Το αγωνιστικό πλάνο στο Τορίνο

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα πλάνα του Κατσικάρη ενόψει Προολυμπιακού και πως θα πορευτεί η Εθνική με το υπάρχον ρόστερ.

Το αγωνιστικό πλάνο στο Τορίνο

Το αγωνιστικό πλάνο για Τορίνο μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούμπο σε αυτή, ετοιμάζουν ο Φώτης Κατσικάρης και το εκλεκτό του επιτελείο.

Υπάρχει ένα ερωτηματικό ασφαλώς με τα προβληματάκια του Σλούκα, αλλά εκτιμάται ότι τελικά ο νεαρός διεθνής που με την αποχώρηση πλέον του Σπανούλη θα έχει ενισχυμένο ρόλο, θα δώσει το παρών.

Και έτσι θα μείνουμε στην απουσία βασικά του Πρίντεζη και στην συνέχεια του Παπανικολάου που όμως δεν είναι τόσο κομβική. Το σημαντικότερο είναι η ομάδα να στήσει το πλάνο στη μετά των σταρ εποχή της καθώς πλέον δεν υπάρχει Σπανούλης, μετά τους Διαμαντίδη και Παπαλουκά. Από την άλλη υπάρχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι ένας παίκτης που μπορεί να γίνει παγκόσμιας κλάσης και πάνω σε αυτόν θα στηθεί το πλάνο της επόμενης 10ετίας για την επίσημη αγαπημένη.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ

Η Εθνική μας ετοιμάζεται ουσιαστικά για τους 3 αγώνες στο ΠροΟλυμπιακό του Τορίνο με δύο δύσκολες αναμετρήσεις με Κροατία και την οικοδέσποινα Ιταλία. Και εμείς πάμε να δούμε κάπως πιο αναλυτικά το αγωνιστικό πλάνο.

Χρόνος άλλωστε για προετοιμασία σοβαρή δεν υπάρχει αφού ακόμα διεθνείς μας έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Το καλό είναι ότι είναι έτοιμοι όλοι οι παίκτες μας έχοντας φόρμα, αλλά πρέπει να βρεθεί η χημεία μέσα σε λίγες μέρες κάτι που ασφαλώς ισχύει και για τους άλλους. Καλά καλά το ελληνικό μας επιτελείο δεν θα προλάβει να κάνει 10 καλές προπονήσεις και 2-3 φιλικά. Αλλά το επίπεδο των παικτών και το μπασκετικό τους IQ είναι πολύ υψηλό.

Το βέβαιο είναι ότι και τις περασμένες μέρες θα πάμε σε ένα κλειστό ροτέισον με τον Αντετοκούνμπο να είναι ο παίκτης "γαλλικό κλειδί". Εφόσον δεν έχουμε άλλη απουσία η ομάδα θα κινηθεί στον άξονα με Καλάθη, Σλούκα, Μάντζαρη στην περιφέρεια, Αντετοκούνμπο σε ρόλο πασπαρτού με βάση το "3" και κοντά του Παπαπέτρου και Περπέρογλου που όμως θα ανεβαίνουν στο"4" λόγω της απουσίας του Πρίντεζη και άλλου βασικού εκεί.

Στο σέντερ το δίδυμο Μπουρούση-Κουφού που όμως για κάποια λεπτά μπορεί να βρούμε και δίδυμο πύργων με τους δύο μαζί στο παρκέ. Μιλάμε για ένα σύνολο 8 παικτών που θα τραβήξουν το κουπί. Και στην συνέχεια θα έχουμε ρολιστες. Με την απουσία και του Παπανικολάου πιθανότατα για την άμυνα με τα σωματικά του προσόντα θα μπει και ο Θ.Αντετοκούμπο στην 12αδα μιας και τα 3αρια μας τα βασικά θα ανεβαίνουν και στο 4αρι.

Ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ

Ακόμα ένας από τους Αθηναίου-Ντόρσεϊ θα μπει στην 12αδα για την περιφέρεια, ο Χαραλαμπόπουλος που μπορεί να ανέβει και στο 4αρι είναι σίγουρος πια για την τελική επιλογή επειδή παίζει και στο 3-4 και επειδή έχει ψυχολογία από τους τελικούς με τον ΠΑΟ (συν τις απουσίες). Λογικά θα μπει και ο Αγραβάνης αν και δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Κατσικάρη, αλλα είναι σε φόρμα επίσης από τους τελικούς και πάει και στο σέντερ αν χρειαστεί.

Αγωνιστικά η ομάδα θα δοκιμάσει διάφορα πράματα καινούργια όπως να κατεβάζει την μπάλα ο "Αντέ" και να την παίρνουν ξεκούραστοι οι Καλάθης και Σλούκας πχ για να μπορούν ο πρώτος να διαβάζει τα μις ματς και ο δεύτερος να αποκτήσει ένα ρόλο Σπανούλη στο σκορ με καλά σουτ από τα σκριν.

Γενικά η ομάδα θα επιδιώξει το τρανζίσιον και μετά να διαβάζει τα μις ματς. Ακόμα ο Κατσικάρης θα επιχειρήσει να μπερδεύει με τον Αντετοκούμπο που παίζει από το 1 έως το 4 με χαρακτηριστική άνεση, τις αντίπαλες άμυνες ώστε να τους δημιουργεί ανισορροπία που θα πρέπει να διαβάζουν μετά οι υπόλοιποι της πεντάδας σε άμεσο χρόνο για να εκτελούν . Φυσικά και λόγω Μπουρούση θα έχουμε πολύ πικ εν ρολ ενώ ο τρομερά φορμαρισμένος Έλληνας σέντερ θα παίζει και ρόλο δεύτερου πλέι μέικερ στην πεντάδα μιας και πασάρει εξαιρετικά στις γωνίες. Δυστυχώς η απουσία του Πρίντεζη είναι τεράστια αφού στερεί τον βασικό επιθετικό πόλο στην ρακέτα. Ομως ο Έλληνας νέος αστέρας από το ΝΒΑ θα δώσει μάχη από όλες τις θέσεις και μπορεί να καλύψει και την θέση "4" που είναι λειψή με την απουσία του Πρίντεζη και για κάποια λεπτά δημιουργώντας μις ματς αλλά το προβλημά μας εδώ είναι ότι δεν υπάρχει αξιόλογη απειλή από μακρυά πλην του Παπαπέτρου ίσως που και αυτός δεν είναι όμως ο κλασικός μακρινός σουτέρ

Το καλό της νέας Εθνικής είναι ότι θα μπορεί να απειλεί πολλές φορές από μακρυά ακόμα και με όλη την πεντάδα, καθώς με τον Μπουρούση πχ μέσα θα μπορεί να σουτάρει από το τρίποντο, ενώ θα προσπαθήσει να διαβάζει τα μις ματς και τις ανισορροπίες. Ασφαλώς λείπει ο κλασικός σουτέρ. Και με την πίεση και το άγχος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να έχουμε καλά ποσοστά. Αν και όλοι μπορούν στην μέρα τους να σουτάρουν καλά και βασικά να απειλήσουν.

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Η ομάδα θα ψάχνει μις ματς με τον Καλάθη στο σετ μπάσκετ ειδικά με τα κοντά πόιντ των Ιταλών, να κάνει καλά σκριν στον Σλούκα για να βρει 5-6 καλά σουτ στα 5 μέτρα που είναι το ρεπερτόριό του, και άλλα μις ματς με τον Αντετοκούμπο απέναντι σε κοντά ακόμα και 3-4αρια και με τον Μπουρούση να βγαίνει στο τρίποντο απέναντι σε βαριά σέντερ.

Κλειδί θα είναι το αμυντικό ριμπάουντ, καθώς θα επιδιώξουμε και το τρανζίσιον και μιας και δεν έχουμε τον κλασικό βαρύ ριμπάουντερ (παρά την σαφή βελτίωση στον τομέα των Μπουρού-Κουφού) ο Κατσικάρης θα δώσει μεγάλη σημασία στις αλληλοκαλύψεις, στη συγκέντρωση και στα μπλοκ άουτ στην ρακέτα μας για να την θωρακίσουμε από τα ψηλά φόργουορντ των αντιπάλων μας και ειδικά στο ματς με την Ιταλία που οι παίκτες της στο 3-5 μπαίνουν πάντα στην διεκδίκηση του επιθετικού.

Κοιτώντας μάλιστα στο βάθος των αγώνων, η τεχνική μας ηγεσία προσπαθεί να δει τι μπάσκετ θα παίξει η Ιταλία που έχει μια ΝΒΑερ ομάδα κάπως σοφτ μάλιστα έως αρκετά και με τον Μεσίνα πια στον πάγκο, λάτρη της άμυνας είναι άγνωστο πως θα κάνουν "χωριό" αλλά υπάρχει και το ερώτημα μην άλλαξε τακτικές και στιλ και φιλοσοφία και ο Ετόρε με την θητεία του πια στις ΗΠΑ.

Η Ιταλία άλλωστε έχει ουσιαστικά 4 ΝΒΑερς (αν βάλουμε και τον μέχρι πέρσι Ντατόμε), αλλά με τον Μπαρνιάνι σε άσχημη κατάσταση. Κλειδί θα είναι η άμυνα στο σουτ και γι αυτό θα πρέπει κάποιος, ειδικά στην περιφέρεια, να πάρει τον ρόλο αυτό για τον Μπελινέλι (εδώ έχουμε θέμα με τον Μάντζαρη από κάκιστη σεζόν ειδικά στο κομμάτι αυτό).

ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΑ

Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή οκτάδα και το κλειστό ροτέισον βοηθά, καθώς η ομάδα δεν έχει χρόνο να δουλέψει. Αλλά κλειδί θα είναι ο Αντετοκούνμπο και το πως διαβάζουμε τα μις ματς και πως θα παίξουμε σκεπτόμενο μπάσκετ μιας και στο σετ πράγματι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα από δουλειά για πολλά ρήγματα στους αντιπάλους. Στο 4αρι θα έχουμε πολλά τρικ με Παπαπέτρου και μετά "Αντέ", "Πέρπε" και Αγραβάνη. Αλλά το θέμα το βασικό θα είναι η άμυνα και δη η αναγκαία περιφερειακή άμυνα αφού θα βρούμε ομάδες που σουτάρουν πολύ και καλά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK