Προδόθηκε από την επίθεση και την περιφερειακή άμυνα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη και την ήττα από την Ρεάλ που οφείλει κυρίως στην έλλειψη καλής περιφερειακής άμυνας.

Προδόθηκε από την επίθεση και την περιφερειακή άμυνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πράγματα που είχε σχεδιάσει για το παιχνίδι της Μαδρίτης ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν του βγήκαν καθόλου και έτσι αναμενόμενα ήρθε η ήττα με την πλασματική διαφορά των 18 πόντων στο φινάλε.

Αρχικά κρατάμε ότι η ήττα ήταν εντός προγράμματος και η διαφορά δεν θα παίξει ρόλο πιθανότατα. Από την άλλη όμως "παγώνει" τον κόσμο, καθώς και η "βασίλισσα" δεν τρομάζει και έχει αδυναμίες, τη στιγμή που υπήρχε η πεποίθηση ότι ο καλός Ολυμπιακός έχει τύχη στη Μαδρίτη.

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο καλός όμως! Ο Ολυμπιακός την Τετάρτη ήταν κακός συνολικά. Αφενός στην περιφερειακή άμυνα αφετέρου (και περισσότερο) στην επίθεση. Απλά είχε κάποια θετικά διαστήματα. Αρχικά η περιφερειακή άμυνα πάνω στον Γιουλ ήταν τραγική. Και αυτό -όπως γράφω και σε κεντρικό μου μπλογκ- είναι κομβικής σημασίας. Ο Σπανούλης δεν παίζει άμυνα σε συνδυασμό με την ηλικία, ο Γκριν δεν είναι του είδους κι ας προσπαθεί και μένουν ο -καλός στον τομέα- Χάκετ και ο Μάντζαρης, που επιμένω ότι θα είναι το κλειδί.

Συνολικά, απέναντι στην πιο επιθετική ομάδα της διοργάνωσης, δεν ήταν κακός ο Ολυμπιακός. Αλλά αυτό δεν αρκεί όταν θέλεις μεγάλα διπλά. Χρειάζεσαι και εξολοθρευτές οδηγώντας τα παιχνίδια στους 70 πόντους. Από πέρσι οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν ότι έχουν θέμα με την περιφερειακή άμυνα, καθώς ο Μάντζαρης έχει ξεχάσει αυτό που του έφερε το μεγάλο συμβόλαιο.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΜΑΤΖΑΡΗ...

Όσο ο Μάντζαρης δεν παίζει καλή άμυνα, ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα με καλούς κοντούς αντιπάλους. Ο Γιουλ άρχισε με 14 πόντους, ο Κάρολ το συνέχισε και η Ρεάλ δεν είχε πρόβλημα να πάει στους 80, χωρίς να κάνει και κάτι τρομερό.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής ομάδας ήταν η επίθεση. Κρατάμε ότι γύρισε το ματς από διαφορές ακόμα και 10 πόντους, αλλά η κατάρρευση μετά το 25' ήταν εμφατική. Ο Ολυμπιακός το γύρισε σε 51-49, αλλά έκτοτε σκόραρε 14 πόντους σε 15' και ήταν λογικό να μην έχει τύχη.

ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν δουλειά στην επίθεση. Ακόμα είναι ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες αναμετρήσεις. Ο Σπανούλης απειλεί από μακριά, αλλά από κοντά δεν μπορεί πλέον να τελειώνει φάσεις και είναι επιρρεπής στο λάθος.

Ο Γκριν ήταν αόρατος. Δεν είχε πατήματα και ψυχολογία, αφού είναι φανερό ότι θέλει περισσότερο χρόνο. Εκτιμώ ότι αφού ο Μάντζαρης δεν παίζει άμυνα είναι προτιμότερο να περιοριστεί στα 10' και να πάρει 22'-25' ο Γκριν. Ο Ολυμπιακός, χωρίς το τρανζίσιον που σε μια γρήγορη ομάδα είναι δύσκολο, δεν είχε εύκολους πόντους ούτε από το πικ εν ρολ.

Ο Λοτζέσκι έβαλε κάποια μεγάλα σουτ και πήγε να το γυρίσει όταν μείωσε 67-60 και 71-63. Ωστόσο στα τελευταία 3' ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε παρά μόνο 2 πόντους και δεν μπόρεσε καν να ελπίζει σε ανατροπή. Σαφώς είναι κλειδί ως ένα σημείο στα σημεία αυτά το φάουλ που δεν σφυρίχθηκε στον Μάντζαρη όταν έκλεψε μπάλα στο +2 και... καπάκι ήρθε τρίποντο του Ρούντι.

Ταυτόχρονα όμως κάνει το λάθος με απερίσκεπτη τεχνική ποινή ο Αγραβάνης στο 58-53. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτές οι φάσεις θα άλλαζαν τη ροή. Το θέμα είναι ότι το πάλεψε ο Ολυμπιακός και όταν στράβωσε το παιχνίδι, μένοντας όμως από σκορ.

Ο ΓΙΑΝΓΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑΖΟΥΟΝ

Το πρόβλημα στο σέντερ με ανέτοιμο τον Γιανγκ είναι γνωστό, αλλά ο Αμερικανός δεν είναι ο... Ολάζουον για να λέμε ότι αν ήταν καλά, θα είχε κερδίσει η ελληνική ομάδα. Κρατάμε την ελάχιστη χρησιμοποίηση του Παπαπέτρου, το ότι έπαιξε ο Χάκετ για λίγο στο "3", τα 7επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο.

Μεγάλος μαχητής ο Μπιρτς. Δεν βοηθά ουσιαστικά ο Μιλουτίνοφ αν και το παλεύει. Το κλειδί είναι να μπει στην εξίσωση ο Γκριν. Το πλάνο έλεγε ότι θα βάλει 10 πόντους. Ο Ολυμπιακός πήρε μηδέν από Γκριν και Παπαπέτρου. Αυτό τον κατέβασε στους 65 πόντους και έτσι δεν είχε τύχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξέχασε να... επιτεθεί και έχασε ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη

News 24/7

24MEDIA NETWORK