Αφού πάτησε έτσι κορυφή πιάστε τον!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον προβληματικό, αλλά μαθημένο πρωταθλητή Ολυμπιακό που χρειάστηκε να αλλάξει πολλά για να επιστρέψει ξανά εκεί που είναι συνηθισμένος και αναρωτιέται τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο όταν διορθωθούν στη διάρκεια των μεταγραφών όσα πρέπει από τα λάθη του καλοκαιριού...

Αφού πάτησε έτσι κορυφή πιάστε τον!

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι από το ξεκίνημα της σεζόν έως τώρα τα έχουμε δει όλα από τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που σχεδιάστηκε για να έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων χρόνων και δαπανήθηκαν πολλά λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση, αντιμετώπισε χίλια δύο προβλήματα και χρειάστηκε να αλλάξει μέσα στη σεζόν, προκειμένου να επανέλθει στη διεκδίκηση του τίτλου.

Για όσους το έχουν ξεχάσει, οι "ερυθρόλευκοι" χρειάστηκε να αλλάξουν προπονητή στις 25 του Σεπτέμβρη και ουσιαστικά να το πιάσουν από την αρχή. Με τον Τάκη Λεμονή να επιστρέφει στη θέση που εγκατέλειψε στις αρχές του Ιούλη, για να κρατήσει στην ίδια μασχάλη το καρπούζι του πρωταθλήματος, αλλά και του Champions League.

ΜΕ 30 ΠΑΙΚΤΕΣ, ΚΑΝΕΙΣ "ΔΙΚΟΣ" ΤΟΥ

Βρέθηκε να δουλεύει με 30 ποδοσφαιριστές, γνωρίζοντας μόνο εκείνους που έμειναν από την προηγούμενη σεζόν, χωρίς καμία προσθήκη με δική του υπογραφή. Μέσα σε αυτό το διάστημα χρειάστηκε, πολλές φορές με τη βοήθεια της διοίκησης, να διαχειριστεί πολλές δύσκολες καταστάσεις και να βαδίσει σε τεντωμένο σκοινί. Προσπάθησε να δώσει ταυτότητα σε μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και με την "άμυνα" να αποτελεί άγνωστη λέξη για τον προηγούμενο κόουτς και αρκετούς από τους παίκτες.

Παράλληλα, είχε να διαχειριστεί μια σειρά περίεργων συμπεριφορών, κρουσμάτων απειθαρχίας, παραπόνων, όχι μόνο από εκείνους που δεν έπαιζαν, αλλά και από εκείνους που έπαιζαν και δεν ήθελαν ούτε να γίνονται αλλαγή! Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα μετά από την αλλαγή στον πάγκο ήταν με το αριστερό και με μία οδυνηρή ήττα από τον Ατρόμητο στο Φάληρο.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ...

Τα γκρίζα σύννεφα πύκνωσαν, οι μουρμούρες περίσσευαν και ο έμπειρος κόουτς κατάλαβε ότι τον περιμένει ακόμη περισσότερη δουλειά από εκείνη που είχε στο μυαλό του όταν ξαναφόρεσε την ερυθρόλευκη φόρμα. Τις αναταράξεις του πρώτου διαστήματος, με τις αγχωτικές νίκες σε βάρος του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη (3-4) και του ΠΑΟΚ (1-0), έκανε ακόμη πιο έντονες η ήττα στο ντέρμπι της Λεωφόρου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό σε ένα διάστημα που η ομάδα έψαχνε και τον πρώτο της βαθμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση...

Ο καιρός για δουλειά στην προπόνηση ήταν ελάχιστος. Αγώνας, αποθεραπεία, τακτική, πάλι αγώνας κι όποιος αντέξει. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ιδιαίτερα ανθεκτικός και πολύ σκληρός για να πεθάνει. Το μέταλλο του πρωταθλητή παρέμεινε δυνατό και στα τελευταία έξι παιχνίδια του πρωταθλήματος, παρά τις δυσκολίες και τις αναποδιές, μπήκαν στο σακούλι 18 βαθμοί, επίδοση που καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει ως τώρα.

Με αρκετό καρδιοχτύπι, πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση, αλλά συνολική βελτίωση, έστω και σε μικρό βαθμό από αγώνα σε αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" εκμεταλλεύθηκαν τις γκέλες των άλλων διεκδικητών, πάτησαν ξανά στην κορυφή και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα ακολουθήσει.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΝ...

Πολλοί λένε ότι τώρα που ο Ολυμπιακός είναι ξανά πρώτος και καλύτερος όπως είχε υποσχεθεί ο προπονητής του από τότε που ξανάπιασε δουλειά, είναι δύσκολο για όλους τους υπόλοιπους να τον γκρεμίσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αναδειχθεί 25 φορές πρωταθλητές χειμώνα, με 85% ποσοστό κατάκτησης τίτλου το καλοκαίρι.

Εδώ και περίπου δύο μήνες, βγήκαν από το καλεντάρι έξι πολύ σημαντικά παιχνίδια για να μπουν 18 βαθμοί στο σακούλι. Στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ μπήκαν οι τρεις τελευταίοι με περισσότερο άγχος απ' όσο έπρεπε, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι μπήκαν. Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε να χωρέσει και τον Οφόε στην ενδεκάδα μαζί με τον Φορτούνη και τον Ανσαριφάρντ και να παρατάξει μια ομάδα χωρίς εξτρέμ.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΕΜ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο Μάριν δεν είναι παίκτης του ασβέστη, όπως και είναι και ο Οτζίτζα, ο οποίος χρειάστηκε να βολευτεί ως δεξιός χαφ-εξτρέμ. Η απόφαση της τεχνικής ηγεσίας περιόρισε το πλάτος στην επίθεση, Ομάρ και Κούτρης χρειάστηκε να καλύψουν πάνω-κάτω τις δύο πτέρυγες χωρίς σοβαρή βοήθεια από τα “φτερά”. Μοιραία ο τρόπος ανάπτυξης έγινε μονοδιάστατος με επιλογές κυρίως από τον άξονα και κάθετες εφορμήσεις.

Κάπου εκεί, παρότι η απόδοση δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και οι συνεργασίες συνοδεύτηκαν από πολλά λάθη, μέτρησε η ατομική ποιότητα των παικτών πίσω από τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Φορτούνης, Μάριν και Οφόε έβγαλαν ποιότητα, πλαισιώσαν καλά τον Ιρανό στράικερ και τελικά το "χρυσό" γκολ ήρθε από το πόδι του Γερμανού, σε ένα χρονικό σημείο που η μπάλα βάρυνε επικίνδυνα.

Είναι σίγουρο ότι η αντίσταση της ομάδας του ΠΑΣ των πολλών απουσιών που δεν επέτρεψαν στον Γιάννη Πετράκη να συμπληρώσει ούτε 18άδα, δεν ήταν τόση όση αποτυπώνει το 1-0. Το σκορ αδικεί τους "ερυθρόλευκους” που είχαν καθολική υπεροχή, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν, ενώ δεν μέτρησε υπέρ τους κι ένα καθαρό γκολ του Ανσαριφάρντ! Όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο είδαν ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Οι μόνοι δύο που δεν το είδαν ήταν ο διαιτητής Τζήλος και ο πρώτος βοηθός Γκάγκας. Ήταν τόσο καθαρό το γκολ που δεν χρειάστηκε στους περισσότερους ούτε καν ριπλέι, αλλά...

Σπουδαία μπάλα ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε κι όποιος το ισχυριστεί θα είναι εκτός πραγματικότητας ή θα έχει τοποθετήσει πολύ χαμηλά τον πήχη. Στην οικονομία της σεζόν, ωστόσο, το σερί των τελευταίων αγώνων, η επιστροφή στην κορυφή, αλλά και το ομαδικό πνεύμα που φαίνεται ακόμη και στους... τσαμπουκάδες με τους αντιπάλους, αποτελούν πολύ καλούς οιωνούς για τη συνέχεια.

"ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ..."

Αρκεί να γίνουν κι όσα πρέπει να γίνουν στο διάστημα της διακοπής. Να φύγουν όσοι περισσεύουν και να έρθουν εκείνοι που χρειάζονται με πρώτο τον Κέβιν Μιραλάς. Έτσι ώστε το "άντε γεια πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά" που ακούστηκε με το σφύριγμα της λήξης να συνεχίσει να ακούγεται ακόμη πιο έντονα στις 15 στροφές μέχρι το φινάλε της σεζόν... Με άλλα λόγια, αν αυτή η ομάδα βελτιώσει, μετά τις προσθαφαιρέσεις που θα υπάρξουν, την εικόνα της σε ένα ποσοστό 30%, όχι απλά θα κατακτήσει το 8ο στη σειρά και 45ο συνολικά, αλλά θα το "καθαρίσει" και πολύ πριν φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική.

Τώρα η σκυτάλη περνάει στη διοίκηση για να διορθώσει όσα επέτρεψε στο Χάσι να... χαλάσει το καλοκαίρι. Ίδωμεν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK