Τέλος εποχής για Κόμπε, ανοίγει ο δρόμος των Λέικερς

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την αποχώρηση του Κόμπε Μπράιαντ από τους Λέικερς και το πώς αυτή θα ευεργετήσει την ομάδα του Λος Άντζελες.

LOS ANGELES, CA - MAY 04:  Kobe Bryant #24 of the Los Angeles Lakers sits on the bench alone before the start of the third quarter against the Dallas Mavericks in Game Two of the Western Conference Semifinals in the 2011 NBA Playoffs at Staples Center on May 4, 2011 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Stephen Dunn/Getty Images) *** Local Caption *** Kobe Bryant;
Μπράιαντ-Λέικερς GETTY IMAGES

Ο Κόμπε Μπράιαντ ανακοίνωσε την απόσυρσή του σε λίγους μήνες από τη δράση με μια συγκινητική επιστολή. Σαφώς μιλάμε για έναν μεγάλο παίκτη, για έναν από τους καλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, που στα 37του αποφάσισε ότι αποχωρεί οριστικά.

Θα έλεγε κανείς ότι άργησε να πάρει την απόφασή του αυτή και μάλιστα την... νύφη πλήρωσε η αγαπημένη ομάδα του, οι Λέικερς. Και γι' αυτό το συγκεκριμένο άρθρο προσφέρει μια άλλη διάσταση στο θέμα, προσεγγίζοντας ίσως την πιο λαοφιλή ομάδα στον μπασκετικό κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, όταν κάνουμε δημοσιογραφία και καταθέτουμε άποψη, δεν στεκόμαστε στα ρεκόρ, στην καριέρα, στο παλμαρέ ή στις μεγάλες στιγμές ενός αθλητή, αλλά το πάμε λίγο παρακάτω και σε βάθος. Τα ρεπορτάζ, άλλωστε, με την καριέρα του σε άλλες στήλες του σάιτ, σας δίνουν την δυνατότητα να τον θαυμάσετε πάλι ή να τον μάθετε οι νεότεροι. Εγώ δίνω από την πλευρά μου μια άλλη διάσταση.

Το αμφιλεγόμενο παιχνίδι

Σαφώς και μιλάμε για έναν κορυφαίο σκόρερ, αλλά από την άλλη, με αμφιλεγόμενο παιχνίδι, βάσει του οποίου μόνο σκοράρει και αναγκάζει μία ομάδα να δουλεύει γι' αυτόν. Η εποχή αυτή έχει παρέλθει σε μεγάλο βαθμό και το σύγχρονο μπάσκετ απαιτεί να παίζει ο ένας για τον άλλον και όχι όλοι για έναν. Και αυτό ακριβώς πλήρωσαν οι Λέικερς τα τελευταία χρόνια, όταν επέμεναν να χτίζουν την ομάδα τους πάνω σε ένα αθλητή που μεγάλωσε επικίνδυνα για πρωταθλητισμό, που παίζει μονοδιάστατο μπάσκετ, που χρυσοπληρώνονταν και που κατέληγε τραυματίας, πολλές φορές λόγω ηλικίας.

Οι Λέικερς βολοδέρνουν στον πάτο του ΝΒΑ, καθώς ο τζένεραλ μάνατζέρ τους είναι ο χειρότερος -βάσει επιλογών- της τελευταίας 5ετίας τουλάχιστον. Αντί να πάρει το συμβόλαιο του Κόμπε και να φέρει έναν νέο σταρ, γεμίζοντας την ομάδα με σύγχρονους παίκτες, προτίμησε να "χρυσοπληρώνει" τον Κόμπε και να παίζει η ομάδα του ένα μονοδιάστατο μπάσκετ.

Οι Λέικερς με τις 30αρες του Κόμπε πήραν πέντε τίτλους στα 20 χρόνια που αγωνίστηκε εκεί από τα 17 του. Για την ιστορία, να πούμε ότι σε 1.292 αγώνες κανονικής περιόδου, ο Κόμπε Μπράιαντ έχει μ.ό. 25,3 πόντους με 48,1% στα δίποντα, 33,1% στα τρίποντα και 83,7% στις βολές, μαζί με 5,3 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ και 1,5 κλεψίματα σε 37 λεπτά συμμετοχής.

Από την Ιταλία στην κατηγορία για βιασμό

Ο Κόμπε Μπράιαντ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια, στις 23 Αυγούστου του 1978, με πατέρα παίκτη του μπάσκετ, κι έτσι έζησε στην Ιταλία και στο Μιλάνο. Ακολούθως, με την επιστροφή στις ΗΠΑ, πήγε κολέγιο και επελέγη μόλις στο νο13 από τη Σάρλοτ. Οι Χόρνετς τον έδωσαν ως αντάλλαγμα στους Λέικερς (με τον Βλάντε Ντίβατς), σε μια κίνηση που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη ιστορία των "λιμνανθρώπων" και της ίδιας της Σάρλοτ, η οποία αν κράταγε τον σούπερ σκόρερ, θα είχε διαφορετική τύχη!

Το 2006 πέτυχε 81 πόντους απέναντι στους Ράπτορς κι έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, πίσω από τους 100 πόντους του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Και για όσους νομίζουν ότι δεν παίζει άμυνα, ήταν στην καλύτερη αμυντική πεντάδα 11 φορές στην καριέρα του.

Πέρασε, όμως, και περιπέτειες, όπως τον κίνδυνο διάλυσης της καριέρας του το καλοκαίρι του 2003, όταν συνελήφθη στο Κολοράντο με την κατηγορία του βιασμού. Μια 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου, η Κέιτλιν Φέιμπερ, τον κατηγόρησε ότι τη βίασε στη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο. Ο σούπερ στάρ των Λέικερς παραδέχτηκε ότι είχαν σεξουαλική επαφή, όμως ότι ήταν εθελούσια και από την πλευρά της κοπέλας.

Ο Κόμπε και η γυναίκα του Βανέσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για πολλούς μήνες, ενώ ακυρώθηκαν τα συμβόλαιά του με μεγάλες εταιρείες και υπήρξε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της φανέλας του. Η υπόθεση έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2004, επειδή η Φέιμπερ αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη.

Η σύγκριση με Τζόρνταν

Πάντα έμπαινε στην σύγκριση με τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο ίδιος έλεγε " δεν θέλω να είμαι ο επόμενος Μάικλ Τζόρνταν. Θέλω μόνο να είμαι ο Κόμπε Μπράιαντ. Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι πολλοί που έχουν ονομαστεί επόμενοι Μάικλ Τζόρνταν. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο καλύτερος που έπαιξε ποτέ. Δεν θα υπάρχει επόμενος".

Ο "Air" απάντησε στον Κόμπε, υποστηρίζοντας ότι "αυτό το παιδί είναι πραγματικά καλό. Και σίγουρα βλέπω πολλά στοιχεία του εαυτού μου σε αυτό".

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Κόμπε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ την τελευταία 15ετία. Οι επικριτές του μιλούν για έναν παίκτη που κοίταγε τα νούμερά του και δεν έκανε πολλές δουλειές για να συγκριθεί με τους απόλυτους σταρ όλων των εποχών και μάλλον είχαν δίκαιο.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όταν βρέθηκε με συμβόλαια των 20.000.000 και 25.000.000 δολαρίων όπως συνέβη φέτος και οδήγησε σε... απομόνωση τους Λέικερς. Οι "λιμνάνθρωποι" βρέθηκαν με τον Κόμπε τραυματία σχεδόν κάθε σεζόν και στερήθηκαν με τα συμβόλαια αυτά τη δυνατότητα να προσεγγίσουν έναν νέο ηγέτη, ώστε να χτίσουν πάνω του.

Ίσως το χειρότερο είναι ότι δεν έκλεισε την καριέρα του -όπως είχε ακουστεί- κάποια στιγμή στην Μπαρτσελόνα πχ., όπου είχε κάνει και προπονήσεις, για να ερχόταν και στην Ευρώπη να τον απολαύσουμε από κοντά. Το καλοκαίρι, πάντως, οι Λέικερς έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν από την αρχή την ομάδα τους, αλλάζοντας στιλ, έχοντας ξεφορτωθεί πλέον το βαρύ συμβόλαιο του Κόμπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τάσος Μαγουλάς: Κόμπε Μπράιαντ: Μόνος μου και όλοι σας

News 24/7

24MEDIA NETWORK