Τι είχες Γιάννη (Μπουρούση), τι είχα πάντα

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για το πρώτο φιλικό της Εθνικής Ελλάδος, αποθεώνει τον Γιάννη Μπουρούση, εξηγεί γιατί πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μεΑντετοκούνμπο και βάζει θετικό πρόσημο στην πρώτη φιλική αναμέτρηση της "γαλανόλευκης".

Τι είχες Γιάννη (Μπουρούση), τι είχα πάντα

Τα φιλικά συνηθίζουμε να λέμε πως είναι για τους προπονητές ώστε να βγάλουν συμπεράσματα και για να ξεμουδιάσουν οι παίκτες αλλάζοντας ταυτόχρονα παραστάσεις από τη μονοτονία της προετοιμασίας και των συνεχόμενων προπονήσεων. Είναι, όμως, αλήθεια πως πάντα βγαίνουν κάποια συμπεράσματα και δημιουργείται μια πρώτη εικόνα. Ενδεχομένως πολλές φορές αυτή η εικόνα να είναι και εσφαλμένη. Είτε είναι πολύ καλή είτε πολύ κακή.

Στο πρώτο φιλικό της Εθνικής κόντρα στη Σερβία δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως το πρόσημο στη γενική εικόνα δεν ήταν θετικό. Χωρίς Πρίντεζη και Καλάθη, αλλά και με όσους αγωνίστηκαν να δείχνουν ξεκάθαρα μουδιασμένοι και πιασμένοι από την προετοιμασία, η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη επικράτησε μιας ομάδας (σ.σ. είχε και αυτή πολλές και σημαντικότατες απουσίες) που έχει δώσει ήδη τέσσερα φιλικά ματς.

Και επειδή δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, άλλωστε είναι μόλις το πρώτο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής και μένουν ακόμη τρεις εβδομάδες για το Παγκόσμιο, θα κρατήσουμε τρία-τέσσερα πράγματα.

Σπίτι χωρίς Γιάννη

Το πρώτο είναι πως ο Γιάννης Μπουρούσης θα αποτελέσει και φέτος έναν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Ελλείψει μάλιστα του Βασίλη Σπανούλη, ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης λογικά θα είναι αυτός που θα οδηγεί τη "γαλανόλευκη" στο σκοράρισμα στα περισσότερα ματς. Εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση ο 31χρονος σέντερ του Φώτη Κατσικάρη.

Πολλοί κάθισαν και παρακολούθησαν το φιλικό αυτό για να δουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο γκαρντ/φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς έδειξε κάπως τρακαρισμένος, κάπως έξω από τα νερά του. Λογικό. Απόλυτα λογικό. Τα πρώτα του σοβαρά επαγγελματικά βήματα ο Αντετοκούνμπο τα έκανε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και μέσα στα τόσα στα οποία έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή και στο άλμα από του Ζωγράφου στο ΝΒΑ, ο 20χρονος γκαρντ/φόργουορντ έπρεπε να αρχίσει να μαθαίνει και το μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα έμειναν εντυπωσιασμένοι από την απόδοση του "Αντέτο". Και αυτό λογικό. Αλλά σκεφτείτε πως για εκείνον το να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο με την Εθνική Ανδρών είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Μεγάλη σκοπιμότητα, πρώτα το αποτέλεσμα και μετά το θέαμα, σετ παιχνίδι, είναι πράγματα που δεν τα έχει συνηθίσει. Γι' αυτό και χρειάζεται υπομονή από όλους. Και να είστε σίγουροι πως θα αφήσει εποχή. Αλλά ως τότε πρέπει όλοι να είναι υπομονετικοί μαζί του. Το Μουντομπάσκετ θα είναι για τον Αντετοκούνμπο κάτι σαν. διοργάνωση προσαρμογής.

Της αμύνης τα παιδιά

Αφήνοντας κατά μέρος την ατομική κριτική, η Εθνική θα έχει για άλλη μια χρονιά ως κεντρικό της άξονα την άμυνα. Από εκεί θα αρχίζουν όλα. Επιθετικά είναι νωρίς να πούμε κάτι παραπάνω από όσα αναφέραμε μιας και χωρίς Καλάθη και Πρίντεζη μιλάμε για μια άλλη ομάδα. Πάντως όταν μπουν και οι δύο αυτοί, η "γαλανόλευκη" θα αποκτήσει τεράστια ταχύτητα στο παιχνίδι της.

Υ.Γ. Η Εθνική U-17 ηττήθηκε στην πρεμιέρα της στο Μουντομπάσκετ που γίνεται στο Ντουμπάι. Αλλά να είστε σίγουροι πως θα κάνει κάτι καλό σε αυτή τη διοργάνωση. Η ήττα σήμερα ήρθε από την ομάδα που θα κατακτήσει για πλάκα το χρυσό. Τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα - Σερβία 66-64

Μπουρούσης: "Καλύτερα να χάνουμε"

Κατσικάρης: "Δεν θέλαμε να είμαστε στο 100%"

News 24/7

24MEDIA NETWORK