Το τείχος του Βερολίνου για τους "αιώνιους"

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την εικόνα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και τον εξαιρετικά δύσβατο δρόμο που καλούνται να διανύσουν αν θέλουν να φτάσουν στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου.

Το τείχος του Βερολίνου για τους "αιώνιους"

Από την αρχή του σχηματισμού των ομίλων είπα και αυτός ήταν και ο τίτλος ουσιαστικά, ότι δεν είμαι αισιόδοξος για τις ελληνικές ομάδες. Και πως να είμαι όταν τα δεδομένα έχουν αλλάξει; Καμία ομάδα δεν τρομάζει στην φετινή Ευρωλίγκας, αλλά πόσο μας πείθουν οι δικές μας για να πάνε στο Final 4 του Βερολίνου που προς το παρόν ορθώνεται μπροστά τους το...τείχος της γερμανικής πρωτεύουσας.

Είναι πολύ απλά τα δεδομένα. Οι ελληνικές ομάδες έχουν τεράστια εμπειρία, τεχνογνωσία, δουλεύουν γενικά σωστά, αλλά οι εποχές άλλαξαν. Τα μπάτζετ τους δεν είναι τα κορυφαία όπως παλιά και είναι της 2η γραμμής, με πολλές ακόμα ομάδες. Αν παλιά είχαν τους παίκτες που στην Ευρώπη κάνουν την διαφορά και με ένα δικό τους πεντάλεπτο έβγαζαν τα κάστανα από τη... φωτιά, πλέον ο Διαμαντίδης και έπεται ο Σπανούλης, δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες. Και άντε να γίνει μια φορά. Πέντε και δέκα δεν υπάρχει πια, καθώς την ηλικία δεν την νίκησε κανείς. Συνεπώς η φανέλα δεν αρκεί πια στην Ευρωλίγκα για τους "αιώνιους" και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο.

Ο Σπανούλης γέρασε!

Ο Ολυμπιακός φέτος έστησε μια ομάδα όπως πέρσι πάνω-κάτω. Μην ξεχνάτε πως και πέρσι σαν αουτσάιντερ πήγε (δίκαια) στη Μαδρίτη. Ο φετινός Παναθηναϊκός ανέβασε επίπεδο αλλά μέχρι να φτιάξεις ομάδα για Φάιναλ Φορ έχει δουλειά και πολλές ακόμα διορθωτικές κινήσεις. Αν οι νίκες με τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό και κάποια μεγάλα ματς στην Ευρωλίγκα για τους "ερυθρόλευκους" έφεραν υπεραισιοδοξία, η αλήθεια είναι άλλη. Αυτή που εξ αρχής είπαμε. Οτι ο Ολυμπιακός είναι δυνατό αουτσάιντερ για να πάει Βερολίνο, αλλά και άτυχος γιατί έπεσε στον πιο δύσκολο όμιλο όλων των εποχών και ο Παναθηναϊκός ναι μεν ευνοήθηκε στα γκρουπ αλλά δεν παίζει ανάλογα.

Μετά τις 5 αγωνιστικές επικρατεί παγωμάρα. Και όχι άδικα. Ήρθε η προσγείωση. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ποτέ και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόσες νίκες χρειάζονται για την πρόκριση. Επίσης κάτι ακόμα. Όταν χάνουν οι μεγάλοι και κερδίζουν οι δικοί μας, τότε είναι καλό γιατί πηγαίνουν για πλεονέκτημα έδρας. Όταν όμως χάνουν και οι δικοί μας τότε αποκτούν πολλούς αντιπάλους και τα πράματα γίνονται ακόμα χειρότερα για την πρόκριση. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, τώρα.

Κεφάλαιο Ολυμπιακός. Είναι σε άσχημο φεγγάρι και τα πράγματα για την πρόκριση πολύ δύσκολα. Ομως ο Ολυμπιακός είναι η πιο... επτάψυχη ομάδα της 20ετίας στην Ευρωλίγκα και έτσι θα παλέψει μέχρι τέλους, όντας ικανός για όλα. Εχει μέταλλο στην διοργάνωση και πολύ βαριά φανέλα που δίνει ψυχολογία να τα δώσει όλα. Εχει κάνει τεράστιες ανατροπές και σε παιχνίδια και σε προκρίσεις. Πάντως αυτή την στιγμή είναι σε δύσκολη θέση. Οι νίκες με Μπαρτσελόνα μέσα και Λαμποράλ έξω ήταν στο πρόγραμμα. Απλά δεν θα... πέθαινε αν έχανε το ένα. Οι ήττες από Μπάμπεργκ μέσα και Ζαλγκίρις έξω είναι όμως οι χειρότερες δυνατές και για να τις καλύψεις (αφού δύσκολα θα χάσουν από αυτούς οι άλλοι μεγάλοι), πρέπει να κάνεις διπλό σε έδρα ομάδων φαβορί ή να πάρεις (ή και τα δύο μαζί) και όλα τα πονηρά εκτός!

Το καλό είναι ότι η Χίμκι είχε -με εξαίρεση την νίκη με την ΤΣΣΚΑ- καλό πρόγραμμα και βρέθηκε στην κορυφή, ενώ η Ρεάλ και η Μπάρτσα έχουν κακές ήττες και η ΤΣΣΚΑ δύο εκτός προγράμματος. Συνεπώς δρόμος υπάρχει, αλλά ο Ολυμπιακός έχει πολύ δύσκολο έργο στην συνέχεια και μηδέν περιθώρια για γκέλες. Πρέπει να βελτιωθεί ο ίδιος. Είναι μια ομάδα δομημένη να ζει και να πεθαίνει με την άμυνα και στην επίθεση με την κατάσταση των δύο κορυφαίων παικτών του. Του ηγέτη Σπανούλη και του μοναδικού ψηλού με σκορ και δημιουργία, του Πρίντεζη. Αν δεν είναι καλά και λείπουν ή είναι σε αγωνιστική πτώση, έχει θέμα μεγάλο καθώς δεν μπορεί να παίζει στο τρανζίσιον 40' και δεν έχει καλό περιφερειακό σουτ.

Ο Σπανούλης φέτος μεγάλωσε και άλλο, έχει τραυματισμούς και δεν έχει την παλιά έκρηξη, ενώ τον κλείνουν αποτελεσματικά όλο και περισσότερες αλλά και μικρότερες ομάδες. Ο Πρίντεζης χωρίς ουσιαστική βοήθεια στο "4" έχει θέμα δυνάμεων. Ο Ολυμπιακός άλλωστε στα ματς με Μπάμπεργκ και ΠΑΟ (παρά την άνετη νίκη) μέσα και σε Κάουνας και Μαδρίτη, είχε τεράστια νεκρά διαστήματα έχοντας διαβάσει τον Σπανούλη, αλλά και την αμυντική του λειτουργία με τις "αλλαγές "στα σκριν και τα πικ εν ρολ και έτσι τον χτυπάνε συνεχώς με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει και το κλασικό αθλητικό δίδυμο ψηλών πλέον, αφού έμεινε στο στιλ αυτό μόνο ο Χάντερ. Ο Παπανικολάου θα δώσει ενέργεια, αλλά θα είναι ακόμα πιο μπερδεμένη η χημεία στην περιφέρεια και η ομάδα έχει να λύσει αρκετά θέματα.

Ο Παναθηναϊκός της γκρίνιας και της στασιμότητας

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τον εύκολο όμιλο, αλλά είχαμε πει ότι είναι ικανός να σε στείλει άνετα στα πλέι οφ αν είσαι καλός, αλλά και στα τάρταρα αν είσαι κακός. Η Φενέρ είναι άλλο επίπεδο. Η Εφές είναι μια πολύ καλή ομάδα αν και σοφτ. Αρα με ποιούς παίζει λογικά την πρόκριση ο Παναθηναϊκός; Με την εξαιρετική και σωστά δουλεμένη Κούμπαν του Μπαρτζώκα, που όμως δεν έχει βάθος, την έμπειρη, καλή αλλά και σοφτ Μάλαγα και εμφανίζεται (τον περιμέναμε όμως) ο πολύ δυνατός Ερυθρός Αστέρας με τρομερή δουλειά, ενισχυμένος και με την καλύτερη έδρα στην Ευρώπη. Μένει η Τσεντεβίτα με τις βόμβες σε Τουρκία (Νταρουσάφακα) και με Εφές μέσα που μόνο εύκολη δεν είναι και η πιο ακριβή από αυτόν, αλλά άναρχη Νταρουσαφάκα.

Όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός έχει την κακή ήττα μόνο από τον Αστέρα μέσα, αλλά θα πρέπει να κερδίσει μακρυά από το ΟΑΚΑ που έχει πάντα σοβαρό πρόβλημα. Τόσο τους Σέρβους όσο και την Ουνικάχα την οποία κέρδισε μόλις 2 πόντους στην Αθήνα. Λογικά θα παίξει με τις δύο αυτές ομάδες την 4η θέση. Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟ δεν πείθει καθώς ο Τζόρτζεβιτς τώρα μαθαίνει σε αυτό το επίπεδο (άλλο Εθνικό και άλλο συλλογικό) και έστησε μια ομάδα σε στιλ Εθνικής ομάδας, καθώς δεν υπολόγισε ότι, σε αντίθεση με τα Ευρωμπάσκετ, εδώ υπάρχουν ομάδες με Αμερικανούς παίκτες και αθλητικούς ψηλούς που θέλουν άλλο στιλ.

Ο Παναθηναϊκός έιναι μια ομάδα που είναι πολύ αργή, εξαρτημένη πάλι από τον Διαμαντίδη, γηρασμένη και που παίζει μια ταχύτητα κάτω από τους άλλους. Με τον Σάσα να μην κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, η ομάδα είναι σε στασιμότητα, με γκρίνια και με κακό μπάσκετ, που θα κάνει κάποια μεγάλα ματς, αλλά και πολλές κακές ήττες.

Η απόκτηση του ρολίστα Χέινς από τη Σάσαρι (12 πόντους) στην περιφέρεια είναι μια καλή λύση, αλλά δεν βάζει τέλος στο πρόβλημα. Θέλει ψηλό αθλητικό σέντερ, αλλά και Αμερικανό 3αρι με έκρηξη και ταχύτητα, αλλά και άμυνα καθώς ο φετινός ΠΑΟ αναδεικνύει... ήρωες πολλά 2-3αρια των αντιπάλων του!

Συνεπώς δεν περιμένουμε πολλά πράματα να αλλάξουν άμεσα αν και ασφαλώς μπορεί να πάιξει καλύτερα. Ωστόσο, με κάτω από 2/3 με Τσεντεβίτα έξω, Εφές και Φενέρ μέσα, θα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την πρόκριση. Το ματς στην Κροατία μόνο εύκολο δεν είναι, αφού τα νέα πρόσωπα μπαίνουν στο 2ο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αρκαδικός-Ολυμπιακός 60-103

Χέινς: "Μπορώ να προσφέρω πολλά στον Παναθηναϊκό"

News 24/7

24MEDIA NETWORK