To "μαύρο" βράδυ του Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Σωτήρης Γεωργίου γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τι έγινε και έφερε την παραίτηση του Έλληνα προπονητή από τον Ολυμπιακό.

To "μαύρο" βράδυ του Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ

Τέτοια εποχή πέρσι είχαμε τα ...ντράβαλα στον Ολυμπιακό με την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από την τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων" μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον ...μισό και χωρίς κόσμο ΠΑΟ στο νοκ άουτ παιχνίδι του κυπέλλου. Και με μια αποχώρηση που συζητήθηκε πολύ καθώς ο Ελληνας τεχνικός είχε οδηγήσει και τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο. Βέβαια μετά ο Ολυμπιακός δεν πήγε στο Μιλάνο.

Πώς ξαναήρθε το θέμα στην επιφάνεια; Μα ασφαλώς με βάση τις δηλώσεις του Μπαρτζώκα που στο μεταξύ πήγε στο παγωμένο Κράσνονταρ στην αχανή Ρωσία για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κούμπαν. Τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα τα "Νέα". Που ξένισε πολλούς το γεγονός ότι ο Ελληνας κόουτς είπε ότι δεν είδε καν το τελικό της Ευρωλίγκα με την προηγούμενη ομάδα του με την οποία έζησε μεγάλες στιγμές και έγινε και ο πρώτος Ελληνας προπονητής που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Εμείς κάνουμε μια μικρή επιστροφή στον θρόνο για να θυμηθούμε τι είχε γίνει. Ο Μπαρτζώκας θα πει κανείς γιατί πλήρωσε εκείνη την αποτυχία και δεν την πλήρωσε ανάλογα ο Σφαιρόπουλος φέτος που ήταν και εντός έδρας. Οι διαφορές είναι μεγάλες. Καταρχήν μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα που μετρά το αποτέλεσμα. Και μόνο αυτό. Μπορείς να παίζεις τέλειο και ελκυστικό μπάσκετ για ένα ολόκληρο χρόνο αλλά αν δεν πάρεις κούπα η χρονιά είναι αποτυχημένη. Πόσο μάλλον εδώ που η κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έχει ξεφύγει και από τα γήπεδα...

Η γκρίνια για τη διαιτησία

Συνεπώς όλοι οι προπονητές των δυο αυτών ομάδων βασικά κρίνονται από τα αποτελέσματα στα ντέρμπι και τις ανάλογες κούπες. Για τον Μπαρτζώκα υπήρχε δυσαρέσκεια από την προηγούμενη χρονιά. Μια αόριστη δυσαρέσκεια και εντός της ομάδας και βασικά στον κόσμο. Αυτό είχε να κάνει με το ότι στον κόσμο όσο και αν ...συμφωνούσε επειδή και αυτός το ίδιο κάνει όπως επίσης γκρίνιαζε και η διοίκηση, δεν πολυάρεσε εν τούτοις ότι η ομάδα στα ντέρμπι του ΟΑΚΑ αν και καλύτερη δεν κέρδιζε και από πριν καν τους αγώνες ο Ελληνας προπονητής είχε το μυαλό του στην διαιτησία.

Οι πιο υγιείς εκτιμούσαν ότι έτσι η ομάδα δεν πήγαινε στο ΟΑΚΑ με καθαρό μυαλό και ότι αποπροσανατολιζόταν ενώ ήταν καλύτερη καθαρά αγωνιστικά αυτό το διάστημα. Και βασικά στον Μπαρτζώκα είχε χρεωθεί η αποτυχημένη σεζόν του 2014 που η ομάδα δεν πήγε στο Φάιναλ Φορ στο Μιλάνο. Επίσης απέτυχε (αυτό βασικά) στο πρωτάθλημα όταν αν και με μειονέκτημα πήρε την έδρα από τον ΠΑΟ αλλά στο 2-1 με το παιχνίδι του ΣΕΦ να δίνει τίτλο, έχασε με 65-67 και μετά έχασε και στο ΟΑΚΑ και χάθηκε ο τίτλος από ένα κακό Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που είχε υπηρεσιακό τεχνικό τον μάνατζερ βασικά Φραγκίσκο Αλβέρτη! Αν βάλουμε και την γνωστή ιστορία με το προσύμφωνο με την Φενέρ το γλυκό έδεσε. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα στον κόσμο για τον Μπαρτζώκα και η σεζόν ξεκίνησε στο κόκκινο και με πίεση.

Ο Ολυμπιακός και ο Ελληνας προπονητής στην ουσία ήταν άτυχος με βάση τις εξελίξεις που ξεκίνησε με ένα περίεργο νοκ άουτ ντέρμπι κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός έβρισκε ιδανικές συνθήκες. Τέτοιες που για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία στο στοίχημα ο Ολυμπιακός προσφέρθηκε σε αποδόσεις του 1,30 και 1,40 να κερδίσει στο άβατο του ΟΑΚΑ! Ολα αυτά καθώς ο ΠΑΟ ήταν χωρίς κόσμο λόγω τιμωρίας και αποδεκατισμένος από απουσίες και παράλληλα σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα ελληνοποίησης και... νεοποίησης. Και όλοι μίλαγαν για την ευκαιρία του Ολυμπιακού να διαλύσει τον αιώνιο αντίπαλο στο σπίτι του, για 20αρες κτλ. Και όλοι θυμόμαστε τον Ολυμπιακό με μέτρια εμφάνιση να δείχνει να καθαρίζει τελικά το ματς και να αυτοκτονεί στο τέλος, να ηττάται και να γίνεται το ...έλα να δεις στα σόσιαλ μίντια, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω παίζουν τεράστιο ρόλο πλέον στην διαμόρφωση γνώμης ακόμα και για διοικήσεις!

Ο λούζερ και οι απειλές

Ο Ολυμπιακός έδειξε ανίκανος και πάλι στο ΟΑΚΑ, ο προπονητής ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις χρεώνεται πρώτος την αποτυχία και όλοι μίλαγαν για σύνδρομο και φοβισμένη ομάδα που μετά το κάζο του καλοκαιριού στους τελικούς της Α1 ξεκίνησε με ακόμα χειρότερο την νέα σεζόν! Ο Μπαρτζώκας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από τον Τύπο και βασικά από τα σχόλια του ανώνυμου φίλου της ομάδας σε μπλογκ, ραδιόφωνα και ...καφενεία. Οπότε η πίεση ήταν αφόρητη. Η ...υποδοχή και μετά βιαιοπραγίας για μερικούς στο ΣΕΦ από αγανακτισμένους οπαδούς, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ολοι ζήταγαν από τους Αγγελόπουλους την εκδίωξη του Μπαρτζώκα με τον χαρακτηρισμό λούζερ -και ας είχε φέρει ευρωπαϊκή κούπα- επειδή έχανε συνέχεια από τον ΠΑΟ ειδικά επί Πεδουλάκη. Η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ακούει πάντως ποτέ τον κόσμο σε τέτοια θέματα και δεν προέβη σε κίνηση θέλοντας να δώσει χρόνο και να εκτονωθεί η κατάσταση. Ομως ο ίδιος ο Μπαρτζώκας δεν άντεξε και προχώρησε στην παραίτηση. Αν και οπαδός του Ολυμπιακού ο ίδιος γνωρίζοντας πως λειτουργεί ο κόσμος, από την θέση του προπονητή δεν μπορούσε και σαν οικογενειάρχης να διαχειριστεί όλη αυτή την πίεση και έτσι προτίμησε την αποχώρηση. Λέγεται μάλιστα -αλλά αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και τα γράφουμε με επιφύλαξη- ότι δέχθηκε και απειλές από συγκεκριμένους οπαδούς να παραιτηθεί για να μην έχει άλλα προβλήματα...

Το όλο θέμα δείχνει απλό και είναι απλό. Ο Μπαρτζώκας λόγω των ηττών από τον ΠΑΟ και του χαμένου πρωταθλήματος από 2-1 με ματς τίτλου στο ΣΕΦ, λόγω της ιστορίας με την Φενέρ (που επί της ουσίας είναι άνευ σημασίας καθώς ο Ελληνας τεχνικός είχε συμφωνήσει ότι θα πάει στους Τούρκους αν δεν τον ανανέωνε ο Ολυμπιακός αλλά στον κόσμο είχε περάσει αλλιώς...) και της κακής ψυχολογίας της ομάδας στο ΟΑΚΑ, με πολύ γκρίνια για την διαιτησία δικαίως ή αδίκως, δεν ήταν αρεστός και πολύ από ένα σημείο και μετά στον κόσμο. Ο κόσμος ξέσπασε μετά το σοκ του ΟΑΚΑ στο κύπελλο με τις ιδανικές συνθήκες. Και ήθελε αλλαγή. Η διοίκηση του Ολυμπιακού θα έδινε χρόνο στον Μπαρτζώκα αλλά και αυτή γνώριζε ότι είχε βαρύνει το κλίμα. Και τελικά η απόφασή του ίδιου έδωσε την λύση για όλους και βασικά για τον κόσμο. Ηταν άλλωστε κοινό μυστικό ότι αν αποτύγχανε εκείνη την σεζόν θα έφευγε. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών σε τέτοια κλαμπ που ο κόσμος διψά για τίτλους και ψάχνει εξιλαστήρια θύματα στην αποτυχία και πάντα ο προπονητής σαν ένας, είναι η εύκολη λύση.

Μπορεί να ξαναβρεθεί στο ΣΕΦ

Ο ίδιος ο Μπαρτζώκας ένιωσε όπως είπε παγωμάρα γιατί δεν αισθάνθηκε προδομένος από την διοίκηση αλλά από τον κόσμο της ομάδας που υποστηρίζει, κατάλαβε ότι έπρεπε να ζει συνέχεια με πίεση και απειλές, λησμόνησε τότε ίσως ότι έπρεπε να έχει πάει στην Φενέρ που θα είχε πάρει σχεδόν 1 εκ. και ότι με την παραίτησή του πέταξε και χρήματα καλά για την οικογένειά του καθώς ακόμα δεν έχει στην ουσία δεν είχε δημιουργήσει οικονομική άνεση από την προπονητική για το μέλλον του.

Αυτά όλα είναι λογικό να χαλάσουν τον ψυχισμό του κάθε εργαζόμενου και πόσο μάλλον προπονητή σε μια ομάδα ειδικά όταν χάνονται και λεφτά και λειτουργώντας και σαν Ολυμπιακός ο ίδιος ή όπως κάνουν οι περισσότεροι σε ένα χωρισμό που στην αρχή δεν θέλουν καν να μάθουν τι κάνει η πρώην, αντέδρασε λογικά έτσι. Αλλωστε ούτε ο ίδιος ούτε και η διοίκηση έχουν κάτι ο ένας εναντίον του άλλου και με την πάροδο του χρόνου ο Μπαρτζώκας μπορεί να βρεθεί και σαν θεατής στο ΣΕΦ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξέσπασμα Μπαρτζώκα: "Δεν βλέπω Ολυμπιακό ούτε στην TV"

News 24/7

24MEDIA NETWORK