπορεί να τον κάνει μάγκα. Η τριάδα Σπαν-Μάντζαρης-Χάντερ έκανε πολλή δουλειά έχοντας πινελιές Πρίντεζη. Παρόλα αυτά όλοι είχαν τον ρόλο τους σε μια 12κύλινδρη μηχανή. Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού με διαφορές 10-15 πόντων από το ημίχρονο ανάγκασε τη Μπασκόνια σε 9 λάθη, σημείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με τον ίδιο να έχει περισσότερες ασίστ.

Κρατάμε ακόμη το τρομερό (για Ολυμπιακό που έχει θέμα σε αυτό το κομμάτι) 91% στις βολές με 22/24, σε μια μάλιστα τόσο δύσκολη έδρα. Σημαντικό στοιχείο γιατί όταν είσαι μεγάλη ομάδα και βάζεις την μπάλα από τη γραμμή δύσκολα σου κάνουν μεγάλα σερί.

Και αναμφίβολα τα δουλεμένα χαμηλά σχήματα με την απουσία του Λοτζέσκι που πάνε τέλεια.

Τρίποντο και νεκρά διαστήματα

Ποια αρνητικά δεδομένα έχει να αναλύσει ο Σφαιρόπουλος; Το ποσοστό στο τρίποντο με 30% δεν ήταν καλό, αν και μπήκαν τα 8/26. Επίσης τα δύο νεκρά διαστήματα. Ένα στο πρώτο μέρος όταν έμεινε για 5' με ένα καλάθι και η Μπασκόνια μείωσε 28-29 και ένα σερί 11-1 που δέχθηκε στο 38-54 σε ένα δίλεπτο μάλιστα με το σκορ στο 49-55 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Πάμε και στην ατομική κριτική. Εξαιρετική διαχείριση και βαθμός για τον Σφαιρόπουλο. Ο Σπανούλης περιόρισε την Πέμπτη την δημιουργία του με μόλις δύο ασίστ, αλλά με 19 πόντους "μίλησε" όταν η μπάλα έκαιγε. Σταθερή αξία πάντα ο Πρίντεζης με 15 αθόρυβους πόντους. Ο Μάντζαρης πολύ καλός επιθετικά και σημαντικά τρίποντα. Ο Χάντερ έχει πάρει το δρόμο του Ντάνστον και είναι σημείο αναφοράς και επιθετικά. Ο Τζέιμς προσαρμόζεται και, μολονότι έπαιξε μόλις 8', είχε 7 πολύτιμους πόντους.

Ο Στρόσμπερι ήταν άφαντος και άτολμος, ο Όντομ ψάχνεται ακόμα (άλλο Απόλλων στο ΣΕΦ και άλλο Ευρωλίγκα, θέλει χρόνο). Του Παπαπέτρου δεν του βγήκε το ματς, ο Αγραβάνης έδωσε μάχες όπως και οι Χάκετ (δεν έχει ρολάρει επιθετικά) - Μιλουτίνοφ, ενώ ο Αθηναίου είχε το ρόλο του, αν και δεν πήρε προσπάθειες δείχνοντας κάπως κουμπωμένος από την απόκτηση του Όντομ.

Όπως και να 'χει, ο Ολυμπιακός με Μπάμπεργκ μέσα και Ζαλγκίρις στο Κάουνας πάει λογικά χαλαρά για το 4/4 και για ισχυρές βάσεις στον όμιλο - φωτιά με το καλημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπασκόνια - Ολυμπιακός 76-82

H ατάκα του Μάντζαρη για το ενδιαφέρον ομάδων του NBA

News 24/7

24MEDIA NETWORK