Κόουτς παίξε μπάλα (part II)

O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την κρίσιμη ρεβάνς με την Ντνίπρο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και στέκεται σε όσα καλείται να διαχειριστεί ο Βίτορ Περέιρα αλλά και σε εκείνα που θα πρέπει να αποφύγει ο Πορτογάλος για να ακολουθήσει το παράδειγμα του... Ζαρντίμ κόντρα στην Άρσεναλ.

Κόουτς παίξε μπάλα (part II)
INTIME SPORTS

Την ώρα που ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, μετέτρεψε την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άρσεναλ σε υγιεινό περίπατο για τους Μονεγάσκους, ο συμπατριώτης του Βίτορ Περέιρα καλείται να λύσει τον γρίφο με την κωδική ονομασία "Ντνίπρο".

Βέβαια, ο Ζαρντίμ όπως συζητούσαμε με κάποιους φίλους στο Facebook πάντα ήταν της αντεπίθεσης. Με την επίθεση είχε και έχει τα θέματά του. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που η θητεία του στον Πειραιά ολοκληρώθηκε πρόωρα. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πως θα προσεγγίσει την αποψινή αναμέτρηση το πατριωτάκι του που έχει στην πλάτη και τα δύο γκολ από το ματς του Κιέβου.

Τι να κάνει και τι να αποφύγει

Για να μιλάμε ρεαλιστικά, το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να διαχειριστεί ο Περέιρα, προκειμένου να αυξήσει τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης, είναι η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του. Πρέπει να βρει τρόπους να τους εμψυχώσει, να τους αναπτερώσει το ηθικό και να τους δώσει κίνητρα προκειμένου να μπουν στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια.

Τι θα πρέπει να αποφύγει; Την έλλειψη οργάνωσης κάτι που συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς αυτός που κυνηγάει στο σκορ ρισκάρει από το ξεκίνημα τρώει ένα γκολ στην κόντρα και… φιλάκια. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, έστω κι αν η προσέγγιση μοιάζει κυνική, είναι να μη δεχθεί άλλο γκολ ο Ολυμπιακός ούτε γι’ αστείο. Ένα ή περισσότερα γκολ μπορεί να τα πετύχει κόντρα σε μια μαχητική και φιλότιμη ομάδα, η οποία, όμως, δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει από πλευράς ποιότητας.

Με άλλα λόγια οι "ερυθρόλευκοι" δεν πρέπει να την πατήσουν όπως πρόπερσι με τη Λεβάντε, όταν είχε πρωτοαναλάβει ο Μίτσελ. Τότε ο Ολυμπιακός την πάτησε για τα καλά στην Ισπανία κι έχασε με 3-0 χωρίς να καταλάβει από πού του ήρθε, ενώ στη ρεβάνς επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να πετύχουν ένα γκολ στην κόντρα και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Οι τελευταίες πληροφορίες από του Ρέντη αναφέρουν ότι ο Πορτογάλος κόουτς προετοιμάζει τα πλάνα του με ηρεμία και χωρίς πανικό. Ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν επιθετικά, αλλά με μέτρο και ελεγχόμενα, να πιέσουν οργανωμένα από το ξεκίνημα και να ψάξουν μεθοδικά τα γκολ, έστω κι αν αυτά έρθουν στο δεύτερο ημίχρονο. Το θέμα είναι η ομάδα του να κρατήσει σφιχτά και να αξιοποιήσει όσες ελπίδες πρόκρισης της έχουν απομείνει κι όχι να τις σπαταλήσει παίζοντας στο όριο και με ρίσκο.

Ανακατεύει τα χαρτιά του

Σκέφτεται σοβαρά να επαναφέρει στο κέντρο της άμυνας τον πιο αδικημένο ίσως παίκτη της ομάδας επί των ημερών του, τον Τάσο Αυλωνίτη, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αριστερά τον Φορτούνη αντί του αναιμικού Αφελάι και του ασταθούς Ντουρμάζ, έστω να έχει κι έναν δεύτερο κουμανταδόρο δίπλα στον Τσόρι, ο οποίος και μπάλα μπορεί να κρατήσει, αλλά και να απειλήσει αν του δοθεί η ευκαιρία.

Για πρώτη φορά, πάντως, ο Περέιρα δεν έδειξε ενδεκάδα την παραμονή του αγώνα, αντίθετα ανακάτεψε τα χαρτιά του και θέλησε να τους βάλει όλους στην πρίζα. Καλή αυτή του η σκέψη κατά την ταπεινή μου άποψη, καθώς στο ποδόσφαιρο παίζει μεγάλο ρόλο το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξέρουν από την προηγούμενη μέρα οι παίκτες ποιοι παίζουν και ποιοι δεν παίζουν, καθώς οι… απέξω δεν θα τρελαθούν από τη χαρά τους.

Χωρίς διάθεση υπερβολής, αίσθησή μου είναι ότι η πρόκριση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του κόσμου. Αν οι φίλοι του Ολυμπιακού αντιδράσουν θετικά, θελήσουν να στηρίξουν την ομάδα και γεμίζουν το γήπεδο, αυτομάτως θα έχει μπει το πρώτο γκολ. Η Ντνίπρο δεν είναι καμία ομάδα με τεράστια εμπειρία που δεν θα επηρεαστεί από την καυτή ατμόσφαιρα. Άρα έστω κι ένας παραπάνω στο γήπεδο απόψε θα είναι μια θετική εξέλιξη. Απλά και ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι θα χρειαστεί υπομονή κι όχι βιασύνη για να έρθουν τα πάνω-κάτω και η συμπαράσταση δεν θα πρέπει να διαρκέσει μόνο στα πρώτα λεπτά, αλλά σε όλο το παιχνίδι, έστω κι αν το γκολ δεν έρθει νωρίς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αναφέρω ως παράδειγμα ότι ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 τον Παναιτωλικό, ο οποίος δεν είναι χειρότερος από αυτή τη Ντνίπρο με δύο γκολ στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης. Γιατί να μην το επαναλάβει και απόψε; Λίγη τύχη χρειάζεται, έναν καλό διαιτητή, σωστές επιλογές από τον κόουτς και σοβαρή προσπάθεια από όλους.

Δεν σκέφτεται τα πέναλτι

Είναι σημαντικό, αν μη τι άλλο, ότι θα επιστρέψουν απόψε στην ενδεκάδα και ο Τσόρι και ο Κασάμι, οι οποίοι είναι παίκτες με προσωπικότητα, τσαγανό και δημιουργικές αρετές, ώστε να τροφοδοτηθεί σωστά και ο Μήτρογλου, ο οποίος στα τελευταία δύο παιχνίδια έμοιαζε σαν την καλαμιά στον κάμπο.

Πληροφορήθηκα, επίσης, ότι ο Περέιρα δεν ασχολήθηκε με… πέναλτι, αλλά έριξε πολύ μεγάλο βάρος στην τακτική και δη στις "στημένες" φάσεις. Θεωρεί ότι η πρόκριση μπορεί να έρθει ακόμη και στην παράταση, γι’ αυτό και ασχολήθηκε με το πώς θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των παικτών του στην προσπάθειά τους να σκοράρουν. Το τι θα καταφέρει θα το γνωρίζουμε αργά το βράδυ.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι από τη δική του καθαρή ματιά και τη δική του προσέγγιση θα κριθούν πολλά. Ο Πορτογάλος πρέπει να αποδείξει απόψε πως έχει και τη γνώση, αλλά και την προσωπικότητα να οδηγήσει την ομάδα του σε μια ανατροπή και σε μία πρόκριση που θα μείνει για πολλά χρόνια στη μνήμη. Θα είναι και για εκείνον έναν πολύ μεγάλο παράσημο. Ίσως το μεγαλύτερο στη διάρκεια της συμμετοχής του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

News 24/7

24MEDIA NETWORK