Τεστ για Ολυμπιακό, πρώτος τελικός για Παναθηναϊκό

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τη Λαμποράλ και του Παναθηναϊκού με την Καρσίγιακα.

Τεστ για Ολυμπιακό, πρώτος τελικός για Παναθηναϊκό
Στρόμπερι-Γκιστ-Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Πλησιάζουμε στο τέλος της 1ης φάσης της Ευρωλίγκα και τα πράματα ειδικά για τον Παναθηναϊκό είναι οριακά ακόμα και για την πρόκριση. Όπως κάνουμε κάθε εβδομάδα πλέον, προσεγγίζουμε τους αντιπάλους για την αγωνιστική.

Ξεκινάμε με τον Ολυμπιακό που είναι άνετος, καθώς πέρασε από την Κροατία με την Τσεντεβίτα πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, αν και ήταν μισός! Λογικά, ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει και την πρώτη θέση, αν και για να την κλειδώσει, θέλει το ματς με την Λαμποράλ του Μπουρούση στο ΣΕΦ.

Σε αυτό το παιχνίδι αναζητά κι ένα είδος ρεβάνς για τη μοναδική ήττα του μέχρι τώρα, στον πρώτο γύρο στη Βιτόρια, σε ένα ματς όπου έχανε με 57-44, αλλά με ένα τρομερό παιχνίδι του Λοτζέσκι το γύρισε και το έχασε στις λεπτομέρειες στην παράταση.

Ο Ολυμπιακός δεν ξέρουμε τι σύνθεση θα έχει, καθώς βασικά του στελέχη, οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, προέρχονται από μικροτραυματισμούς και ο Μιλουτίνοφ από νοσοκομείο, ενώ ψάχνει πάντα τον αντί-Γιανγκ. Το τελευταίο ρεπορτάζ έλεγε ότι δεν παίζει κανείς, με εξαίρεση τον Σπανούλη που ίσως γυρίσει. Συνεπώς, έχουμε έναν Ολυμπιακό που είναι λογικό να θέλει προφυλάξει ή να ξεκουράσει παίκτες και δύσκολα θα τον δούμε να πατάει γκάζι.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βλέπει αυτό το ματς σαν μια νέα ευκαιρία -όπως στην Κροατία- να τεστάρει τον πάγκο του και να κάνει δοκιμές, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν προκαλεί μεγάλη πίεση. Να δει, δηλαδή, τον Αθηναίου στον ρόλο του στην περιφέρεια, τους Αγραβάνη και Τσαϊρέλη στους δικούς του ρόλους στη φροντ λάιν και τον πρώτο και σε θέση σέντερ και βασικά απ' όλους να δει πάθος και το 100% στην άμυνα, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ομάδας.

Win - win situation

Είναι ένα από τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός έχει μόνο να πάρει και όχι να χάσει. Αν κερδίσει και στο παρκέ, θα έχει πετύχει πάλι την ενσωμάτωση των αναπληρωματικών στους ρόλους τους. Αν ηττηθεί, θα έχει χάσει λόγω των απουσιών του, καθώς είναι πραγματικά... μισός.

Η Λαμποράλ δεν είναι η παλιά Λαμποράλ, αλλά δεν είναι και άσχημη ομάδα. Παίζει ένα επιθετικό μπάσκετ, χωρις τα μεγάλα ονόματα και με τον Περάσοβιτς να κάνει εξαιρετική δουλειά. Παρότι έχει μειώσει το μπάτζετ, δεν περίμενε κανείς την εικόνα της αυτή. Γενικά είναι σοφτ και ομάδα ρυθμού και απέναντι στη σκληρή Τσεντεβίτα, στην τελευταία έξοδό της, "κόλλησε" επιθετικά από την άμυνα των Κροατών και έχασε δίκαια και εύκολα στο τέλος. Πρόκειται για μια ομάδα χωρίς το σταθερό σημείο αναφοράς, με τον Μπουρούση να έχει κάνει όλη τη ζημιά στον πρώτο γύρο.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει καλή περιφερειακή άμυνα και να κόψει το σουτ της Λαμποράλ για να την κατεβάσει στους 70-72 πόντους, όπως έκανε η Τσεντεβίτα, να έχει διάρκεια και συγκέντρωση. Επιπροσθέτως, οφείλει να χτυπήσει κοντά στο καλάθι, όπου παρατηρείται έλλειμα ποιότητας και βάθους στην ισπανική ομάδα, και να έχει στην επίθεση υπομονή σε άμυνες ζώνης και προσαρμογής.

Πρώτος τελικός στην Τουρκία

Στο άντρο της πρωταθλήτριας Τουρκίας, Καρσίγιακα, ο Παναθηναϊκός δίνει έναν αγώνα "τελικό πρόκρισης", όπως έμπλεξε μετά από το κάζο στην Πολωνία με τη Ζιελόνα αλλά και την ήττα εντός με την Κούμπαν. Σε περασμένο άρθρο αναφέραμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν παίζει μόνο στην Τουρκία την πρόκριση, σε αυτόν τον περίεργο όμιλο. Το ματς "κλειδί" πιθανότατα θα είναι αυτό με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, αφού ίσως παίξει την πρόκριση και μαζί με τους Λιθουανούς.

Ασφαλώς, αν περάσει από την Σμύρνη, μπορεί να μην χρειάζεται να περιμένει το ματς στην Λιθουανία, αλλά το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία κρίσιμη αναμέτρηση, αλλά όχι χωρίς αύριο. Το ζητούμενο για τον μπερδεμένο Παναθηναϊκό, πάντως, είναι να βρει το καλό πρόσωπό του. Οι "πράσινοι" είναι μπερδεμένοι γενικά, καθώς έχουν πρόβλημα στο "4" αλλά ψάχνουν... κοντό, αν πράγματι αληθεύει το ρεπορτάζ!

Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν μετρά η φανέλα εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα, όπου δεν υπάρχει ο παλιός (σε αξία) Διαμαντίδης για να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά... Έτσι ο Παναθηναϊκός στα τελευταία χρόνια είναι μετριότατος εκτός έδρας και χωρίς τις μεγάλες νίκες, ούτε καν αυτές που έπαιρνε με τη φανέλα.

Από την άλλη, αν θέλει να μιλάει για Final 4 φέτος, έχοντας ανεβάσει τον πήχη με την ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα, δεν συζητάμε ότι πρέπει να αρχίζει να παίρνει τέτοια παιχνίδια που έχουν και την πίεση. Άλλωστε, η Καρσίγιακα είναι μια ομάδα δουλεμένη με καλή χημεία και έδρα, αλλά όχι κάτι τρομερό, καθώς δεν έχει το μεγάλο βάθος και την ποιότητα. Και μετά το "μπαμ" στην έδρα της στην πρεμιέρα με την Μπαρτσελόνα προσγειώθηκε, αρχίζοντας από το ΟΑΚΑ όπου έχασε με κάτω τα χέρια.

Τρομάζει ο Γκιστ, όχι οι Τούρκοι

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι γυρίζει ο Παππάς, που πάντως μετά από τόσους μήνες απουσίας και σοβαρό τραυματισμό δεν μπορεί να είναι έτοιμος και δεν θα παίξει πάνω από 5-6 λεπτά. Η Καρσίγιακα προέρχεται από άσχημες εμφανίσεις και φάνηκε η κούραση από την άμυνα. Αν και θα είναι πλήρης αυτήν τη φορά, δεν διαθέτει βάθος για τέτοιο επίπεδο, όπως έδειξαν οι 100αρες σε Βαρκελώνη και Πόλη με την Φενέρμπαχτσε για την λίγκα της.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έχασε από τη Ζαλγκίρις δίκαια στην έδρα της και αν την παίξεις σκληρά, όπως έκαναν οι Λιθουανοί ή ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, έχει πρόβλημα. Πάντως, είναι ομάδα που σουτάρει πολύ, παίζοντας με τους Αμερικανούς της, και ψάχνει το πικ εν ρολ. Έχει πλουραλισμό στην επίθεση, που όμως δεν είναι και το καλύτερο ακριβώς, καθώς λείπει ο άνθρωπος για τις δύσκολες στιγμές. Προσέχουμε επίσης ότι έχει πολύ άσχημα ποσοστά, με 27% στο τρίποντο.

Λογικά, όπως και στο ΟΑΚΑ, ο Γκιστ θα πάρει πολύ χρόνο στο "5" και άρα θα πρέπει να ανέβει ο Φώτσης σε απόδοση. Ο Γκιστ στο ΟΑΚΑ είχε παίξει 15 λεπτά ως σέντερ και είχε κάνει τρομερό ματς με 27 πόντους! Η Καρσίγιακα είναι μία αθλητική και γρήγορη ομάδα και η άμυνα, ο ρυθμός, η συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό στην επίθεση θα κρίνουν την έκβαση. Ο Παναθηναϊκός ασφαλώς μπορεί να πάρει τη νίκη, καθώς η τουρκική ομάδα δεν τρομάζει.

* Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντως στην Ευρωλίγκα είναι ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί τυπικά ούτε η Ρεάλ που έχει 4 ήττες (!), ενώ η Μακάμπι, με μόλις μια νίκη, όπως και το Μιλάνο, φλερτάρουν με τον αποκλεισμό, αποδεικνύοντας έτσι ότι η πρώτη φάση δεν είναι καθολου της πλάκας, όπως νομίζει ο κόσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με Παππά απέναντι στην Καρσίγιακα

Σφαιρόπουλος: "Πολύ δύσκολα ο Μιλουτίνοφ, περιμένουμε τον Σπανούλη"

Διαγωνισμός: Κερδίστε 1 διπλό εισιτήριο για το Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK